TOPlist

YouTube VR: co chystá největší videoportál pro virtuální realitu?

youtube_vr_ico

V rámci příprav na dnešní zahájení prodejů soupravy pro virtuální realitu Daydream vypustil Google aplikaci YouTube VR. Ta umožní vstup do trojrozměrného virtuálního světa největšího videoportálu, kde budou připravena 3D 360stupňová videa, stejně jako běžný obsah, který bude možné sledovat ve speciálním režimu.

Co YouTube VR slibuje?

Aplikace umožní prozkoumávat a vyhledávat pomocí hlasu nebo klávesnice. Stejně, jako běžný program YouTube pro Android, umí i tento současné přehrávání videa a prohlížení dalšího obsahu. Podle popisku v Obchodě Play tato aplikace představí jakékoli video ve virtuálním prostředí. Samotný portál funguje jako 3D svět, který může uživatel prozkoumávat „zevnitř“. Jako první bude program dostupný právě pro platformu Google Daydream.

Současné sledování a prohlížení videí Současné sledování a prohlížení videí

Zažijte YouTube jako nikdy předtím:

  • Vstupte dovnitř YouTube a prozkoumejte web ve trojrozměrné virtuální realitě.
  • Sledujte a procházejte jakékoli video na YouTube od 3D 360° snímků po standardní 2D klipy.
  • Při přihlášení budete mít k dispozici všechny obvyklé funkce, jako jsou odběry, seznamy videí, historie a další.
  • Ponořte se do 360° videí, ve kterých se ocitnete v centru dění.
  • Sledujte běžná videa na virtuálním velkém plátně ve speciálně navrženém režimu „divadlo“.
  • Okuste prostorový zvuk, kde hloubka a vzdálenost hrají roli v závislosti na tom, kam se díváte.

K dalším funkcím patří přepínání mezi hlasovými pokyny a zadávání přes klávesnici nebo sledování videa se současným prohlížením dalších seznamů.

Podporováno je vyhledávání hlasem Podporováno je vyhledávání hlasem

Samozřejmě se objevuje otázka, proč Google neimplementoval funkce virtuální reality do nativní aplikace YouTube. Vysvětlení je v tomto případě prosté: instalační balíček by zbytečně narůstal, ačkoli by nové funkce využil jen zlomek uživatelů. Takto si YouTube VR může nainstalovat jen ten, kdo jeho výhod využije.

Aplikace je k dispozici v Obchodě Play, kde jsme ale narazili na hlášku, že není kompatibilní se žádným z našich zařízení. Zkusili jsme ji nainstalovat z alternativního zdroje APKMirror na redakční Sony Xperii Z3 s Androidem 6.0.1 Marshmallow, nicméně instalace se nezdařila. Aplikace by přitom měla fungovat na zařízeních s Androidem 5.0 a vyšším.

YouTube VR
YouTube VR

Zkusíte-li na svém telefonu instalovat aplikaci YouTube VR, dejte nám vědět, zda se vám instalace povedla a jestli lze program spustit!

Zdroje: androidpolice.com, play.google.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)