X-plore File Manager – souborový specialista

xplore

Velikosti interních úložišť současných mobilních přístrojů dosahují hodnot několika gigabajtů, což znamená, že se v našich přístrojích většinou nachází spousta dat, která je však potřeba určitým způsobem spravovat. Ačkoliv systém Android standardně neobsahuje souborového manažera, softwaroví vývojáři nám za dobu existence tohoto systému na Google Play naservírovali nepřeberné množství doinstalovatelných správců souborů. Dnes se podíváme na skvělého správce X-plore, který zaujme především pohodlnou prací ve dvou panelech, nabízí však také veškerý komfort a spoustu užitečných funkcí, které při správě souborů můžeme potřebovat.

Rozcestník

  1. Prostředí aplikace
  2. LAN
  3. FTP
  4. Picasa Alba
  5. Web úložiště
  6. Práce s archivy
  7. Hexaeditor a editor textových souborů
  8. Klávesové zkratky
  9. Konfigurace tlačítek
  10. Nastavení
  11. Závěr

X-plore File Manager

Vzhled tohoto šikovného správce souborů se na první pohled trochu podobné zaběhlé koncepci z Total Commanderu – obrazovka programu je rozdělena na dvě nezávislá okna. To nám umožní rychle a snadno kopírovat soubory z jednoho místa do druhého. X-plore však nabízí spoustu funkcí a nechybí mu oproti jiným manažerům téměř žádná důležitá. Samozřejmostí je tak podpora SMB, FTP, webových úložišť (Google Drive, Dropbox a jiné), webových alb v Picase, práce s archivy, hexa editor, zobrazení skrytých souborů, prohlížení s právy Root a další. Aplikace si i přes jedinečný koncept a spoustu funkcí zachovala velmi příznivou cenu – za používání X-plore manažeru totiž nemusíte zaplatit ani korunu.

Prostředí aplikace

Hlavní část programu tvoří dvě okna, ve kterých jsou složky zobrazeny pomocí stromové struktury. Okna pracují nezávisle a logicky se tak v každém okně pohybujeme na jiném umístění. Mezi okny se lze přepnout tahem prstu do stran, pomocí šipky uprostřed nebo volbou PŘEPNOUT PANEL v horním pravém rohu. Prostor mezi panely je vyhrazen základním volbám pro práci se složkami a přístupu do nastavení či historie.

Screenshot_2012-08-06-20-51-23

Hromadný výběr souborů a složek probíhá pouhým kliknutím na fajfku vedle názvu, možnosti vybraných položek zobrazíme dlouhým stiskem na některou z nich. Pod volbou Ukázat zpřístupníme další volitelná úložiště (web, LAN, Picasa, FTP).

Screenshot_2012-08-04-00-07-48Screenshot 2012 08 06 22 26 04

 

LAN

X-plore není ošizen o možnost přístupu na sdílené složky v síti přes protokol SMB. Tuto volbu nalezneme pod názvem LAN přímo ve stromové struktuře hlavního okna. Po rozkliknutí vidíme přidané servery, případně se možností Přidat server připojíme k dalšímu sdílenému úložišti. Přidání serveru můžeme uskutečnit pomocí automatického prohledávání (Skenovat), případně vypsat parametry ručně (Přidat server).

Screenshot_2012-08-06-20-30-57

Přístup na svůj pevný disk v síti se hodí zejména pro přehrávání multimédií, které nemusíte stahovat do svého zařízení. X-plore toto samozřejmě zvládá, nedělají mu problém ani filmy s přiloženými titulky v jiném souboru. Přehrávač, ve kterém se video standardně spustí, to sice neumí, podržením prstu na souboru a volbou Otevřít v… však přenecháme přehrávání schopnější aplikaci (například MX Player v mém případě), která si s videem a titulky poradí lépe.

Screenshot_2012-08-06-20-35-05

FTP

Z prostředí aplikace můžete také přistupovat na soubory uložené na FTP. Samozřejmostí zůstává, že k uvedenému umístění musíte mít přístup a znát potřebné údaje.

