Telefon Huawei P8 – kovový poklad s lákavou cenou (recenze)

Huawei P8 nahled

Společnost Huawei se znovu pokouší vyšplhat až na samotný vrchol mezi telefony s Androidem. Vyzkoušeli jsme zbrusu nový vlajkový model Huawei P8 – jak dopadl v našem detailním testu?

Obsah recenze

Obsah balení

První stylovou vizitkou je balení, ve kterém Huawei P8 dorazil. Plastová krabička je opravdu netradiční, telefon se z ní vytahuje a ukrývá v sobě i další důležité části – nabíječku, USB kabel, sluchátka a špendlík pro přístup ke slotům pro SIM.

Huawei P8 - obsah balení

Vzhled a dílenské zpracování

Neméně povedený je i náš první dojem po uchopení telefonu do rukou. Huawei P8 dostal kompletně kovové tělo, které již při prvním dotyku prozradí, že v rukou máte prémiový model. Přední strana telefonu připomíná spoustu jiných smartphonů na trhu, splést bychom si Huawei P8 mohli například s krajanem Xiaomi Mi4. Zatímco rámeček po stranách displeje je extrémně tenký, pod i nad displejem je místa poměrně hodně a je trochu škoda, že se do těchto míst nevměstnala senzorová tlačítka. Místo toho jsme nuceni používat tlačítka na displeji, což není žádný problém, přesto ukusují malý prostor displeje. Nad displejem sídlí již tradičně notifikační LED dioda (ta svítí bohužel pouze zeleně při příchozích notifikacích a oranžově při nabíjení). V okolí reproduktoru se nachází rovněž objektiv předního fotoaparátu a senzory, které jsou v případě bílé varianty výrazné.

Huawei P8 - přední strana telefonu (1)

Zadní strana nás zaujala o poznání více. Matný kov vypadá výborně a je skvěle zpracován. Designově povedený je rovněž bílý proužek v horní části, v jehož levé části je umístěn objektiv zadního fotoaparátu a dvojitý LED blesk. Do spodní části zasahuje bílý pruh, který proniká až do bočního rámečku. Kov je potřeba čas od času troch otřít, neboť si pamatuje nečistoty. Není to ale rozhodně žádná katastrofa.

Huawei P8 - zadní část (2)

Kovový je i rámeček, který obepíná celý přístroj. Hrany jsou zbroušeny, což vypadá výborně a nevznikají zde ani žádné ostré hrany, které by nepříjemně řezaly do rukou. Ovládací tlačítka jsou umístěna na pravé straně, ovládání napájení je řešeno pouze malým „čudlíkem“, na který si je potřeba zvyknout. Stejný bok přístroje nabízí i přístup k SIM kartě (nano) a slotu pro Micro SD kartu. Výška tlačítek je optimální a není žádný problém na ně dosáhnout jedním prstem. Spodní část ukrývá Micro USB konektor a zdířky po stranách pro reproduktor a mikrofon. Ačkoliv se na první pohled může jevit spodní část jako prostor pro stereoreproduktor, není tomu tak. Pravá zdířka totiž slouží pouze jako mikrofon. Důležitý je pak ještě 3,5mm jack pro sluchátka na horní straně telefonu.

Huawei P8 - pravá strana telefonu

Stylový kus kovu

Design a zpracování telefonu Huawei P8 je na špičkové úrovni. Telefon je opravdu výborně zpracován a kovové tělo dodává pocit luxusu. Díky 5,2″ displeji a průměrným rámečkům je ovládání telefonu poměrně pohodlné, problémy jsme neměli ani s ovládáním tlačítek na pravé straně telefonu. Pozor si ovšem musíme dávat na vyklouznutí, což je způsobeno kluzkým kovem v zadní části. Váha 144 gramů je spíše průměrná.

