Telefon Xiaomi Mi3 (Tegra 4) – dravec z dálného východu proti všem (recenze)

xiaomi-mi3-nejvykonnejsi-smartphone

Samsung, HTC, Sony, LG nebo snad Asus? Ani jedno! Dnes si představíme jeden z nejlepších smartphonů planety, čínský přístroj Xiaomi Mi3. Do redakce nám dorazila čínská verze s Tegrou 4, která nabízí, stejně jako evropská, brutální výkon, skvělý systém, kvalitní zpracování a hlavně výborný poměr cena/výkon. Ptáte se, kde je háček? Pojďte to s námi zjistit.

Obsah recenze

Obsah balení

Je vidět, že si čínský výrobce s nějakými evropskými nařízeními ohledně velikosti krabiček neláme hlavu. Na poměry mobilních telefonů je dodané balení velké, naopak vzhledově velmi skromné.

Se vzhledem balení si Xiaomi hlavu příliš nelámalo Se vzhledem balení si Xiaomi hlavu příliš nelámalo

Uvnitř nalezneme také jen to nejnutnější – mobilní telefon, pár papírových materiálů v čínském jazyce, sponku na otevírání šuplíku SIM, USB kabel a nabíječku. Právě nabíjecí soustrojí nás nemile překvapilo – výstupní proud je pouze 1 A, a tak již nyní víme, že nabíjení 3050 mAh baterie bude dlouhé.

Ani uvnitř na nás nečeká žádný luxus - chybí například sluchátka Ani uvnitř na nás nečeká žádný luxus – chybí například sluchátka

Obrovský černý ninja, který může být i barevný

Model Mi3 je dostupný ve více barevných variantách, k nám do redakce dorazila černá verze, která působí sympaticky a stříbrná tlačítka na boku ji velmi sluší. Přístroj je obrovský od prvního pohledu – displej má 5 palců, přičemž rámečky kolem něj jsou široké, bohužel i ty po stranách. Celý kryt je tvořen jedním kusem materiálu, do kterého je vsazeno tvrzené sklo. S tím souvisí také fakt, že si baterii zkrátka nevyměníte.

Z černé konstrukce svítí pouze stříbrné logo MI, jinak je vše pečlivě ukryto. Ovládání telefonu probíhá rovněž skrze tři senzorová tlačítka pod displejem.

Model Mi3 je obrovský! Černá barva mu ovšem sluší Model Mi3 je obrovský! Černá barva mu ovšem sluší

Zadní strana je úplně rovná, hladká a skromná. A to se nám líbí. Levý horní roh patří objektivu zadního fotoaparátu, který je doplněn dvojitým bleskem. Dolní část byla ocejchována stříbrným logem MI. Velice jednoduchý, přesto povedený design.

Zadní strana je skutečně skromná. Zaujme také použitý materiál - slitina hliníku a horčíku Zadní strana je skutečně skromná

Zaujme také použitý materiál - slitina hliníku a horčíku Zaujme použitý materiál – slitina hliníku a hořčíku

Boky přístroje už tolik chválit nebudeme – zaoblené hrany možná vypadají dobře, ale právě kvůli nim je Mi3 kluzký jako pstruh a stejně vám může z ruky také vyklouznout. Stříbrná tlačítka pro napájení a ovládání hlasitosti se nacházejí na pravé straně zařízení, vypínací tlačítko je tentokrát pod kolébkou hlasitosti.

Pravá strana patří stříbrným ovládacím tlačítkům Pravá strana patří stříbrným ovládacím tlačítkům

Zaoblené hrany způsobují, že přístroj snadno vyklouzne z ruky Zaoblené hrany způsobují, že přístroj snadno vyklouzne z ruky

Horní část nabídne připojení sluchátek, mikrofon a slot pro SIM kartu. Velmi nás překvapilo, že Xiaomi nepokračuje v trendu posledních let a do přístroje musíme vpravit SIM standardní velikosti.

