TOPlist

Textra SMS: rychlý a jednoduchý správce vašich SMSek

textra_ico

Hledáte jednoduchou, rychlou a funkční aplikaci pro příjem a odesílání SMS a MMS? Možná vás zaujme Textra SMS – je úplně zadarmo, kompletně lokalizovaná do češtiny, nabízí tradiční uživatelské rozhraní doplněné o řadu zajímavých funkcí.

Nedávno jsme v recenzi EvolveSMS: správa SMS v moderním kabátku představovali alternativu k výchozí aplikaci pro správu SMS zpráv, která chtěla oslovit uživatele především neotřelým vzhledem a způsobem ovládání. V diskuzi pod článkem se čtenáři dělili o své zkušenosti s dalšími programy, které používají na příjem a odesílání SMS a MMS. Jedním z nejvýše hodnocených je Textra SMS z dílny vývojářského studia Delicious Inc.. Jedná se o tradičně pojatou aplikaci s víceméně standardním vzhledem a způsobem ovládání. Proti Hangouts či (možná až příliš jednoduchému) systémovému programu Zprávy může zaujmout výrazně širšími možnostmi konfigurace, individuálním nastavením pro jednotlivé kontakty a především citelně vyšší rychlostí odezvy.

Textra SMS: rychlý a jednoduchý správce vašich SMSek Textra SMS: rychlý a jednoduchý správce vašich SMSek

Co slibuje Textra SMS?

Autoři aplikace začínají popisek v Obchodě Play vcelku drzou hláškou: „Přiznejme si, že výchozí aplikace pro práci se zprávami na Androidu stojí za h***o. Takže je čas na něco nového, něco dostatečně zvláštního. A je to tady! Jmenuje se Textra a jedná se o kompletní náhradu aplikace pro správu SMS a MMS.“

V dalších řádcích je pak zdůrazňován vzhled aplikace a některé funkce, jako jsou:

  • více než 800 „smajlíků“,
  • animované GIFy a „emoji“,
  • automaticky otevírané okno pro rychlé odpovědi,
  • lepší práce s MMS,
  • jednodušší skupinové zprávy,
  • možnost přizpůsobení barev „bublin“ pro jednotlivé kontakty,
  • doručenky,
  • přizpůsobitelné oznámení nové zprávy (barva ikony, zvuk, režim vibrace, soukromý režim a vyskakovací okno),
  • dvě grafická témata: světlé a tmavé.

Ještě, než se podíváme tomuto programu na zoubek, musíme upozornit, že nepodporuje telefony se dvěma SIM kartami.

Uživatelské prostředí

K testu jsme použili oficiálně dostupnou verzi 1.60 ze 23. ledna 2014, jejíž instalační balíček byl velký 2,2 MB. Po prvním spuštění se nejprve zobrazil nápis, že Textra inicializuje nastavení, po několika sekundách následovala obrazovka s logem, sloganem „Jednoduché. Krásné. Rychlé.“ a tlačítkem Začít používat Textru. Už z těchto dvou obrazovek je tedy zřejmý první klad – aplikace je kompletně lokalizována do češtiny, takže kdo neumí anglicky, nemusí váhat s instalací.

Poté se dostanete na hlavní obrazovku, která proti zažitým standardům určitě nepřekvapí – nabízí totiž seznamy konverzací seskupené podle jména odesílatele/příjemce. Položky jsou řazeny od nejnovější po nejstarší, seznamem se listuje vertikálním posunem. Z obrazovky kromě jména vyčtete několik prvních slov poslední SMS, čas či datum poslední konverzace, k lepší přehlednosti pak přispívá ikona kontaktu (máte-li k danému jménu přiřazený obrázek), eventuálně jsou zeleným růžkem označeny konverzace s nepřečtenými zprávami. K dokonalosti chybí pouze grafická indikace toho, kterým směrem šla poslední zpráva – zdali od vás, nebo k vám (přispívá to k rychlejšímu zjištění, komu „dlužíte“ odpověď).

Dlouhým tapnutím na položku vyvoláte možnost označování celých konverzací a jejich mazání. Kromě toho se také v panelu nástrojů objeví tlačítko s další nabídkou:

  • Upozornění – dovoluje nastavit vlastní režim upozornění pro každý kontakt (například na manželku může LED blikat červeně, na všechny ostatní zeleně apod.)
  • Barvy bubliny – individuální nastavení vzhledu konverzace pro danou položku.
  • Oznámení o doručení – tzv. „doručenky“ si můžete nastavit jen pro vybrané kontakty.

