Vánoční rádce: 6 tipů na telefony nad 7000 Kč

Vánoční rádce nahledovy obrazek – telefon nad 7k

Nemáte před letošními Vánocemi hluboko do kapsy a přemýšlíte nad dárkem pro někoho z vašich blízkých? Pak je tu náš „vánoční rádce,“ který vám přináší šest tipů na telefony, do nichž se vyplatí investovat. Cenou jsme tentokrát omezeni jen zdola, a to konkrétně částkou 7000 Kč. Jak sami uvidíte, v polovině případů nebudeme muset jít příliš vysoko.

Vánoční rádce: 6 tipů na telefony nad 7000 Kč Vánoční rádce: 6 tipů na telefony nad 7000 Kč

Jak jsme telefony vybírali?

Telefony do tohoto „vánočního rádce“ doporučovali redaktoři našeho portálu, přičemž každý měl vybrat tři modely, které by koupil svým blízkým k Vánocům, kdyby neměl omezený rozpočet. Z nominací jsme pak vybrali šest mobilů tak, aby každá z nominovaných značek byla zastoupena právě jednou. Pořadí v článku je sestaveno podle počtu nominací, dále pak dle abecedy.

Sony Xperia Z5

Hitem letošních Vánoc může být třeba vlajková loď japonské společnosti Sony. Xperia Z5 má totiž určitě co nabídnout! Podle redaktora Vaška Švece je to „V současnosti jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší telefon na trhu. Cena Xperie Z5 se sice stále drží poměrně vysoko, uživateli však tato kráska nabídne to nejlepší, co v současných smartphonech můžeme nalézt.“

Karel Kilián přidává i vlastní zkušenost se starším modelem tohoto výrobce: „Telefony Sony se mi prostě líbí už od první verze Sony Xperia Z. Sám vlastním Xperii Z3 a až na popraskané zadní sklo (po dvou drobných pádech na zem) jsem s tímto mobilem zcela spokojený. Je to první telefon, který jsem ještě ani nerootnul, ani do něj nenahrál alternativní ROM. Líbí se mi směr, kterým se japonský výrobce vydává – zejména skoro čistý Android je pro mne tím pravým ořechovým, protože nesnáším omalovánky.“ Také Kuba Drhlík je na základě naší recenze přesvědčen, že jde o jeden z nejlepších smartphonů se skvělým celkovým výkonem.

Na našem trhu se tento mobil prodává v bílé, černé, zelené a luxusně působící zlaté barvě za průměrnou cenu atakující 19 tisíc korun, nejméně pak za 14 190 Kč.

Kromě líbivého designu, který je samozřejmě jen relativním a subjektivním parametrem, zaujme Xperia Z5 například odolností proti vodě a prachu, čtečkou otisků prstů, jistotou aktualizace na poslední Android 6.0 Marshmallow a podporou rychlého datového připojení LTE. Opatrně však se skleněným tělem, které dle zkušeností majitelů klouže v dlani. V naší recenzi jsme kromě hardwarové výbavy a s ní souvisejícího vysokého výkonu chválili také dobrou čitelnost na slunci a skvěle odladěný systém.

Specifikace

  • Displej: 5,2'', IPS LCD, 1920 x 1080 px
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 810
  • RAM: 3 GB RAM
  • Fotoaparát: 23 MPx
  • Úložiště: 32 GB
  • Baterie: 2900 mAh
Sony Xperia Z5 - widget

Huawei Honor 7

Vašek Švec, který tento mobil recenzoval, konstatuje, že je to „Smartphone který je v mnoha ohledech zdatným konkurentem TOP modelům některých výrobců a přitom je jeho cena podstatně nižší. Zaujme zejména kovovým tělem a čtečkou otisků prstů podporující ovládání gesty. Zklamaní nebudou ani mobilní fotografové.“ Šéfredaktor Jan Dolejš vidí tento kousek jako „Obrovské překvapení letošního roku. Přístroj, který má v podstatě vše, co byste si mohli přát, a přitom stojí pouze 10 tisíc korun.“

Huawei Honor 7 se na našem trhu prodává ve verzi se 16 GB interní paměti, přičemž cenovka se v průměru pohybuje kolem 9 916 Kč. Nejlevněji tento kousek pořídíte za 9 300 Kč, což je za mobil s 5,2″ displejem, 3 GB operační paměti a osmijádrovým procesorem skutečně málo.

Stávající majitelé hodnotí kladně například kovové provedení kvalitu fotografií, plynulost systému, čtečku otisků prstů, nebo grafickou nadstavbu EMUI. Jako vada na kráse bývá často zmiňována vystouplá čočka fotoaparátu.