Do přístroje patří SIM karta standardní velikosti. To pro nás bylo menším překvapením Do přístroje patří SIM karta standardní velikosti. To pro nás bylo menším překvapením

Na spodní straně si své místo našel MicroUSB konektor pro dobíjení a hlasitý reproduktor. Ten hraje velmi dobře, jeho umístění je ovšem trochu nevhodné – pokud přístroj uchopíte na šířku, z části si jej zakryjete. Jako uživatel se musíte naučit dávat ruce tak, abyste jej zakrývali co nejméně.

Reproduktor hraje skvěle. Občas si ho ale zakryjeme rukou při držení telefonu na šířku Reproduktor hraje skvěle. Občas si ho ale zakryjeme rukou při držení telefonu na šířku

Hezký, ale nepraktický kabátek

Vzhled  testovaného přístroje se nám líbí, tím to ovšem končí. Xiaomi Mi3 je skutečný obr, kvůli své velikosti váží poměrně dost (143 gramů), což je v kombinaci se zaoblenými lesklými boky smrtící kombinace – přístroj neuvěřitelně klouže z rukou. Při manipulaci jednou rukou se budete stále obávat, že přístroj poletí z rukou k zemi. Dílenské zpracování je na skvělé úrovni – nic nikde nevrže a správně lícuje. Použité materiály působí na dotyk dobře, možná si jen trochu více pamatují vaše otisky. Použita byla údajně slitina hliníku a hořčíku. Nutno podotknout, že na první omak nebude váš mozek schopen rozpoznat, zda se jedná o plast či kov.

Hardware a displej

Nabušená Tegra 4, která neumí české 3G sítě

Jako hnací motor se Xiaomi přiklonilo ke dvěma variantám – Snapdragon 800 a nVidia Tegra 4. Nám se do rukou dostala verze s Tegrou 4, která nabízí, stejně jako Snapdragon, obrovskou porci výkonu díky čtyřem jádrům procesoru. Ta tikají na frekvenci 1,8 GHz a jsou doplněna ještě jedním úspornějším jádrem, které by mělo pomoci srazit spotřebu dolů. Součástí čipu Tegra 4 je i výkonná grafická jednotka, která se využije v náročných hrách.

Velikost paměti RAM se usídlila na hodnotě 2 GB, což je stále dostačující hodnota a při běhu systému zbývá většinou více než 1 GB volné paměti. Skvělou funkcí je zamykání aplikací v paměti tažením shora dolů.

Velikost interní paměti u testovaného modelu činí 16 GB. To je poměrně málo, protože kvůli absenci slotu pro paměťovou kartu již tuto velikost nezvýšíme. Dobrou zprávou ovšem zůstává, že je na trhu dostupná také 64GB varianta, která již musí každému stačit, proto je výběr pouze na vás a nemůžeme to testovanému modelu přímo vyčítat.

Paměť je rozdělena na dvě části – systémovou (3,7 GB) a datovou (9,76 GB).

Paměť je rozdělena na dvě části - datovou a systémovou Paměť je rozdělena na dvě části – datovou a systémovou

Baterii s kapacitou 3050 mAh nevyměníte. Hodnota přes 3000 vypadá na první pohled dobře, ale s kombinací 5″ displeje a výkonné Tegry 4 to tak slavné nebude. Výdrž se stále pohybuje okolo jednoho dne.

S konektivitou je to trochu složitější. Přístroj standardně nabídne Wi-Fi připojení ve standardech Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC a dokonce i USB OTG. Datová připojení u testovaného přístroje jsou však v našich končinách značně omezená – GSM, tedy volání a psaní SMS, funguje výborně, ale rychlejších datových přenosů, než-li EDGE, nedosáhneme. A to je velké omezení, které ovšem platí pouze u této čínské verze s Tegrou 4.