Huawei P8 – první pohled

Huawei P8 - první pohled

Hardware a displej

Výbava telefonu Huawei P8 odpovídá vlajkovému modelu. Hlavním tahounem ale není čip od společnosti Qualcomm, ale vlastní řešení v podobě čipu Huawei HiSilicon Kirin 930/935. Ten nabídne čtyři jádra Cortex-A53 s frekvencí 1,5 GHz a čtyři stejná jádra o vyšší frekvenci 2 GHz. Výkon ve hrách zajišťuje grafický akcelerátor Mali-T628, který je doplněn 3GB RAM pamětí a 16GB vnitřní úložiště (uživateli je dostupných přibližně 10,5 GB místa). O něco horší je to s baterií, která nabízí kapacitu pouze 2680 mAh. To není rozhodně žádný zázrak.

Konektivita je na velmi dobré úrovni – standardní technologie Wi-Fi podporuje standardy 802.11a/b/g/n, Bluetooth je ve verzi 4.1 a ve výbavě nechybí ani NFC, USB OTG či LTE na všech důležitých frekvencích pro české končiny. Papírově výborně je na tom rovněž 13MPx fotoaparát, který umožní nahrávat také video ve Full HD rozlišení či pořizovat HDR fotografie.

Specifikace

  • displej: 5,2″, IPS, Full HD rozlišení, jemnost 424 PPI, krycí sklo Corning Gorilla Glass 3
  • procesor: HiSilicon Kirin 930/935, 4 x jádro Cortex-A53 (1,5 GHz) + 4 x jádro Cortex-A53 (2 GHz)
  • GPU: Mali-T628 MP4
  • paměť: 3 GB RAM, 16GB vnitřní úložiště (+ Micro SD)
  • fotoaparát: 13 MPx, HDR, 4K video, 8MPx přední fotoaparát
  • baterie: 2680 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC, USB OTG, LTE (2100/1900/1800/2100/850/2600/900/700/800/2300 MHz)
  • OS: Android 5.0 (EMUI 3.1)
  • rozměry: 144,9 x 72,1 x 6,4 mm
  • hmotnost: 144 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Zobrazovací panel nám hned z kraje dokazoval, že se jedná o skvělý displej po všech stránkách. Rozlišení na úhlopříčce 5,2″ je plně dostačující, výtky nemáme ani k barevnému podání, pozorovacím úhlům nebo čitelnosti na slunci, která je také poměrně dobrá. Displej je citlivý i přesný, bez problémů fungovalo také automatické řízení jasu.

Huawei P8 - displej

Jedinou výtku máme pouze ke speciální funkci pořízení obrazovky, která probíhá poklepem či obkroužení objektu kloubem prstu. To je na první pohled výborná funkce, na stranu druhou se nám často tato funkce aktivovala při běžném používání, což bylo hodně nepříjemné. Po nedávné aktualizaci se ale situace razantně zlepšila, i když se nám stále zdá, že tato funkce je stále spíše přítěží.

Zvukový výstup a reproduktor

Chvála pokračuje i v případě zvukového podání. Zvuk je s kvalitními sluchátky dostatečně kvalitní a špatně nehrála ani dodávaná sluchátka, i když nároční posluchači je nejspíše ihned vymění. Pozitivní ohodnocení si zaslouží i reproduktor, který hraje nahlas a hlavně velmi kvalitně na poměry mobilních telefonů. Jedinou výtkou je fakt, že není stereo, ale hraje pouze levá zdířka na spodní straně telefonu.

Huawei P8 - reproduktor

Test výkonu (benchmarky)

Herní výkon

Společnost Huawei vsadila na své vlastní čipové řešení, které ale nabízí dostatek výkonu pro běh nejnovějších her. Vyzkoušeli jsme například tituly Modern Combat 4 a 5, N.O.V.A. 3 či Real Racing 3. Se všemi tituly si telefon poradil znamenitě, netrápilo nás ani přehřívání.

