Xperia Z5 Premium: proč je 4K displej jen marketingový tahák?

sony_xperia_z5_premium_marketing_ico

V listopadu redaktor serveru PocketNow Anton D. Nagy připravil článek SONY Xperia Z5 Premium 4K explained: what it is, and what it isn’t, jehož součástí je i desetiminutové video, ve kterém podobně popisuje, jak to vlastně je se 4K displejem telefonu Sony Xperia Z5 Premium.

Autor hned na začátku svého článku konstatuje, že kolem schopností 4K obrazovky tohoto modelu planou živé diskuze, které polarizují laickou i odbornou veřejnost na dva nesmiřitelné tábory. Často přitom není jasné, jak japonský výrobce realizoval použití 4K na svém telefonu. Na jedné straně není pochyb o tom, že jde o první 4K smartphone na světě, ale jedním dechem musíme dodat, že přesnější by možná byla nálepka „4K ready.“

Sony prezentuje model Xperia Z5 Premium jako první 4K smartphone na světě Sony prezentuje model Xperia Z5 Premium jako první 4K smartphone na světě

Nagy ve videu vysvětluje, jak telefon dosahuje 4K zobrazení, jak se Xperia Z5 Premium chová, co byste mohli, či naopak neměli očekávat. Anton demystifikuje podezřele složitou marketingovou hatmatilku obklopující displej tohoto zařízení. Téma probírá logicky a pochopitelně – pro lepší názornost používá analogii s motorem sportovního vozu.

Podívejme se nejprve na několik zásadních bodů:

  • Výrobcem udávané rozlišení displeje je 3840 x 2160 obrazových bodů, čemuž s ohledem na velikost obrazovky odpovídá jemnost 806 PPI.
  • Sony tvrdí, že rozhodnutí většinu času fungovat ve Full HD je učiněno kvůli životnosti baterie.
  • Android 5.x Lollipop, který je zatím nainstalován jako operační systém, nepodporuje rozlišení 4K.
  • 4K režim bude fungovat jen s videy pořízenými či importovanými v tomto rozlišení a pro Galerii.
  • Xperia Z5 přehrává videa, která jsou na YouTube k dispozici ve 4K, v rozlišení 1080p, které přeškálovává na 4K.

Podívejme se nyní na zmiňované video.

SONY Xperia Z5 Premium 4K: What It Is and What It Isn’t | Pocketnow

SONY Xperia Z5 Premium 4K: What It Is and What It Isn't | Pocketnow

Položme si tedy zásadní otázku: proč se Sony rozhodla vytvořit tak paradoxně složitou situaci z něčeho, co by mělo být ve své podstatě prosté?

Příliš mnoho logiky

Není tajemstvím, že japonský výrobce elektroniky nepatří v segmentu mobilních telefonů k nejsilnějším hráčům. Přesto má základnu svých fanoušků, kteří oceňují značku samotnou, tradici, kvalitu fotoaparátu, nebo jen mírně modifikované systémové prostředí. Tito věrní zákazníci jsou zpravidla s produkty tohoto výrobce spokojeni a většinou se už smířili i s tím, že vzhled telefonů se mění jen evolučními krůčky. Sony ale potřebuje získat další zákazníky, pokud chce udržet řadu Xperia při životě.

Lákadlem pro fandy do techniky se má stát 4K displej Lákadlem pro fandy do techniky se má stát 4K displej

Lákadlem se měl stát displej s rozlišením 4K. Zatím žádný z výrobců neosadil mobilní telefon obrazovkou s takovým počtem obrazových bodů a jemností. Samozřejmě bylo možné použít rozlišení QHD, ale tím by se Xperia Z5 Premium zařadila po bok mnoha dalších a nebyla by tak „prémiová,“ jak ji Japonci chtějí mít.

Jenže je tu druhá strana mince: snižování reálného rozlišení s ohledem na životnost baterie po většinu provozní doby. Operační systém navíc sám o sobě nativně 4K nepodporuje. Lze tedy předpokládat, že displej s takovým rozlišením by se na spotřebě baterie podílel velmi zásadně. Asi jen málokterý zákazník ocení, že sice bude mít k dispozici superjemný displej, ale bude muset mít mobil připojený do zásuvky.

