TOPlist

Xiaomi Mi Note – tenká kráska z kovu (preview)

nahledak 2

Do redakce nám dorazil velmi očekávaný přístroj Xiaomi Mi Note, který nabídne nádherné zpracování, skvělou výbavu a – na domácím trhu – i skvělou cenu. Než se na našem webu objeví plnohodnotná recenze, pojďme se nejprve v krátkém preview podívat na hlavní přednosti a nedostatky tohoto telefonu.

Zpracování a konstrukce – čínský klenot s kovovým rámečkem

Nadpis článku je možná trochu nadnesený – Xiaomi Mi Note totiž není celý z kovu, ale na první pohled vás okouzlí právě kovový rámeček, který obepíná celou konstrukci telefonu. Obrovský 5,7″ displej způsobil, že je Xiaomi Mi Note obr, na což už jsme ale po vzoru konkurence zvyklí. Čínský výrobce se již v době svého představení chlubil extrémně tenkou konstrukcí, která se sice nepřiblíží nejtenčím telefonů na trhu, přesto je 6,95 mm úctyhodných. Designově připomíná Xiaomi Mi Note starší a menší model Mi4, dočkali jsme se však některých drobných změn. Tou největší jsou nejspíše zaoblené boční strany na zádech přístroje, které napomáhají pohodlnějšímu držení. Záda jsou kryta tvrzeným zakřiveným sklem, které ovšem na první pohled vypadá trochu jako lesklý bílý plast u modelu Mi4. Rámečky po stranách jsou příjemně tenké, pod a nad displejem je prostoru víc, což způsobila mimo jiné i trojice senzorových tlačítek. V redakci se nám podoba přístroje Xiaomi Mi Note velmi líbí.

Xiaomi Mi Note - konstrukce telefonu (1)

 

 

O něco horší už je to logicky s komfortem při ovládání. Telefon je obrovský a jedním prstem už nejspíše drtivá většina uživatelů do všech zákoutí displeje nedosáhne. Dosah na tlačítko pro multitasking palcem je tak tak, ale větší problémy jsme neměli. Rámeček má zkosené hrany, které vypadají skvěle, přesto je zde poměrně hodně ostrých hran. Někomu by mohl tento aspekt vadit, ale jsme názoru, že si na to každý uživatel může velmi snadno zvyknout (přeci jen se nejedná o bolestivé řezání do ruky). Ke kvalitě zpracování žádné výtky nemáme, což jsme po vzoru starších modelů od Xiaomi čekali.

Xiaomi Mi Note – první pohled

Xiaomi Mi Note - první pohled

Displej – krásná Full HD podívaná

V prezentacích Xiaomi nešetřilo chválu na displej, který nabídne úhlopříčku 5,7″, Full HD rozlišení a technologii IPS. V záplavě Quad HD displejů by se mohlo zdát, že je Full HD rozlišení již nízká hodnota. Není tomu tak – jemnost zůstává na hodnotě 386 PPI, což je naprosto dostačující. A kdyby někomu taková jemnost nestačila, může si pořídit výkonnější model Xiaomi Mi Note Pro s Quad HD displejem. Už z IPS panelu u telefonu Xiaomi Mi 4 jsme byli nadšení, podobné je to i v případě tohoto modelu. IPS displej nabízí krásné podání barev, dynamický rozsah a výtky rozhodně nemáme ani v případě pozorovacích úhlů, podání černé a bílé barvy. Čitelnost na slunci je možná spíše průměrná. S klidným svědomím můžeme prohlásit, že Xiaomi Mi Note nabízí jeden z nejlepších displejů na trhu.

Xiaomi Mi Note - konstrukce telefonu (3)

Výkon – osvědčený Snapdragon 801

Stejný čip je osazený již ve mnoha přístrojích na trhu s Full HD displejem, takže jsme již před vydáním měli velmi dobrou představu, jak výkonný Xiaomi Mi Note bude. Čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 stále představuje jeden z nejvýkonnějších procesorů na trhu a na svižný chod systému a hraní nejnáročnějších herních titulů stále dostačuje. A znovu platí – chcete-li vyšší výkon, můžete si připlatit za verzi Xiaomi Mi Note Pro se Snapdragonem 810, který ovšem na trh teprve dorazí.

Výdrž na jedno nabití – šlo by to i lépe

Tenké tělo si vybralo svou daň – čínskému výrobci se nepodařilo zakomponovat do telefonu baterii s kapacitou větší než 3000 mAh. To samozřejmě není na 5,7″ Full HD displej rozhodně ta správná velikost a již z našich testů vyplývá, že výdrž nebude rozhodně zbraní této čínské novinky. Výdrž při reálném používání otestujeme až v plnohodnotné recenzi po delší době testování.

