Telefon Nokia X – ani ryba, ani rak [recenze]

Nokia X recenze – cover

Nokia, pohaslá hvězda mobilních telefonů, kterou loni koupil Microsoft a značka Nokia de facto končí, představila na veletrhu MWC telefon Nokia X. Hybrid mezi Androidem a Windows Phone. Levný, barevný kousek, který má zaujmout nepříliš náročné zákazníky a zvýšit Nokii podíl na trhu. Jak se povedl? Vítejte u recenze.

Obsah recenze

Obsah balení

Balení je na takto levný telefon nezvykle bohaté. Kromě samotného telefonu zde najdeme microUSB nabíječku, uživatelské manuály a jako bonus sluchátka. To celé zabalené v modré kartonové krabičce.

Nokia X recenze - balení

Nokia X recenze - příslušenství

Vzhled a zpracování

Opět musím konstatovat, že na svou cenu je Nokia X nadprůměrně pěkným kouskem. Design není nijak přeplácaný. Záda a strany telefonu jsou vyrobeny z jednoho kusu. Ten je plastový. Pravděpodobně nedá moc práce ho poškrábat či ušpinit, zároveň však nepůsobí úplně levně a je příjemný na dotek. Telefon se ne úplně dobře drží. Jeho hrany jsou celkem ostré a do ruky příliš nepadnou. Zaoblenější tvary by byly mnohem lepší. Člověk ale nemůže chtít všechno.

Nokia X recenze

Nokia X recenze - záda

Kvitujeme více barevných krytů, které můžete snadno měnit. Pokud si je tedy dokoupíte, součástí balení nejsou. K nám dorazila Nokia X v bílém provedení. Bílá záda pěkně kontrastují s čočkou fotoaparátu. Přisvětlovací diodu bohužel nenajdeme. Na zádech se přístroj pyšní logem Nokia a malou dírou s reproduktorem. Nic více nic méně. Na spodní hraně najdeme zdířku pro microUSB kabel, na vrchní hraně pak konektor pro 3,5 mm jack. Pravá hrana se stala domovem tlačítek pro ovládání hlasitosti a zamykání. V obou případech jsou dostatečně vystouplá a dobře se mačkají. Co se přední strany týče, displej nesahá až úplně ke kraji, dramaticky velké rámečky ale také nemá. Pod ním najdeme jediné senzorové tlačítko – zpět. Design tak hodnotím pozitivně. Telefon působí robustně, čemuž odpovídá i hmotnost 129 gramů.

Nokia X recenze - hrana

Nokia X recenze - fotoaparát

Hardware a displej

V této kapitole asi málo kdo čeká zázraky, tragédie to ale není. Pohon obstarává procesor Qualcomm Snapdragon S4 Play. K dispozici jsou dvě jádra s taktem 1 GHz. O grafiku se stará Adreno 203. Pro vaše úlohy je připraveno 512 MB RAM. Interní úložiště má kapacitu 4 GB. Důležitá je přítomnost slotu na microSD kartu, která může mít velikost až 32 GB. Jak už jsme řekli, telefon běží na Androidu. Konkrétně má v sobě Jelly Bean ve verzi 4.1.2. Displej nabídne rozlišení 800 x 480 pixelů.

Nokia X recenze - displej

To dává na úhlopříčce o velikosti čtyři palce jemnost 233 pixelů na palec. Jednotlivé obrazové body rozeznáte, ale není to nic nepříjemného. Použita byla technologie IPS LCD. Jenom pro pořádek dodáváme, že displej rozpozná maximálně dva doteky naráz. Barvy jsou příjemné a mile nás překvapily pozorovací úhly. Ty jsou velmi dobré a i z téměř 180°náklonu je obsah displeje čitelný. Jas lze dobře vytáhnout nahoru, čili čitelnost na slunci je dobrá. Opět musíme říct, že za danou cenu dostanete solidní displej, kterému nelze vytknout nějakou zásadní chybu.