Papírově dobře je na tom fotoaparát, za jehož zrodem stojí společnost Sony a nabídne 13 MPx snímač. Jeho kvalitu si představíme v samostatné sekci recenze.

Hardware v bodech

  • displej: 5″ IPS s rozlišením 1920 × 1080 pixelů
  • procesor: čtyřjádrová nVidia Tegra 4  s frekvencí 1,8 GHz
  • GPU:  Tegra 4
  • paměť: 2GB RAM, 16GB vnitřní
  • fotoaparát: 13MPx zadní, 2MPx přední
  • OS: Android 4.2 MIUI
  • GPS: ano, A-GPS
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Hotspot
  • Bluetooth: 4.0
  • NFC: ano
  • baterie: 3 050 mAh
  • speciální vlastnosti: USB OTG, root, ovládání v rukavicích
  • rozměry:  144 x 73,6  x 8,1 mm
  • hmotnost: 145 g

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej – kvalitní IPS s Full HD rozlišením

5 palců bylo podle nás očekávaným krokem čínského výrobce, neboť ve stejném duchu jdou i další výrobci. Ani Full HD rozlišení či technologie IPS pro nás není překvapením. Pojďme se spíše zaměřit na to, jak se nám líbilo barevné podání a čitelnost na slunci.

Pokud se na displej a používání telefonu podíváme ze běžného pohledu, čeká na nás velmi dobré podání barev a vysoký kontrast zajistí také dobrou viditelnost na slunci. Rozhodně tedy jako uživatelé nebudete zklamáni. Pokud zajdeme do hloubky a podíváme se na jednotlivé aspekty displeje, zjistíme následující:

  • černá již z principu není úplně černá jako u SuperAMOLED displejů a je o něco „světlejší“ než v případě HTC One X+
  • bílá barva je trochu do žluta oproti jiným IPS displejům
  • dynamický rozsah je o něco horší než u HTC One X+
  • pozorovací úhly jsou o něco horší než v případě HTC One X+
  • čitelnost na slunci je dobrá

Test výkonu (benchmarky)

Mi3 jsme podrobili také syntetickému testu výkonu. Spustili jsme test na několika speciálních nástrojích, provedli měření a udělali průměr. Upozorňujeme, že čísla dávají jen teoretický náhled na výkon, protože nemusí v praxi úplně odpovídat.

V AnTuTu Mi3 válí a poráží dokonce konkurenční Snapdragon 800 v Notu 3 V AnTuTu Mi3 válí a poráží dokonce konkurenční Snapdragon 800 v Notu 3

V 3D Marku Tegra 4 opět excelovala V 3D Marku Tegra 4 opět excelovala

V jediném Quadrantu dostala Tegra 4 od Snapdragonu 800 na frak V jediném Quadrantu dostala Tegra 4 od Snapdragonu 800 na frak

Herní výkon

Zpočátku jsme nebyli s výkonem ve hraní příliš spokojeni, pak nás ovšem napadlo podívat se, zda není možné Tegru 4 nastavit do „hracího režimu“. A skutečně ano. Po zvolení výkonného módu jsme měli z hraní daleko větší požitek. Je vám ovšem jasné, že stejné nadšení nesdílela baterie.

N.O.V.A. 3

Tento titul jsme opět zařadili i do našeho testu – grafické zpracování je na velmi dobré úrovni a pravidelně potrápí testované přístroje. Tegra 4 si ovšem s tímto titulem poradila znamenitě.

N.O.V.A. 3 nabízí skvělou grafickou podívanou N.O.V.A. 3 nabízí skvělou grafickou podívanou

Real Racing 3

Závodní titul se potýká se špatnou optimalizací a spoustu přístrojů tak pořádně potrápí. Xiaomi Mi3 mezi ně nepatří –  hrálo se nám skvěle.

Závodní hra dokáže potrápit spoustu přístrojů, na Mi3 si ovšem nepřišla Závodní hra dokáže potrápit spoustu přístrojů, na Mi3 si ovšem nepřišla

Need for Speed: Most Wanted

Ani druhý testovaný titul neprovázely problémy, plynulost byla skvělá a my měli velmi dobrý pocit.

