WiFi File Transfer: snadný přenos souborů mezi Androidem a PC

wifift_ico

Jak rychle a snadno stáhnout z telefonu či tabletu s Androidem fotky a videa? Jak bez nutnosti hledat kabel nahrát do telefonu nové vyzvánění či písničky? WiFi File Transfer je malá, jednoduchá, ale šikovná aplikace pro přenos souborů mezi Androidem a PC!

Když jsme na začátku května vydali recenzi AirDroidu 2.0, objevila se v diskuzi řada názorů, že „na takové to domácí přenášení“ souborů mezi počítačem a zařízením s Androidem je ideální aplikací WiFi File Transfer. Rozhodli jsme se tento program prozkoumat a představit jeho možnosti a schopnosti i vám.

Co slibuje?

Hned na začátek si řekněme, že WiFi File Transfer si neklade za cíl být komplexním balíkem pro správu telefonu. Nenabídne tedy čtení a psaní SMSek, ovládání fotoaparátu, nebo vyhledání polohy zařízení (pokud hledáte takovou aplikaci, doporučíme vám již zmiňovaný AirDroid 2.0).

WiFi File Transfer umožňuje nahrávat a stahovat soubory z / do telefonu nebo tabletu přes bezdrátové spojení. Veškeré operace jsou realizovány ve webovém rozhraní, takže není potřeba USB kabel a k jejich zvládnutí stačí základní znalost práce s internetovým prohlížečem.

Funkce a vlastnosti:

  • Schopnost nahrávání nebo stahování více souborů najednou (míněno „v jedné várce“ – samotný přenos ovšem probíhá soubor po souboru).
  • Upload celých složek, včetně jejich struktury (funguje pouze v prohlížeči Google Chrome).
  • Umí mazat, přejmenovávat, kopírovat, komprimovat nebo rozbalovat soubory.
  • Ověřování heslem (volitelné).
  • Zkratky pro adresáře s fotografiemi, videem a hudbou.
  • Běží jako služba na pozadí.
  • Zobrazení fotografií přímo ve webovém prohlížeči (integrovaná galerie náhledů).
  • Automatické spuštění služby při připojení k domácí síti (volitelně).
  • Poskytuje přístup k externí SD kartě a USB úložišti.

Zatímco AirDroid ve verzi 2.0 umožňuje komunikaci mezi telefonem/tabletem a počítačem i v případech, kdy jsou zařízení v různých sítích, WiFi File Transfer vyžaduje, aby obě zařízení byla připojená do stejné WLAN.

Jak to funguje?

V Obchodě Play jsou k dispozici dvě verze aplikace: WiFi File Transfer zdarma a s dovětkem Pro za necelých 25 korun. Rozdíl mezi oběma variantami je, kromě ceny, jediný, zato však poměrně podstatný: verze zdarma umožňuje přenášet pouze soubory do velikosti 5 MB. Placená varianta toto omezení odstraňuje, jinak se ale neliší vůbec v ničem.

Úvodní obrazovka nabízí pouze čtyři tlačítka:

  • Start pro spuštění možnosti bezdrátových přenosů.
  • Settings pro nastavení.
  • Help pro nápovědu (ve skutečnosti se jedná pouze o odkazy na oficiální web, kde se řeší možné problémy).
  • Upgrade jako odkaz do Obchodu Play na stránku WiFi File Transfer Pro.

Jestliže se tedy chcete připojit z počítače k telefonu, stačí stisknout tlačítko Start. Následně se zobrazí dialogové okno informující o tom, že nyní můžete přistupovat k souborům v zařízení zadáním adresy do webového prohlížeče na vašem počítači. Služba, která zajišťuje komunikaci a vyřizuje veškeré požadavky, poběží na pozadí a bude ukončena teprve v okamžiku, kdy stisknete tlačítko Stop. Adresu pro připojení můžete opsat z obrazovky i po odklepnutí dialogového okna – zůstává na displeji po celou dobu činnosti.

Telefon je připraven k připojení Telefon je připraven k připojení

Telefon je připraven k připojení Telefon je připraven k připojení

Aplikaci můžete přepnutím do jiného programu či přes tlačítko Domů odsunout na pozadí – vrátit se můžete například přes notifikační lištu, kde má v průběhu činnosti své místo.

Webové rozhraní

Po zadání adresy do prohlížeče se otevře webové rozhraní, které sice není výkřikem moderní grafiky a odrazem posledních trendů, je ale snadno pochopitelné. V horní části je připravena nabídka File Browser a Media Gallery. Patrně již správně tušíte, že jde o různé režimy pohledů na soubory v připojeném zařízení.

File browser přistupuje k úložištím telefonu či tabletu jako k běžným souborům. Připojit se můžete k interní paměti (Internal Storage; v případě testovacího SGS2 jde o /mnt/sdcard/), paměťové kartě (SD-Storage; u SGS2 /mnt/emmc/) či USB úložišti (USB Storage; u testovaného telefonu /mnt/usbdisk/). Sekce My Photos a My Pictures fungují jako filtry, zobrazující pouze složky, ve kterých jsou uložené fotografie nebo obrázky.

Sekce Media gallery zobrazuje obrázky nalezené v zařízení formou náhledů (jejich příprava na redakčním Samsungu Galaxy S II trvala ale poměrně dlouho). Skrze rozbalovací menu můžete zobrazit jen snímky pořízené fotoaparátem telefonu, nebo ostatní obrázky. Kromě toho lze soubory seřadit sestupně i vzestupně podle data, jména a velikosti. Kliknutím na obrázek se otevře jeho náhled, skrze odkazy pod ním je možné soubory stahovat a přecházet do složky, ve které se nalézají.