Nokia X recenze - zamykací obrazovka

Hardware v bodech:

  • Displej: 4″ IPS LCD s rozlišením 800 x 480 pixelů (233 pixelů na palec).
  • ProcesorQualcomm MSM8225 Snapdragon S4 Play s taktem 1 GHz.
  • GPU: Adreno 203.
  • RAM: 512 MB.
  • Vnitřní úložiště: 4 GB.
  • Baterie: 1500 mAh.
  • Fotoaparát: 3,15 MPx bez blesku a autofokusu.
  • Rozměry115.5 x 63 x 10.4 mm.
  • Hmotnost: 129 gramů.

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Testy výkonu – benchmarky

Jako v každé recenzi, jsme testované zařízení podrobili zkouškou výkonu. Asi nikdo nečekal, že by Nokia X trhala výkonnostní rekordy. Na výsledky se můžete podívat sami. Použit  byl tradiční benchmark AnTuTu.

Nokia X recenze - AnTuTu2

Herní výkon

Byli jsme zvědavi, jak si Nokia X, s nepříliš silným hardwarem, poradí s některými hrami. Předinstalováno jich je v zařízení několik. Většinou se jedná o demo nebo free verze, které můžete vyzkoušet a pak zakoupit verze plné.Vyzkoušeli jsme Real Football 2014 a Fruit Ninju. V prvním případě to byla celkem hrůza. Trochu se mi vybavily fotbálky, které jsem hrával na svém Sony Ericssonu K750i. Dobře, zas tak strašné to nebylo. Přesto malé postavičky a nízké FPS na mě neudělaly zrovna dojem. Druhá hra – Fruit Ninja, ve které krájíte ovoce s cílem dosáhnutí co nejvyššího skóre, na tom byla o poznání lépe. Rozdíl v plynulosti oproti výkonnějším přístrojům byl znatelný, přesto byl Fruit Ninja bez problému hratelný. Indie a jednodušší hry si na Nokii X zahrajete, s něčím náročnějším však nepočítejte.

Nokia X recenze - Real Football 2

Nokia X recenze - Fruit Ninja 1

Konektivita

Wi-Fi

Wi-Fi je přítomna, což je samozřejmě dobře. Podporuje nejrůznější standardy, i když top modely jich podporují ještě více: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot. Občas se nám stalo, že spojení přestalo fungovat. To jsme vyřešili vypnutím / zapnutím Wi-Fi adaptéru. 

Bluetooth

Modrý zub v telefonu rovněž nechybí. Avšak nenajdeme ho v jeho nejnovější podobě 4.0. Budeme si muset vystačit se starším Bluetooth 3.0. Z profilů je podporovaný A2DP. Příslušenství, která vyžadují nejnovější verzi modrého zubu, si tak budeme muset odpustit.

NFC

Vzhledem k tomu, že se jedná o low-end zařízení, nepřítomnost NFC se dala očekávat.

Baterie a výdrž

Do těla Nokie X se vešel akumulátor o velikosti 1500 mAh. To je na dnešní poměry hodně málo. Na druhou stranu se v zařízení nenachází tak výkonný hardware či Full HD displej. Přesto výdrž není zrovna oslnivá. V praxi se dostanete na jeden pracovní den a trochu šťávy vám ještě zbude. Není ale problémem Nokii X hraním her či navigací vyždímat za tři hodiny. Výdrž baterie je také ovlivněna tím, zda používáte naráz jednu nebo dvě SIMkarty. Pokud se s jednou aktivní kartou jakžtakž dostaneme na pracovní den,  s oběma kartami nás již večer může zaskočit žádost o dobití. To trvá cca 2 hodiny.