Ani s druhým titulem s názvem Need for Speed: Most Wanted nemělo Xiaomi problémy Ani s druhým závodním titulem s názvem Need for Speed: Most Wanted nemělo Xiaomi problémy

Modern Combat: Zero Hour

Akční pecka, se kterou jsme  zároveň testovali výdrž přístroje při hraní her, sice Xiaomi Mi3 dokázala potrápit, ale na hratelnosti to nebylo  znát. Vše probíhalo krásně plynule a bez sekání.

Modern Combat 4 nabízí skvělé grafické zpracování a herní atmosféru. Hra šlapala na jedničku Modern Combat 4 nabízí skvělé grafické zpracování a herní atmosféru. Hra šlapala na jedničku

Tegra 4 nezklamala

Ze zkušeností s Tegrou 3 jsme se trochu obávali, jak si nástupce s hrami poradí. Všechny testované tituly běžely na jedničku a my tedy musíme Tegru 4 pochválit. Neméně špatné to bylo s odvodem tepla, za což můžeme poděkovat použitým materiálům – přístroj logicky hřál, ale nebylo to tak strašné. Naopak spotřeba baterie v zátěži je obrovská, což se dalo tak trochu čekat.

Konektivita

Wi-Fi, Bluetooth a NFC

Xiaomi Mi3 si poradí s těmito standardy dobře, na jeden problém jsme přesto narazili – zpočátku se nám nepodařilo připojit k naší Wi-Fi síti, ostatní fungovaly dobře. Po chvilce zkoumání jsme změnili kanál Wi-Fi na modemu a bylo po problému. Otázkou zůstává, proč se to pouze Mi3 nelíbilo (že by nějaké čínské omezení? :)). Technologie NFC a Bluetooth fungovaly spolehlivě po celou dobu testování.

Datové sítě

O tomto bodu jsme se již rozepisovali v hardwarové výbavě, nyní tedy jen krátce – Tegra 4 v tomto přístroji nepodporuje WCDMA technologii, a tak je český uživatel ošizen o rychlejší datové sítě a musí se spokojit pouze s EDGE. Volání skrze GSM nečiní této verzi přístroje problémy.

USB OTG

Podpora této funkce nás potěšila a také jsme ji vyzkoušeli. Nevíte, oč se jedná? Pokud vás trápí malá interní paměť, můžete k tomuto přístroji skrze speciální kablík (není součástí balení) připojit pevný disk či Flash Disk. Můžete tedy připojit také myš a klávesnici, ale to není úplně důležité.

Podpora USB OTG se hodí například pro připojení Flash disku k telefonu Podpora USB OTG se hodí například pro připojení Flash disku k telefonu

Připojení k počítači

Po připojení k počítači se telefon nahlásí jako MTP zařízení, což by již dnes nemělo moderním systémům činit problémy. Přesto se mohou najít aplikace, které mobil zkrátka neuvidí. Vyzkoušeli jsme přenos velkého souboru směrem do zařízení a měřili dobu přenosu. Stejný pokus jsme provedli také ve směru ze zařízení do PC.

Rychlost přenosu

  • Soubor s velikostí 1,6 GB (1770450437 bajtů) se přenášel do zařízení 1 minut a 47 sekund, což znamená rychlost přibližně 15,8 MB/s.
  • Tentýž soubor jsme zpět do počítače přenesli za 1 minutu 22 sekund, což je přibližně rychlost 20,6 MB/s.

