TOPlist

Touchqode – pomocník pro vývojáře nejen o vánočních svátcích

No Image-02

Touchqode je prohlížeč a editor textových souborů určený hlavně pro vývojáře. Ve svém mobilu/tabletu tak můžete mít neustále k dispozici aktuální verzi kódu vašich projektů a kdykoliv vás něco napadne, rychle se v kódu podívat nebo dokonce provést úpravy. K tomu vám pomůže mimojiné barevné zvýrazňování syntaxe i programátorská klávesnice. Pojďme se tedy podívat na toto dílo místních vývojářů podrobněji.

Komu je Touchqode určen?

  • Vývojářům, kteří přemýšlí nad svým projektem, ať jsou kdekoliv, chtějí si svůj kód kontrolovat, nebo ukazovat kolegům, případně rovnou zapisovat změny a nápady (na cestě z práce v prostředcích hromadné dopravy, v restauraci, nebo aktuálně u štědrovečerní večere nebo při povinných návštěvách rodiny o svátcích :))
  • Programátorská klávesnice Touchqode (kterou lze použít samostatně jako standardní klávesnici Android v libovolné aplikaci) se pak hodí i všem těm, kteří občas potřebují rychle zapisovat speciální znaky jako jsou hranaté a složené závorky, matematické operátory nebo středník
  • Program můžete využít také jako běžný textový editor např. na obyčejné textové soubory s pokročilými možnostmi vyhledávání a práce se schránkou (snadné označování a kopírování celých řádků apod.)

Touchqode na HTC Wildfire

Hlavní výhody Touchqode

  • Aplikace Touchqode je stále ve vývoji, v Marketu je k dispozici všem zájemcům zdarma. Po stažení získáte jak samotný prohlížeč a editor Touchqode, tak programátorskou klávesnici „Touchqode“ (kterou si můžete nastavit jako výchozí metodu zadávání textových dat)
  • Touchqode se korektně zobrazuje snad ve všech používaných rozlišeních pro Android zařízení, od QVGA (320×240) po (F)WVGA (854×480), v režimu na výšku (portrait) i na šířku (landscape).
  • Aplikace bez problému běží jak na starších (1.5), tak novějších (2.2+) OS.
  • Tlačítka na obrazovce je možno skrýt (časem snad přibude i možnost plného fullscreen módu se skrytím stavové lišty) a libovolně je možno nastavit velikost fontu podle vašich potřeb/DPI displeje. U fontu navíc můžete zvolit „monospace“ variantu, kdy má každý znak stejnou šířku a zdrojové kódy napsané takovýmto fontem se vám pak zobrazí všude stejně (řádky pod sebou budou mít stejné znaky a lze tak docílit dobré přehlednosti při odsazování).
  • Pohyb (skrolování) v textu se děje intuitivně dotykem, a to včetně skrolování do stran (pokud je šířka textu aktuálně větší než šířka displeje a nastavené velikosti fontu). Pro pohyb kurzoru je možno použít i dpad/trackball
  • Touchqode provádí automatické barevné zvýrazňování syntaxe pro podporované jazyka (v současnosti Java, C++, C#, Python, Ruby, HTML, JavaScript, XML). Jazyk se detekuje na základě přípony textového souboru (.java/.c/.cpp/.h/.hpp/.cs/.py/.rb/.html/.htm/.js/.xml). Editor zatím nenabízí možnost uživatelské změny barev, minimálně další volitelné barevné schéma je ale v plánu do další verze (osobně bychom uvítali např. inverzní barvy pro noční prohlížení kódu, tj. černé pozadí a převážně šedý text, podobně jako to nabízí čtečky eBooků)
  • Editor dále nabízí podporu pro doplňování kódu při psaní (Alt+mezera, Alt+tab nebo tab tlačítko na obrazovce), a to jak ve formě klíčových slov daného jazyka (public, protected, …), tak i uživatelských definic (funkcí a proměnných) zejména u Javy.  Autoři mají v plánu doplnit do dalších verzí také funkci class outline pro lepší přehled a snadnější navigaci v kódu
  • Synchronizaci kódu s mobilním zařízením zatím autoři řeší pomocí služby DropBox, toto řešení se nám zdá docela univerzální (velká část uživatelů už DropBox používá) a jakým způsobem se synchronizují zdrojové soubory ve složce DropBoxu na pracovním počítači je pak záležitost daného vývojáře (pokud si edituje soubory jen na PC nebo na mobilu, nemusí nic dalšího řešit, pokud používá v rámci týmu nějaký nástroj typu CVS/SVN/GIT, musí si ještě provádět synchronizaci do adresáře DropBoxu). Do dalších verzí autoři počítají s podporou ukládání a načítání souborů z FTP úložiště, a časem snad i přímého SVN/GIT klienta.
  • Výběr souborů pro otevření využívá OI File Manager, což je praktický správce souborů, využívaný často i jinými projekty (některé konkurenční prohlížeče kódu používají vlastní dialogy pro výběr souborů, které jsou ale méně flexibilní). Dříve otevřené soubory jsou rychle dostupné pod tlačítkem Recent files (zobrazuje 15 naposledy otevřených souborů)
WF2

