Mobilní Wi-Fi router TP-Link M7350 – LTE konektivita do kapsy (recenze)

TP-Link M7350 –  náhledový obrázek

Ačkoliv spousta mobilních telefonů již dnes disponuje LTE konektivitou, není to stále většina trhu a spousta uživatelů potřebuje přenést mobilní internet nejen do mobilního telefonu, ale také třeba do tabletu či notebooku. Řešením je mobilní Wi-Fi router, který může sídlit ve vaší kapse či batohu a poskytovat datové spojení všem zařízením, které podporují bezdrátový standard Wi-Fi. Dnes se podíváme na model TP-Link M7350, který nabídne LTE konektivitu až do rychlosti 150 Mb/s, Wi-Fi spojení na dvou frekvencích, displej a další. Jak obstálo toto zařízení v našem testu?

Obsah recenze

Obsah balení

V krabičce, která připomíná obal od mobilního telefonu, se nachází kromě zařízení TP-Link M7350 také nabíječka s USB kabelem, sada papírových materiálů a redukce pro Micro a nano SIM kartu.

TP-Link M7350 -  obsah balení

Vzhled a dílenské zpracování

Velikostí připomíná TP-Link M7350 mobilní telefon, který je možná o něco menší na výšku, ale zase tlustší. Rovněž váha pohybující se okolo 200 gramů připomíná větší smartphone. To nás spíše zklamalo vzhledem k tomu, že toho dané zařízení zase tolik neumí. Celá konstrukce se nese z plastu, zpracování ale můžeme pochválit.

Na přední straně se nachází zapínací tlačítko a uprostřed displej, který připomíná zobrazovací jednotku ze starých Nokií 3310. Čitelnost na slunci je ovšem velmi špatná. Důležitá je také horní část zařízení, kde sídlí druhé tlačítko pro přístup a pohyb v menu. Zadní kryt lze odejmout, čímž se dostáváme k vyměnitelné baterii a slotům pro kartu SIM standardní velikosti a paměťové karty Micro SD.

https://youtu.be/9LgyEHxBQPo

Konektivita

Spojení přes Wi-Fi a nastavení

Princip zařízení je velmi snadný – pomocí SIM karty se vytvoří internetové připojení, které se dále šíří přes bezdrátovou technologii Wi-Fi. K této Wi-Fi síti se pak lze pomocí hesla připojit s libovolným zařízením. Heslo je napsáno přímo v menu zařízení (Device Info), případně spodní straně krytu zařízení. Wi-Fi můžeme přepnout také z frekvence 2,4 GHz na 5 GHz, což nám umožní dosáhnout vyšších přenosových rychlostí, ale ne každé zařízení 5GHz síť podporuje. Název sítě i heslo lze změnit v administračním prostředí, které si ukážeme v kapitole Uživatelské rozhraní. S Wi-Fi spojením jsme neměli žádný problém, oceňujeme také funkci, která zařízení uspí v případě, že se 15 minut nepřipojí žádné zařízení. Připojit lze až 15 zařízení současně.

Datové sítě a LTE

Díky podpoře LTE na všech důležitých frekvencích (800/900/1800/2100/2600 MHz) jsme neměli žádný problém s příjmem nejrychlejších datových přenosů. Příjem signálu je o něco citlivější než v případě mobilních telefonů, přesto se chování modemu TP-Link M7350 blíží mobilním telefonům – v oblasti s nižším signálem jsme většinou chytali pouze 2G síť apod. Samotné zařízení podporuje LTE přenosy až do rychlosti 150 Mbps, což jsme ale nemohli otestovat, neboť takovou rychlost Vodafone v Praze nenabízí. Přesto byla rychlost spojení maximální, kterou daná lokalita a stav vytížení sítě dovolil. Trochu nás pouze překvapilo, že zařízení SIM kartu označilo jako Oskar a ne Vodafone. O stavu sítě a signálu jsme podobně jako u mobilních telefonů informováni skrze ikonky v levém horním rohu. Jako většina zařízení je i zde chybně zobrazena ikonka 4G, ačkoliv se nacházíme „pouze“ na LTE.

Spojení a přenosy byly stabilní a zařízení se plynule přepínalo na jednotlivé technologie podle našeho umístění. Jen jednou za celou dobu se nám stalo, že ačkoliv telefon hlásil připojení k Wi-Fi síti, internet nebyl přístupný. Bylo nutné „krabičku“ restartovat.