GPS

Fixace polohy po prvním spuštění trvala skoro půl minuty, pomohli jsme si také aplikací GPS Status a staženými A-GPS daty. Další fix byl již rychlý a poloha byla určena během několika sekund. Jako praktický test jsme vyzkoušeli navigace Google Maps a Sygic. S problémy jsme se nesetkali.

xiaomi-mi3-gps-status

Baterie a výdrž telefonu

Těšili jsme se, že přítomnost 3050 mAh baterie konečně zajistí, že budeme moci používat přístroj intenzivně déle než jeden den. Bohužel se to opět nevyplnilo. Při používání, kdy jsme měli stále zapnuté datové přenosy či Wi-Fi, často hledali informace na internetu, volali, psali SMS a další běžné činnosti, nám baterie vydržela něco přes 19 hodin, což je sice poměrně dobrý výsledek, ale stále to znamená, že se dennímu nabíjení nejspíše nevyhneme.

Xiaomi Mi3 vydrží při intenzivnějším zatížení jeden den. Víc čekat nemůžeme Xiaomi Mi3 vydrží při intenzivnějším zatížení jeden den. Víc čekat nemůžeme

Přehrávání filmů je také velmi častým využitím chytrých telefonů. Vyzkoušeli jsme tedy HD film, poloviční jas a zvuk do sluchátek. Telefon si zažádal o baterku po 5 hodinách a 6 minutách.

Více než 5 hodin přehrávání filmů není vůbec špatný výsledek Více než 5 hodin přehrávání filmů není vůbec špatný výsledek

Hraní her je vůbec nejnáročnější činností na baterii a my byli zvědaví, jak si s tím Mi3 poradí. Jako titul jsme zvolili Modern Combat 4: Zero Hour, opět poloviční jas a zvuk do sluchátek. Výsledek je velmi špatný a je vidět, že Tegra 4 je opravdu žravá – 2 hodiny a 2 minuty.

Kámen úrazu jsou hry - Mi3 se nám podařilo vybít již po dvou hodinách hraní Kámen úrazu jsou hry – Mi3 se nám podařilo vybít již po dvou hodinách hraní

Uživatelské prostředí

Prostředí Android 4.2 MIUI – úplně nová dimenze

Čistý Android, TouchWiz, Sense, EmotionUI… To vše jsou podoby systému Android, na které při recenzích běžně narážíme a jsme na ně už tak nějak zvyklí. Ovšem MIUI? To je úplně jiný level, jiná dimenze, jiné prostředí. Uživatelské prostředí bylo u tohoto systému od základů předěláno a na první pohled skoro nepoznáte, že se jedná o Android, který je stále podvozkem. Ono to ovšem vůbec není špatné, ba naopak! Kdo se jen trochu s MIUI skamarádí, už nebude chtít jinak. Všechny funkce systému jsou tak nějak hezky vzájemně propojené, domyšlené a k tomu nám ještě Mi3 dovolí nadstandardní volby, o kterých se nám v čistém Androidu ani nezdálo – Firewall, kontrolu virů, ROOT, nastavení aplikací po startu, antispam atp.

Android-MIUI-V5

Předinstalovaný systém sice nějakou dobu sloužil dobře, ovšem chybí Google Play a další služby, které je nutné ručně do zařízení nahrát a i tak to není úplně ono. Vyzkoušeli jsme tedy nahrát oficiální českou verzi MIUI ze stránek miui.cz a byli jsme překvapeni, že se běh systému dokonce zlepšil, navíc přibyla čeština a služby Googlu. Skvělá práce českého týmu.

Stabilita a rychlost prostředí

Začněme stabilitou celého prostředí, kterou jsme za dlouhou dobu mohli pečlivě otestovat. No a vlastně nic vytknout nemůžeme – s pádem aplikace či nějakým velkým zásekem jsme se nesetkali. Xiaomi nám nedalo šanci. Prostředí je rovněž plynulé a neuvěřitelně rychlé. Xiaomi Mi3 se může směle rovnat řadě Nexus od Googlu, která rovněž nabízí neuvěřitelnou plynulost díky skvělé optimalizaci. Otázkou samozřejmě zůstává, jak se na plynulosti podepíše několik měsíců používání.

