YoWindow: předpověď počasí, díky níž nebudete potřebovat okno

yowindow_ico

Už vás nebaví dívat se z okna, abyste zjistili, jaké je venku počasí? Pak určitě využijete služeb aplikace YoWindow, která přináší aktuální meteorologickou situaci do vašeho telefonu takřka v přímém přenosu. Jedním pohledem na displej tak například zjistíte, že prší, sněží, nebo je naopak hezky a slunečno. Poté se můžete podívat na informace o teplotě a další údaje, jakož i předpověď pro následující dny – k těm se přitom dostanete snadno a rychle přejetím prstu po obrazovce.

YoWindow: předpověď počasí, díky níž nebudete potřebovat okno YoWindow: předpověď počasí, díky níž nebudete potřebovat okno

Co YoWindow slibuje?

YoWindow má být nová, jedinečná aplikace, jejíž kouzlo spočívá v tom, že zobrazuje animovanou krajinu s realistickým odrazem aktuálního počasí v místě, kde se nalézáte, nebo v zadaném městě. Například pokud venku prší, uvidíte dešťové kapky i v tomto programu. Aplikace dokonce respektuje skutečný východ i západ slunce a roční období a přizpůsobuje tomu podmínky zobrazované scény. Stačí si jen vybrat krajinu, která se nejlépe hodí pro vaši oblast, nebo jež se vám nejvíce líbí.

YoWindow přizpůsobuje obraz denní době a ročnímu období YoWindow přizpůsobuje obraz denní době a ročnímu období

YoWindow přizpůsobuje obraz denní době a ročnímu období YoWindow přizpůsobuje obraz denní době a ročnímu období

YoWindow přizpůsobuje obraz denní době a ročnímu období YoWindow přizpůsobuje obraz denní době a ročnímu období

V YoWindow můžete sledovat nejen aktuální situaci, ale také prognózu na devět dalších dnů. Předpověď počasí přitom poskytují renomované meteorologické instituce – Yr.no a NWS.

YoWindow Weather for Android, iPhone and iPad

YoWindow Weather for Android, iPhone and iPad

Jak YoWindow funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 1.0.8 jsme nainstalovali na telefony HTC One s operačním systémem Android 4.4.2 a Samsung Galaxy S III s alternativní ROMkou CyanogenMod 11.0 M9 (Android 4.4.4). Po spuštění se okamžitě zobrazí aktuální situace a překryvná vrstva s nápovědou, která vám sdělí, že „Posouváním obrazovky uvidíte změny počasí v čase.“ Z toho plyne příjemná skutečnost, že YoWindow komunikuje s uživatelem v češtině.

Program také korektně rozpoznal, že se nacházíme v Ostravě, nicméně na území naší republiky zná jen pět největších měst.

Uživatelské prostředí se skládá z:

Ovládání je tedy velice prosté: přepínači v horní části volíte den, pro který chcete vidět předpověď, posuvníkem pak nastavujete požadovaný čas. Klepnutím na tlačítko Živě se kdykoli můžete vrátit k aktuální situaci. V celoobrazovkovém režimu lze posun v čase provádět horizontálním posunem prstu po obrazovce, což je intuitivní a pohodlné.

Možnosti nastavení

Možnosti nastavení, do kterých se dostanete klepnutím na tlačítko v levém horním rohu aplikace, jsou poměrně omezené. Kromě odkazu na plnou verzi aplikace, zde naleznete možnost aktualizovat předpověď, zadat hodnocení programu v Obchodě Play a výběr jednotek (metrické, americké, britské, finské, nebo ruské).

Možnosti nastavení aplikace YoWindow Možnosti nastavení aplikace YoWindow

Možnosti nastavení aplikace YoWindow Možnosti nastavení aplikace YoWindow

Možnosti nastavení: výběr jednotek Možnosti nastavení: výběr jednotek

Volitelně můžete zapínat/vypínat iluzi 3D prostoru, zobrazování aktuální teploty v oznamovací liště a zvuk. Dále následují odkazy na YoWindow pro iOS, Windows a Mac OS, nakonec zde jsou informace o aplikaci s odkazy na sociální sítě.

Resumé

Celkově patří YoWindow spíše k jednodušším meteorologickým programům, který bude vyhovovat uživatelům, jež od tohoto typu aplikací neočekávají co možná nejpodrobnější informace. Pochvalu si jistě zaslouží lokalizace do češtiny a netradiční grafické provedení, jakož i intuitivní uživatelské prostředí, se kterým se sžijete během několika mála okamžiků. Nesporným kladem je skutečnost, že meteorologické informace jsou přebírány z Yr.no, který řada uživatelů považuje za přesný a spolehlivý.

Čeští uživatelé v Obchodě Play kritizují například příliš malý počet nabízených měst – k dispozici jsou jen Brno, Olomouc, Ostrava, Plzeň a Praha. Naopak mezi spokojené patří Petr Semerák, který k plnému hodnocení napsal: „Na PC Používám tuhle super aplikaci už dlouho. Na Android je taky skvělá. Po aktualizaci přidána i aktuální poloha :) Jen tak dál…“ Sigi Mares komentoval program následovně: „Konečně jsme se dočkali. Dobrá práce! Ještě by bylo výborné mít možnost nastavit dobu mezi aktualizacemi. Aby se mi program neaktualizoval zbytečně každou minutu. Jinak spokojenost. Díky!“

YoWindow si zatím nainstalovalo více než deset tisíc uživatelů a její průměrná známka je 4,4 z pěti možných. 33 MB velký instalační balíček lze použít na telefonech a tabletech s operačním systémem Android 2.3 a vyšším. Aplikace je k dispozici zdarma s reklamními proužky, nebo v placené verzi za 19,50 Kč bez reklamy.

YoWindow Weather and wallpaper
YoWindow Weather and wallpaper
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)