TOPlist

Xiaomi Yeelight Lamp: chytrá lampička, kterou budete chtít (recenze)

Xiaomi Yeelight Lamp titul

Společnost Xiaomi se zdaleka nesoustředí jen na výrobu a prodej chytrých telefonů. V její nabídce tak nalezneme například i čističku vzduchu nebo nově také notebooky. Vedle toho však Xiaomi také spolupracuje s celou řadou dalších firem. Výsledkem této spolupráce jsou například kamerky Yi, sluchátka Piston či žárovky a stolní lampička Yeelight. A právě na Xiaomi Yeelight Lamp se podíváme v dnešní recenzi.

Obsah recenze

Obsah balení Xiaomi Yeelight Lamp

V obyčejné krabici z recyklovaného kartonu k nám dorazila samotná lampička Xiaomi Yeelight Lamp společně s adaptérem pro americké zásuvky. E-shop, od kterého máme lampičku pro test zapůjčenou však naštěstí přibalil také redukci pro evropské zásuvky a tak nám v otestování lampičky nic nebránilo.

Xiaomi Yeelight Lamp obsah balení

Design ve znamení jednoduchosti

Design samotné lampičky je opravdu velmi prostý. Jedná se o válec, rozdělený na dvě části. Přibližně 1/4 zde zabírá kovová, stříbrně lakovaná základna, ve které se ukrývá veškerá potřebná elektronika. Zbytek pak zabírá bílé, neprůhledné stínítko. Na první pohled se může zdát, že je tato část skleněná, při bližším prozkoumání lampičky však zjistíte, že se jedná o plast.

Xiaomi Yeelight Lamp vrch lampy

Vrch lampičky je pak nejzajímavější. Vedle zapínacího tlačítka a tlačítka pro přepínání režimů totiž lze kroužením po jeho okraji proti nebo ve směru hodinových ručiček měnit intenzitu světla. V kombinaci se stisknutým tlačítkem pro změnu režimu lze pomocí této dotykové plochy také měnit barvu či teplotu světla – v závislosti na režimu. Práce s dotykovou plochou však není vždy úplně pohodlná. Přibližně 1 z 5 pokusů o regulaci jasu či změnu barvy byl v našem případě neúspěšný, nebo bylo třeba alespoň jednou obkroužit vrch lampy, aby začala na gesto reagovat.

Budiž světlo

Xiaomi Yeelight Lamp má jmenovitý výkon 10 W, přičemž nabídne světelný tok 300 lm. Na jednu stranu LED žárovky s tímto výkonem často nabídnou i více než dvojnásobný světelný tok, na druhou stranu je Xiaomi Yeelight Lamp určena jako noční lampička k posteli a pro toto použití dokáže vyzářit světla více než dostatek. Díky použití LED technologie je pak lampa i poměrně úsporná a celá si vystačí s příkonem 12V/1A tedy 12W. Výrobce zde pak udává životnost 20 000 hodin. Lampa dokáže zobrazit až 16 milionů barev a v režimu běžného světla umožňuje nastavit teplotu barev v rozsahu 1700 K – 6500 K. Pro spojení se smartphonem lampička využívá bluetooth.

Aplikace Yeelight

K ovládání lampičky Xiaomi Yeelight Lamp si můžete stáhnout z Obchodu Play aplikaci Yeelight, která slouží pro ovládání všech produktů z této rodiny. Aplikace je pochopitelně zdarma a dostupná je pro zařízení s Androidem ve verzi 4.3 a vyšší či iOS 8 a novějším. Aplikace je kompletně v angličtině, pro její ovládnutí jsou však bohatě postačí znát základy tohoto jazyka.

Yeelight
Yeelight

První spuštění

Prvotní spárování lampy a telefonu je velmi jednoduché. Stačí mít zapnutý bluetooth a spustit aplikaci Yeelight, která vás celým procesem provede. Jediné zdržení zde představuje nutnost vytvoření účtu u Xiaomi, který svůj význam má možná u Wi-Fi žárovek, u bluetooth lampičky jej však postrádáme. Po přihlášení do účtu by se vám již měla lampička zobrazit v seznamu dostupných zařízení Yeelight. Lampičku stačí mít zapojenou v elektrické síti, nemusí být ani zapnutá aby ji telefon viděl.

