Praktické wearables: BACtrack přes kůži změří alkohol v krvi

bactrack alkohol měřič

Chytrá nositelná zařízení dokáží v dnešní době sledovat velké množství dat – od tepové frekvence, rychlosti, spánku, kroků až po – alkohol v krvi. Nevěříte? Nový startup BACtrack je wearables, které dokáže změřit stav alkoholu v krvi ze zápěstí, bez narušení pokožky.

Chytrý měřič alkoholu v krvi BACtrack na zápěstí

Praktický startup se dočká masové produkce díky výhře prvního místa v soutěži NIH (National Institues of Health) ze začátku tohoto týdne. Na výrobu a doladění celkového používání si tak odnesl cenu téměř 5 milionů korun.

NIAAA Wearable Alcohol Biosensor Challenge

NIAAA Wearable Alcohol Biosensor Challenge

BACtrack se páruje se smartphony prostřednictvím bluetooth a očekávat můžeme zajímavé funkce – například notifikace v případě, že náramek zaznamená zvýšenou míru alkoholu v krvi v kombinaci s rychlým pohybem indikující řízení automobilu, případně dokáže upozornit příbuzné léčícího se alkoholika, že mu v krvi proudí alkohol.

Screen_Shot_2016-05-22_at_9.45.29_AM.0.0

Nečekejte měření v reálném čase

Chytrý náramek je však sám o sobě nápomocen spíše zdravotníků, případně zmiňovaným léčícícm se alkoholikům – měření v reálném čase totiž bez narušení pokožky nebo použití dechu není možné. Do kůže se po požití alkoholu látky ethanolu, které designově zajímavé zařízení sleduje, vstřebají zhruba až po 45 minutách. Nepomůže tedy ani policistům zjišťujícím obsah omamných látek u řidičů.

Ke kontrole dat slouží aplikace, která bude prozatím dostupná pouze pro operační systém iOS, Android bude následovat. Přesto je novinka zajímavým způsobem k odhalení požití alkoholu – třeba se jednou dočkáme podobné funkce navíc i v klasických Android Wear hodinkách.

Zdroj: slashgear.com

Johanna Kovaczicz
O Autorovi - Johanna Kovaczicz

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)