Waze a Spotify spojují síly. Na cestách budete moci ovládat hudbu přímo z navigace

Waze a Spotify – náhleďák

Jste řidič a na svých cestách posloucháte hudbu? Možná pro vás máme skvělou zprávu. Pokud totiž používáte navigaci Waze a Spotify jako hudební knihovnu, blížící se novinka se vás dotkne přímo. Autoři obou aplikací se totiž dohodli, že si každý do své aplikace integruje widget toho druhého. V navigaci Waze tak naleznete widget Spotify a ve Spotify naleznete widget navigace Waze. Samozřejmě za předpokladu, že obě aplikace aktivně používáte.

Waze a Spotify se důvěrně propojí. Přinese to vylepšení?

Řešení propojení aplikací je velice zajímavé a mohlo by řešit některé dosavadní problémy. Například situaci, kdy jste spustili Spotify a Waze jako jednotlivé aplikace hned po sobě. To dělalo problémy a nejeden výkonný telefon se na několik dlouhých vteřin zapotil. Jistě také víte, že ve chvílích, kdy vám navigace chce předat hlasové pokyny, se zvuky v jiných aplikacích ztlumí. Spojení Waze a Spotify by mohlo řešit i obrovský rozdíl v hlasitosti.

Waze a Spotify Ukázka řešení widgetu ve Spotify (pro spuštění animace rozklikněte)

Jako další vylepšení touto integrací bychom mohli zmínit samotnou ergonomii používání. Když si představíte, že přímo v navigaci můžete ovládat svou hudbu a naopak po přepnutí do hudební aplikace vidíte stále navigační pokyny, zjistíte, že víc už snad od telefonu v autě chtít nemůžete.

waze a spotify

Waze a Spotify je trochu nečekaná kombinace

Navigace Waze byla v roce 2013 skoupena Googlem za 1,1 miliardy $. Vyvstává tedy otázka, jak je možné, že ke spojení Waze a Spotify došlo. Google má přece vlastní hudební službu Hudba Play, tak proč neintegroval ji? No dobrá, trochu to zkusíme rozebrat. To, že byla navigace Waze koupena Googlem ještě neznamená, že ji Google naprosto ovládá (mohl by, ale neovládá, jen využívá její data). Waze má stále své vedení, které rozhoduje o tom, co se bude s aplikací dít. A protože Spotify používá více než 50 000 000 platících uživatelů a více než 100 000 000 uživatelů celkově, rozhodně to dává mnohem větší smysl, než integrace Hudby Play.

Waze ale sám tvrdí, že se jedná o první a zatím jediné partnerství pro takovýto druh integrace aplikací. Rozhodně ale bude zajímavé sledovat, jakým směrem se bude tato spolupráce vyvíjet a zda časem nebude podobných integrací více. Zatím bude Waze kromě spolupráce se Spotify řešit hlavně zlepšování sama sebe.

waze a spotify

Pokud chcete novinku vyzkoušet, je třeba mít aktualizované obě aplikace. Pak již jen stačí v obou aplikacích navštívit nastavení a povolit vzájemnou integraci obou služeb. Spotify již v nastavení položku integrace Waze nabízí, v případě Waze zatím čekáme na aktualizaci. Dočkat bychom se měli v nejbližších dnech.

Zdroj: techcrunch.com.

Daniel Macho
O Autorovi - Daniel Macho

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (22)