Telefon Vodafone Smart ultra 6: král levných smartphonů z rudého tábora (recenze)

Vodafone Smart ultra 6 – náhledový obrázek

Displej s Full HD rozlišením, 8 jader, 2 GB RAM paměti, rozšířitelná 16GB paměť a „české“ LTE za cenu pod 5 tisíc? Takový je Vodafone Smart ultra 6, který si dnes detailně otestujeme. Kde je háček?

Obsah recenze

Obsah balení

Od telefonu s cenou necelých 5 000 Kč jsme žádné zázraky v balení nečekali – nalezli jsme zde telefon, nabíječku, USB kabel a sluchátka. Balení nicméně naznačuje, že k dispozici bude také ještě manuál a sponka pro vysouvání slotu pro SIM kartu a paměťové karty. Nabíjecí adaptér je schopen dodat výstupní proud až 1,5 A.

Vodafone Ultra smart 6 -obsah balení

Vzhled a dílenské zpracování

Při pohledu na Vodafone Smart ultra 6 bude první dojem většiny z nás obdobný – je to obr. Displej s úhlopříčkou 5,5″ je sám o sobě rozměrný, když se k tomu ovšem přičtou široké rámečky v okolí displeje, dostává se nám do rukou telefon, jehož rozměry by mohly být pro velké množství uživatelů překážkou. A design? Ten rozhodně neurazí – již od pohledu se sice jedná o levnější telefon, Vodafone Smart ultra 6 si ale na nic nehraje. Černá přední část v kombinaci se stříbrným plastovým rámečkem telefonu sluší, podobné je to i s modře podsvícenými senzorovými tlačítky, které alespoň částečně zaplňují prostor pod displejem. Prostřední tlačítko dokonce funguje jako notifikační dioda, která je sice jednobarevná, v případě levnějšího telefonu ale rozhodně potěší. Prostor nad displejem tradičně obsadily senzory, objektiv přední kamerky a reproduktor.

 

Vodafone Smart ultra 6 - konstrukce, přední strana (1)

Ani zadní stranou Vodafone Smart ultra 6 ničím nezaujme, opět ale ani nezklame. Zadní plast je totiž matný, což alespoň na první pohled působí hodnotněji. Čočka fotoaparátu se ukrývá v levém horním rohu spolu s přisvětlovací LED diodou a druhým mikrofonem. V protilehlém rohu pak nalezneme hlasitý reproduktor.

Vodafone Smart ultra 6 - konstrukce, zadní strana (1)

 

Plast zadní strany obepíná také boky telefonu a tvoří tedy plastové rámečky, které nejsou od zbytku těla nijak odlišeny. To možná působí trochu zbytečně lacině. Ovládací tlačítka se nacházejí na pravé straně telefonu, dosáhnout palcem je velmi snadné. Sídlí zde i slot pro nanoSIM kartu (nejmenší podoba). Nezapomnělo se ani na paměťovou kartu – tu lze vsunout do zařízení na levém boku. Konektor MicroUSB pak nalezneme na spodku telefonu, sluchátka patří do 3,5mm jacku na opačné straně.

Vodafone Smart ultra 6 - konstrukce, tlačítka ovládání

Plastový obr, který neurazí

Největší slabinou konstrukce jsou bezesporu větší rozměry, které by mohly spoustu uživatelů odradit. K samotné konstrukci příliš výtek nemáme, za danou cenu si totiž rozhodně nemůžeme vyskakovat. Jsme názoru, že za daný obnos se jedná o sympatickou konstrukci, která sice kvůli plastům působí trochu laciněji, ale Vodafone Smart ultra 6 koneckonců laciný je. Kvalita zpracování je dobrá, možná nás jen trochu zarazil fakt, že se dá telefon poměrně snadno ohýbat.

Vodafone Smart ultra 6 – první pohled

Vodafone Smart ultra 6 - první pohled

Telefon se v ruce drží poměrně dobře, nikde žádná hrana neřeže, ani nám přístroj nevyklouzával z rukou. Kvůli 5,5″ displeji a širokým rámečkům je ovšem nemožné dosáhnout do všech zákoutí displeje a občasné pomoci druhé ruky se nevyhneme. Váha 159 gramů je na 5,5″ telefon spíše průměrná, pocitově je telefon ale lehký.

