Nechce se vám jet MHD? Z nových Map Google lze zavolat Uber a Lyft!

mapy-google-uber-a-lyft-ico

Včera vyšla nová verze aplikace Mapy Google s číslem 9.43. Její patrně největší novinkou je nativní integrace „taxislužeb“ Uber a Lyft. Uživatel si tedy v mapě nastaví cíl, zvolí jako způsob dopravy jednu ze služeb, přivolá řidiče a zaplatí, aniž by musel opouštět aplikaci. Z dosavadních zkušeností ostatních uživatelů je však zřejmé, že Google novinku nezpřístupňuje všem najednou. Pravděpodobně se tedy jedná o nastavení na straně serveru.

Říká se, že obrázek často řekne více než tisíc slov. My můžeme konstatovat, že jedna animace ukáže mnohdy více než stovka obrázků. Je tomu tak i v případě následujícího oficiálního videa, na kterém je vyobrazeno fungování novinky.

Your next ride from start to finish. All in Google Maps

Your next ride from start to finish. All in Google Maps

Úplná integrace služeb Uber a Lyft

Po přihlášení (nebo vytvoření) do vašeho účtu Uber můžete provést objednávku, sledovat svého řidiče na mapě a spojit se s ním přímo z aplikace Mapy Google. Není tedy nutné instalovat žádné další programy. Testovali jsme možnosti dopravy po Praze, kde nám bylo nabídnuto svezení Uberem, nicméně po klepnutí jsme si museli nainstalovat z Obchodu Play jeho aplikaci. U nás tedy zatím zůstává starší zpracování, ze kterého není možné objednat vozidlo přímo z Map.

Vyhledávací gigant přidal nový způsob dopravy dopravními službami v minulém roce. Má se jednat o alternativu k jízdě autem, přepravě hromadnou dopravou a pěší chůzí. Od té doby byla přidána celá řada nových partnerů v USA i po celém světě. Nyní můžeme jen doufat, že Google v dohledné době integruje také další aplikace pro objednání taxi (nebo v případě Uberu „pro spolujízdu“). Na našem území by například mohlo být zajímavé Liftago či Hopin. Z takového kroku by profitovaly všechny strany: Google to jistě nedělá zadarmo, provozovatel by měl více zakázek a zákazník by nemusel používat více aplikací, neboť vše potřebné by si obstaral z Map Google.

Browse info while on the way. All in Google Maps.

Browse info while on the way. All in Google Maps.

Mapy Google se snaží být nejen mapovými podklady a navigací, ale chtějí se stát osobním asistentem uživatele. Již dnes je tak možné objednat si dopravu do restaurace, kde si přímo z Map zarezervujete stůl. Na druhý den se ve vybraných oblastech můžete z té samé aplikace objednat na cvičení.

Google Maps
Google Maps

Co říkáte na nápad integrovat přepravní služby Uber a Lyft do Map Google? Až bude tato novinka dostupná u nás, využijete ji? Podělte se o své názory v diskuzi pod článkem!

Zdroje: androidpolice.com, blog.google, androidauthority.com, androidcentral.com.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (1)