Tip na aplikaci: DeblurIt!

unnamed (1)

Stalo se vám už někdy, že jste si mobilem vyfotili důležitý dokument a kvalitu fotografie jste si zkontrolovali jen na malém náhledu, přičemž vás po otevření čekalo nemilé překvapení v podobě rozmazané fotky? Dokument už je samozřejmě v trapu, takže co s tím? Před pár dny se na Google Play objevila nová aplikace nazvaná DeblurIt, která by vám mohla pomoci.

unnamed

DeblurIt využívá pro vyostření fotky pokročilé algoritmy, které jsou samozřejmě patřičně náročné především na paměť vašeho zařízení. Jako jediná aplikace na Google Play využívá k zaostření fotografie či obrázků výpočetní metodu nazvanou dekonvoluce. Vysvětlení termínů konvoluce a dekonvoluce přesahuje rámec formátu běžné zprávičky, proto nebudeme zacházet do velkých detailů. Vězte však, že se s konvoluční maskou setkáte běžně v grafických editorech, kde se může vyskytovat například pod volbou Rozmazání 3×3 a podobně. Tento údaj značí, že program vezme 9 pixelů a vydělí je opět číslem 9 – výsledná plocha pak bude průměrem těchto devíti pixelů. Dekonvoluce je pak sofistikovaný výpočet, který se snaží o získání „zamlžených“ dat zpět.

Jak se to této aplikaci ve výsledku daří, můžete snadno posoudit sami. Program je v základní verzi zdarma, avšak je limitován rozměrem obrázku max 1024×1024 pixelů (tuto hodnotu udává samotná aplikace, popis v obchodě tvrdí, že je maximem 512×512 pixelů). Pokud se vám aplikace v praxi osvědčí, můžete si zakoupit plnou verzi, kterou nejen odstraníte limit rozměrů, ale podpoříte i šikovného autora. S prográmkem jsem si chvilku hrál a musím uznat, že ač nedokáže úplné zázraky (kvality zaostření na demonstračních snímcích asi vážně není reálné dosáhnout), překvapivě funguje docela dobře a může se tím pádem leckomu hodit. Tip pro začátek – nastavte si manuální režim a zkoušejte u posuvníků opravdu velmi nízká čísla.

 

8c3e732ff3217b47216bc6b814ef208a?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

 

DeblutIt Pro – fix photo blur using deconvolution method!

DeblutIt Pro - fix photo blur using deconvolution method!

 

Zdroj: XDA Developers

Jan Olejník
O Autorovi - Jan Olejník

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)