Hardware a displej

Ještě nedávno bychom nevěřili, že lze do tak levného přístroje vměstnat Full HD displej, osmijádrový procesor, 2GB RAM paměť či 16GB vnitřní úložiště s možností rozšíření o paměťovou kartu. Rudému táboru se to ale povedlo – Vodafone Smart ultra 6 všechny tyto body splňuje. Procesor Qualcomm Snapdragon 615 rozhodně nepatří mezi žádná ořezávátka, z 16GB vnitřní paměti nám zbude přibližně 11 GB volného místa. Špatně na tom není ani baterie s kapacitou 3000 mAh. To sice není s daným hardwarem žádný zázrak, s touto cenovkou ale stále potěší, a výdrž by neměla být slabinou.

Silnou zbraní je konektivita – kromě zaběhlých standardů Wi-Fi a Bluetooth totiž nabídne Vodafone Smart ultra 6 rovněž LTE, NFC a nechybí ani podpora USB OTG. Jediná výtka směřuje k LTE, kde chybí frekvence 2100 MHz. Papírově dobře je na tom i 13MPx fotoaparát s podporou natáčení Full HD videa a HDR. Jeho kvality si ověříme v praxi v samostatné kapitole.

Specifikace

  • displej: 5,5″, Full HD rozlišení, IPS, jemnost 401 PPI
  • procesor: Qualcomm Snapdragon 615, 8 x Cortex A53 (1,5 + 1 GHz)
  • GPU: Adreno 405
  • paměť: 2 GB, 16GB vnitřní úložiště (+ Micro SD)
  • fotoaparát: 13 MPx, Full HD, HDR, 5 MPx přední
  • baterie: 3000 mAh
  • konektivita: Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, LTE (800/900/1800/2600 MHz)
  • OS: Android 5.0.2
  • rozměry: 154 x 77 x 8,4 mm
  • hmotnost: 159 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Rozměrný displej nás hned zkraje příjemně přivítal jemným Full HD rozlišením, špatně na tom rozhodně není ani barevné podání díky IPS panelu. Barvy sice nejsou tak živé jako u dražších telefonů, zklamaní ale rozhodně nejsme. Lepší by mohlo být snad pouze podání černé, pozorovací úhly jsou pak spíše průměrné. V této cenové kategorii trpí spousta mobilních telefonů špatnou čitelností na slunci, což ale není případ Vodafone Smart ultra 6 – ten je na slunci nadprůměrně čitelný. Dobře fungovalo také automatické řízení jasu (i když občas trochu opožděně), citlivost a přesnost displeje je pak spíše průměrná. Typ krycího skla výrobce neuvádí, a i když se nejspíše nejedná o známé Corning Gorilla Glass, žádný škrábanec jsme ani po testu neobjevili. Šikovné je také gesto poklepání pro zapnutí displeje.

Vodafone Ultra smart 6 - displej

Zvukový výstup a reproduktor

Hlasitý reproduktor je dobře umístěn tak, že není při běžném používání překrýván. Jeho hlasitost je pak dostatečná a kvalita lehce nadprůměrná. Výstup do sluchátek jsme používali takřka denně a na kvalitu výstupu si rozhodně stěžovat nemůžeme – pro běžný poslech plně dostačující. Další příjemné překvapení na nás čekalo v balení – dodávaná sluchátka nehrají vůbec špatně a pro běžný poslech postačí.

Vodafone Smart ultra 6 - reproduktor (2)

Test výkonu (benchmarky)

Herní výkon

Osmijádrový procesor a grafický akcelerátor Adreno 405 umožní hraní i graficky náročnějších titulů. Vyzkoušeli jsme například tituly Modern Combat 4, Modern Combat 5, Real Racing 3 či N.O.V.A 3. Zatímco první dva tituly běžely plynule, hraní Real Racing 3 či N.O.V.A. 3 již provázela občasná zpomalení a záseky. I tak ale na svou cenu nabízí Vodafone Smart ultra 6 nevšední porci výkonu. Zařízení se znatelně při hraní zahřívalo, větší problémy to ale nezpůsobovalo.

Konektivita

S bezdrátovými technologiemi Wi-Fi a Bluetooth jsme neměli žádné problémy, často jsme využívali také tethering. Využívali jsme rovněž faktu, že si Vodafone Smart ultra 6 poradí s nejrychlejšími datovými přenosy LTE. Mezi výčtem frekvencí nechybí 800, 900 či 1800 MHz. Chybí ovšem frekvence 2100 MHz, která je podle slov Vodafone nasazena tam, kde je i 3G, takže nás to v současné chvíli trápit nemusí. Otázkou zůstává, jaká bude situace třeba za rok.

Ocenili jsme také přítomnost NFC, které je na daný cenový segment rozhodně nadstandardní, a funkce USB OTG. Díky tomu je možné telefon Vodafone Smart ultra 6 propojit s Flash diskem, myší či klávesnicí.