Editor na mobilu HTC Wildfire (320x240, OS 2.1/2.2)

Touchqode na iRobot aPad

Editor na tabletu aPad (800x480, OS 1.5)

Náměty a vylepšení do budoucna

  • Aplikace je stále ve vývoji, editor i klávesnice obsahují pár drobných bugů, které se mohou sem tam vynořit. Při pádu aplikace nebo položkou z menu jde zaslat vývojářům bugreport a slovní feedback, údajně se docela využívá a třeba od nalitých vývojářů z hospody chodí zajímavé podněty :) Při našem testování se nám podařilo aplikaci shodit na HTC Wildfire při editaci HTML souboru o velikosti několika MB (do hodiny přišlo také poděkování od vývojářů za bugreport), v praxi se s tím asi setkávat tolik nebudete ;)
  • Parsování zdrojového kódu pro zvýrazňování syntaxe je náročné na výkon, na slabších strojích počítejte s několikasekundovou prodlevou, než se středně velký zdroják (o několika desítkách kB) otevře, a pak dalších x sekund než se postupně obarví (výhodou je, že už po načtení je možné s textem pracovat a obarvuje se postupně na pozadí. Konkurenční programy tohle obvykle neumožňují a na celé načtení a vyrenderování syntax highlightingu se čeká i desítky sekund). Při editaci objemnějších souborů ale počítejte s horší reakční dobou
  • Touchqode umožňuje skok na libovolný řádek (Go to line), ale čísla řádků zobrazovat nejde (konkurenční prohlížeč ColorViewCode je volitelně renderuje)
  • Barvy prohlížeče/editoru by měly být volitelné, minimálně nějaké „noční“ schéma by se hodilo
  • U procházení kódu by se mohlo hodit zadávání záložek (bookmarků) pro rychlou navigaci (např. při předvádění kódu kolegům), u vyšších jazyků pak i třeba folding/unfolding celých částí. Slibovaný class outline by každopádně mohl studium a procházení kódu velmi zpříjemnit
  • Na zvážení je také možnost provádět lámání (word wrap) textu podle šířky okna. Osobně nejsem velkým zastáncem zapíná word-wrap (raději si kód posouvám a sleduji jak je naformátovaný od autora), ale někdy se to může hodit (např. velký úsek textu v HTML, kde se autor neobtěžoval vložit konce řádků).
  • Stejně jako u dalších editorů na Androidu je problém se zobrazením DOS/ANSI kódovaných souborů (CP1250 apod.). UTF8 funguje bez problémů
  • Při editaci by nebyla špatná možnost vracet zpět provedené změny (undo/redo), na mobilu se může člověk občas ukliknout (nebo podržet DEL na sw klávesnici delší dobu, než je rozumné), a pak buď musí odmazaný kousek dopsat zpátky, nebo soubor znovu otevřít. Časté ukládání je proto nutnost :)
  • Klávesnice by mohla podporovat další znaky, namátkou kolega Teuzz zmínil docela důležité zpětné lomítko
  • V příštím roce je slibovaná verze s podporou načítání a ukládání na FTP úložiště
  • Výhledově se počítá také s podporou SVN/GIT
  • Autoři počítají s portací Touchqode také na platformu Applu iOS (iPhone)

Web projektu a download

Web projektu Touchqode je umístěn na adrese www.touchqode.com, v sekci Download naleznete QR kód pro stažení programu i správce souborů OI File Manager, který projekt využívá pro hledání a otevírání souborů.

Roman Nepšinský
O Autorovi - Roman Nepšinský

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)