Konektivita

Bezdrátové technologie používáme u mobilního telefonu téměř nepřetržitě a s čistým svědomím můžeme prohlásit, že Huawei P8 ani jednou pomyslně „nezakopl“. Datové sítě fungovaly naprosto bez problémů, citlivost antén byla také dostatečná a LTE pracovalo ve všech dostupných lokalitách. Stejně dobře pracovalo NFC a USB OTG. Postrádat bychom tedy mohli snad jen infraport, kterým jsou některé konkurenční smartphony vybaveny.

GPS

S lokalizací polohy jsme u dražších přístrojů značky Huawei zpravidla neměli problémy a stejný verdikt zní i pro telefon Huawei P8. Lokalizace polohy je zpravidla otázkou několika sekund, pozdější navigace pak probíhá přesně a stabilně. Výborně funguje také digitální kompas, který lze použít například při Geocachingu. Jedinou výtku máme pouze k použití navigace Sygic, která po pár sekundách vždy spadne.

Huawei P8 - GPS satelity

Baterie a výdrž

Baterie s kapacitou 2680 mAh tak trochu předem naznačila, že výdrž nebude zázračná. To se potvrdilo i v praxi a můžeme konstatovat, že není problém s telefonem vydržet celý den intenzivnějšího používání, s vyšší výdrží už ale rozhodně nepočítejte. Podobně jsou na tom také naše testy, které ukazují, že v zátěži telefon vydrží spíše průměrně. Je vidět, že Huawei umí zvládnout správu napájení opravdu dobře, bohužel chybí baterie s vyšší kapacitou, která by mohla zařídit dvoudenní výdrž.

huawei p8 - test výdrže
  • Hraní her – hra Modern Combat 4, poloviční jas, poloviční hlasitost, sluchátka, vybití ze 100 % na 15 %
  • Přehrávání filmů – Full HD film Edge of Tomorrow, 2 Mbit/s, vybití ze 100 % na 15 %
  • Surfování – prohlížeč Dolphin, refresh stránky Svět Androida po 15 sekundách, Wi-Fi připojení, vybití ze 100 % na 15 %

Uživatelské prostředí

Android 5 s vlastní nadstavbou EMUI

Rozhraní EMUI, za kterým stojí čínský výrobce, se značně odlišuje od podoby čistého Androidu. Přesto se nám prostředí od společnosti Huawei líbí a krátce po začátku používání jsme si na něj bez problémů navykli. Systém je jednoduchý a intuitivní. Nemůžeme si ale nevšimnout velké inspirace u systému MIUI od Xiaomi.

Trochu nás trápila funkce tvorby snímku obrazovky používáním kloubu prstu, neboť ta se často aktivovala i při běžném používání. Výtka směřuje také k notifikační liště, která je v základu tmavá a stejně tak i font některých nesystémových aplikací, kvůli čemuž bylo problematické číst například notifikace z Hangouts.

Rychlost a stabilita

Prostředí se povedlo odladit velmi dobře a i po několika týdnech používání se telefon znatelně nezpomalil. Problém jsme neměli ani s plynulostí animací a telefonu celkově, padání aplikací kromě Sygicu také nenastalo.

Kontakty, telefonování a klávesnice

Jako první jsme se zaměřili na Dialer s funkcí T9 vyhledávání, který pracoval výborně a poradil si s kompletní českou diakritikou. Problémy nenastaly ani v případě správy či vyhledávání kontaktů, rovněž telefonování bylo v našem případě bezproblémové – přenos zvuku byl dostatečně hlasitý a kvalitní.

Klávesnice je také povedená – nabídne spoustu znaků pod klávesami, možnost psaní tahem, přímý přístup pro hlasové zadávání a samozřejmě český slovník s automatickou opravou slov.

