TOPlist

Waze 4.0: zbrusu nová verze navigace ke stažení

waze_ico

Po dlouhém vývoji a testování se uživatelé operačního systému Android konečně dočkali – s bezmála půlročním zpožděním proti verzi pro iOS přichází navigace Waze 4.0 i na systém se zeleným robotem ve znaku.

Proti starší verzi je nejmarkantnější změnou kompletně přepracované uživatelské prostředí, které nyní působí očividně dospělejším dojmem. Hlavními ovládacími prvky jsou v nové verzi tlačítka v dolní liště: levé slouží pro zadání cíle a vstup do nastavení, pravé vyvolá seznam přátel a zpráv.

Aktivní je nově také prostřední část spodní lišty, kde se ve výchozím stavu zobrazují informace o předpokládané době příjezdu, zbývajícím čase a vzdálenosti do cíle. Po klepnutí se rozbalí nabídka s možností vyhledání alternativní trasy, odeslání informace o času příjezdu a zastavení navigace.

Funkční je také horní lišta – ta po klepnutí ukáže podrobný itinerář se všemi plánovanými manévry, ve druhé záložce pak zobrazí problémy, které vás na trase čekají, jako jsou kolony, policejní hlídky a jiná nebezpečí.

Waze není jen navigace

Protože Waze není jen navigace, ale svým způsobem také sociální síť, v jejímž rámci řidiči sdílejí informace z svých cest, nemůže v nabídce chybět tlačítko pro hlášení dopravních událostí a komplikací. To získalo ve verzi 4.0 podobu oranžového akčního tlačítka, skrze které lze nahlásit kolonu, policejní hlídku, nehodu, nebezpečí na cestě, uzavírku a další informace, jež jsou následně avizovány všem ostatním uživatelům, projíždějícím daným místem.

Kromě vzhledu, který byl takřka od základu překopán, můžeme z dalších novinek zmínit například lepší integraci s kalendářem. Aplikace tak řidiče s předstihem upozorní, že i s ohledem na aktuální dopravní situaci je vhodné vydat se na cestu, abyste na plánovanou událost dorazili včas.

Novinek je samozřejmě mnohem více a jen jejich výčet by vydal na samostatný článek. Proto novou verzi této navigace již testujeme a v brzké době přineseme její podrobnou recenzi. Pokud vás tedy nové Waze zajímá do detailů, rozhodně zůstaňte naladěni!

Navigaci Waze si dosud stáhlo více než sto milionů uživatelů a průměrná známka 4,6 z 5,0 možných svědčí o jejich značné spokojenosti. Aplikaci lze instalovat a používat zcela zdarma, s ohledem na své funkce ale vyžaduje připojení k Internetu.

Waze Navigation & Live Traffic
Waze Navigation & Live Traffic
Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (20)