Prostředí Androidu 4.2 MIUI

xiaomi-mi3-prostredi (2)

xiaomi-mi3-prostredi (4)

xiaomi-mi3-prostredi (12)

xiaomi-mi3-prostredi (11)

xiaomi-mi3-prostredi (13)

Softwarová výbava

Témata

Díky této aplikaci je možné pozměnit barevné provedení většiny částí systému. Jednoduše tak obarvíme prostředí pro psaní SMS zpráv, notifikační lištu, změníme styl zamykací obrazovky atp. Různá témata lze stahovat z internetu pomocí této aplikace za MI kredity a je možné aplikovat témata na různé části systému.

xiaomi-mi3-temata (1)

AntiSpam

Xiaomi myslí na bezpečnost, což dokazuje soubor hned několika nástrojů. Aplikace s názvem AntiSpam dokáže účinně blokovat nevyžádaná volání či SMS.

xiaomi-mi3-antispam (1)

Bezpečnost

Pomocí tohoto nástroje může každý uživatel poupravit zabezpečení telefonu – zvolit zámek obrazovky, skrýt vaše SMS či hovory nebo nastavit heslo pro přístup k jednotlivým aplikacím.

xiaomi-mi3-bezpecnost (1)

AntiVirus

Ačkoliv si nemyslíme, že je antivir v mobilním telefonu nutností, Xiaomi pro nás připravilo své řešení. Nejsme si jisti, zda probíhá ochrana v reálném čase, ale aplikace nabízí alespoň možnost ručního skenování.

xiaomi-mi3-antivirus

Při startu

Stejně jako Windows mají svou sekci Po spuštění, také Xiaomi má aplikaci, ve které můžeme spravovat aplikace spouštějící se po startu. To se může hodit.

xiaomi-mi3-po-spusteni

Povolení

Správu povolení jednotlivých aplikací představil až Android 4.3, Xiaomi se svou MIUI to umí již delší dobu. Navíc je možné zapnout dokonce práva ROOT, což se u oficiálního systému jen tak nevidí.

xiaomi-mi3-povoleni

Klávesnice

Předinstalovaná klávesnice připomíná tu z čistého Androidu. Umí tedy česky, má příjemné rozložení, nabízí predikci a naučila se také psát tažením prstu. Žádný zázrak ovšem nečekejte a pokud jste náročnější psavci, nejspíše se spokojíte s nějakým alternativním řešením na Google Play.

Klávesnice připomíná tu z čistého Androidu. Žádné nadstandardní funkce tedy nečekejme Klávesnice připomíná tu z čistého Androidu. Žádné nadstandardní funkce tedy nečekejme

Xiaomi-Mi3-klavesnice (2)

Kontakty a telefonování

Dialer je povedený a nabízí funkci T9, která funguje také s českou diakritikou.

T9 Dialer si poradí také s diakritikou T9 Dialer si poradí také s diakritikou

Aplikace pro kontakty vypadá sice úplně jinak než v čistém Androidu, nabízí ovšem to samé.

xiaomi-mi3-kontakty (1)

Telefonování z čistě technického hlediska neprovázely žádné problémy a neměli jsme problém se s druhou stranou domluvit. Trochu nešikovně je umístěn reproduktor, který je moc vysoko, a při telefonování nás řezala ostrá hrana telefonu do ucha.

Multimédia

Přehrávání hudby

Audio výstup zhodnotily naše uši velmi dobře, a i když nemáme potřebnou techniku na podrobné změření, jako běžní posluchači rozhodně nebudete litovat. Reproduktor je na tom s kvalitou skvěle – hraje hlasitě a na poměry mobilních telefonů i kvalitně. O něco horší už je to s jeho umístěním, neboť si jej při držení telefonu na šířku zakrýváte rukou.

