Jak trávit volný čas v přírodě? Zkuste Geocaching!

volný čas v přírodě

Přemýšlíte, jak trávit volný čas v přírodě, ale dochází vám inspirace? Pojďte vyzkoušet Geocaching – hru, která vás vytáhne ven a připraví spoustu dobrodružství.

Geocaching: Staňte se hledači pokladu

Princip hry je prostý – téměř po celém světě jsou ukryty krabičky s „pokladem“ a vaším úkolem je hledat. K dispozici dostanete sice nápovědu, ale ne vždy je nalezení skrýše snadné. Ukryté schránky se nazývají jako „cache“, česky pak lidově „kešky“. Většinou jsou ukryty na místech, která jsou něčím výjimečná hlavně pro turisty. V praxi se setkáme se skrytými kouty vyhlídek, krásné přírody, památek či třeba důležitých staveb. Lidé hrající Geocaching jsou pak označováni jako „(geo)kačeři“.

Geocaching je hra na pomezí sportu a turistiky – můžete soutěžit sběrem co největšího počtu kešek po celém světě, zároveň máte skvělou motivaci, proč trávit volný čas v přírodě. Česká republika je na kešky opravdu bohatá a schránky naleznete téměř všude kolem vás – s největší pravděpodobností na některou narážíte každý den, jen o tom nevíte. A to nejlepší nakonec – vše je úplně zdarma. Je důležité vědět, že existuje několik typů kešek. Zpočátku se zaměřme pouze na Tradiční Cache (nastudujte v odkazu její ikonku, bude se hodit).

Dnes si ukážeme krátkého průvodce, díky kterému může začít úplně každý. Geocaching jako takový nabízí mnoho dalších možností, které nebudou v článku zmíněny. Kdo ale Geocaching vyzkouší, rád si o hře zjistí něco více. My se pokusíme nováčkům nabídnout jen to nejdůležitější – jak začít a zkusit ulovit první kešku.

geocaching_android-1 Geocaching – jak trávit volný čas v přírodě

Geocaching pro začátečníky: Co budu potřebovat?

Nejdůležitějším prvkem je odhodlání zkusit něco nového. Technické nároky totiž nejsou vůbec vysoké a záleží pouze na vás, zde se rozhodnete trávit volný čas v přírodě právě díky Geocachingu. Budete potřebovat minimálně:

  • mobilní telefon s GPS a digitálním kompasem
  • aplikaci C:Geo
  • aplikaci GPS Status (nepovinné)
  • účet na Geocaching.com
  • tužku/propisku

Android s přesnou GPS

Autoři keší odhalí kačerům GPS souřadnice, kde se keš nachází. Samotná GPS technologie má ale jistou odchylku, která tvoří okruh několik metrů, v praxi ale klidně i více. Je tedy velmi důležité si uvědomit, že pomocí telefonu se dostaneme blízko, ale dále už to bude spíše na naše smysly a umění hledat. Přesné hledání podle GPS by nás mohlo spíše mást. Digitální kompas se při hledání hodí – telefon ukazuje nejen vzdálenost od keše, ale i směr, kudy se k ní vydat.

android pro začátečníky GPS

Aplikace c:geo – nejznámější klient zdarma

Všechny potřebné informace k nalezení kešek má server Geocaching.com. Jak užitečné a potřebné informace dostat do mobilního telefonu? Pomocí aplikace c:geo. Ta je k dispozici zdarma a nabízí vše potřebné:

  • přihlásíme se skrze ní ke svému účtu na Geocaching.com
  • zobrazí nám kešky v okolí a informace o nich
  • pomůže nám kešky vyhledat
  • dokáže „zalogovat“ nalezené kešky
  • a další

Nepovinnou aplikací je GPS Status, který se dokáže proměnit v radar a dovézt nás ke keši. Spolupracuje přitom přímo s aplikací c:geo, takže nám celý proces hledání usnadní. Není to ovšem nutností – c:geo v sobě obsahuje kompas i mapy, podle které lze kešky najít.

c:geo
c:geo
GPS Status & Toolbox
GPS Status & Toolbox

Účet na Geocaching – vaše skóre

Abyste mohli kešky hledat a logovat, potřebujete účet na oficiálním serveru. Vytvoření je otázkou několika sekund a je zcela zdarma. Přihlašovací údaje si prosím zapamatujte, budete je potřebovat pro přihlášení do aplikace c:geo.

C:Geo: Jdeme hledat kešku

Rozhodli jste se, že budete více trávit volný čas v přírodě, zajistili všechny potřebné věci a vytvořili si oficiální účet? Pak nic nebrání nalezení první kešky. Pojďme si ukázat, jak na to.

