Nová kapitola pro telefony Nokia: Prozatím jen útok na střední a nižší třídu

Nokia telefony

Jak jsme očekávali, společnost HMD představila na veletrhu MWC nové telefony Nokia s Androidem. Nejedná se přímo o vlajkové modely, ale to neznamená, že by nebyly zajímavé.

Telefony Nokia chtějí navázat na tradici

V čele řady telefonů je Nokia 6, která už byla poprvé ukázána před nějakým časem v Číně. Nyní se dostává do celého světa. Na přední straně nalezneme 5,5” velký displej s FullHD rozlišením. O výkon telefonu se postará Snapdragon 430, což není žádný rychlík, nicméně na klasickou práci s telefonem bude stačit. Existovat budou dvě verze, jedna s 3GB RAM a 32GB vnitřní paměti, nově se ale na trh dostane speciální Arte Black verze, která bude mít 4GB RAM a 64GB vnitřní paměti. Obě verze pak podporují microSD karty.

Na zadní straně pak nalezneme 16 MPx fotoaparát se světelností f/2.0. Přední strana má pak 8 MPx selfie kamerku rovněž se světelnosti f/2.0. Jedna z věcí, které jsou jinak u globální verze je to, že všechny telefony Nokia s Androidem včetně Nokia 6 dostávají podporu Google služeb, a to včetně Google Assistant. Všechny telefony Nokia kromě 3310 mají také čistý Android, takže budou mít velmi rychlé aktualizace. Baterie má kapacitu 3000 mAh. Nokia 6 bude dostupná ve 4 barvách za doporučenou cenu 229 eur, to je v přepočtu zhruba 6 tisíc korun. Dostupný by měl telefon být v druhém čtvrtletí tohoto roku.

Nokia 5 bude menším bratrem „šestky“

Dále tu máme telefon Nokia 5, který má rovněž procesor Snapdragon 430. Změna je ve velikosti displeje, ten se zmenšil na 5,2 palce. Rozlišení je také menší, jedná se pouze o 1280 x 720 px. Paměť RAM má hodnotu 2GB, vnitřní paměť se zastavila na 16GB, ale půjde rozšířit o microSD kartu. Fotoaparát má 13 MPx, přední kamerka má pak 8 MPx. Stejně jako Nokia 6, i tento telefon poběží na Androidu 7.1.1 s podporou Google Assistant.

Oproti Nokia 6 v telefonu nenajdeme duální reproduktory. Naopak kapacita baterie byla zachována. Na trh se tyto Nokia telefony dostanou ve stejný čas, tedy ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Cena telefonu začíná na 189 eurech, což je v přepočtu zhruba 5 000 Kč.

Nokia 3 bude nejlevnější telefon této značky s Androidem

Zde už si můžeme všimnout více změn. Jednak Nokia 3 nebude kovový, ale pouze plastový s kovovým rámečkem. Displej má velikost 5 palců s rozlišením 1280 x 720 px. Jak na přední, tak i na zadní straně najdeme 8 MPx fotoaparát. Telefon si pohorší taky výkonem, již v něm nenajdeme Snapdragon. Místo něj je tam MediaTek 6737 s 2GB RAM a 16GB vnitřní pamětí.

Cena telefonu bude 139 eur, což je po přepočtu zhruba 3 800 Kč. Změna se dotkne i systému, nepřijde již s Androidem 7.1.1, ale “pouze” s Androidem 7. Společně s těmito telefony Nokia , bylo představeno také příslušenství, které zahrnuje headsety, přenosné reproduktory, nabíječky do auta, pouzdra a ochranné fólie.

Co říkáte na telefony Nokia, přemýšlíte o koupi nějakého modelu?

Zdroj: TZ

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)