Uživatelské prostředí

Kdo neví, že Nokia X běží na Androidu, nemá se to takřka šanci dozvědět. Prostředí je čistému Androidu na míle vzdálené, navíc ani v informacích o systému se o přítomnosti Androidu nedozvíte. Pouze najdete označení Nokia X software platform. Poslední tři roky jsem nepoužíval nic kromě Androidu, takže musím uznat, že zorientovat se v prostředí Nokie X mi dalo celkem zabrat. Základem je hlavní obrazovka, která se velmi podobá systému Windows Phone.

Nokia X recenze - domovská obrazovka

Každá dlaždice má svou funkci. Vy je můžete přemisťovat, přidávat nové, stejně jako měnit jejich velikost. To všechno funguje dobře. Samotná plynulost prostředí není na takto levný telefon špatná. Prostředí se neseká, i rolování nabídky nahoru-dolů je plynulé. Nad nejvrchnější dlaždicí je pak umístěn vyhledávač, jenž zvládne najít soubory, aplikace a zkrátka všechno ve vašem telefonu i on-line. Android trochu připomíná lišta dostupná po potáhnutí z horního okraje. Jsou zde rychlá nastavení wi-fi, bluetooth, zvukového profilu a přístup do nastavení.

Nokia X recenze - nastavení

Nokia X recenze - lock screen

Ze zamykací obrazovky se rychle dozvíte, co se právě děje.

Fastlane

Když dáte dohromady notifikační lištu a správce úloh, vznikne vám Fastlane. Ten shromažďuje informace o všem, co s telefonem děláte. Otevřete aplikaci? Zobrazí se ve Fastlane. Přijde vám SMS či pořídíte snímek obrazovky? Všechno se ukáže zde. Do „rychlého pruhu“ se dostanete tahem od levého okraje směrem doprava. Pokud si říkáte, jak je super, že je všechno na jednom místě, úplně nemohu sdílet nadšení. Ve výsledku je totiž událostí tolik, že se ze všech těch notifikací dělá pěkný guláš, ve kterém není snadné se orientovat.

Nokia X recenze - fastlane

Ačkoliv celý telefon běží na Androidu, stopy Googlu zde vysledujete jen těžko. Rozhodně nečekejte Google Play, ba co víc, ve správci účtů nenajdete ani možnost přidání Google účtu. Manuálně to samozřejmě lze. Play Store nahradila Nokie vlastním řešením, kde můžete stahovat a nakupovat aplikace. Co se obsáhlosti obchodu týče, je asi jasné, že počtem dostupných aplikací za Google Play zaostává. Bohužel zde nejsou ani programy, které považuji za esenciální. Nenajdete zde Dropbox, Google Drive, Instagram (ten až tak esenciální není) a další. Potěšila mne přítomnost Viberu. Sociální sítě jako Facebook či Twitter jsou již předinstalovány. Problémy s cloudovými úložišti se však dají řešit skrze připravenou aplikaci ASTRO file Manager. Rozhodně se však nejedná o alternativu pohodlnou.

Nokia X recenze - Astro file

Ovládání skrze jedno senzorové tlačítko také není úplně jednoduché. Mnohem lepší kombinací, jsou tlačítka dvě – zpět a domů. Pokud například prohlížíte web a již jste navštívili pět stránek, budete muset pětkrát klepnout na tlačítko zpět, než se dostanete z webového prohlížeče zpět. Naštěstí se to dá řešit dlouhým stisknutím tlačítka zpět. Dlouhý stisk však zabírá čas a nepřišel jsem tomuto řešení úplně na chuť.

Softwarová výbava a GPS

Here Maps

Softwarová výbava odpovídá tomu, že Nokia X má s Googlem opravdu pramálo společného. Google Maps zde nahradily Here Maps. V praxi jsme s nimi neměli žádný problém. Naopak nás mile překvapila možnost stáhnout mapy do telefonu a při navigaci uspořit datové připojení. Mapy si poradí i s veřejnou dopravou (testováno v Praze). Poradí jakou linkou se vydat – jízdní řád jsme neobjevili. S auto navigací jsme také neměli problémy. Během jízdy jsem měl telefon připojený na internet skrze hotspot, což se projevilo rychlým úbytkem šťávy.