Spuštění a nastavení aplikace c:geo

První spuštění vás automaticky přivítá do nastavení, kam je potřeba zadat vaše přihlašovací údaje z webu Geocaching. Po zadání stiskněte tlačítko Zkontrolovat, které prozradí, zda jste zadali údaje správně. Pokud ano, stačí se šipkou vlevo nahoře vrátit na úvodní obrazovku aplikace.

Jaké kešky jsou v okolí?

Aplikace nám pomocí GPS a mobilních dat rychle prozradí poklad okolo nás. Stačí zavítat do Aktivní mapy, která zobrazí kešky nejen ve vašem okolí. Možností je i volba Nejbližší – ta vypíše seznam keší podle vzdálenosti.

Jdeme lovit kešku

Pokud jste si vybrali kešku, která je blízko, a chcete ji najít, zobrazte její detail. Následující okno shrne detailnější informace a nabízí několik možností – začít ihned navádět pomocí ikonky kompasu, zobrazení na mapě či v radaru skrze nabídku tří teček, uložit keš offline či zobrazit Více detailů. Do této volby se podívejme. Následuje totiž její detailnější popis – název, typ, obtížnost, hodnocení, souřadnice a další. Ve spodní části je pak mapa, která se po kliknutí zvětší, a vy se můžete detailněji podívat, kde se keš nachází.

Geocaching - jak trávit volný čas v přírodě (6)

Tahem prstu doleva zobrazíte popis kešky – většina tedy spíše místa, kde se nalézá a čím je zajímavé. Číst tento popis keší doporučujeme – člověk se zde dozví spoustu zajímavých informací nejen z historie. Důležitá je ale spodní část – Nápověda. Na první pohled změť znaků se změní ve smysluplný text po kliknutí prstem. Autor kešky zde přidal doplňující informaci, jak keš nalézt. Tato nápověda vám sice povětšinou hned neřekne, kde kešku hledat, ale výrazně napoví – dá třeba vědět, že si máte všímat stromu, plotu apod. Nutno upozornit, že mnoho keší je snadné najít, některé jsou ale opravdu oříškem a kreativita autorů je mnohdy na vysoké úrovni. A o tom to celé je.

Dalším tahem prstu doleva zobrazíte Logbook, kam přispívají ostatní kačeři k dané keši. Doporučujeme se tam podívat v případě, že nemůžete keš najít – nezřídka se stane, že keš někdo poničí či ukradne, o čemž vás může informovat právě nějaký kolega před vámi.

Dobrá, o kešce již víme vše podstatné – pojďme ji najít. Pro přiblížení k místu doporučuji použít mapu (ikona šipky v pravém horním rohu – zobrazit na mapě). Po tom, co se dostanete téměř na místo, není špatné využít zmíněný radar či kompas (opět volbou ve stejném místě). Znovu ale upozorňujeme, že pokud se dostanete na místo podle GPS, počítejte s tím, že keš se nachází v okruhu několika metrů. Doporučujeme tedy po přiblížení se na místo telefon uložit a hledat vlastními smysly. Je to zábavnější a většinou i efektivnější.

Vyhýbejte se mudlům!

Velmi důležité pravidlo – při nalezení keše vás nesmí nikdo vidět, obzvláště ne lidé, kteří Geocaching nehrají (těm se říká mudlové). Pokud je keš umístěna tam, kde je hodně lidí, musíte hledání odložit na chvíli, kdy bude „čistý vzduch“.

Našli jsme kešku – co s ní?

Samotná keška je většinou ukrytá v plastové voděodolné krabičce a obsahuje v sobě i některé další předměty – hračky, papíry, brouky apod. Nás ale nejvíce bude zajímat tzv. logbook, tedy kniha či papír, do kterého se musí každý kačer po úspěšném nalezení zapsat. Přestože mnoho krabiček v sobě ukrývá i tužku, je doporučeno nosit s sebou vlastní. Některé krabičky jsou tak malé, že se do nich vejde jen malý logbook a na tužku není místo.

Prvním krokem je zapsat se do této knížky svým loginem k účtu na Geocaching a přidat čas a datum, kdy jste kešky navštívili. Druhým krokem je zalogovat si kešku do účtu – to lze přímo skrze aplikaci c:geo – ikona tří teček v pravém horním rohu – Zalogovat návštěvu. Tento proces můžete udělat i zpětně.

Geocaching: Dobrodružství, které pomůže trávit volný čas v přírodě

Jsme přesvědčeni, že první nalezená keška bude velkou motivací pro hledání dalších. Je pravděpodobné, že pokud se člověk donutí začít, hra jej na nějakou chvíli opravdu zabaví. Mnohdy se člověk dostane na místa ve svém okolí, o kterých ani netušil – skryté vyhlídky, rybníky, tůně, pomníky apod. To hlavní ale je – tráví čas ve volné přírodě.

Pro ty, kteří by si chtěli o keškách přečíst více, doporučujeme náš seriál:

Jak trávíte vy volný čas v přírodě? Hrajete Geocaching?

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (18)