TOPlist

Vodafone 3G v Olomouci

Vodafone 3G v Olomouci

Poslední dva týdny mám od společnosti Vodafone za účely recenze zapůjčený jejich současný low-endový hit s Androidem, telefon Vodafone 845, jehož recenze se doufám ještě do konce tohoto týdne konečně objeví na serveru SvetAndroida.cz. Díky tomu se mi poštěstilo dostat pozvání na tiskovou konferenci a prohlídku instalované techniky, kterou tu ve středu (tedy 28. 7. 2010) v Olomouci u příležitosti zahájení ostrého provozu 3G sítě společnost Vodafone pořádala. O celé akci tedy přináším alespoň touto formou několik řádek a fotografií.

3G v Olomouci podstoupilo v uplynulých dnech krátký testovací provoz, který korespondoval s tím, jak společnost Vodafone při rozšiřování 3G pokrytí postupovala i v jiných městech. 3G signál (konkrétně HSDPA) jsem na svém telefonu poprvé zaznamenal v noci z neděle 25. 7. na pondělí 26. 7. V pondělí dopoledne jsem potom přítomnosti 3G v jeho „nativní“ síti využil na zmíněném VF845 k testu rychlosti. Naměřil jsem následující příjemné hodnoty (kliknutím na všechny fotografie v tomto příspěvku se dostanete na jejich větší verze):

speedtest hsdpa

Pokud chcete přepočet z kbps na srozumitelnější jednotky, jde o download rychlostí zhruba 188 kilobajtů za sekundu a upload rychlostí 45 kilobajtů za sekundu. HSDPA sice teoreticky podporuje rychlosti výrazně vyšší, ale domnívám se, že pro potřeby mobilního připojení je taková rychlost naprosto dostatečná (a např. při načítání Google Maps nepoznám na VF845 rozdíl mezi 3G a ADSL linkou s reálnou rychlostí přibližně čtyřikrát vyšší) a zcela jednoznačně jde o znatelný pokrok oproti EDGE (download v praxi kolem 20 kilobajtů za sekundu). O tom, že na telefonu jako VF845, který EDGE vůbec nepodporuje a je v absenci 3G sítě odkázán pouze na základní GPRS přenosy (rychlost v praxi někde kolem 7 kilobajtů za sekundu), pak přechod na 3G pocítíte o to výrazněji, se asi ani není třeba příliš zmiňovat.

Tisková konference se konala v příjemném prostředí olomoucké vily Primavesi, která je považována za jeden z nejvýznamnějších příkladů vídeňské secese a která se nachází prakticky přímo na olomouckých hradbách v těsném sousedství kostela svatého Michala, v jehož prostorách se nachází jedna z nově spouštěných 3G instalací. Měl jsem z celé akce trochu obavy – nejsem příliš velkým příznivcem oficialit. Ty se ale nakonec ukázaly jako zcela plané – vše probíhalo příjemně neformálně (možná i s ohledem na to, že jsme nakonec na tiskovku přišli pouze dva ;) ) a v podstatě šlo až na krátkou prezentaci spíše o běžný rozhovor o mobilní technice a samozřejmě o Vodafone a jejich službách a technice, spojený s příjemnou procházkou v centru Olomouce.

O úvod se kratší prezentací postarala PR specialistka a zástupkyně tiskového mluvčího společnosti Vodafone Alžběta Weinfurtová, která nás v rychlosti seznámila s některými základními fakty, spojenými s mobilními daty a výstavbou 3G sítě. Dozvěděli jsme se tak například dle mého názoru poměrně zajímavou skutečnost, že mobilní data společnosti Vodafone využívá celkem 55 % zákazníků (což mi přijde jako poměrně dost vysoké číslo, které mne překvapilo – právě i s ohledem na to, že Vodafone donedávna ve svém portfoliu nabízela pouze EDGE připojení), a celých 44 % zákazníků pak mobilní data využívá každý den. Co se 3G pokrytí týče, v současné době Vodafone svou 3G síť oficiálně provozuje v celkem šesti městech ČR – v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech, Plzni a nyní v Olomouci, čímž dosahuje pokrytí pětiny populace ČR. Do konce roku je pak plánováno pokrytí dalších velkých měst naší republiky tak, aby bylo dosaženo laťky pokrytí 40 % populace.

Co se týče výstavby 3G sítě v Olomouci, došlo kromě využití stávající infrastruktury také k výstavbě zcela nového vysílače v ulici Dobrovského, a v hlavě mi uvízla také informace, že technici Vodafone během příprav olomouckého 3G nacestovali po městě dohromady přibližně 540 kilometrů. Za sebe musím konstatovat, že se mi sice opravdu líbí tempo, jakým Vodafone 3G síť buduje, ale nemohu se přesto ubránit mírným rozpakům z toho, že jsme na výraznější zájem českých operátorů a zejména právě Vodafone o 3G museli čekat opravdu hodně dlouho a k budování 3G sítě tak dochází v zásadě už v době, kdy svět vyráží za modernějšími technologiemi. Ostatně, když jsem před nedávnem při práci na jedné ROM pro Android hovořil s polským kolegou a vysvětloval mu, že 3G zkrátka nejsem schopen otestovat, zcela vážně se mě zeptal, zda bydlím někde v horách, kde není signál, a nemohl uvěřit tomu, že 3G u nás v Olomouci nabízí (tehdy) jediný operátor ze tří. Stejně tak je dle mého názoru stále trochu problém s datovými tarify – i když zavedení nového tarifu Internet v mobilu naplno mi udělalo velkou radost, opět je trochu zkalena tím, že tarif s FUP 500MB je zajímavý spíše jen díky současné akční ceně 177,- Kč měsíčně a pokud skutečně dojde od listopadu k navýšení jeho ceny na „plných“ 380,- Kč, ocitneme se v zásadě zase tam, kde jsme před jeho zavedením byli. Ale uvidíme, co do té doby Vodafone nachystá.

