TOPlist

WifiMapper: Jak najít bezplatnou Wi-Fi doma i na dovolené?

wifimapper_ico

Chystáte se na zahraniční dovolenou a nechce se vám utrácet pracně vydělané peníze za datový roaming? Pak se patrně budete muset spolehnout na bezplatné Wi-Fi hotspoty, které poskytují například kavárny, čerpací stanice, restaurace, knihovny a další podniky svým klientům. Jak ale takovou Wi-Fi najít? Právě s tím vám pomůže aplikace WifiMapper, která se v Obchodě Play objevila ve středu 15. července, a my jsme ji podrobili redakčními testu.

Co WifiMapper – Free Wifi Map slibuje?

Autoři, pracující pod hlavičkou projektu OpenSignal.com, deklarují svou aplikaci jako největší databázi Wi-Fi hotspotů, čítající více než 650 milionů přístupových bodů po celém světě.

Jako hlavní vlastnosti a funkce pak jmenují:

  • Zobrazení nejbližších bezplatných přístupových bodů v mapových podkladech.
  • Více informací o fungování konkrétního hotspotu získáte z komentářů ostatních uživatelů aplikace a Foursquare.
  • Možnost pomoci v rozšiřování databáze zasláním informací o možnosti bezplatného připojení.
  • Zobrazení historie všech přístupových bodů, ke kterým jste se připojili.

Wifimapper App Preview for Android

Wifimapper App Preview for Android

Co WifiMapper připravuje?

Do dalších verzí se připravuje celá řada zajímavých funkcí:

  • Sdílení hesel k přístupovým bodům chráněným heslem – přihlášení k síti bez nutnosti ručně zadávat heslo. Aktuálně najdete hesla v komentářích k dané Wi-Fi.
  • Přihlášení e-mailovou adresou (aktuálně funguje přihlášení přes Google+).
  • Kompletní offline mapy. V tuto chvíli lze v offline režimu načíst jen ta místa, která jste si v aplikaci prohlíželi při připojení k Internetu.
  • Žebříčky podle počtu zadaných Wi-Fi.

Jak WifiMapper funguje v praxi?

Aplikaci ve verzi 1.04 jsme nainstalovali na redakční telefon Sony Xperia Z3 s oficiálním Androidem 5.0.2 Lollipop. Po spuštění se zobrazí dialogové okno s uvítáním a informací, že na sestavení databáze se podílelo deset milionů uživatelů. Následuje upozornění, že WifiMapper automaticky sbírá data o hotspotech, nicméně pokud s tímto přístupem nesouhlasíte, můžete ho změnit v nastavení, kde je také možné přihlásit se s pomocí účtu Google+. Přihlášení slouží ke komentování a hodnocení bodů, není však podmínkou pro prohlížení a hledání.

Rozhraní aplikace je jednoduché, moderní a přehledné. Největší část obrazovky zabírá mapa s vyobrazením bezplatných přístupových bodů v okolí. Po pravé straně jsou dvě tlačítka: pro opětovné načtení a vystředění dle aktuální polohy.

Uživatelské rozhraní aplikace WifiMapper Uživatelské rozhraní aplikace WifiMapper

V horní liště je tlačítko pro vyhledávání. Stačí zadat název požadovaného místa a během několika sekund se dozvíte, jak je na tom z hlediska možností bezplatného připojení.

V kontextové nabídce jsou připraveny tři položky:

  • My History – zde byste po několika dnech používání měli najít informace o tom, k jakým Wi-Fi bodům jste se připojovali a jaký objem dat jste přenesli. Seznam je přitom možné řadit vzestupně i sestupně podle pořadí, vzdálenosti, počtu připojení, jména, délky připojení a přenesených dat.
  • Settings – v nastavení jsou připraveny pouze dvě položky: souhlas či nesouhlas se sběrem dat a přihlášení/odhlášení k/od účtu Google+.
  • Report bug/request feature – odeslání zpětné vazby vývojářům či požadavku na novou funkci prostřednictvím elektronické pošty.

V dolní liště je zobrazen stav Wi-Fi připojení, případně i název přístupového bodu. Klepnutím můžete odeslat informace o dané Wi-Fi, tedy především, zda je zdarma, placená, či soukromá, případně přidat komentář. Tímto způsobem se můžete podílet na rozšiřování databáze přístupových bodů.

Vytažením dolní lišty směrem vzhůru zobrazíte seznam okolních přístupových bodů, seřazený podle vzdálenosti od aktuální pozice. U každé položky je zobrazena vzdálenost, název a počet uživatelů, kteří daný hotspot vyzkoušeli. Po klepnutí na položku můžete potvrdit či negovat, že daný přístupový bod je/není zdarma. Následují údaje o počtu uživatelů, zda je či není nutné heslo a typu podniku, u některých bodů jsou k dispozici i fotky. Níže pak najdete komentáře ostatních uživatelů, případně můžete přidat vlastní.

Podobně jednoduše lze vybrat přístupový bod v mapě. Po klepnutí se dozvíte základní údaje, jako je název podniku, jméno Wi-Fi a to, jestli je požadováno heslo. Po klepnutí na tlačítko i se dozvíte všechny další náležitosti. Na rozdíl od služebně starší verze pro iOS, umí varianta pro Android připojení k sítím přímo z aplikace, takže nebudete muset hledat v systémovém nastavení.

Aplikace čerpá data z databáze OpenSignal, kam zadávají údaje o bezplatných přístupových bodech sami uživatelé. Každý se tak může aktivně podílet na doplňování databáze o další hotspoty. Nejde přitom je o prostý seznam Wi-Fi routerů, ale k dispozici jsou také komentáře, týkající se kvality připojení, případně dalších faktorů, jako je ochota obsluhy či chuť podávané kávy.

S ohledem na to, že patrně nejčastějším způsobem použití tohoto programu bude vyhledávání přístupu k Internetu v oblastech, kde uživatel není připojen, jsme vyzkoušeli práci offline. Hned na začátek si nalijme čistého vína a řekněme si, že aplikace neukládá databázi do zařízení! To je patrně její největší slabina, byť autoři slibují, že v příštích verzích bude offline režim výrazně rozšířen. WifiMapper si alespoň pamatuje informace o místech, která jste v něm prohlíželi, takže jednou z možností praktického využití je načtení oblasti, následné použití offline, připojení k jedné z uložených Wi-Fi a načtení další lokality, kam se hodláte vydat.

Resumé

WifiMapper je nesporně užitečná aplikace pro všechny, kdož hledají bezplatné přístupové body Wi-Fi doma i v zahraničí. Nabízí jednoduché a moderní uživatelské rozhraní, ve kterém není problém se zorientovat doslova během okamžiku. Kladně hodnotíme také možnost podílet se na budování databáze zasláním nových hotspotů.

Patrně největším negativem je, že program nefunguje zcela offline. Pokud se tedy budete pohybovat v zahraničí bez roamingu či v oblastech, kde není dostupné datové připojení, bude vám aplikace nápomocna jen tam, kde si předem načtete mapu. V budoucích verzích se ale počítá s rozšířením offline režimu. Za malý nedostatek pak považujeme chybějící lokalizaci do češtiny.

Aplikaci WifiMapper si dosud stáhla více než tisícovka uživatelů a její známka je 4,0. 2,2 MB velký instalační balíček můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 3.0 a novějším.

WifiMapper - Free Wifi Map
WifiMapper - Free Wifi Map
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)