Nokia X recenze - mapy

Dále nechybí tradiční programy jako kalendář, kalkulačka nebo správce budíků. Jejich používání je bezproblémové a pravděpodobně nemá cenu se jimi podrobně zabývat.

Nokia X recenze - kalkulačka

Kontakty a telefonování

Kontakty se od klasických „androidích“ vzhledově liší, přesto se snadno zorientujete. Kromě abecedně řazených kontaktů si můžete sestavit skupiny (rodina, práce, přátele). Nechybí ani oblíbené kontakty. Potěší synchronizace s Facebokem, díky kterému budete mít náhledové obrázky bez práce. Kontakty ze svého Google účtu do Nokie X snadno nedostanete, což je jednoznačně mínus. Opět zde ale existuje řešení v podobě aplikace Contacts Transfer. Ta se pomocí Bluetooth postará o přenos kontaktů z vašeho starého telefonu do Nokia X.

Nokia X recenze - kontakty 1

Nokia X recenze - dialer

Při odchozím hovoru nedošlo k žádnému problému. Obě strany se vzájemně dobře slyšely. Samozřejmostí je možnost hovoru skrze reproduktor. Dialer sám o sobě toho příliš nenabídne.

Multimédia

Telefony nám často slouží jako hudební přehrávače a Nokia X v tomto ohledu není žádnou výjimkou. V balení dokonce dostanete sluchátka. Ta sice nehrají nic moc, ale co bychom za tu cenu chtěli, že. V telefonu najdeme 3 hudební aplikace. MixRadio, Hudba a Rádio FM. Rádio na nás přeneslo celkem „oldschool feeling“. Kde jsou ty doby, kdy telefony vybavené právě rádiem, stály na vrcholu potravního řetězce. Dnes už jej některé modely ani nenabízí. Pro poslech musíte připojit sluchátka. Se signálem jsme neměli problém a s vlastními sluchátky byl poslech příjemný. Vámi oblíbené stanice si samozřejmě můžete uložit do paměti. Trochu nám vadilo, že rádio hrálo o poznání tišeji, než ostatní softwarové zvuky, které nám naopak mírně trhaly uši.

Nokia X recenze - rádio 2

Druhou hudební funkcí, kterou si ale neužijete je MixRadio. Z jejího popisu vyplývá, že se jedná o podobnou službu, jako Spotify nebo Google Music. Avšak ve chvíli, kdy jsme potvrdili všechny licenční podmínky, nám aplikace oznámila, že je v naší oblasti nedostupná. Mírné zklamání.

Zbývá tedy aplikace Hudba – klasický hudební přehrávač. Ten ničím nenadchne, ani neurazí. Kvalita výstupu do sluchátek byla dostačující. Co se reproduktoru týče, jeho přednes je zvláště při vyšší hlasitosti nepříjemný. Pro upozornění na hovor či SMS, ale bohatě stačí. Zvuk je hodně zkreslený.

  Nokia X recenze - přehrávač 3

Fotoaparát a natáčení videa

Fotoaparát bývá u takto levných telefonů spíše do počtu. Jinak tomu není ani u Nokie X. Svědčí o tom i absence jakéhokoliv přisvětlovacího nástroje. LED diodu zde nenajdeme. Kvalita fotek také nikoho neohromí. Fotoaparát tak poslouží k zachycení základních momentek. Bohužel se nám nepodařil udělat printsreen uživatelského prostředí fotoaparátu. Zorientujete se v něm však bez problémů. Kromě klasických fotek je k dispozici režim videa a panoramat. Rozlišení fotoaparátu je 3,15 MPx a zvládne natáčet video v kvalitě 480p. To samozřejmě nejsou nijak úžasná čísla. Na druhou stranu, podařilo se nám pořídit několik povedených fotek. Pozitivní vliv na to měl dostatek světla díky krásnému slunečnému dni a fakt, že objekty byly statické. Na některých fotkách jsou hodně výrazné sluneční odlesky. Fotoaparátu chybí autofokus.