Nabídka po dlouhém tapnutí na položku v seznamu zpráv Nabídka po dlouhém tapnutí na položku v seznamu zpráv

Nabídka po dlouhém tapnutí na položku v seznamu zpráv Nabídka po dlouhém tapnutí na položku v seznamu zpráv

Také samotné konverzace na první pohled nijak nevybočují ze zavedených konvencí – jsou prezentovány formou dialogů, graficky znázorněných jako barevné bubliny, zarovnané k levé či pravé straně. V záhlaví můžete vidět jméno, telefonní číslo a ikonu kontaktu. V dolní části je tradiční textové pro napsání zprávy pole s tlačítkem pro odeslání. K tlačítku „plus“ vlevo od textového pole se vrátíme v samostatné kapitole. Aplikace ve výchozím stavu neodstraňuje diakritiku, nicméně to je možné nastavit, jak si ukážeme dále. Během psaní nejsou zobrazovány znaky, zbývající do konce rozepsané SMSky, ani počet zpráv, do kterých bude text rozdělen, nicméně i tuto možnost lze zapnout v nastavení, přičemž počítadlo se objevuje v okamžiku, kdy text zprávy překročí dva řádky (v případě, že je nastaveno odstraňování diakritiky, jsou písmenka počítána správně, tedy každé za jeden znak).

Ve výchozím nastavení Textra nepočítá písmenka Ve výchozím nastavení Textra nepočítá písmenka

Počítání písmenek lze ale zapnout Počítání písmenek lze ale zapnout

Dlouhým podržením dojde k přepnutí konverzace do režimu, kdy můžete označovat a mazat jednotlivé zprávy. Kromě toho lze přes nabídku provádět tyto akce:

  • Poslat jako novou – odeslání textu zprávy stejnému či jinému příjemci.
  • Kopírovat – zkopíruje text zprávy do schránky, odkud ho můžete přenést do jiné aplikace.
  • Přeposlat – víceméně podobná funkce, jako Poslat jako novou, nicméně text není vkládán do existující konverzace, ale do nové SMS, které musíte vybrat příjemce.
  • Sdílet jako email – odeslání obsahu zprávy elektronickou poštou.
  • Zamknout – zamkne zprávu před smazáním.

Režim práce s více SMS současně Režim práce s více SMS současně

Možnosti práce s více SMS současně Možnosti práce s více SMS současně

Vraťme se na úvodní obrazovku, kde kromě konverzací najdeme také horní nástrojovou lištu se dvěma tlačítky. Zcela vpravo je ikona pro otevření nové zprávy, kterou nejčastěji použijete tehdy, hodláte-li psát někomu, s kým jste ještě nevedli konverzaci (odpovídání z režimu konverzace je totiž rychlejší a pohodlnější). Příjemce můžete buď najít přes vyhledávací pole (našeptávač si, bohužel, neporadí s diakritikou, takže nenajde například pana Čecha), nebo vybrat z adresáře (aplikace umí pracovat se skupinami a oblíbenými z kontaktů na Gmailu). Jednu zprávu je přitom možné poslat více kontaktům. Pak napíšete text a odešlete. Takto zahájená konverzace se následně zobrazí v seznamu.

Aplikace umí pracovat se skupinami v adresáři Google Aplikace umí pracovat se skupinami v adresáři Google

Co můžete posílat?

Ve výčtu možností odesílaných zpráv jsme přeskočili tlačítko „plus“ s tím, že se na něj podíváme později. Ten čas právě nadešel, takže vězte, že po stisku se zobrazí nabídka s těmito volbami:

  • Foto z galerie nebo zachycené fotoaparátem.
  • Video z galerie nebo pořízené fotoaparátem.
  • Zvuk z paměti nebo natočený mikrofonem telefonu.
  • Kontakt z adresáře, který můžete odeslat buď jako SMS, nebo jako MMS.

Textra umí posílat fotky, videa a zvuky Textra umí posílat fotky, videa a zvuky

V dolním řádku jsou dále tlačítka:

  • Smajlíci – pro přístup k více než osmi stovkám smajlíkům je nutné nejprve doinstalovat Textra SMS Emoji Plugin (je zdarma). Při odesílání těchto obrázků ale myslete na to, že se správně zobrazí jen tomu, kdo má taktéž tento plugin; v opačném případě bude obrázek prezentován jako změť znaků.
  • Animovaný GIF – výběr mnoha desítek animací z online galerie. Stačí zvolit obrázek, vložit a odeslat (samozřejmě bude odeslán jako MMS).
  • Zbývající tlačítka slouží k vložení různých typů obrázků. Aby vše fungovalo, příjemce i odesílatel musí mít nainstalovaný Textra SMS Emoji Plugin.

