Telefon Xiaomi Redmi 4A: Největší konkurence přichází z vlastních řad (recenze)

Xiaomi Redmi 4A

Telefon Xiaomi Redmi 4 dostal v době představení i odlehčenější model Xiaomi Redmi 4A, o kterém se zase tolik nemluví. Nabízí ale rozumnou výbavu, elegantní konstrukci a hlavně nízkou cenu. Vyplatí se jeho koupě?

Recenze Xiaomi Redmi 4A – obsah

Elegantní kov vystřídal plast

O balení jen krátce – tradičně ukrývá pouze telefon, nabíječku a napájecí USB kabel. Samotná konstrukce telefonu Xiaomi Redmi 4A připomíná spíše model Redmi 3, tedy kromě toho, že je z plastu. Už v tento moment je vidět, že se jedná o levnější a o něco méně vybavený model. Celé tělo je tvořeno jedním kusem plastu s matným zpracováním, které má imitovat kov. Redmi 4A má o něco oblejší hrany než Redmi 4 a ostrou hranu zde prakticky nenajdete.

Z přední strany ovšem jen těžko poznáte, o jaký model se jedná. Nemusíme se přitom omezovat jen na Redmi 4 a Redmi 4A, ale v podstatě na celou řadu Redmi či Redmi Note, která již delší dobu používá jednotný design přední strany. Rámečky nad, pod i po stranách displeje jsou spíše průměrně široké, do spodní části se alespoň vměstnala senzorová tlačítka a notifikační LED. Ovládací tlačítka nemají vlastní podsvětlení.

xiaomi-redmi-4a-konstrukce-predni-strana

Zadní strana znovu připomíná model Redmi 3 hlavně díky umístění fotoaparátu v levém horním rohu. Standardní verze Xiaomi Redmi 4 má totiž fotoaparát uprostřed, nabízí navíc i čtečku otisků prstů. Reproduktor oproti Redmi 4 sídlí na zádech v dolní části, nehrozí tedy jeho zakrývání při držení telefonu na šířku. Plast působí trochu lacinějším dojmem, což je ale vzhledem k ceně telefonu oprávněné. Celkově design Xiaomi Redmi 4A nezklame, ale ani výrazně nezaujme.

Potěší přítomnost infraportu v horní části telefonu spolu s 3,5mm jack konektorem, na spodní straně se nachází standardní MicroUSB konektor. Slot pro karty nabídne možnost použití DualSIM (MicroSIM + nanoSIM), případně lze vyměnit jednu ze SIM za paměťovou kartu MicroSD.

xiaomi-redmi-4a-konstrukce-zada

Xiaomi Redmi 4A: Hodně muziky za hubičku (první pohled)

Xiaomi Redmi 4A: Hodně muziky za hubičku (první pohled)

Pohodlné ovládání jednou rukou

Při pohledu na současný trh si nelze nevšimnout, že se většina vybavenějších telefonů již přehoupla přes úhlopříčku 5″ a průměrná velkost displeje možná stále mírně narůstá. Xiaomi Redmi 4A se však drží oblíbené úhlopříčky 5″, což ze smartphonu dělá kompaktní přístroj. Palcem člověk dosáhne téměř do všech zákoutí displeje a není problém ani s ovládáním senzorových tlačítek nebo prvků na pravé straně telefonu.

Držení je rovněž velmi pohodlné, nic neřeže a netrápilo nás ani žádné vyklouzávání z rukou. Váha okolo 130 gramů je pak spíše průměrná pro telefon s takovou úhlopříčkou. Pokud byste přeci jen pohodlně do všech zákoutí displeje nedosáhli, můžete využít funkci zmenšení displeje, která se aktivuje pouhým přejetím prstu po tlačítkách ze strany na stranu.

xiaomi-redmi-4a-konstrukce-drzeni-v-ruce

Povedený displej s HD rozlišením

I v případě displeje se dočkáváme menšího kompromisu – Redmi 4A opět připomíná spíše předchozí generaci a na rozdíl od Redmi 4 nabídne „jen“ HD rozlišení. To na úhlopříčce 5″ znamená jemnost 294 PPI. Při zkoumání rozlišení zblízka již většina dokáže odlišit jednotlivé pixely, z běžné vzdálenost se ale stále jedná o dostatečnou jemnost v daném cenovém segmentu.

Použitý IPS panel kráčí v tom, co Xiaomi umí velmi dobře. Barevné podání je v daném cenovém segmentu velmi dobré, stejně tak pozorovací úhly a telefon lze bez větších problémů používat i na přímém slunci. V tomto případě do vlajkových modelů logicky něco chybí, u smartphonu s cenou okolo 3,5 tisíce korun ale budou zákazníci spokojeni. Horší je snad jen tradičně podání černé barvy.