GPS

Zaměření polohy nebývá u telefonů s čipem od Qualcommu problémové a stejně tak se choval i Vodafone Smart ultra 6. Zaměření polohy je velmi rychlé, telefon se lokalizuje mnohdy dokonce i v interiéru. Následné zaměření je přesné a v použití s navigací Google Maps či Sygic jsme na žádné problémy či nepřesnosti nenarazili. Telefon disponuje rovněž digitálním kompasem, což potěší příznivce Geocachingu. Ten fungoval na poměry mobilních telefonů dobře.

Vodafone Smart ultra 6 - aplikace GPS status

Baterie a výdrž

Podle použitého hardwaru a baterie se dala výdrž na jedno nabití odhadnout již předem a nemýlili jsme se. I když jsme se žádného zázraku nedočkali, telefon vydržel celý den (od 7 od rána do osmi do večera) intenzivního používání, což je důležité. Po celou dobu byly aktivní datové přenosy, přišla spousta e-mailů, zpráv na Hangouts, několik hodin byla přehrávána hudba apod. Displej svítil dvě a půl hodiny čistého času. Dá se předpokládat, že méně nároční uživatelé se hravě dostanou i na 1,5 dne výdrže.

Slušné, ale nikterak výjimečné výsledky potvrdila i série našich testů výdrže. Delší je pouze doba nabíjení, která činí přibližně 2,5 hodiny.

Vodafone Smart ultra 6 - test výdrže
  • Hraní her – hra Modern Combat 4, poloviční jas, poloviční hlasitost, sluchátka, vybití ze 100 % na 15 %
  • Přehrávání filmů – Full HD film Edge of Tomorrow, 2 Mbit/s, vybití ze 100 % na 15 %
  • Surfování – prohlížeč Dolphin, refresh stránky Svět Androida po 15 sekundách, Wi-Fi připojení, vybití ze 100 % na 15 %
  • Nabíjení – čas z 15 % na 100 % pomocí kvalitní 2A nabíječky

Uživatelské prostředí

Android 5.0.2

Ani po softwarové stránce na nás nečekal žádný strašák, ba spíše naopak. Telefon Vodafone Smart ultra 6 je totiž vybaven čistým Androidem 5.0.2. Výjimku tvoří aplikace od Vodafonu, které jsou do systému přidány. Jedná se především o aplikaci pro SMS zprávy (kterou doporučujeme spíše nahradit původní Messenger), Můj Vodafone pro správu účtu Vodafone a Protect, který ale není ve výchozím stavu aktivován. Tyto aplikace nám život neotravovaly, lze je dokonce i deaktivovat a nepoužívat. Nejste-li zákazníky Vodafonu, nemusí vás dané aplikace trápit vůbec. Zbytek prostředí tvoří úplně čistý Android Lollipop. Traduje se, že bychom se dokonce brzy mohli dočkat aktualizace na Android 5.1.

Rychlost a stabilita

Výkonný hardware a čistý Android – skvělá kombinace, říkáte si? Celkově je telefon na danou cenovou kategorii velmi rychlý, spouštění jednotlivých aplikací je povětšinou bleskové a ani po nainstalování desítek aplikací se telefon příliš nezpomalil. Nemůžeme se ale trochu ubránit dojmu, že by to šlo s daným hardwarem i o něco lépe. Občas se telefon mírně zadýchal a výjimkou nebyla ani některá škubnutí animací. Sem tam se objevila i hláška o padání aplikací (nejčastěji Obchod Play), ale nebyla to žádná katastrofa. Jsme přesvědčeni, že optimalizace by mohla být lepší, což by s daným hardwarem zajistilo bleskový přístroj.

Kontakty, telefonování a klávesnice

Práce s kontakty a volání probíhá skrze oficiální aplikace od Googlu s podobou čistého Androidu. Dokonce i Dialer si poradí s T9 vyhledáváním s kompletní podporou české diakritiky. Volání probíhalo standardně.

Klávesnice pochází z čistého Androidu a příliš dobře se na ní nepsalo. Možná je to zapříčiněno spíše průměrně citlivým a přesným displejem, ale dopouštěli jsme se spousty překlepů. Celou situaci vyřešila instalace SwiftKey, která nabízí přeci jen lepší rozložení kláves.

