Telefon CAT S60: Odolný pracant s termokamerou (recenze)

CAT S60 náhled

Caterpillar CAT S60 se už při představení mohl pyšnit jedním prvenstvím na trhu telefonů. Jako první má totiž v sobě zabudovanou termokameru, a to rovnou od společnosti FLIR, která patří mezi špičku na trhu termografie. Rozhodně to ale není jediná zajímavost, kterou tenhle telefon má, nabídne také zvýšenou odolnost. Dokáže telefon uspět i s vysokou cenou?

Obsah recenze

Obsah balení s jedním bonusem

cat-s60_baleni Příjemným bonusem v balení je ochranná fólie.

I u CAT S60 nalezneme typickou žlutou kartonovou krabičku. Kromě samotného zařízení, v ní dále nalezneme nabíječku, USB kabel k propojení s PC nebo k nabíjení a špuntová sluchátka se třemi různými páry nástavců. Příjemným bonusem je pak ochranná fólie na displej. Jako poslední věcí v balení jsou pak manuály v několika jazycích.

Design se model od modelu lepší

Po designové stránce toho k vidění moc na telefonu není, pořád je to ale pokrok oproti minulým telefonům, této značky. Musíme ale vzít v potaz, že CAT S60 se zaměřuje na úplně jiné uživatele a valná většina z nich nebude řešit design. I když má telefon 4,7” displej, nejedná se o vůbec malé zařízení. Důvodem je zesílený kovový rám a výstupek v horní části telefonu, do kterého se schovala termokamera. Že se nejedná o žádné tintítko, dokazuje i váha, která je 223 gramů, což už je na telefon hodně. Přesná velikost zařízení je 147.9 x 73.4 x 12.66 mm.

Jak je to s odolností?

Má to ale i své výhody, mnoho pevnějších telefonů jsme neviděli. Nikde se nic nehne, nevrže a neprohýbá. Navíc kromě “normální” certifikace IP68, má také vojenský standard MIL-STD-810, takže by měl telefon například vydržet pád na tvrdý podklad z výšky až 1,8 metru, nebo vydržet větší teplotní rozdíly. Díky speciálním přepínačům by měl vydržet potopení až do hloubky pěti metrů. A pokud by se vám přece jen displej povedlo rozbít, výrobce přislíbil i péči o zákazníky.

Scuba Diving with the Cat® S60

Scuba Diving with the Cat® S60

V našich podmínkách se testovaný telefon topil několik desítek minut, a to i v horké vodě, které by měl zvládat bez problémů. Ve výsledku se telefonu nic nestalo. Jen je hodně neústupný, co se týče vody uvnitř telefonu. Jakmile ho vykoupete, začne po vytažení čas od času hlásit, že v telefonu je voda a že se musí uzavřít krytky telefonu, a to i když je suchý a krytky jsou zavřené. Hlášení je pravděpodobně způsobeno zbytkovou vodou v reproduktorech, protože zprávy o vodě v telefonu zmizely pokaždé, když se zapnula funkce „Vysoušení reproduktorů“.

Konstrukce je špičková

Když se přesuneme na jednotlivé strany telefonu, tak na té přední najdeme docela hodně nestandardních věcí. Na první pohled zaujmou dva kovové přepínače, u kterých je informace 2m a 5m. Někteří už tuší, že se jedná o ochranu reproduktorů, pokud se telefon vydá do větší hloubky než dva metry. Z toho se dá odvodit, že i hlasitý reproduktor je na přední straně telefonu, je umístěn hned nad tlačítky. Ty jsou hardwarové, což zase nemusí být taková výhra, jak se může zdát. Poměrně často se nám stávalo, že obě krajní tlačítka hůře reagovala, několikrát i pocitově cvakly, ale telefon na to nezareagoval. Musí se totiž mačkat přesně pod znakem, pod kterým je umístěn i samotný mechanismus tlačítek.

V pravém horním rohu je umístěna velká barevná LED dioda. Celý displej je kryt tvrzeným sklem Gorilla Glass 4, rám je z kovu a zadní strana je pak plastová s imitací karbonu. I když se jedná o plast, vše vypadá i ze zadní strany velmi pevně, jediné, co se nám zdálo chatrné, byla zadní vrátka, která otevírají přístup k paměťové kartě a dvěma SIM kartám. Vedle dvířek pak nalezneme klasický fotoaparát a LED Blesk, speciální čočka termokamery je ve zlatém provedení a nachází se nahoře, vedle loga FLIR.

