TOPlist

Policie v Miami útočí – posílá do navigace Waze falešná hlášení

waze_ico2

Jednou z oblíbených funkcí komunitní navigace Waze, která nyní spadá pod křídla společnosti Google, je možnost hlásit a tím i v reálném čase sdílet s ostatními uživateli informace o dění na cestách. Řidiči mohou z aplikace oznámit kolonu, dopravní nehodu, špatné povětrnostní podmínky, ale také radar či policejní hlídku. Právě poslední zmíněné možnosti se staly trnem v oku zástupcům policie – koncem ledna jsme informovali, že Policii se nelíbí možnost hlášení hlídek v navigaci Waze. Podle kalifornských policistů je Waze díky uvedené funkci možné použít jako „stalkovací nástroj k vystopování policisty a má potenciál být zneužita s trestním úmyslem ohrozit policisty a jejich komunitu.“ Je celkem zřejmé, že policistům příliš nevyhovuje, pokud řidiči vědí s předstihem o nastražené pasti v podobě dobře ukrytého radaru.

Protože Google zatím na požadavky na odstranění možnosti ohlášení policejní hlídky nereagoval, rozhodli se policisté v americkém Miami vzít situaci do vlastních rukou a vyřešit ji po svém. Příslušníci si tak stáhli do svých telefonů aplikaci Waze a hlásí skrze ni nepravdivé údaje o poloze policejních hlídek. Snaží se tak dezinformacemi snížit důvěryhodnost údajů poskytovaných touto navigací. Do akce se zapojily údajně „stovky policistů“, kteří předpokládají, že zaplavením mapy neexistujícími policejními vozy dosáhnou nejen znechucení řidičů, ale také zvýšení jejich opatrnosti. „Policejní partneři podporují Waze a její vlastnosti, včetně zpráv o přítomnosti policie, protože většina uživatelů má tendenci jezdit opatrněji, když se domnívá, že je v blízkosti policejní hlídka.“ uvedla mluvčí Waze Julie Mössler pro Associated Press.

Nutno podotknout, že navigace Waze s podobnými záškodnickými akcemi počítá – ostatně podobná situace nastala v prosinci v Los Angeles County, kde navigace Waze zvýšila provoz v klidných čtvrtích a jejich obyvatelé ji začali sabotovat. Konkrétně hlásili falešné dopravní zácpy v naději, že zmírní místní dopravní zatížení. Samozřejmě samotná povaha komunitních aplikací, jako je tato, zahrnuje evidování opakovaných falešných zpráv a odstraňování nespolehlivých uživatelů. Naopak zdroje s více důvěryhodnými zprávami mají ve Waze vyšší skóre. Důvěryhodnost hlášení mohou jedním tapnutím potvrdit nebo negovat další řidiči, projíždějící inkriminovaným místem. Je pravděpodobné, že policisté z Miami budou velice brzy označeni jako nedůvěryhodní informátoři a jejich hlášení se v mapách přestanou objevovat.

Tak, pane řidiči, jak to uděláme? Tak, pane řidiči, jak to uděláme?

Redaktor serveru TechDirt Karl Bode označuje policejní protiakci jako plýtvání časem a penězi daňových poplatníků ve válce o naprosto legální konverzaci. Argumentovat ohrožením bezpečnosti policistů je podle něj pouhým alibismem – ostatně pokud někdo bude chtít napadnout policistu ve službě, může tak učinit snadno i bez navigace. Podobně to vidí i šerif Scott Israel z okrsku Broward, který prohlásil: „Pokud někdo trpí duševní nemocí a chce spáchat vraždu nebo napadnout policistu, nepotřebuje k tomu Waze.“ Navíc Waze se nezaměřuje jen na hlídky a měření rychlosti – umožňuje uživatelům označit například odstavené vozidlo či jinou překážku v provozu, kvůli které by řidiči měli sundat nohu z plynu.

Waze Navigation & Live Traffic
Waze Navigation & Live Traffic

Zdroje: The Verge, TechDirt, BGR, Engadget.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (18)