Co se mobilní techniky týče, byl nám předveden USB 3G modem, který Vodafone hodlá v dohledné době nabízet. Jde o klasické zařízení v podobě nepatrně větší USB klíčenky, které dle slov zástupců Vodafone nepotřebuje přinejmenším ve Windows instalaci žádných ovladačů a počítač vám ihned bez problémů připojí k internetu. Při Při zmínce o tom, že si tak díky tomu můžeme vzít rychlá data s notebookem například k vodě či na chalupu, jsem se nicméně opět musel v duchu mírně pousmát – budeme-li stále mluvit o 3G připojení, tak se s podobným modemem ze zmíněných míst jistě připojit můžeme, ale v dohledné době zatím pouze za předpokladu, že budeme u vody či na chalupě buď přímo ve městě, nebo v jeho nedaleké blízkosti (dlužno k tomu ovšem podotknout, že mapka 3G pokrytí např. právě Olomouce zasahuje i na území některých sousedních obcí a pokryty jsou také větší výpadovky). Zmíněný USB modem je ještě nepochybně zajímavý jakousi „dokovací“ základnou, která slouží i jako wifi AP, takže je možné se k modemu připojit vzdáleně pomocí wifi i z několika počítačů současně. Pro domácnosti nebo malé firmy by to jistě mohlo být užitečné řešení připojení k internetu, ale opět se tak nějak vracíme k otázce použitelných datových tarifů…

Druhá, delší část akce pak sestávala z návštěvy technologického zázemí v kostele svatého Michala a posléze prohlídky jak technologického zázemí, tak i vysílačů samotných na střeše budovy České pošty na Horním náměstí. Myslím, že bude vhodnější zbytek příspěvku prezentovat spíše formou komentovaných fotografií. Předem se omlouvám za kvalitu fotografií, ale na nějaké inspirativnější promýšlení záběrů nebylo příliš času a mnohdy ani příliš místa.

IMG 2129
Tohle je v podstatě celá 3G buňka v kostele svatého Michala, respektive tedy její datová část. Myslím tím tu jednotku dole. Tři zelené optické kabely vedou z kabiny až nahoru, do špičky věže, kde jsou umístěny samotné vysílače (a do které se dostat je dle vyprávění techniků poměrně silně adrenalinový zážitek). Jedná se mimochodem o jednotku Huawei.

IMG 2130
Pokud se nepletu, tohle je jeden ze dvou racků v kostele svatého Michala, v nichž sídlí starší 2G technologie. Mělo by jít o jednotky Ericsson a je asi jasně vidět, že proti 3G zabere 2G podstatně více místa.

IMG 2131
Pohled od kabiny s technikou vzhůru směrem ke střeše věže kostela svatého Michala (kterou pochopitelně nevidíme kvůli dřevěným podlahám).

IMG 2132
Takovouto výzdobou chodby k „rackovně“ se asi mnoho IT instalací pochlubit nemůže.

IMG 2134
Olomoucké Horní náměstí. Vpravo sloup Nejsvětější Trojice, vlevo zelená budova České pošty se střešní instalací GSM vysílačů.

IMG 2136
I zde je přístup na střechu trochu dobrodružnější, byť byl údajně instalován nový žebřík. Horní vikýř není z nejrozměrnějších.

IMG 2137
Technici Vodafone pózují u dvou ze tří zde instalovaných 3G vysílačů (každý pokrývá signálem výseč 120 stupňů).

IMG 2138
Rychlý pokus o trochu lépe komponovaný záběr, ve kterém je možné vidět zleva opět dva vysílače z předchozího snímku, radniční věž, hlavu sloupu Nejsvětější Trojice a úplně vzadu kostel svatého Michala, kde jsme byli předtím. Ve skutečnosti byly na věži rozpoznatelné instalované vysílače, ale širokoúhlý záběr jejich identifikaci na fotografii znemožňuje.

IMG 2139
RF engineer společnosti Vodafone, kterého údajně všichni znají pouze jako „Plánovače“, pózuje u třetího z 3G vysílačů na budově České pošty na Horním náměstí.

IMG 2140
Detailnější záběr technologických jednotek, které jsou umístěny přímo na střeše u vysílačů.

Tolik tedy k celé tiskové konferenci a exkurzi. Děkuji samozřejmě ještě jednou společnosti Vodafone za pozvání, bylo bezpochyby velice zajímavé moci nahlédnout trochu „pod pokličku“ 3G technologiím, šlo o velice příjemnou akci. A samozřejmě díky i za to, že se Olomouc od středy konečně může pochlubit oficiálním 3G pokrytím od Vodafone, i když jsme si na něj museli realtivně dlouho počkat.

Martin
O Autorovi - Martin "Case" Fiala

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (0)