Nechal si ukrást telefon a pak o tom natočil film. Jak to dopadlo?

find-my-phone-nahledovy-wp

Nizozemský filmař Anthony van der Meer si nechal ukrást telefon (konkrétně se jednalo o HTC One M7), a následně pomocí aplikace Cerberus sledoval novopečeného majitele. Bezpečnostní software měl přitom nainstalovaný tak, aby přežil i případný reset telefonu do továrního nastavení.

Aplikace van der Meerovi umožnila nahrávat video, fotit a dokonce i odposlouchávat hovory. Původní majitel měl také přehled o tom, v jakém místě se mobil nalézá. Filmař tak na základě sesbíraných střípků sestavil obraz ze života zloděje. Co k tomuto nápadu vedlo? V podstatě běžná událost: autorovi v jedné z amsterdamských restaurací ukradli mobilní telefon. Krádež ohlásil na polici, nicméně se svým mobilem se už nikdy neshledal. Tato zkušenost přiměla Anthonyho přemýšlet nad tím, jaký typ lidí vlastně krade telefony, a kde tato zařízení končí.

Short Film: Find my Phone – Subtitled

Short Film: Find my Phone - Subtitled

Nechal si ukrást telefon, pak sledoval a natáčel

Po několikadenním snažení se konečně zadařilo a telefon putoval do zlodějské kapsy. Autor snímku se obrátil na policii, nicméně ta mu příliš nepomohla – pouze konstatovala, že mobil patrně skončí „někde na východě“. Zloděj telefon vypnul, nicméně po čtyřech dnech byl opět zapnut a po výměně SIM karty používán novým majitelem. Anthony na dálku sledoval polohu telefonu, poslouchal hovory a pořizoval fotky. Na jednom snímku se mu podařilo zachytit tvář nového majitele.

V poměrně krátké době získal o novém majiteli poměrně dost informací – například tu, že se jedná o Egypťana s finančními problémy. Situace na autora zapůsobila, proto se rozhodl s člověkem, který bez skrupulí používal jeho telefon, aniž by ho alespoň resetoval do továrního nastavení, setkat. K tomuto okamžiku dochází v samotném závěru filmu, kdy se oba muži střetnou tváří v tvář. S ohledem na to, že nový majitel telefon působil agresivním dojmem, ale autor videa upustil od myšlenky na konfrontaci, vypnul kameru a odešel.

Filmař si nechal ukrást telefon, pomocí aplikace Cerberus pak natočil film Filmař si nechal ukrást telefon, pomocí aplikace Cerberus pak natočil film

Video se stalo internetovým hitem

Video, nazvané prostě „Find my Phone“, je dlouhé 21 minut a na portálu YouTube se těší značné popularitě – v úterý ráno, přesně týden po publikaci, zaznamenalo více než tři miliony zhlédnutí. V posledních dnech o něm začala informovat média, zaměřující se na mobilní technologie.

Jistě se shodneme na tom, že ztráta či odcizení chytrého telefonu rozhodně není pozitivní zkušeností. Především představa, že někdo úplně cizí má přístup k vašim fotografiím, videím, textovým zprávám a dalším osobním údajů je pro většinu lidí značně znepokojující. Aplikace Cerberus může do jisté míry pomoci při vyhledání zařízení, nicméně ani ona není stoprocentní. Přesto se na mysl vkrádá otázka: nakolik je výše uvedený snímek dokumentem o osobě zloděje, a do jaké míry prezentací schopností aplikace Cerberus? Video má značný virální potenciál, což ostatně potvrzuje i tento článek. Kromě uměleckého záměru je tedy možné, že se jedná o dobře promyšlený marketing.

Co si myslíte o nápadu filmaře Anthonyho van der Meera, který si nechal ukrást telefon, aby mohl sledovat zloděje respektive nového majitele? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroje: techcrunch.com, androidauthority.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)