Vodafone Smart ultra 6 - klávesnice

Prostředí systému Android 5.0.2

Fotoaparát a natáčení videa

Fotoaparát s 13MPx snímačem dokáže vykouzlit povedené fotografie za dobrých světelných podmínek. Jejich kvalita jde strmě dolů se zhoršujícími se světelnými podmínkami, což ale není u levnějších telefonů nic překvapivého. Vodafone Smart ultra 6 natáčí v dobré kvalitě také Full HD videa a za cenu necelých 5000 Kč tak dostáváme telefon se slušným fotoaparátem. HDR režim sice funguje a dynamický rozsah se zvýší, fotografie ale povětšinou nevypadají reálně. Fotografie a video v originálním rozlišení naleznete zde.

Aplikace

Prostředí fotoaparátu je rozděleno na tři části – Automaticky, Ručně a Režim. První možnost využije většina uživatelů, neboť se o veškerá nastavení postará mobilní telefon a vám stačí pouze stisknout spoušť. Režim nám umožní pořizovat HDR fotografie, Panorama, filtry a další. Nechybí ani ruční možnost volit hodnoty ISO, vyvážení bílé či expozice pomocí režimu Ručně.

Vodafone Smart ultra 6 - aplikace fotoaparátu (1)

Fotografie

HDR

Video

Vodafone Smart ultra 6 – test natáčení videa

Vodafone Smart ultra 6 - test natáčení videa

Kdy, kde a za kolik?

Mobilní telefon Vodafone Smart ultra 6 se exkluzivně prodává u operátora Vodafone, mohou jej zakoupit i zákazníci jiného operátora. V současné době není tento přístroj skladem, to by se ale v průběhu července mělo změnit. Cena je skvělá – 4 977 Kč.

Resumé

Vodafone Smart ultra 6 překvapil všechny svými papírovými parametry a nízkou cenou. Nemohli jsme se proto dočkat, až si telefon vyzkoušíme v praxi. Skrývá se někde háček, proč daný přístroj nekoupit? S klidným svědomím můžeme prohlásit, že neskrývá a žádný „průšvih“ jsme v době testování neobjevili. Spíše nás telefon příjemně překvapoval. Jen připomeňme, že za zrodem stojí společnost ZTE, která má spoustu zkušeností s mobilními telefony.

Začneme-li konstrukcí, tak ta sice svým designem příliš neoslní, přesto je zpracování kvalitní a chválíme také dobře čitelná senzorová tlačítka, která mimo jiné plní také funkci notifikační diody. Povedený je také displej, který nabízí jemné Full HD rozlišení, dobré podání barev i čitelnost na slunci, což není rozhodně v této cenové kategorii samozřejmostí. Výborně je na tom hardwarová výbava – jmenovat můžeme Full HD displej, osmijádrový procesor, 2 GB RAM či 16GB vnitřní paměť s možností rozšíření paměťovou kartou. S tím souvisí také podpora LTE na důležitých frekvencích, technologie NFC či USB OTG. Slušný fotoaparát a čistý Android 5 jsou dalšími plusy, kterými Vodafone Smart ultra 6 láká své potenciální zákazníky.

Ani Vodafone Smart ultra 6 není dokonalý, na výraznější neduhy jsme ale nenarazili. Ke konstrukci máme připomínku pouze kvůli širokým rámečkům, které zvýšily celkové rozměry telefonu a mohly by odradit některé uživatele. Dokonalý nebyl ani systém, který podle nás s daným hardwarem mohl běhat ještě o něco rychleji, navíc by si Vodafone Smart ultra 6 mohl odpustit občasná zpomalení prostředí a pády aplikací. Poslední kaňku způsobila absence frekvence 2100 MHz u LTE, což v současné době většinu uživatelů nemusí ovlivnit. Situace za rok může být ale jiná.

Konečný verdikt? Vodafone Smart ultra 6 nabízí skvělý poměr cena/výkon a žádné skryté problémy na potenciální kupce nečekají. Zařízení není dokonalé, s danou cenou se ale jedná o výborný nákup, který můžeme s klidným svědomím doporučit.

Klady

+ Skvělý poměr cena/výkon.
+ Dobrá výbava v podobě výkonného hardwaru, LTE, NFC a USB OTG.
+ Povedený Full HD displej.
+ Senzorová tlačítka s výrazným podsvícením a funkcí upozornění (notifikační LED).
+ Čistý Android 5 Lollipop.
+ Dobrý fotoaparát.

Zápory

– Velké rámečky okolo displeje – velké celkové rozměry telefonu.
– Nekompletní LTE (absence frekvence 2100 MHz).
– Občasné „záškuby“ prostředí a pády aplikací.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Vodafone.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (60)