Virtuální realita v roce 2016: Slibný začátek a příprava pro další roky

Virtuální realita v roce 2016

Očekávalo se, že tento rok bude rokem VR. Nicméně se tak nestalo, virtuální realita v roce 2016 se tak dá spíše označit jako její počátek. Mnoho společností vydalo svůj headset, nyní je to o softwaru, který je stěžejní pro úspěch.

Virtuální realita v roce 2016 se začala probouzet

Virtuální realita zažívá renesanci. Poprvé se headsety s virtuální realitou vydávaly v 90. letech minulého století, kdy se hlavně jednalo o zábavu pro několik vyvolených, obzvlášť v České republice, kde se headsety daly vyzkoušet v podstatě jen v hernách. To byl jeden z důvodů, proč se o nich přestalo velmi brzy mluvit. V posledních letech už ale narážíme čím dál tím více na slovo VR, technologie pokročily a stejně tak i výkon.

HTC Vive - konstrukce, headset

Virtuální realita v roce 2016 se stala skutečností. Velké společnosti na poli VR, jako Oculus, Valve a Sony vydaly své headsety. Jelikož jsme ale na mobilním webu, budeme se zaměřovat hlavně na headsety, do kterých se vkládá telefon. I když pro někoho nemusel být tento rok tak pestrý, pořád vyšlo na mobilním VR trhu několik zajímavých věcí.

Google Daydream

Virtuální realita v roce 2016 se na mobilech točila okolo platformy Google Daydream, ke kterému se později přidal i VR headset s ovládáním, který se nazývá Google Daydream View. Po levných Cardboard se jedná o druhý velký krok pro Google na trh s virtuální realitou. Posunuli se z vod levného příslušenství z papíru k vůbec tomu nejlepšímu, co se dá u mobilní virtuální reality koupit. Jediná škoda je, že prozatím to platí pouze u několika trhů na světě, Česká republika mezi nimi zatím není.

U Googlu to nebylo ale jen Daydream, velké množství aplikací prošlo změnami, které přidaly novinky týkající se VR. Ať už je to YouTube, kde se spustila možnost virtuálního kina, nebo Street View, ve kterém je dostupných přes 150 míst, která se dají projít ve VR, případně podpora 360° fotografií v Google Photos.

Dalším milníkem bylo spuštění VR zpravodajských aplikací světových médií. Lidé se tak můžou přenést přímo na místo dění, mezi hlavní média, kteří podporují VR, patří New York Times, Wall Street Journal anebo Guardian. Sportovní přenosy, koncerty nebo přehrávání filmů pak umožní aplikace HBO Now, NBA, Netflix anebo MLB.

Samozřejmě co by to bylo za článek o virtuální realitě, kdyby se nezmínily hry. Díky ovladači nabízí Daydream nové možnosti jak hry hrát. Google si je toho vědom, proto uzavřel spolupráci s několika společnostmi, které přinesly exkluzivní hry pro Daydream View. Namátkově můžeme zmínit Fantastic Beasts, Wonderglade, Mekorama, Gunjack 2, Need for Speed, LEGO BrickHeadz nebo Action Bowling. VR hrám jsme se věnovali už dříve ve článku.

Xiaomi

Jedna z dalších společností, které se pustily do virtuální reality, je Xiaomi. Nejprve tato čínská firma přišla s variantou pro Google Cardboard, která se nazývá Xiaomi Mi VR Play. Jedná se o ideální headset pro první zkoušení VR. Za velmi podobnou cenu jako Cardboard nabízí mnohem lepší pohodlí a kvalitu, samozřejmě se nejedná o TOP headset, svůj účel ale splní dobře. Mi Vr Play je kompatibilní se všemi aplikacemi a hrami pro Cardboard.

xiaomi-mi-vr-2

Nedlouho poté ale Xiaomi představilo druhý headset, který se jmenuje Mi Vr. Zde už podle fotek jde poznat, že se jedná o pokročilejší virtuální realitu, která bude konkurovat Daydream View nebo Samsung Gear VR. Hlavní předností tohoto headsetu by měla být jeho cena, která by se v České republice měla pohybovat kolem částky 1500 Kč. Mínusem by u tohoto headsetu mohlo být to, že podporuje pouze některé Xiaomi telefony a také to, že se čínský výrobce rozhodl vytvořit vlastní platformu MIUI VR, kterou bude plnit obsahem. Otázkou je, jak moc dobře se mu to bude dařit ve srovnání s Googlem anebo Samsungem.

Samsung

Korejská společnost v tomto roce “pouze” vydala novou generaci brýlí Gear VR. Nabízí několik vylepšení, jako třeba lepší optiku, menší hmotnost nebo podporu USB-C. Větších změn jsme se ale nedočkali a pokud vlastníte starší verzi Gear VR, není v podstatě důvod, proč měnit. Jeden z hlavních mínusů je určitě chybějící gamepad pro lepší ovládání aplikací a her, dočkat bychom se ho měli až u příští verze za rok. Na druhou stranu je ale Samsung Gear VR jeden z “lepších” headsetů na českém trhu. Google Daydream View i Xiaomi Mi VR Play k nám přijdou až příští rok.

Samsung Gear 360-konstrukce, zepředu

Virtuální realita v roce 2016 nebyla u Samsungu pouze jako revize brýlí Gear VR. Na trh přišla i kamera Gear 360, která nabízí natáčení ve 360 stupních. Obsah z této kamery pak jde sledovat ve virtuální realitě, a to nejen v té od Samsungu. Více informací o tom, jak se kamera povedla, můžete najít v naší recenzi.

Plánujete koupi headsetu pro VR od Googlu, Xiaomi nebo Samsungu?

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)