Také naše recenze se nadpisem nese v možná poněkud překvapeném duchu: Telefon Honor 7: Vítězství, které nikdo nečekal? Mezi klady jsou pak jmenovány například zvukový výstup či kvalita displeje. Výtku si však zasloužilo nahrávání videa.

Pokud tedy chcete darovat mobil se zajímavým poměrem ceny a výkonu, může být právě Huawei Honor 7 zajímavá volba.

Specifikace

  • Displej: 5,2'' IPS-NEO LCD, 1920x1080
  • Procesor: HiSilicon Kirin 935
  • RAM: 3 GB
  • Fotoaparát: 20 MP
  • Baterie: 16/64 GB
  • Cena: od 4 355 Kč
Honor 7 - widget

LG Nexus 5X

Pokud o obdarovávaném víte, že nemá rád leckdy až přeplácané grafické nadstavby, ale oceňuje čistý operační systém Android, určitě mu uděláte radost Nexusem 5X. V redakci jsme se na tomto telefonu shodli dva – Kuba Drhlík, který ho vnímá jako velice dobře vybavený, a Karel Kilián, jenž oceňuje designovou stránku, jakož i rychlé a brzké aktualizace na nejnovější verze Androidu.

V českých e-shopech se tento mobil prodává ve dvou verzích, lišících se od sebe ve velikosti interní paměti. 32GB varianta přijde v průměru na 14 767 Kč, verze se 16GB úložištěm je zhruba o tisícovku levnější.

Kromě nejnovějšího Androidu 6.0 Marshmallow se Nexus 5X snaží zaujmout 5,2″ displejem, čtečkou otisků prstů, nebo 12,3Mpx fotoaparátem. V útrobách najdeme šestijádrový procesor běžící na 1,8 GHz a 2 GB operační paměti.

Uživatelé nejčastěji chválí kvalitu displeje, rychlost čtečky otisků a kvalitu pořizovaných fotek. Tyto faktory ostatně podporuje i recenze Honzy Dolejše, který vytkl pouze nepraktičnost nabíječky, chybějící bezdrátové nabíjení a ocenil by alespoň 3 GB RAM.

Zkuste tedy před zakoupením dárku „vyslechnout“ obdarovaného, abyste zjistili, zda ocení spíše nadstavbu s efektní grafikou a přidanými aplikacemi, nebo Android v jeho krystalické podobě. Pokud se kloní ke druhé variantě, může být Nexus 5X přesně tím, co mu udělá radost.

Specifikace

  • Displej: IPS LCD, 1920 x1080
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 808
  • RAM: 2 GB RAM
  • Fotoaparát: 12,3 MPx
  • Úložiště: 16/32 GB
  • Baterie: 2700 mAh
Nexus 5X - widget

OnePlus X

Nebojte se čínských telefonů! Často totiž za citelně nižší cenu nabídnou výbavu špičkových vlajkových lodí. Mezi výrobce, kteří si dokázali získat pozornost i na našem trhu, patří OnePlus. Jediná žena v našem redakčním týmu Johanna Kovaczicz vidí jako hlavní klady telefonu OnePlus X skvělou výbavu, plynulost a prémiový design. Podobně to vnímá i Daniel Macho, kterému se taktéž toto zařízení líbí a kromě vzhledu oceňuje jeho výkon. Dojmy redaktorů potvrzuje i náš první pohled.

V Česku nabízejí (nemůžeme ale garantovat, že i dodávají) tento telefon tři elektronické obchody (dva ho údajně mají skladem), a to za cenu lehce atakující deset tisíc korun. Za tuto částku dostanete mobil s pětipalcovou obrazovkou, čtyřjádrovým procesorem a třemi gigabajty operační paměti. K tomu přičtěte 13Mpx fotoaparát a Android 5.1 Lollipop s přislíbenou aktualizací na Android 6.0 a dostanete solidně vybavený mobil s příznivou cenovkou.

Stávajícím majitelům se kromě vzhledu líbí například fotoaparát, skoro čistý systém, v redakci jsme ocenili například tenký rámeček kolem displeje a kompaktnost. Pokud tedy obdarovaný netrvá na větší úhlopříčce obrazovky, může být OnePlus X tou ideální volbou. V případném přesvědčení vás možná utvrdí chystaná recenze, která se v dohledné době objeví na našem webu.

Specifikace

  • Displej: 5.0", 1080 x 1920 pixelů, AMOLED, 441 ppi
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 801
  • RAM: 3GB
  • Fotoaparát: 13 MP
  • Baterie: 2525 mAh
  • Cena: doplníme
OnePlux X - widget

BlackBerry PRIV

Suverénně nejdražším telefonem dnešního přehledu je BlackBerry PRIV, který je v pouhých pěti českých e-shopech nabízen průměrně za 22 039 Kč. Mobil je zatím jen k předobjednání – skutečné prodeje by měly být zahájeny 17. prosince, čili do Vánoc byste ho mohli mít pod stromečkem.