Smajlíky je nutné stáhnout jako plugin Smajlíky je nutné stáhnout jako plugin

Nabídka smajlíků je skutečně bohatá Nabídka smajlíků je skutečně bohatá

Součástí nabídky smajlíků jsou také obrázky Součástí nabídky smajlíků jsou také obrázky

Textra poskytuje databázi animovaných GIFů Textra poskytuje databázi animovaných GIFů

Textra poskytuje databázi animovaných GIFů Textra poskytuje databázi animovaných GIFů

Textra poskytuje databázi animovaných GIFů Textra poskytuje databázi animovaných GIFů

Možnosti nastavení

Druhé tlačítko v nástrojové liště na hlavní obrazovce vede do nastavení. Kdo je zvyklý na sérii záložek plných přepínačů a voleb, bude patrně překvapen – všechny položky se vešly na jednu obrazovku (respektive, budeme-li počítat s „rolováním“, na dvě).

Možnosti nastavení aplikace Textra SMS Možnosti nastavení aplikace Textra SMS

Možnosti nastavení aplikace Textra SMS Možnosti nastavení aplikace Textra SMS

Pojďme si projít, co můžete v nastavení ovlivnit:

Líbí se nám možnost nastavit odděleně upozornění na nové zprávy pro všechny a zvlášť pro každý kontakt – můžete tak například dosáhnout toho, že telefon bude oznamovat SMSky pouze od vámi vybraných lidí.

Resumé

Textra SMS se nevzdala tradičního konceptu aplikace pro správu SMS a MMS, přesto dokáže nabídnout funkce a možnosti, pro které je důvod tento program nainstalovat. Ať už se bude vyžívat v konfiguraci barev, oceníte individuální oznámení pro každý kontakt, nebo budete vzduchem posílat přehršle smajlíků, Textra vám bude spolehlivým parťákem.

Kladné body navíc můžeme přičíst za lokalizaci do češtiny, která otevírá dveře k tomuto programu i lidem, pro které je cizojazyčné rozhraní problémem. Konzervativně pojaté provedení bude vyhovovat uživatelům, kteří se nechtějí učit novým způsobům ovládání a chtějí aplikaci rozumět od prvního spuštění. Pochvalu zaslouží časté aktualizace, ve kterých autoři řeší ohlášené problémy, ale také přidávají nové funkce – jen za prosinec byla Textra SMS aktualizována šestkrát, v průběhu ledna pak dvakrát.

Pokud bychom měli najít, co tomuto programu chybí, tak v první řadě to bude možnost naplánovat odeslání zprávy na určitý den a čas. Když aplikace umí posílat smajlíky, animované GIFy, videa, zvuky a kontakty, nebylo by marné, kdyby také zvládala odeslání aktuální polohy. Od konkurenčních programů by se Textra mohla naučit třeba blokování vybraných odesílatelů, uzamčení aplikace heslem či gestem, hodilo by se vyhledávání, automatické odpovídání, více grafických témat a jistě i některé další funkce.

Proti některým konkurentům, včetně na začátku zmiňovaného EvolveSMS, je aplikace samotná i všechny přídavné funkce úplně zadarmo, přesto v ní nenarazíte na reklamní proužky.

Položme si tedy otázku: měli byste vyměnit výchozí systémovou aplikaci pro správu SMS za tento program? Odpověď závisí primárně na tom, jak jste spokojeni s možnostmi a rychlostí vaší stávající aplikace. Pokud vás rozčiluje pomalá rychlost nebo byste ocenili nějaké funkce navíc, pak je Textra SMS určitě jedním z prvních adeptů na vyzkoušení.

Textra SMS zatím zaznamenala více než půl milionu stažení a drží si velice pěknou průměrnou známku 4,5 z 5 možných. 2,2 MB velký instalační balíček můžete instalovat na zařízení s Androidem 4.0 a novějším.

Za spokojené uživatele citujme například Tomáše Bednáře, který ke svému hodnocení pěti hvězdičkami napsal: „Tahle aplikace u mne nemá konkurenci. Je rychlá, pop-up okna, možnost mít přímo v notifikacích napsat SMS (spustí se aplikace), černé téma, možnost u každé konverzace měnit barvy bublin atd. Vývojáři odpovídají. Co víc si přát.“ Jan Kunkela pak tímto programem vyřešil jeden z palčivých problémů mnoha výchozích aplikací: „Vybíral jsem aplikace na Nexus 4, protože výchozí aplikace zkracovala SMS. Vyzkoušel jsem jich mnoho a ze všech jsem si vybral Textru. Ma jednoduché nastavení a zároveň splňuje vše, co potřebuji. Za sebe doporučuji.“

Znáte nějakou lepší alternativní aplikaci na správu textových zpráv? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem!

Pokud naopak hledáte, čím nahradit Hangouts či výchozí aplikaci, kterou do telefonu nahrál jeho výrobce, doporučujeme pročíst náš starší článek SvětAndroida doporučuje: 4 nejlepší SMS aplikace.

Textra SMS
Textra SMS

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (26)