TP-Link M7350 -  konstrukce přední strana (2)

Baterie a výdrž

V těle přístroje TP-Link M7350 sídlí vyměnitelná baterie s kapacitou 2550 mAh, která podle slov výrobce zvládne až 10 hodin sdílení LTE konektivity. To se nám hned zpočátku zdálo poměrně málo, při běžném používání se člověk dostane na delší čas. Přesto 1,5 – 2 dny využívání nám přišlo spíše slabší, neboť zařízení kromě rozesílání signálu prakticky nic neumí. Je ale vidět, že LTE konektivita spolu s nutností vysílání Wi-Fi signálu spotřebuje spoustu energie. S delší výdrží než 2 dny tedy nepočítejte, a to jsme používali zařízení oba dny cca od 7 ráno do 8 do večera. Dobíjení pak probíhá skrze Micro USB kablík a nabíječku, která je součástí balení. Lze ale samozřejmě využít i nabíječku stejnou jako používáte pro mobilní přístroj.

Uživatelské prostředí

Samotný přístroj lze do určité míry ovládat skrze displej a ovládací tlačítka. Stiskem tlačítka Menu se dostáváme do prostředí zařízení, kde lze zjistit stav zařízení, volit mezi Wi-Fi 2,4 GHz a 5 GHz, aktivovat data roaming nebo volit mezi režimy sítě (4G, 4G preferovaná, 3G).

Daleko rozsáhlejší možnosti na nás čekají po zadání adresy 192.168.0.1 do adresního řádku, kdy se dostaneme do webového rozhraní zařízení. Zde lze měnit například nastavení Wi-Fi sítě (frekvence, SSID, zabezpečení, automatické vypínání…), blokovat připojená zařízení, nastavení DHCP serveru, spravovat vyčerpaná data, nastavit limit dat, nastavit sdílení SD karty nebo číst například došlé SMS zprávy.

Modem TP-Link M7350 disponuje slotem pro Micro SD kartu, díky kterému lze sdílet data mezi všemi zařízeními připojenými k této síti. V nastavení modemu bylo nutné nejprve povolit sdílení přes Wi-Fi, nastavit můžete také anonymní přístup. V případě mobilního telefonu se toto úložiště tváří jako standardní SMB protokol, lze jej tedy vyhledat v libovolném pokročilejším správci souborů jako síťové úložiště.

TP-Link M7350 - sdílení, telefon

Na počítači pak stačí do průzkumníku zadat adresu \\192.168.0.1 a rovněž dostáváte přístup k datům na kartě.

TP-Link M7350 - webové rozhraní, sdílení PC

Kdy, kde a za kolik?

Testovaný přístroj TP-Link M7350 se již delší dobu prodává, seženete jej tedy ve více českých obchodech. Jelikož se jedná o jeden z nejvybavenějších modelů ve své třídě, cena většinu zákazníků nepotěší. Pohybuje se totiž okolo 4 tisíc korun, což je na takové zařízení, přiznejme si, trochu moc.

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Resumé

Zařízení TP-Link M7350 splňuje vše, co výrobce slibuje. Samotný běh přístroj byl výborný, neměli jsme problém ani s připojením Wi-Fi, sdílením dat či ovládáním zařízení. Pochválit můžeme rychlý přenos Wi-Fi na 5 GHz, stejně tak podporu LTE na všech důležitých frekvencích. Dobrým pomocníkem je i displej, který ihned prozradí počet stažených dat, sílu signálu, typ sítě a další informace. Pro rozsáhlejší nastavení poslouží webové rozhraní, které navíc umožní další volby (nastavení limitu dat, změnu nastavení Wi-Fi apod.), sdílení dat skrze paměťovou kartu je poté příjemným bonusem.

Záporných vlastností není tolik, přesto se může jednat o aspekty, které mnoho uživatelů odradí od koupě. Jedná se především o vyšší cenu, která překročí hodnotu 4 tisíc, což je na jednoúčelové zařízení poměrně vysoká částka. Dojem na nás neudělala ani baterie, která udrží zařízení přibližně dva dny v chodu (od rána do večera). Větší se nám zdají i rozměry, které připomínají mobilní telefon, zařízení toho ale bohužel ve srovnání se smartphony příliš neumí.

Klady

+ LTE konektivita se všemi důležitými frekvencemi.
+ Wi-Fi na 2,4 GHz i 5 GHz, až 15 zařízení současně.
+ Displej s ukazatelem vyčerpaných dat, signálu a dalšími informacemi.
+ Automatické uspání bez připojených zařízení.
+ Webové rozhraní s detailnějším nastavením (limit dat, sdílení, nastavení Wi-Fi apod.).
+ Možnost sdílení dat skrze paměťovou kartu.

Zápory

– Vyšší cena.
– Větší rozměry.
– Slabší výdrž na jedno nabití.
– Displej je špatně čitelný na slunci.

Za zapůjčení děkujeme společnosti TP-Link.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (14)