Podporované operace

Vracíme se do správce souborů, tedy do sekce File browser. Záhlaví sloupců funguje tradičním způsobem – klepnutím na odkaz můžete řadit složky podle jména nebo data poslední změny, soubory pak i podle velikosti.

U každého souboru a složky jsou připraveny odkazy pro základní operace – stažení do počítače, smazání, přejmenování a kopírování (vždy v rámci zařízení). Trochu nepohodlné je, že v případě kopírování není možné zadat cílovou složku jejím výběrem, ale je nutné zadávat cestu.

Zadání cílové složky není pohodlné Zadání cílové složky není pohodlné

U složek je jedna položka navíc – přes odkaz zip můžete celou složku zkomprimovat – název souboru i cílová složka se opět zadává čistě manuálně.

K dispozici je také možnost vybrat a pracovat s více soubory a složkami najednou – pro tyto účely jsou po levé straně zatržítka, skrze která vyberete objekty, se kterými hodláte pracovat. Přes tlačítka nad seznamem souborů je možné hromadně stahovat (složky jsou před stažení zabaleny do jednoho nebo více archivů ve formátu ZIP), mazat, přesouvat a komprimovat. Samozřejmě nechybí možnost vytvoření nové složky.

Po pravé straně jsou základní informace o připojeném zařízení – jmenovitě modelové označení, údaje o celkovém a volném místě v jednotlivých úložištích, stavu baterie a názvu používané Wi-Fi.

Níže jsou tlačítka pro nahrávání souborů a složek do zařízení – Select files dovoluje nahrávat soubory (i více než jeden), Select folder uploaduje do telefonu či tabletu celé složky (jak již zaznělo, tato funkce je podporována pouze v prohlížeči Chrome). Jednoduše si tedy „naklikáte“ požadované a poté výběr potvrdíte stiskem tlačítka Start upload. Soubory jsou nahrávány do té složky, kterou máte aktuálně otevřenou. Trochu nepraktické je, že cílovou složku musíte zvolit ještě před výběrem souborů či složek k uploadu. Pokud to uděláte obráceně, seznam souborů připravených k přenosu se po změně složky smaže a můžete začít znovu.

Pravý panel se soubory k nahrání Pravý panel se soubory k nahrání

Možnosti nastavení

Možnosti nastavení aplikace jsou sice poměrně strohé, nicméně k účelům, pro které má WiFi File Transfer sloužit, naprosto postačující.

Pokud chcete používat tuto aplikaci ve veřejné Wi-Fi sítí určitě doporučujeme nastavit přístupové heslo – tuto volbu najdete pod položkou Access Password. Při pokusu připojit se v prohlížeči na adresu zařízení tak bude nejprve vyžadováno heslo.

Nastavení přístupového hesla Nastavení přístupového hesla

 

Webové rozhraní bude vyžadovat heslo Webové rozhraní bude vyžadovat heslo

Jestliže vás omrzelo dialogové okno, zobrazující informaci o tom, jak se připojit k telefonu z počítače, můžete ho deaktivovat odstraněním zatržítka u volby Show Start Dialog.

Volba Redirect se stará o to, aby po připojení z počítače byl jako první zobrazen obsah paměťové karty (tj. aby uživatel nebyl maten názvy systémových adresářů a nutností procházet ke svým souborům skrze /mnt/).

Hodláte-li k telefonu připojovat „častěji než je obvyklé“, můžete si aktivovat automatické zapínání služby WiFi File Transfer jakmile se připojíte k domácí síti. Stačí v nastavení Home Network vybrat, která Wi-Fi je „ta vaše“ a program se sám aktivuje v okamžiku, kdy se telefon či tablet připojí do zvolené sítě.

Pokročilá nastavení (Advanced Settings) si projdeme jen v bodech:

  • Port – nastavení síťového portu pro komunikaci. Využijete především tehdy, pokud by výchozí port WiFi File Transferu kolidoval s jinou aplikací.
  • Background color – nastavení barev webového rozhraní.
  • Display Directory Size – zapne zobrazování velikosti složek ve webovém správci souborů (dojde ale ke zpomalení načítání a vyšší náročnosti na baterii).

Přesnější představu o aplikaci WiFi File Transfer si můžete udělat z následujícího oficiálního videa.

How to manage files on an Android phone with ‚Wifi File Transfer‘

How to manage files on an Android phone with 'Wifi File Transfer'

Resumé

Aplikace WiFi File Transfer patří do kategorie nástrojů, které dělají jen jednu věc, ale dělají ji dobře. Jestliže tedy nepotřebujete komplexní bezdrátovou správu telefonu nebo tabletu, ale hledáte jednoduchý způsob, jak přenášet soubory mezi počítačem a Androidem bez drátů, skoro jistě vám bude tento program vyhovovat.

Proti správci souborů z AirDroidu bychom vytknuli snad jen trochu méně „myšoidní“ uživatelské rozhraní, nutnost zadávat při některých operacích cesty cílových složek namísto jejich jednoduchého výběru a absenci lokalizace do češtiny.

Jestliže budete chtít pracovat se soubory většími než 5 MB, pak si připravte 25 korun za plnou verzi, což je ale – s ohledem na vlastnosti této aplikace – relativně slušná částka.

WiFi File Transfer
WiFi File Transfer

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (28)