Xiaomi již delší dobu nepoužívá tvrzené sklo Corning Gorilla Glass, ale vlastní bezejmenné a blíže nespecifikované řešení. Oceňujeme i režim čtení, možnost probouzet zařízení poklepáním nebo zmiňovanou funkci zmenšení displeje.

xiaomi-redmi-4a-konstrukce-displej

Hardware s několika kompromisy

Na hardwaru se opět oproti standardní verzi šetřilo. Osmijádrový procesor Snapdragon 625 byl vystřídán slabším čtyřjádrem 425, k němuž patří i o poznání slabší grafický akcelerátor Adreno 308. Paměť RAM zůstala na 2 GB, vnitřní úložiště na hodnotě 16 GB s tím, že lze ještě rozšířit díky paměťovým kartám. Snížení se dočkala i baterie, která má nyní kapacitu 3120 mAh. Zachován zůstal ale naopak infraport, který v tomto cenovém segmentu rozhodně potěší.

No a LTE? Dostáváme se zase o kus zpátky. Přestože jsou na trhu Xiaomi zařízení s podporou 800MHz pásma LTE, Redmi 4 ani Redmi 4A mezi ně nepatří. Je samozřejmě otázkou, zda to uživatelé tak levnému telefonu odpustí. LTE se však stále rozšiřuje a počítat by s ním měly i nejlevnější telefony. Nezbývá než počkat opět na globální verzi telefonu. Menším zklamáním je pro nás i absence podpory 5GHz sítí.

S chodem bezdrátových sítí jsme jinak problémy neměli, pochválit můžeme i GPS. Testovali jsme použití navigace Sygic, Google Map i trackovacího programu Runtastic. Ve všech případech byla GPS dostatečně přesná a zároveň nabízela rychlý fix polohy. Příznivce Geocachingu potěší i digitální kompas.

[aps_product_sz id=“419444″]

Redmi 4A a hry – zahrajete si, ale…

Odlehčená verze modelu Redmi 4 není určena na hry a tak je k tomu potřeba i přistupovat. Snapdragon 425 a Adreno 308 sice nabídne dostatek výkonu i pro nějaké 3D hry, u nejnáročnějších titulů však často narazíme na rapidní snížení grafických detailů nebo poklesy FPS. Některé testované hry (například Gear Club) byly obtížně hratelné kvůli nízkému FPS. Neznamená to nutně, že byste si na tomto přístroji nezahráli, jen zkrátka není určen do rukou náročných hráčů toužících po nejnovějších a nejnáročnějších 3D titulech.

Skvělá výdrž i přes papírově slabší baterii

Xiaomi Redmi 3S s podobným hardwarem přichází s baterií o kapacitě 4100 mAh, Redmi 4A má bohužel kapacitu o celých 1000 mAh nižší. I tak je na tom ale smartphone s výdrží velmi dobře a není vůbec žádným problémem dosáhnout dvou dnů při běžném využívání smartphonu. Pokud navíc bude člověk telefon trochu šetřit, může se dostat i přes hranici 3 dní na jedno nabití, což se nám v testu i podařilo. Vzhledem k tomu, že je Redmi 4A určeno do rukou méně náročným uživatelům, bude několikadenní výdrž standardem.

K dispozici je navíc i několik šetřících režimů a optimalizace baterie (zde si ovšem dejte pozor, při standardním nastavení Xiaomi ukončuje aplikace na pozadí). Součástí je i funkce, která prozradí, které aplikace spotřebovávají v daný čas nejvíce energie.

Na bezdrátové nabíjení nemáme při dané ceně telefonu ani pomyšlení, součástí je pouze starší rychlonabíjení skrze Qualcomm Quick Charge 2.0. Díky tomu je možné nabíjet rychle s 2A nabíječkou při 5 V, součástí balení byla ale jen nabíječka s výstupem 1,5 A. Nabíjení kvalitní 2A nabíječkou trvá něco málo přes 2 hodiny.

Android 6.0.1 v přestrojení

Kdo drží v ruce Xiaomi poprvé, bude možná podobou systému překvapen. Android 6.0.1 je zde sice přítomen, ale zároveň zahalen do jiného prostředí. A to nejen po stránce grafické, ale i funkcemi a systémovými aplikacemi, které jsou vlastní výroby. MIUI 8.1 se od čisté podoby Androidu liší výrazně. Můžeme jen nastínit, kterých změn si uživatelé ihned všimnou:

  • výchozí domácí obrazovka řadí všechny aplikace na plochu (chybí menu pro aplikace jako u čistého Androidu),
  • celé prostředí je barevnější než čistý Android a trochu připomíná iOS,
  • notifikační lišta je rozdělena na dvě části nebo záložky podle nastavení,
  • předělány jsou všechny systémové aplikace,
  • díky funkci duální aplikace lze provozovat aplikace se dvěma účty separátně.

