Zmizí z Androidu aplikace Galerie? V posledních zařízeních Google Edition už není!

konec_galerie_ico

V recenzi tabletu Prestigio MultiPad 4 Quantum 7.85 jsme se pozastavovali nad určitou schizofrenií mezi systémovými aplikacemi, kdy k prohlížení obrázků může uživatel použít jak tradiční program Galerie, tak i aplikaci Fotky, která je provázaná s Google+. Vyslovili jsme domněnku, že nakonec v Androidu zůstane pouze druhý zmíněný program, což se nyní ukazuje jako správný předpoklad.

Tento týden se totiž v Obchodě Google Play objevila dvě nová zařízení řady Google Edition s čistým operačním systémem Android bez grafické nadstavby a aplikací nainstalovaných výrobcem. Jednalo se o Sony Xperia Z Ultra a LG G Pad 8.3, přičemž zahraniční servery v noci na dnešek přišly se zprávou, že v seznamu aplikací těchto dvou zařízení již Galerie nefiguruje. Na obou lze fotografie a obrázky prohlížet pouze v programu Fotky (Photos).

Je poměrně zajímavé, že Nexus 5, který spatřil světlo světa před šesti týdny, ještě obsahuje obě aplikace, přičemž Google u Galerie prezentoval celou řadu novinek, týkajících se možností editace obrázků. Osud tohoto programu byl ale zpečetěn v okamžiku, kdy společně s Androidem 4.4.1 provázal Google aplikaci Fotoaparát s Fotkami namísto dosavadní Galerie. Podle redaktorů serveru Android Central lze ale předpokládat, že na zařízeních, která Galerii mají, zůstane tento program i nadále přítomen – chybět bude patrně pouze na nově uváděných přístrojích.

V posledních zařízeních Google Edition už Galerie není V posledních zařízeních Google Edition už Galerie není

Eliminace Galerie znamená, že nová zařízení Google Edition budou postrádat řadu komplexních editačních funkcí, neboť aplikace Fotky sice nabízí některé možnosti úprav, jako jsou filtry a rámy, nicméně ve srovnání s dosavadními nástroji jde jen o slabý odvar. Můžeme předpokládat, že funkce, jako je nastavení expozice, kontrastu, křivek a další, budou dříve nebo později implementovány do nového programu, který pak Galerii plnohodnotně nahradí.

Zdroj: Android Central.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (33)