TOPlist

Vine: vyzkoušeli jsme sociální síť orientovanou na videa

vine_ico

Co přináší klient sociální sítě Vine, která se orientuje na nahrávání, komentování a hodnocení krátkých videoklipů? Má takový projekt smysl, když máme Facebook, Google+, Twitter a Instagram? Nejen na tyto otázky se pokusíme odpovědět v krátkém pohledu na čerstvě uvolněnou aplikaci Vine pro Android.

Asi nemusíme podrobně představovat tradiční sociální sítě, jako je Facebook, Google+, Twitter a další, ve kterých hlavní roli hraje psaný text. Ačkoli na všechny uvedené lze relativně snadno a rychle nahrávat obrázky, dokázal si vybojovat své místo na slunci Instagram – sociální síť, založená na sdílení více či méně upravených fotografií, které ostatní uživatelé mohou komentovat a/nebo kladně hodnotit srdíčkem. Co kdybyste ale chtěli nějakou síť, specializovanou na „pohyblivé obrázky“?

V pondělí se na zahraničních serverech stala jednou z nejdůležitějších zpráv dne informace o uvolnění aplikace Vine pro Android. Krátkou zmínku této události věnovalo i několik zpravodajských serverů, které se za běžných okolností na Android nezaměřují. Co tedy od Vine můžete očekávat a má vůbec smysl ho instalovat?

Co a kdo je Vine?

Za Vine nestojí nikdo menší, než provozovatel sociální sítě Twitter, který projekt koupil v říjnu 2012 od Doma Hofmanna a Ruse Yusupova. Aplikace je již od 24. ledna tohoto roku dostupná pro iOS, kde se 9. dubna stala číslem jedna mezi nejstahovanějšími bezplatnými aplikacemi v App Store. Hlavní náplní této sociální sítě jsou maximálně šest sekund trvající videa netradičního čtvercového formátu. Proti verzi pro iOS nabízí ta „androidí“ jednu funkci navíc – „zoomování“.

Samozřejmě, když jde o sociální síť, je hlavní pointou všeho komunita – můžete sledovat příspěvky ostatních uživatelů a oni zase na oplátku ty vaše (místo zavedeného „followers“ se jim občas říká „viners“). Je na vás, jakým způsobem nalákáte, čím zaujmete a udržíte své „sledě“.

Co nabízí aplikace pro Android?

Hned na začátku této kapitoly asi zklameme majitele starších telefonů – Vine totiž nainstalujete pouze na Android 4.0 a vyšší.

Podle autorů je Vine „nejlepší způsob, jak vidět a sdílet život v pohybu“. Základní princip spočívá v zachycení a sdílení krátkých zajímavých videí, která jsou přehrávána v nekonečné smyčce (podobně jako animované GIFy) jednoduchým a zábavným způsobem. Počítat můžete s:

  • Neomezeným nahráváním (patrně je míněn prostor na serveru) zdarma.
  • Okamžitým odesíláním videí s možností následného sdílení na Twitter (brzy prý přibudou další možnosti včetně Facebooku).
  • Hledáním, sledováním a komunikací s lidmi.
  • Možností sledovat trendy, nejčastěji používané hashtagy a výběr redakce.

Jak to funguje v praxi?

Aplikaci jsme nainstalovali standardním způsobem z Obchodu Play na redakční Samsung Galaxy S II s Androidem 4.0 CyanogenMod 9.1. Instalační balíček verze 1.0.1 má celkem výrazných 18 MB a po nainstalování zabere ne nepodstatných více než 50 MB. To je opravdu hodně, obzvláště vezmeme-li v úvahu, že aplikaci (zatím?) není možné přesunout na paměťovou kartu.

Aplikace zabere 50 MB a nelze ji přesunout Aplikace zabere 50 MB a nelze ji přesunout

Po spuštění aplikace nabídne tři možnosti:

  • Registraci přes účet na Twitteru.
  • Registraci na e-mailovou adresu (tedy jménem a heslem)
  • Přihlášení (pro uživatele, kteří již mají účet na Vine).

Zkusili jsme druhou variantu, protože patrně bude častější volbou (účet na Twitteru má přeci jen méně lidí než e-mail). V prvním kroku jsme zadali uživatelské jméno, v dalším pak e-mailovou adresu a heslo. Heslo musí mít nejméně osm znaků a volitelně můžete též zadat svůj telefon (otázkou je, proč byste to měli dělat).

Pak jsme se již ocitli v zeleno-černo-bílém prostředí aplikace ve stylu Holo UI se čtyřmi sekcemi, mezi kterými lze přepínat standardním způsobem, to jest horizontálním posunem.

Na záložce Feed je stream příspěvků – ve výchozím stavu jsou zde patrně systémem vybraní uživatelé a jejich posty. Jak je v klientech sociálních sítí zvykem, příspěvky budete procházet vertikálním posouváním. Pod videem je jméno a avatar autora, popisek a datum publikace, následuje počet lidí, kterým se video líbilo a komentáře. Přes tlačítka níže lze přidat komentář, nebo označit video „smajlíkem“, čímž dáte najevo, že se vám líbí.

