TOPlist

Aplikace Z Launcher: Dokáže změnit styl ovládání telefonu?

Z Launcher 3

Sláva společnosti Nokia před několika lety zanikla. Snaží se tedy dostat na naše telefony alespoň pomocí launcheru. Z Launcher je ke stažení na Google Play již delší dobu. Má šanci v nepřeberné konkurenci uspět? Nabízí něco nového?

Na druhou otázku můžeme již teď odpovědět, že ano. Nečekejte, že vaše prostředí zůstane stejné a že se pouze změní vzhled a přibude pár funkcí, které stejně nebudete časem používat. Z Launcher naprosto změní váš styl ovládání telefonu.

Z Launcher mění styl ovládání telefonu

Vše začíná domovskou stránkou po odemčení telefonu. Nabízí šestici aplikací, hodiny a čtyři aplikace na spodní straně obrazovky, které lze libovolně nastavit. Kde je tedy ona slibovaná změna stylu ovládání? Jakmile se dotknete displeje, zjistíte, že se z něj stala plocha ke psaní. A v tom je celá funkčnost Z Launcheru.

Jakmile na úvodní stránce nenajdete aplikaci, kterou chcete otevřít, tak ji jednoduše napíšete a ona se vyhledá. Tento problém navíc budete řešit s přibývajícím časem stále méně. Z Launcher se totiž chová prediktivně. To znamená, že si pamatuje vaše vyhledávání a zmíněnou šestici aplikací uzpůsobuje na základě nejvyššího počtu vyhledávání.

Gesta, vyhledávání aplikací a mnohem víc

S naším stylem psaní si Z Launcher poradil skvěle a většinu písmen rozeznal. Problém mu obecně dělají písmena, která nekreslíte jedním tahem. Jestliže se ale alespoň trochu snažíte a soustředíte, chybovost je prakticky nulová. Pokud se spletete, gestem v podobě přejetí doleva můžete písmeno smazat. Stejně tak přejetím doprava přidáváte mezeru. Mazání je příjemnou funkcí, ale samotné přidávání mezer moc nevyužijete.

Celý smysl tohoto nápadu spočívá totiž v tom, že napíšete maximálně jedno nebo dvě písmena a dostáváte aplikaci, kterou jste potřebovali. Delší psaní s mezerami a delším počtem slov postrádá smysl. Uplatnění v delším psaní Nokia hledala například ve vyhledávání na internetu nebo ve vyhledávání kontaktů. Tuto funkci jsme ale příliš nevyužívali a je to spíše na uživatelích a zvyku.

Jen jedna plocha pro Widgety: Méně je někdy více?

Zatím jsme zmínili pouze domovskou plochu, ale jsou tu i další plochy, které ji doplňují. Předně je to seznam všech aplikací, které máte nainstalované v telefonu. Dostanete se k nim přejetím doprava nebo speciálním tlačítkem na domovské ploše. Přejetí doprava musíte učinit úplně od kraje obrazovky a připomíná to tak trochu ovládání z Nokie N9. Najdete zde všechny aplikace, rychlý přístup do nastavení telefonu a do Google Play.

Každého uživatele Androidu pak musí potěšit přidávání widgetů. Z Launcher k tomu má přizpůsobenou další plochu, na kterou se dostanete přejetím doleva. Osobně jsme to využili na nepostradatelný widget s hudbou a počtem kroků. Pokud by vaše potřeba po widgetech byla vyšší, tak vás musíme zklamat. Další plochy přidávat nelze. Autoři to obhajují tvrzením, že méně je někdy více a že velké množství ploch s widgety je spíše ke škodě. Nejsou totiž potom snadno a rychle na očích, což popírá jejich podstatu.

Závěr: Zajímavé prostředí, které nesedne každému

Z Launcher nás mile překvapil i přes počáteční skepsi. Při instalaci jsme věděli, na jakém principu funguje, a nevěřili jsme, že nám bude moci nabídnout něco víc, než jsou naše tématicky roztříděné plochy s widgety a aplikacemi. Po necelém týdnu testování nám ale vlastně nic nechybělo. Prostředí bylo navíc rychlé a plynulé.

Problém vidíme ale v aplikacích, které tolik nepoužíváte. Jakmile si nepamatujete jejich jméno nebo si jednoduše nemůžete vzpomenout, musíte jít do seznamu a hledat. Ve standardním Androidu je máme všechny setříděné na plochy a jejich hledání je daleko rychlejší. Poté je to už jen otázka, jak často tato situace u uživatelů nastává. Výsledkem je, že Z Launcher představuje zajímavé prostředí, které by mohlo nejednoho uživatele zaujmout.

Z Launcher Beta
Z Launcher Beta

Jaký je váš oblíbený Launcher?

Jan Vitásek
O Autorovi - Jan Vitásek

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)