Ve vyztuženém rámu telefonu najdeme na levé a pravé straně všechno důležité. Spodní strana je čistá a horní strana také nemá žádné tlačítko nebo vstup. Levá strana má zapínací tlačítko / zámek displeje. Hned pod ním se nachází speciální programovatelné tlačítko, kde si můžete navolit až dvě libovolné funkce. Pod krytkami jsou pak schované konektory pro sluchátka a nabíjení. Na levou stranu se pak ještě vešlo SOS tlačítko, rovněž schované pod krytkou. Na pravé straně jsou pak umístěny tlačítka pro regulaci hlasitosti. Jediná menší výtka míří na samotné krytky, které se až moc těžce oddělávaly.

Obraz a zvuk

Jak už jsme psali výše, telefon má menší displej, a to 4,7”. K tomu má HD rozlišení, což je 720 x 1280px, ve výsledku to dává 312 PPI. Výrobce jej velmi nezvykle označuje jako a-Si AHVA a měl by se vyznačovat dobrými pozorovacími úhly. A reálně to můžeme potvrdit, že se nejedná jen o nějaký marketingový tah a pozorovací úhly jsou hodně dobré. Jelikož se jedná o telefon na pracoviště, velmi důležité je, jak si povede displej na přímém slunečním světle. A vede si velmi dobře. Problém jsme měli jen s velkou citlivostí a kalibrací displeje, a to hlavně u psaní na klávesnici, kdy telefon vkládal úplně jiná písmena. Oproti jiným telefonům si to chce vybudovat trochu odlišný způsob psaní, po pár dnech si na to ale člověk naštěstí navykne.

cat-s60-aplikace-termokamery

Co je ale škoda, že CAT S60 nenabízí nějakou možnost nastavení barev displeje, případně vyvážení bílé. Chybí například i funkce dvojitého poklepání na displej, místo toho se dá ale zapnout dvojité stisknutí tlačítka domů, které vám rozsvítí displej.

Hlavní reproduktor najdeme na přední straně, jedná se o MONO reproduktor, který ale hraje velmi hlasitě. Pokud ale chcete mít zvuk pouze pro sebe, na levé straně se pod krytem nachází jack konektor, krytka sluchátkům nějak nepřekáží. K telefonu jsou dodávána i sluchátka, která nehrají nějak skvěle, překvapilo nás ale, jak dobře dokáží odhlučnit okolí i bez puštěné hudby, s hudbou pak neslyšíte téměř žádný ruch z venku.

Po hardwarové stránce ztrácí na nejlepší

Specifikace telefonu

[aps_product_sz id=“403446″]

V telefonu nenajdeme TOP hardware, protože ani není důvod. Jednalo by se o zbytečné navýšení ceny, která je už tak díky termokameře poměrně vysoká. O výkon se stará osmijádrový Snapdragon 617 a grafický akcelerátor Adreno 405. Ale že by se CAT S60 někdy nějak zadýchával, nebo sekal, to se říct nedá. Díky 3GB RAM nebyl problém ani se spuštěním mnoha aplikací zároveň. Nemá problém ani se staršími 3D hrami, u novějších už ale jde poznat, že přeci jen Snapdragon 617 nepatří výkonem mezi špičku.

Telefon má vestavěnou paměť 32GB, ze které je po prvním spuštění k dispozici zhruba 22GB. Podporuje i paměťové karty až do velikosti 128GB.

cat-s60-zadni-dvirka Ve dvířkách jsou schované sloty na dvě nano SIM karty a paměťovou kartu.

Dual SIM s podporou českého LTE

Co se týče konektivity, tak podporuje Wi-Fi 802.11 b/g/n, ale pouze na frekvenci 2,4GHz. Bluetooth je dostupný ve verzi 4.1. Na zadní straně telefonu můžeme nalézt také NFC čtečku.

Jedná se o Dual Sim telefon, do kterého můžete vložit dvě nano SIM karty. Podporuje CAT 4 LTE a s českými LTE frekvencemi nemá problém. U GPS je podpora GLONASS, aGPS i Beidou, což je čínská verze “GPS”. Přesnost GPS na tom byla dobře, akorát čas od času začala trošku blbnout a “skákat” o dva až tři metry do všemožných stran.

Telefon běží na čistém Androidu

Kde nás telefon také potěšil, bylo v operačním systému. Běží na čistém Androidu 6.0.1, nenajdeme v něm žádnou grafickou nadstavbu. Od výrobce bylo nainstalováno jen několik aplikací, některé jsou nezbytné, jako třeba ovládání termokamery, další se hodí jako třeba App Toolbox, které nabídnou aplikace vhodné pro práci. No a pak jsou tu věci jako AVG Antivirus, nebo komunikační nástroj Zello, naštěstí jdou obě dvě aplikace bez problému odstranit.