Huawei P8 - klávesnice

Prostředí systému Android 5.0

Fotoaparát a natáčení videa

Na fotoaparát jsme se těšili, neboť nabízí papírových 13 MPx a byli jsme zvědaví, jaká kvalita bude v praxi. V tomto ohledu jsme nebyli ani zklamáni ani překvapeni. Za dobrých světelných podmínek dokáže Huawei P8 vytvořit velmi dobré snímky a špatně na tom rozhodně není ani při špatných světelných podmínkách. V případě videa dobře zafungovala optická stabilizace, o něco horší to bylo v případě měření expozice a obraz se nám zdál občas trochu přepálený. Fotografie a video v originálním rozlišení naleznete zde.

Aplikace

Huawei P8 - aplikace fotoaparátu (1)

Fotografie

Video

Huawei P8 – test kamery (Full HD)

Huawei P8 - test kamery (Full HD)

Huawei P8 – test kamery (HD)

Huawei P8 - test kamery (HD)

Kdy, kde a za kolik?

Prodej telefonu Huawei P8 na českém trhu teprve startuje, cena se pohybuje okolo 13 tisíc korun, což je za takto vybavený telefon a novinku rozhodně lákavá nabídka.

Resumé

Při oficiálním představení v Londýně jsme z telefonu Huawei P8 příliš nadšení nebyli, neboť na oko nepřinesl žádné novinky či inovaci. Po recenzi ovšem musíme změnit názor – Huawei P8 se totiž povedl ve všech směrech a na český trh přichází s poměrně příznivou cenou.

Hned z kraje musíme pochválit zpracování telefonu, které je na špičkové úrovni. Huawei zkrátka kov umí a v rukou jsme měli kovový poklad, za který jsme se nemuseli nikde stydět. Povedl se rovněž displej, který je jemný, nabízí výborné barevné podání či dobrou čitelnost na slunci. Ačkoliv není čip od čínského výrobce papírově nejvýkonnější, zvládá s přehledem náročnější grafické tituly a stejně tak bleskový chod systému. Systém Android s grafickou nadstavbou EMUI 3.1 je na první pohled až podezřele podobný systému MIUI od Xiaomi, přesto jej můžeme pochválit.

Závažných neduhů nebylo příliš, trápily nás spíše detaily. Ačkoliv Huawei zvládá správu napájení výborně, baterie s kapacitou 2680 mAh nestačí na vyšší než jednodenní výdrž při intenzivnější práci, což rozhodně není v dnešní době žádná výhra. Ke konstrukci máme pouze jednu výtku – rámečky nad a pod displejem by mohly být tenčí. Vrásky na čele nám přidělával systém a hlavně pak funkce pořizování snímků obrazovky klouby, která rozhodně nepracovala tak, jak měla. Často se totiž aktivovala při běžném používání a občas se nám stalo, že jsme notifikační lištu museli otevřít až na pátý pokus. Tato situace se razantně zlepšila po poslední aktualizaci, přesto to není optimální. Rovněž zamykací obrazovka by si zasloužila u některých motivů úpravu, protože odemknout telefon jednou rukou bylo často nemožné. I když se tyto problémy jeví jako nedůležité detaily, na celkový komfort při ovládání telefonu mají výrazný vliv.

Huawei P8 na svou nejvybavenější konkurenci ztrácí například v absenci infraportu, vyšší odolnosti či v lepším fotoaparátu. Pokud ovšem tyto aspekty dokážete oželet, budete s tímto modelem velmi spokojeni, protože ve všech ostatních ohledech se jedná o povedený smartphone za příznivou cenu. Necelých 13 tisíc korun není za vlajkový model a takto vybavený telefon žádná vysoká částka a můžeme jej směle doporučit.

Klady

+ Skvělé zpracování.
+ Výborný displej.
+ Vysoký výkon.
+ Rychlé a plynulé prostředí systému Androidu 5.
+ Příznivá cena.
+ Hlasitý a kvalitní reproduktor.

Zápory

– Spíše průměrná výdrž na jedno nabití.
– Širší rámečky pod a nad displejem
– Občasná náhodná aktivace gesta pro tvoření snímku obrazovky.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Huawei.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (63)