Telefon kromě zakřiveného displeje, který trochu evokuje Samsung Galaxy S6 Edge, zaujme jednoznačně největší odlišností od veškeré konkurence: výsuvnou hardwarovou klávesnicí. Tu ocení především uživatelé, jimž nevyhovuje psaní na dotekové obrazovce. Dle naší ankety jich přitom není málo – ve prospěch HW klávesnice se vyslovilo 62 % hlasujících.

Skalním příznivcem tohoto mobilu je od prvních okamžiků Karel Kilián: „Tato nominace je spíše vyjádřením mého osobního nadšení z telefonu, na kterém se dá psát i bez dívání díky hardwarové klávesnici. Je to také první telefon konečně JINÝ po řadě let, kdy výrobci produkovali vzájemně stále podobnější telefony. Také hardwarová specifikace je velice slušná. Vzhledem k ohlasu v zahraničních médiích očekávám také širokou podporu komunity, takže časem alternativní ROMky apod. Kdybych měl neomezený rozpočet, vybral bych si určitě právě tento mobil.“

V tomto případě tedy neposloužíme zkušenostmi stávajících zákazníků, ani recenzí, neboť jde o model, který ještě na našem trhu není k dispozici. Přesto jsme přesvědčeni, že kromě nejvyšší cenovky zaujme mnohé i svým neobvyklým řešením a vzhledem.

Specifikace

  • Displej: 5.4
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 808
  • RAM: 3GB
  • Fotoaparát: 18 MP
  • Baterie: 3410 mAh
  • Cena: od 7 039 Kč
BlackBerry Priv - widget

Samsung Galaxy S6 Edge

Nakonec tu máme jihokorejského zástupce z dílny Samsungu – vlajkovou loď Galaxy S6 Edge. Možná trošku sarkasticky může znít komentář Honzy Dolejše, který o tomto modelu říká, že je to „První Samsung, který se povedl.“ Z vlastností ho zaujalo elegantní tělo, výkonný hardware a skvělý fotoaparát, o kterém se pochvalně vyjádřil i manažer projektu Petr Mišák.

Galaxy S6 Edge se na našem trhu prodává ve třech variantách a několika barevných provedeních (ne v každé variantě jsou ale dostupné všechny barvy):

  • Verze se 32 GB interní paměti je v průměru za 18 930 Kč, nejméně stojí 14 175 korun.
  • Verze se 64 GB interní paměti je v průměru za 22 208 Kč, nejméně stojí 16 045 korun.
  • Verze se 128 GB interní paměti je v průměru za 25 100 Kč, nejméně stojí 18 290 korun.

Z parametrů zmiňme obrazovku s úhlopříčkou 5,1″ a rozlišením 2560 x 1440 obrazových bodů. Ve výčtu nesmí chybět ani osmijádrový procesor na 2,1 GHz a 3 GB operační paměti. Operačním systémem je Android 5.1.1 a aktualizace na verzi 6.0 je naprostou jistotou. Fotoaparát pořizuje snímky v rozlišení 16 Mpx, přičemž mnoho uživatelů vyzdvihuje jejich kvalitu.

Majitelé tohoto zařízení chválí například hlasitost reproduktoru, zahnutý displej, nebo snímač otisků prstů, integrovaný v hardwarovém tlačítku Domů. Pokud chcete mobilem ovládat domácí spotřebiče, jistě uvítáte integrovaný infraport, díky kterému může telefon zastat funkci dálkového ovladače. V negativech nejčastěji zaznívá kritika na výdrž na jedno nabití a úzkou nabídku ochranných pouzder.

Samsung Galaxy S6 Edge jsme recenzovali v dubnu tohoto roku. Kromě výše uvedených kladů jsme chválili například výbavu, senzory pro měření srdečního tepu a okysličení krve a kvalitní konstrukci. V negativech pak zaznělo, že systém se časem zpomalí a zadní strana zachytává otisky prstů.

Pokud ale obdarovaný ocení klenot s tučným příplatkem za styl, určitě jde o dobrou volbu. Prostě kdo chce telefon bez kompromisů, našel svého favorita.

Specifikace

  • Displej: 5,1''
  • Procesor: Exynos 7420, 8jádrový
  • RAM: 3 GB
  • Fotoaparát: 16 MP
  • Úložiště: 32/64/128 GB
  • Baterie: 2 600 mAh
Samsung Galaxy S6 Edge - widget

 

Vánoční rádce

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)