Screenshot_2012-08-06-22-24-37

Picasa Alba

Potěší také přítomnost webových alb Picasa, ke kterým Vám většinou stačí Google účet. Při aktivování se Váš přístroj zeptá, zdali povolíte aplikaci X-plore přístup k Vašim fotografiím.

Screenshot_2012-08-03-22-50-24

Web úložiště

Uživatele cloudových služeb také potěší možnost spravovat svá data přímo z této aplikace. K dispozici tak máme přístup například na Google Drive, Dropbox, Box.net, SkyDrive a další.

Screenshot_2012-08-06-20-51-39

Práce s archivy

Trochu nadstandardní možností se stává práce s archivy, neboť X-plore umí nejen archivy (ZIP a RAR) otevírat, ale ZIP archiv dokonce vytvářet. S tím souvisí také možnost otevření instalačních souborů apk. jako archivy ZIP.

Screenshot_2012-08-06-21-41-20

Hexa Editor a editor textových souborů

X-plore můžete použít též jako hexa editor nebo editor textových souborů.

Screenshot_2012-08-06-21-54-44

Klávesové zkratky

Pro rychlejší práci se soubory a aplikací nabízí X-plore možnost používání klávesových zkratek. Ty si můžeme prohlédnout a upravovat v pravé horní nabídce pomocí možnosti Klávesové zkratky. K pohodlnému používání klávesových zkratek je však zapotřebí hardwarová klávesnice.

Screenshot_2012-08-06-21-20-31

Konfigurace tlačítek

Prostřední panel, který nabízí základní volby aplikace a práce se soubory, je možné do určité míry upravit. Slouží k tomu volba Konfigurace tlačítek, kde máme možnost přidávat, či odebírat tlačítka na panelu a měnit pořadí.

Screenshot_2012-08-06-21-26-31

Nastavení

  • Zobrazit skryté
  • Použít vlastní prohlížeče – otevře určité soubory v prohlížečích X-ploru
  • Root přístup – Vypnuté/Normálně/Superuser
  • Zobrazit Média soubory – zobrazí detaily o multimédiích
  • Otevřít APK jako ZIP – automaticky otevře soubory .apk jako archivy
  • Seřadit podle – Název/Velikost/Přípona/Data
  • Sortovat obrázky – Standardně/Data
  • Fullscreen prohlížeč obrázků – zmizí vrchní lišta při prohlížení obrázků
  • Kódování textu
  • Alternativní přepínač panelů – použití jiného dotykového režimu pro přepnutí panelů
  • Vibrace
  • Výška položky
  • Celá obrazovka
  • Heslo programu – heslo pro vstup do programu
  • Tmavé téma – změní pozadí aplikace na tmavou barvu
  • Statistiky používání

Screenshot_2012-08-06-22-17-00

Závěr

Dá se říci, že souborových správců je na Google Play jako šafránu, přesto se vyplatí vybírat pečlivě, neboť práce se soubory se pak velmi zefektivní a zrychlí. X-plore přináší velice šikovný koncept dvou nezávislých oken, díky kterému můžeme soubory přenášet rychleji a jednodušeji. Nutno však podotknout, že kvůli rozdělení displeje na dvě části je pro pohodlnou práci s programem zapotřebí většího displeje. X-plore se skvěle hodí na tablety, kde nám velký displej dovolí naplno využít dvě nezávislá okna. Tento správce se však neztratí ani svými funkcemi, protože nabízí téměř vše, co nalezneme u jiných souborových manažerů, dokonce přidává i některé nadstandardní funkce (práce s archivy, otevírání APK jako ZIP, hexa editor atp.). Potěší také fakt, že aplikace je k dispozici zdarma. Kdo by však chtěl autorovi přispět, má možnost volbou Přispět poslat autorovi alespoň menší částku na pivo.

X-plore File Manager
X-plore File Manager

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)