Přehrávání videa

S přehráváním videa neměl testovaný přístroj žádný problém – nabízí totiž dostatek výkonu i pro přehrávání Full HD videí. Samozřejmostí je ovšem správná softwarová výbava, protože předinstalovaný přehrávač si nemusí poradit se všemi formáty videí a titulky.

 

Fotoaparát a natáčení videa

Fotoaparát byl pro nás velkou neznámou. Papírově sice nevypadá vůbec špatně – Sony IMX135 senzor, F2,2 světelnost, duální LED, HDR, Full HD video atp. Všichni ovšem víme, že skutečnost může být úplně jiná.

Fotografie

  Xiaomi-mi3-fotografie (4)

Xiaomi-mi3-fotografie (12)

Xiaomi-mi3-fotografie (6)

Xiaomi-mi3-fotografie (10)

Xiaomi-mi3-fotografie (13)

Horší světelné podmínky

Xiaomi-mi3-fotografie (3)

Xiaomi Mi3 – natáčení videa

Xiaomi Mi3 - natáčení videa

Závěr – šedý průměr

Fotoaparát nás bohužel příliš neoslnil. Papírově vypadá výborně, výsledky ovšem vidíte sami. Ani za dobrých světelných podmínek jsme nedosáhli fotografií, které dnešní TOP modely dokážou (LG G2, Xperia Z1 atp.). V horších světelných podmínkách jsou sice snímky světlé a detaily se neztrácejí ve tmě, je zde ale logicky přítomný šum. Čekali jsme asi přeci jen o něco víc.

Fotografie a video v originálním rozlišení zde.

Kdy, kde a za kolik?

Pokud vzneseme dotaz na server Heureka, příliš výsledků nedostaneme. Navíc se jedná o verzi se Snapdragonem, která teprve bude dostupná. Cena se pohybuje okolo 15 000 Kč, což je hodně oproti ceně na čínském trhu. Stále tak zbývá pouze objednat přístroj rovnou z čínského obchodu. Zde za tento smartphone zaplatíte kolem 8 500 Kč, což je skvělá částka.

Resumé

Na čínského draka, který slibuje špičkový poměr cena/výkon a nabízí tak hodně hudby za málo peněz, jsme se velice těšili. Již od prvních dotyků bylo jasné, že se zamilujeme. Rozhodně to ovšem nebyla taková láska, jak jsme z prezentací v době vydání odhadovali.

Začneme-li zpracováním a kabátkem, do kterého je Mi3 oblečen, čekají na nás dvě strany mince. Na jednu stranu je přístroj velmi kvalitně vyroben, líbil se nám design i použité materiály, které si možná jen trochu více pamatují naše otisky. Na druhou stranu je vlajková loď Xiaomi obrovská, a to i na poměry 5″ telefonů. Váha 143 gramů je průměrná, ale v rukou přístroj rozhodně pocítíte, což působí ve spojení s oblými stranami značné problémy – telefon klouže jako pstruh a neustále si dáváte pozor, aby se neodporoučel k zemi. Při volání nás také řezala vrchní hrana přístroje do ucha. Kabátek tedy velmi pěkný, kvalitní, ale trochu nepraktický.

Výkonný čip Tegra 4 od společnosti nVidia žene čínskou verzi Mi3 kupředu a pozitivně se to podepsalo na výkonu ve hrách a na plynulém chodu systému. Právě systém je chloubou a obrovskou výhodou tohoto modelu. MIUI ve verzi 5, která je postavena na Androidu 4.2, šlapala přímo fantasticky a ačkoliv je celé prostředí odlišné od podoby čistého Androidu, nám se líbilo. Nabízí totiž o dost více možností a funkcí, navíc je vše sladěno a vzájemně hezky propojeno. Díky aplikaci Témata si dokonce obarvíme téměř libovolnou část systému, což se jen tak nevidí. Optimalizace se blíží přístrojům řady Nexus a musíme uznat, že Číňané jsou v tomto ohledu mistři ve svém oboru.