Testovaný telefon byl prozatím k dispozici pouze v angličtině. Začátkem prosince, kdy by měl být telefon uveden na český trh, již samozřejmě bude disponovat češtinou.

Rychlost, která příjemně překvapí

Společnosti Xiaomi se s řadou Redmi daří přivést rychlý a plynulý systém do cenového segmentu, kde se to konkurenci daří jen zřídka. Xiaomi Redmi 4A sice disponuje slabším hardwarem, díky výborné optimalizaci si ale můžeme užít velmi rychlý chod systému a jeho reakce. Ani při delším a náročnějším používání jsme neměli pocit, že by byla 2GB RAM paměť slabinou, jako tomu bylo u starší generace Redmi 3. Dá se navíc předpokládat, že Redmi 4A padne do rukou méně náročným uživatelům.

Průměrný reproduktor i hudební výstup

Řešení reproduktoru je stejné jako u Redmi 3, jeho kvalita je v našich očích spíše průměrná. A to jak z pohledu kvality přehrávání, tak i z hlediska hlasitosti. Výborně je na tom zvukový výstup, se kterým lze poslouchat hudbu i na lepších sluchátkách. Otestovali jsme jej v kombinaci se sluchátky Creative Aurvana In-Ear 2 Plus a výsledek byl velmi dobrý, dražší sluchátka už by ale neměla smysl.

xiaomi-redmi-4a-konstrukce-reproduktor

Průměrný fotoaparát

Papírově může sice 13MPx fotoaparát vypadat dobře, u tak levného telefonu ale s příliš kvalitním fotoaparátem nepočítáme. Xiaomi Redmi 4A by ale přitom nefotilo vůbec špatně, pokud by zde nebyla patrná tak obrovská komprese. Fotografie za ideálních světelných podmínek mají vcelku dobré barevné podání, menší ostrost či detaily by pak omluvila nízká cena telefonu. Bohužel se stačí lépe zadívat třeba na oblohu a je patrná skutečně extrémní komprimace, což fotografie rapidně zhoršuje. Kvůli tomu jsou na danou cenovou kategorii fotografie spíše průměrné. To samé se dá říci i o videu.

Fotografie ke stažení.

Xiaomi Redmi 4A – test videa

Xiaomi Redmi 4A - test videa


Závěr: za současnou cenu raději Redmi 3S

Xiaomi Redmi 4A je úplnou novinkou a na český trh si teprve razí cestu. Prodej by však měl odstartovat v nejbližších týdnech, cena se pak bude pohybovat okolo 3,5 tisíc korun. Za tuto cenu toho nabídne poměrně dost, konkurenci však najde především ve svých řadách. Ale popořadě.

Do rukou se nám dostává telefon, který je v mnohém takřka totožný se starším modelem Redmi 3. Konstrukce i zpracování telefonu je na dobré úrovni, i když Redmi 3 v podobné cenové kategorii nabídne kov. Povedený je ale displej, chválíme velmi dobrou výdrž na jedno nabití, přítomnost infraportu i velice rychlý a plynulý systém MIUI.

Nejvíce zamrzí absence LTE na frekvenci 800 MHz, což může zachránit případně až globální verze. Ta ale zatím ohlášena nebyla. Chybí nám i podpora 5GHz sítě Wi-Fi, která se může zejména v městských zástavbách hodit. Oba aspekty by šlo vzhledem k ceně telefonu odpustit, záleží však na požadavcích uživatelů.

Pokud bychom měli srovnat Xiaomi Redmi 4A s konkurencí, zmínit musíme hlavně model Xiaomi Redmi 3S LTE. Ten sice stojí o nějaké 3 stovky více, rozhodně se ale vyplatí. Nabídne totiž kovovou konstrukci, čtečku otisků prstů, české LTE, větší baterii i o něco málo výkonnější čip.

Závěrečný verdikt: Xiaomi Redmi 4A je se svou cenou velmi dobrým smartphonem, který nejvíce sráží absence českého LTE. Nemůžeme se však ubránit dojmu, že v současné chvíli je daleko výhodnější nákup modelu Redmi 3S LTE. Aby se nákup Xiaomi Redmi 4A vyplatil, bude muset cena klesnout o několik set korun.

Klady

+ Sympatická konstrukce a kvalitní zpracování.
+ Rychlý, plynulý a povedený systém MIUI.
+ Skvělá výdrž na jedno nabití.
+ Výborný displej.
+ Infraport.

Zápory

– Nekompletní LTE konektivita (absence kmitočtu 800 MHz).
– Chybí IEEE 802.11ac (5GHz Wi-Fi síť).
– Viditelná komprese u fotografií.
– Starší Redmi 3S nabízí v době recenze za podobnou cenu kovové tělo, větší baterii, výkonnější hardware, české LTE i čtečku otisků prstů.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Beryko, kde můžete testovaný přístroj zakoupit.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (5)