WiFi Prioritizer: Naučte telefon připojovat ke správné Wi-Fi síti

wifi prioritizer uvod-1

Mobilní telefon se připojí k Wi-Fi, kterou máte uloženu a zároveň má nejsilnější signál. To je samozřejmě zpravidla dobře, ale co když pravidelně používáte síť, která nejvyšší signál nemá? Dnes se podíváme na aplikací WiFi Prioritizer, která vám pomůže s určením priorit jednotlivých sítí.

WiFi Prioritizer – když výběr podle signálu nestačí

Kolem nás je obrovská spousta Wi-Fi sítí – každá domácnost, kancelář nebo třeba i restaurace má zpravidla svůj přístupový bod. Stejně tak se dnes Wi-Fi připojení dostává i do chytré elektroniky – kamery do auta nebo i samotný systém v autě. Telefon má pak občas problémy rozhodnout, ke které Wi-Fi se připojit, pokud zná hesla k více sítím v okolí. Android bohužel nemá standardně možnost, jak změnit prioritu Wi-Fi sítí, a sází tedy hlavně na sílu signálu.

To ale samozřejmě nemusí být nejlepší měřítko – představte si situaci, kdy jedete v automobilu a telefon se místo na systém v autě připojí automaticky na kameru. Člověk se pak musí ručně přepojit, což je zbytečné zdržování. Ukažme si proto dnes aplikaci WiFi Prioritizer, ve které lze preferované pořadí sítí zvolit.

WiFi Prioritizer
WiFi Prioritizer

Jednoduché nastavení aplikace

Po spuštění aplikace WiFi Prioritizer toho moc nastavit nelze, což je v tomto případě spíše výhodou. Na úvodní obrazovce je vidět seznam uložených Wi-Fi sítí, u kterých lze aktivovat možnost automatického připojení skrze priority a měnit jejich pořadí (pomocí tahu prstu obdélníkem). Priority lze tedy nastavit pouhým pořadím Wi-Fi sítí v tomto seznamu, což stačí – pokud máte sérii nějakých Wi-Fi sítí v jedné oblasti, stačí zkrátka tu preferovanou dát před ostatní sítě v oblasti.

V tuto chvíli již aplikace začne v pravidelných intervalech kontrolovat sítě okolo vás a v případě, že nejste připojen k síti, která má nejvyšší prioritu a je v dosahu, dojde k přepojení. Při připojení k Wi-Fi je v notifikační liště zobrazena dostupná síť s nejvyšší prioritou, ke které se telefon za několik okamžiků připojí, pokud je připojen k jiné. Pouhým kliknutím se pravidlo přepojení zruší – to proto, abyste se mohli připojit dočasně i k jiné síti, bude-li to třeba.

Pozor na nastavený interval

Nastavení aplikace je sice skromné, ale za to důležité. V první řadě je vhodné nastavit hodnotu Refresh interval podle našich preferencí – je to doba, po které aplikace zkontroluje dostupné sítě v okolí a připojí se k Wi-Fi s nejvyšší prioritou. Příliš krátký interval zbytečně spotřebovává více baterii, a proto doporučujeme nastavit rozumnou hodnotu (například 5 minut). Vhodné je také nastavit, při jaké minimální síle signálu dá telefon přednost síti s vyšší prioritou. Standardní hodnota je 30 %.

Závěr – šikovný pomocník s připojením

Aplikace WiFi Prioritizer je určena především pro uživatele, kteří na jednom místě používají více sítí, ale některé jen zřídka. V této chvíli většina uživatelů nemá kontrolu nad tím, ke které síti by se měl telefon připojit, protože ne vždy je rozhodujícím faktorem síla signálu. S tímto pomocníkem si každý může zvolit, která síť má pro něj nejvyšší prioritu a ke které by se měl telefon automaticky připojit. Jedním kliknutím lze navíc toto pravidlo kdykoliv deaktivovat.

Trápí vás také automatické připojování k Wi-Fi síti? Pomohla by vám aplikace WiFi Prioritizer?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)