Xiaomi Mi3 nám vykouzlilo úsměv také díky podpoře připojení dalších periférií (USB OTG), což alespoň trochu zmírňuje absenci paměťové karty. Nechybí ani velmi kvalitní a hlasitý reproduktor, který je jen možná trochu nešikovně umístěn. Potěšil nás rovněž dvojitý blesk, tříbarevná LED dioda, možnost ovládání v rukavicích či třeba ROOT přímo od výrobce. Použitý fotoaparát řadíme do šedého průměru.

Výdrž přístroje při běžném používání nepatří mezi pozitiva, ani negativa. Jednoduše spadá do průměru a nabíjení každý den při intenzivnějším využívání se zkrátka nevyhneme. Snad jen při hraní her jsme narazili na fakt, že si Tegra 4 dokáže vzít obrovské množství energie, neboť se nám podařilo vybít přístroj za dvě hodiny. V tento moment možná trochu zamrzí nemožnost výměny baterie, ale to už začíná být standardem.

Náš testovaný přístroj trochu sužovaly problémy spojené s čínskou verzí a použitým procesorem nVidia Tegra 4. Čínský systém, který nenabízel Google Play a další služby, jsme hravě nahradili českou verzí ze serveru miui.cz, v tom nebyl žádný problém. Kvůli Tegře 4 jsme byli ovšem ochuzeni o rychlé datové připojení a museli se spokojit pouze s EDGE. Příjem signálu také nebyl úplně dokonalý a v místech, kde je slabší pokrytí, si jiné telefony poradily o mnoho lépe. Ani to se ale nemusí týkat evropské verze se Snapdragonem.

Cena tohoto kousku se na domácím trhu pohybuje v přepočtu okolo 8500 Kč. To je za tak vybavený kousek hardwaru opravdu málo a poměr cena/výkon je znamenitý. Horší už je to s nákupem v našich končinách. Za tuto cenu lze objednat přístroj z Číny a nemusíte ani platit poštovné, na druhou stranu máte nárok pouze na roční záruku a je vám asi jasné, že zasílat přístroj zpět do Číny na reklamaci není příjemná záležitost. Na Mi3 narazíte také v českých obchodech, citelně si ovšem připlatíte.

A konkurence? Jakýkoliv TOP přístroj bychom mohli postavit k tomuto modelu a chybu bychom neudělali. Po stránce hardwaru se mu spousta přístrojů vyrovná, Xiaomi Mi3 jde před konkurenci hlavně díky skvělému systému MIUI a nízké ceně. Samsung Galaxy S4, HTC One, LG G2, Sony Xperia Z1 – ti všichni se mohou s testovaným přístrojem srovnávat.

 

Za zapůjčení telefonu Xiaomi MI3 děkujeme beexz.com

 

Klady

+ Kvalitní dílenské zpracování
+ Výborný Full HD displej s dobrým barevným podáním barev, jemností a čitelností na slunci
+ Velmi výkonný čipset nVidia Tegra 4
+ Skvěle optimalizovaný, rychlý a plynulý Android 4.2
+ Propracované prostředí MIUI se spoustou nadstandardních služeb, funkcí a aplikací
+ Skvělý poměr cena/výkon na čínském trhu
+ Kvalitní a hlasitý reproduktor
+ NFC
+ Podpora USB OTG, práva ROOT
+ Tříbarevná notifikační LED dioda, dvojitý LED blesk, možnost ovládání v rukavicích

Zápory

– Při hraní her mizí baterie před očima
– Přístroj neskutečně klouže z rukou (zaoblené hrany)
– Reproduktor je při hraní přikryt rukou a je hůř slyšet
– Dlouhá doba nabíjení (1A nabíječka)
– Hrana nad sluchátkem řeže při telefonování do ucha
– O něco horší příjem GSM signálu
– Nepodporuje 3G v našich končinách (platí jen pro čínskou verzi)
– Na povrchu ulpívají otisky prstů

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (68)