Používání aplikace

Po spárování Xiaomi Yeelight Lamp s telefonem se vždy po spuštění aplikace dostanete do seznamu spárovaných zařízení. Za předpokladu, že máte více produktů Yeelight si je můžete přejmenovat tak, aby jste se v nich dobře vyznali. Po připojení k vybranému zařízení se v seznamu zobrazí jednoduchá nabídka, umožňující lampičku zapnout, nastavit „probouzecí světlo“ a nebo nastavit čas vypnutí lampičky. Po kliknutí na ikonu lampičky se však dostanete do podrobnějšího nastavení funkcí a režimů lampičky.

To se v první řadě skládá ze šesti voleb:

  • Switch – Zápínání lampičky.
  • Hue – Režim, ve kterém lampička zobrazuje jednu vybranou barvu.
  • White – Klasické světlo s možností volby jeho teploty.
  • Flow – Režim, ve kterém se mění 4 vybrané barvy.
  • Scene – Režim scény.
  • Snap – Pomocí fotoaparátu uživatel zachytí barvu, jakou následně zobrazí lampička.

Každý ze zvolených režimu pak lze ovládat přejetím prstem po obrazovce ve vertikálním, nebo horizontálním směru. Zatímco pohyb nahoru / dolů ovládá u všech režimů intenzitu světla, pohyb do stran má rozdílné funkce. V režimu Hue lze tímto pohybem měnit barvy, v režimu White teplotu světla a nakonec v režimu Flow ovlivňuje rychlost přechodu barev. U režimu flouw se pak mění barvy v nastavení, barvu můžete zadat z připravené palety, nebo vybrat z fotografie. Každé z nastavení v těchto třech režimech pak lze přidat mezi scénické režimy čímž doplní 4 přednastavené scény. Ovládat zapínání a režim vybrané lampičky můžete také z notifikační oblasti, kam aplikace zobrazuje svůj widget.

Nastavení

Výše uvedenými režimy však možnosti hrátek s lampičkou Xiaomi Yeelight Lamp zdaleka nekončí. V nastavení se totiž nalézá hned několik zajímavých položek.

  • Schedule – Možnost nastavit až 5 plánů pro zapnutí/vypnutí lampičky v konkrétní čas ve vybraných dnech. Tato možnost funguje i když není zrovna připojen telefon.
  • Sleep Timer – Automatické vypnutí lampičky po uplynutí nastaveného času.
  • Night Mode – Noční světlo šetrné k očím. Nastavení časového úseku během kterého se zapne teplé světlo s nízkým jasem po dotknutí se vrchu lampy.
  • Wake-up Light – Buzení pomocí světla, které se rozsvítí na nejnižší intenzitu 30 minut před samotným časem vstávání.
  • Mi Band – Po spárování s fitness náramkem Mi Band se lampa automaticky vypne jakmile uživatel usne.

Vše výše uvedené jsme otestovali a nenarazili na jediný problém.

Závěr

Lampičku Xiaomi Yeelight Lamp u nás seženete pouze u několika obchodníků za cenu od 1650 Kč s DPH, pokud se rozhodnete ji objednat přímo z Číny prostřednictvím některého obchodu s mezinárodní působností, připravte si přibližně 1 200 Kč bez DPH. V obou případech není částka úplně nejnižší vzhledem k tomu, že ve své podstatě se pořád jedná „jen“ o chytrou noční lampičku.

Na druhou stranu je Xiaomi Yeelight Lamp dobře zpracovaný a především výborně funkční produkt. Za dobu testování jsme nenarazili na žádný větší problém, jedinou kaňkou na jinak výborném vysvědčení tak bude ne vždy stoprocentně spolehlivé dotykové ovládání. Jinak se rozhodně jedná o povedený produkt, který za své pozitivní hodnocení vděčí mimo jiné také povedené, přehledné a dobře optimalizované aplikaci.

Klady

+ Povedená aplikace.
+ Řada režimů a funkcí.
+ Propojitelnost s náramkem Mi Band.
+ Možnost volby teploty světla.

+ Dostatečná intenzita světla.

Zápory

– Vyšší cena.
– Ne vždy funkční dotykové ovládání.

Za zapůjčení děkujeme společnosti XiaomiMobile.cz.

Vašek Švec
O Autorovi - Vašek Švec

Vaška prakticky od dětství zajímaly nové technologie, ať už se jednalo o telefony, počítače či třeba auta. V době, kdy většina jeho kapesného padla na… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)