Tlačítka pro přidání komentáře a kladné hodnocení Tlačítka pro přidání komentáře a kladné hodnocení

Samotná videa jsou, jak jsme si již řekli, ve čtvercovém formátu, mohou mít maximálně šest sekund a bývají se zvukem. Zvuk i video se spustí automaticky, když se dostane do viditelné oblasti displeje. Přehrávání pozastavíte tapnutím.

Druhá sekce Activity slouží k zobrazení dění na sociální síti – předpokládáme, že, podobně jako na Twitteru, zde budou informace o navázaných přátelstvích, komentářích, zmínkách apod.

Přes Explore můžete prozkoumávat videa ostatních uživatelů (i těch, které nesledujete), přičemž můžete jít přes redakční výběr (Editor’s Picks), aktuálně populární videa (Popular Now) a oblíbené hashtagy.

Na poslední záložce Profile budete spravovat svůj profil (tapnutím na ikonu), je zde k vidění počet sledovaných a sledujících uživatelů, příspěvky a „lajky“, které jste získali. Můžete také vyhledat své známé, kteří jsou na Vine – hledat lze buď v adresáři kontaktů (ale v případě nenalezení žádného uživatele nabídne náhodně vybrané (?) účty), nebo na Twitteru. V tomto směru jsme bohužel byli neúspěšní, neboť z celkového počtu více než 500 kontaktů není na Vine ani jeden.

Jak nahrávat a sdílet videa?

Po klepnutí na tlačítko s kamerou v pravém horním rohu aplikace se spustí fotoaparát v režimu kamery. Nejsou zde žádné další možnosti nastavení – pouze spuštění nahrávání, které probíhá, pokud držíte prst na displeji. Jakmile prst z displeje uvolníte, nahrávání se pozastaví, dalším dotekem v něm můžete pokračovat, takže teoreticky můžete nahrávat i videa s (primitivním) střihem. Po stisku tlačítka Finish si video prohlédnete a jestliže je ve stavu, ve kterém ho chcete publikovat, přidáte k němu titulek a nasdílíte na Vine a/nebo Twitter. Pak už jen čekáte na „lajky“ a obdivné komentáře vašich „sleďů“.

Co bude dál?

Autoři aplikace nehodlají usnout na vavřínech a slibují další aktualizace, které by měly přinést například podporu předního fotoaparátu, vyhledávání, zmínky, hashtagy a sdílení na další sociální sítě v čele s Facebookem.

Krátké „filozofické“ zamyšlení závěrem

Položme si otázku: kdo je cílovou skupinou sociální sítě, jejímž hlavním a vlastně i jediným smyslem jsou videa? Máme k dispozici Facebook a Google+, kam můžeme nahrát mnohem delší a kvalitnější video ve standardním formátu, jež naši přátelé, rodina a další diváci přehrají bez nutnosti zapojovat se do speciální sociální sítě. Při použití vhodného klienta je stejně snadné prohlížení odkazovaných videí i na Twitteru.

Argumentem pro Vine by mohl být úspěch Instagramu – ačkoli fotky můžete sdílet na všech výše zmíněných sociálních sítích, má Instagram své přesvědčené příznivce. Proč? Podle našeho názoru i proto, že nabízí filtry (v očích fotografů spíše „mrvítka“), s jejichž pomocí lze oživit i jinak zcela průměrné fotografie. Jenže vystavit zajímavou fotku, která se bude líbit masám, není zase tak těžké – stačí dobře zvolit objekt, namířit objektiv a vybrat efektní filtr. Během pár minut přijdou první srdíčka.

V případě Vine bude hlavním limitujícím faktorem omezení délky videa na šest sekund. Twitter sice také omezuje délku textů na 140 znaků na příspěvek, nicméně tím motivuje své uživatele k tomu, aby shrnuli hlavní myšlenku do několika slov, což u mnoha jedinců (včetně autora této recenze ;) ) není na škodu. Jakou pointu lze ale vměstnat do šestisekundového klipu? Odpověď můžete najít ve streamu nejpopulárnějších videí, která jsou na Vine k vidění (sekce Explore-Popular now) – my jsme zde nic, co by nás zaujalo, nenašli. Dokonce ani filtry, které by jinak nezajímavé video alespoň trochu vizuálně oživily, Vine nenabízí.

Umíme si představit Vine jako platformu pro šíření virálních videí. Úspěch by mohl přijít u teenagerů – zejména pokud se podaří do projektu zapojit aktuální idoly náctiletých, jako je třeba Justin Bieber.

Wikipedia uvádí jako příklad „nasazení v praxi“ tureckého žurnalistu, který Vine použil k dokumentaci následků při sebevražedném bombovém útoku na americké velvyslanectví v Turecku, nicméně otázkou je, proč pan novinář k těmto účelům nepoužil podstatně přístupnější Youtube.

Možná se hlavním důvodem k instalaci této aplikace nakonec stane amatérská erotika, kterou Vine nezakazuje, nicméně – ruku na srdce – z hlediska kvality by to byl poněkud nesmyslný návrat do devadesátých let.

Vine
Vine Labs, Inc.
Verze 1.0.1 (3. 6. 2013)
Velikost 18 MB
4.0+

BwzEAAAAASUVORK5CYII=
Zdarma

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (4)