Ukázky fotek:

Jak fotí Nokia X 10

Co se videa týče, pravděpodobně by na něj nikdo nechtěl koukat déle než pár minut.

 

Nokia X – testovací video

Nokia X - testovací video

Kdy, kde a za kolik?

Cena. To je deviza, kterou Nokia X zaujme především. Pokud hledáte low-end telefon s cenovkou nezatěžující váš rozpočet, Nokia X může být dobrou volbou. Jistě potěší, že nová Nokia není nedostatkovým zbožím a nabízí ji vskutku velký počet obchodů. Cena začíná okolo 2 700 Kč. I oficiální česká distribuce se dá sehnat za méně než 3 000 Kč.

Resumé

Vynést verdikt je u takto levného telefonu obtížné. Pokud si kupujeme telefon za 15 000 Kč a více, automaticky očekáváme, že dostaneme to nejlepší na trhu. V případě Nokie X musíme vzít v potaz, že se prodává za 3 000 Kč a nemůžeme tedy chtít stejné služby, jako v případě TOP modelů. Logicky vás asi nejvíce zaujme operační systém. Nemůžu říct, že bych z něj byl úplně nadšený. Plynulost a odezva prostředí je na takto levný telefon v pořádku, avšak kombinace Windows Phone a Androidu nepřináší žádné výhody, spíše naopak. Nokia X je jeden velký kočkopes. Mísí se zde dlaždice z „windowsího“ Metra a oproti tomu menu nastavení z klasického Androidu. Dalšími nevýhodami je absence Google Play a vůbec Google služeb. Google e-mail nemá ani vlastní profil. Celkově to na mě působí, že si Nokia od Googlu sice půjčila operační systém, ale jinak se od něj snaží maximálně odstřihnout.

Nokia X však nemá jenom stinné stránky. Hodně nás potěšil displej, který je na danou cenovou kategorii opravdu povedený. Nabízí pěkné barvy, dobrou čitelnost na slunci i pozorovací úhly. Samotné zpracování také nevypadá špatně. Oceňujeme velké množství barevných variant a nepřeplácaný, jednoduchý design. Plast je „na omak“ příjemný. Trochu nám vadily příliš ostré hrany. Telefon nám do ruky úplně nesedl. Nesmíme zapomenout na skutečnost, že telefon podporuje „dual-sim“. Můžete tedy operovat s dvěma SIMkartami naráz. Nejsem z lidí, kteří by to v době neomezených tarifů ocenili, ale proč ne.

Celkově to vidíme takto. Kdo má rád Android, tak po Nokii X sáhne asi těžko. Cílovými zákazníky mohou být nepříliš nároční uživatelé, kteří nejsou na ten či onen systém zvyklí a bude jim v podstatě jedno, na čem telefon běží. Těžko říct, kolik takových je. Za cenu 3000 Kč dostanete pěkný telefon, jenž za odpovídající cenu nabízí odpovídající výbavu. Jen ten systém by mě zkrátka odrazoval.

+ Displej
+ DualSIM
+ Slot na paměťovou kartu

+ Design a zpracování
+ Cena
+ Sluchátka součástí balení
+ Plynulost prostředí

– „Kočkopes“ systém
– Absence Google služeb
– Žádná LED dioda a autofokus
– Slabší baterie

Za zapůjčení děkujeme společnosti Nokia.

Matěj Machytka
O Autorovi - Matěj Machytka

Akční a věčně pozitivní člověk, studující svůj vysněný obor - marketingovou komunikaci a PR. Ujíždím na elektronické hudbě, zajímám se o DJing a jsem pravidelným… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)