Xiaomi MI Note - výdrž
  • Hraní her – hra Modern Combat 4, poloviční jas, poloviční hlasitost, sluchátka
  • Přehrávání filmů – Full HD film Edge of Tomorrow, 2 Mbit/s
  • Surfování – prohlížeč Dolphin, refresh stránky Svět Androida po 15 sekundách, Wi-Fi připojení
  • Nabíjení – čas z 15 % na 100 % pomocí kvalitní 2A nabíječky

Hardwarová výbava – plnohodnotné LTE v nedohlednu

Zbytkem hardwarové výbavy na tom není Xiaomi Mi Note oproti konkurenci nikterak růžově – chybí například NFC, infraport či FM rádio. Na druhou stranu se čínský klenot pochlubí podporou dvou SIM karet, které si navíc poradí s nejrychlejší LTE konektivitou. Má to ovšem háček. Jak jsme vás již informovali v tomto článku, Xiaomi Mi Note podporuje LTE pouze na frekvencích 1800 a 2600 MHz, zatímco v ČR se budují LTE sítě na frekvencích 800, 900, 1800 a 2100 MHz. S Xiaomi Mi Note můžete tedy LTE používat pouze v místech pokrytých 1800MHz frekvencí, která se používá především ve větších městech.

Xiaomi Mi Note (2)

Fotoaparát – konečně slušný fotograf

Xiaomi nikdy nepatřilo k výrobcům, kteří nabízejí nejlepší fotoaparáty na trhu. Marně se o to pokoušel již model Mi4, který nefotil špatně, přesto do kvality nejlepších „fotomobilů“ něco scházelo, to samé platilo i u 4K videa. O zlom by se měl pokusit model Xiaomi Mi Note, který je vybaven druhou generací snímače Sony IMX214 s optickou stabilizací, 13MPx rozlišením a možností tvorby HDR a 4K videí. Xiaomi Mi Note je bezesporu první zařízení od Xiaomi, které se může vyrovnat i těm nejlepším fotoaparátům na mobilním trhu. Do kvality fotografií například přístroje Samsung Galaxy Note 4 či iPhone 6 sice stále něco chybí, přesto ale budoucí uživatelé nebudou zklamáni. Fotografie v originálním rozlišení naleznete zde.

Fotografie

Video

Xiaomi Mi Note 10 | Most In-Depth 108MP Camera Review! (Test & Samples)

Xiaomi Mi Note 10 | Most In-Depth 108MP Camera Review! (Test & Samples)

Rychlost a odezva – MIUI s rychlostí blesku

Přístroje od společnosti Xiaomi lákají zákazníky také na vlastní systém s označením MIUI, model Xiaomi Mi Note se dočkal verze MIUI v6, která staví na Androidu 4.4.4. V našem telefonu se nachází oficiální čínská ROM, která nabízí pouze čínskou a anglickou lokalizaci. Doinstalovat Google aplikace bylo ovšem snadné, navíc se na českém trhu budou prodávat telefony již s plnou českou lokalizací. Rychlost systému je neuvěřitelná, což ostatně předvedly již modely Xiaomi Mi3 a Mi4, které dodnes patří k nejrychlejším telefonům na trhu. Xiaomi Mi Note kráčí ve stejných kolejích. Prostředí systému pak pro nás není žádnou neznámou – MIUI v6 na první pohled připomíná trochu konkurenční systém iOS, staví ovšem stále na Androidu, z čehož plynou veškeré výhody (hlavně obrovská přizpůsobitelnost).

Zvukový výstup – velký muzikant

O kvalitní podání zvuku se stará audio dekodér ESS ES9018K2M, který si poradí i s bezztrátovými kodeky Flac, APE, DSD a WAV. Výstup do sluchátek je výborný a běžní uživatelé si rozhodně stěžovat nebudou. Nás ale daleko více zajímal reproduktor. Ten nás již zpočátku potěšil vysokou hlasitostí, která zajistí, že telefon určitě uslyšíte. Ještě lepší je to ovšem s kvalitou přehrávání, která je vysoce nadprůměrná. Kdybychom vedle sebe postavili například HTC M8 či Sony Xperia Z3, možná by kvalita reproduktoru u Xiaomi Mi Note tolik nevyčnívala, přesto se ale jedná o jeden z nejlépe hrajících telefonů na trhu. Umístění reproduktoru ale rozhodně chválit nebudeme – při hraní her si jej totiž velmi snadno přikryjete a velmi znatelně utlumíte, což je nepříjemné.

Xiaomi Mi Note zvuk

První představy o telefonu Xiaomi Mi Note tedy již máme – těšíte se na plnohodnotnou recenzi, ve které otestujeme přístroj detailně?

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti Beryko.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)