Trend Micro: každá desátá aplikace pro Android je malware

malware_ico

Společnost Trend Micro nedávno tvrdila, že v tomto roce bude zaznamenán milion škodlivých aplikací pro Android. Nyní tuto předpověď podkládá čerstvými informacemi. Na základě skenování více než dvou milionů aplikací, mezi kterými byl také celý katalog programů dostupných v Obchodě Play, tvrdí, že jeden z deseti programů je malware.

Z celého vzorku bylo 293 091 kousků označeno přímo jako škodlivý program, zatímco dalších 150 203 je považováno za „vysoce rizikové“, takže celkově lze tvrdit, že 443 294 aplikací nějakým způsobem může ohrozit bezpečnost zařízení, uživatele a/nebo jeho dat.

Nejde ale pouze o programy ze „šedé zóny“ či alternativních/neoficiálních repozitářů – ze 293 091 škodlivých aplikací jich 68 740 pochází přímo z obchodu Obchodu Play. V tomto ústředním zdroji software je v současné době kolem 700 000 aplikací, čímž se dostáváme k tomu, jak firma došla k tvrzení, že každý desátý program je malware.

Celkem 22 % programů prý odesílá nějaké údaje, ať už jde o čísla IMEI (unikátní číslo mobilního telefonu), ICCID (unikátní identifikátor SIM karty), kontaktní údaje, telefonní čísla a dokonce i záznamy z mikrofonu. Bezpečnostní experti dále konstatovali, že 32 % testovaných programů se chová bezohledně k baterii, 24 % nadměrně vytěžuje síťové připojení a 28 % špatně hospodaří s pamětí.

Trend Micro doufá, že uvolněním těchto dat dostatečně upozorní veřejnost, že hrozba malware na mobilních zařízeních je velmi reálná.

Zdroj: Neowin.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)