Jádro problému

Skutečný problém je podle redaktora serveru Android Authority Matthewa Bensona především ve složitosti technického řešení. „Mainstreamová technika má být jednoduchá a snadno ovladatelná. Celá říše Apple je na postavena na této filozofii.“ dodává. To, že k vysvětlení, jak to funguje, potřebujete deset minut, je špatně, nebo to přinejmenším není dobře. A potřebujete-li k popisu hlavní konkurenční výhody více než jednu větu či slogan, tak to z hlediska marketingu určitě není ideální. Něco podobného jsme v minulosti mohli vidět, když se Samsung snažil vysvětlit účel existence svého tabletu Galaxy View.

https://www.youtube.com/watch?v=8AsihR-MCig

Možná bychom se mohli vsadit, že 95 % zákazníků, kteří si telefon Sony Xperia Z5 Premium pořídí (a přinejmenším v Japonsku, kde je velký hlad po technických a technologických novinkách, bude jistě o tento kousek zájem), nebude mít tušení o tom, jak vlastně displej jejich telefonu v praxi funguje. Jistě se najdou i tací, kteří se před přáteli, příbuznými, kolegy a známými budou chlubit „super jemným displejem“ se „4K rozlišením,“ ačkoli v daném momentě poběží obrazovka jejich mobilu ve Full HD. Svým způsobem to bude „strašlivá ironie“ dokazující, že lidský zrak již není schopen rozlišit rozdíl mezi 4K a Full HD.

Srovnání jemnosti displejů Srovnání jemnosti displejů

Jednoduché řešení

Spatříte tedy na obrazovce Sony Xperia Z5 Premium výhody 4K rozlišení? Pravděpodobně nikoli – třeba proto, že domovská obrazovka je vykreslena v rozlišení pouhých 1080p. Prostým řešením by bylo prodávat telefon s obrazovkou s rozlišením QHD. Firma by tak nemusela vysvětlovat zákazníkům, kdy a jak displej funguje, ani proč tomu tak vlastně je. Zákazníci, včetně těch potenciálních, by se mohli zaměřit na samotný telefon namísto toho, aby řešili technické detaily. „Prémiovost“ modelu Premium by mohla spočívat třeba v tom, že standardní verze Z5 by poskytovala Full HD rozlišení a Z5 Compact třeba SHD.

Samozřejmě můžeme jít v úvaze ještě dále a přemýšlet nad tím, proč Sony vlastně potřebuje tři derivace vlajkové lodi. Případný úspěch se tak v konečném důsledku rozdělí mezi tři zařízení a ani jedno se přitom nestane oním „zabijákem vlajkových lodí.“ S ohledem na nedostatek menších a přitom po stránce výkonu špičkových zařízení je opodstatněná existence Xperie Z5 Compact. Vedle toho standardní Xperia Z5 nijak zásadně nepokročila proti předchozímu modelu Z3+/Z4, jenž spatřil světlo světa několik měsíců před ní. Nestálo by spíše za pokus přijít na trh s rozměrově větším modelem?

Proč Sony vlastně potřebuje tři derivace vlajkové lodi? Proč Sony vlastně potřebuje tři derivace vlajkové lodi?

Představení verze Z5 Premium tak na „normální zet pětku“ svým způsobem vrhá trochu negativní světlo – jako by se jednalo o horší model, ačkoli to určitě nelze takto říci. Samozřejmě pokud by Sony představila s označením Premium nějaký skutečně viditelně odlišný model, vybavený například větším displejem, stylusem, nebo exkluzivnějším designem, pak by se nejednalo o tak velkou marketingovou chybu, jako za stávající konstelace. Označit ale zařízení slovem „Premium“ jen proto, že má 4K displej, jehož výhody pouhým okem nikdy nespatříte, navíc po většinu času ani v tomto rozlišení neběží, považujeme za nešťastný krok.

Resumé aneb Jak skončí Xperia Z5 Premium?

Je otázkou, co se stane v okamžiku, kdy Sony Xperia Z5 Premium dostane Android 6.0 Marshmallow s nativní podporou rozlišení 4K. Poběží pak telefon v tomto rozlišení po celou dobu? Pokud ano, jak si s takovým náporem poradí baterie? A co procesor Qualcomm Snapdragon 810 – unese takovou zátěž bez přehřívání?

Je ale předčasné spekulovat, když výrobce zatím k tomuto tématu neuvolnil žádné informace. Stejně tak je pravděpodobné, že vše poběží stejně, jako dosud na Androidu 5.1.1 Lollipop a potenciál rozlišení 4K tak zůstane nevyužitý. Z „prémiového“ modelu se stane jen technologický pomníček, jako například před dvěma lety podivně zahnutý Samsung Galaxy Round.

Zdroje: PocketNow a Android Authority.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (19)