Pokud ponoříte mobil do vody, může se stát, že reproduktory vám nebudou hrát tak, jak jste k nim zvyklí. K tomu slouží aplikace Vysušení reproduktoru, která pomocí zvuků o různých frekvencích snaží vysušit vodu z reproduktorů. U zvuku ještě chvíli zůstaneme, a to u aplikace MaxxAudio, což je ekvalizér se čtyřmi režimy. Poslední užitečná aplikace je Hike, to by se dalo popsat jako takový hodně vylepšený kompas, kdy můžete rychle vidět počasí, barometr, výškoměr, zeměpisnou šířku, délku a vzdálenost cesty, jakou jste ušli. Ve spodní polovině je pak kompas, svítilna a možnost SOS blikání u svítilny.

Výdrž na baterii potěší

V této části telefon září, kapacita baterie je 3800 mAh. To v kombinaci s menším rozlišením displeje a čistým Androidem dělá telefon, který při normálním vytížení úplně bez problémů poslouží dva dny, problém nebude dostat se i na tři dny. Samotná baterie se nedá vyměnit, což je vzhledem k vodotěsnosti pochopitelné, nabíjí se poměrně rychle, a to díky podpoře Quick Charge 2.0, konektorem je pak klasický micro-USB.

Termokamera

Alfa a omega celého telefonu. Má totiž kromě klasického fotoaparátu, také jako první telefon i termokameru. O termokameru se postarala společnost FLIR, která patří k tomu nejlepšímu v oblasti termografie. A i když telefon stojí 18 tisíc korun, což není málo, tak pořád většina termokamer stojí o desítky tisíc korun více. Rozlišení fotek je 640 x 480 pixelů, video se natáčí ve VGA rozlišení při 8 fps a případně se dá pořídit i panoramatická fotka.

Spuštění kamery trvá několik vteřin, při každém prudším pohybu je potřeba nová kalibrace což znamená v podstatě zásek na další vteřiny. To je způsobeno změnou teplotní stupnice, aby tak mohl uživatel vidět co nejvyšší teplotní rozlišení. Rozsah teplot, které snímá je od -20 do 150 stupňů Celsia, u měření teplot ale počítejte s mírnou odchylkou, což je ale u termokamer poměrně běžná věc, pokud se nejedná o úplně černé těleso. Důvodem je to, že se měří intenzita termálního záření.

Velmi dobře se to ale hodí na úniky tepla u zateplení, oken, nebo třeba elektroinstalace, aby se zjistilo, které připojení se namáhá nejvíce. Obecně se dá říci, že pokud vám stačí zjistit teplotní rozdíly a přibližnou teplotu, tak vám bohatě CAT S60 vystačí. V nastavení aplikace MyFlir se dá vybrat z několika barevných spekter. Pokud budete chtít mít na fotce rovnou i ukázanou teplotu, můžete tak učinit výběrem referenčních bodů, které si můžete umístit různě po obrazovce.

Normální fotoaparát

Normální fotoaparát má rozlišení 13 MPx, LED blesk ve dvou barvách, HDR, panoramata a dokáže natáčet FullHD video při 30 FPS, optickou stabilizací v telefonu nenajdeme. Manuální nastavení není nikterak bohaté, v podstatě se dá nastavit jen ISO a expozice.

Kvalita výsledných fotek není nějak zázračná, pokud chcete rychle zachytit nějakou momentku, velmi pravděpodobně bude mírně rozmazaná, CAT S60 má totiž problém s ostřením, jak můžete vidět i na ukázkových fotkách. Barvy na tom nejsou vůbec špatně, i při horších světelných podmínkách si vede obstojně. Je to ale k ničemu, když budete muset u každého místa stát nějakou chvíli, než se vám dobře podaří zaostřit, aby tak byla výsledná fotka alespoň trochu kvalitní. Podobné problémy s ostřením jsou také při nahrávání videa.

Fotografie

cat-s60-foto-10

Videa

CAT S60 – test videa (termokamera) #1

CAT S60 - test videa (termokamera) #1

CAT S60 – test videa (termokamera) #2

CAT S60 - test videa (termokamera) #2

CAT S60 – test videa (FULL HD)

CAT S60 - test videa (FULL HD)

Závěr

Cat S60 chybí na trhu pořádná konkurence, aby se tak mohl dát srovnat. Je to první a zatím jediný telefon s termokamerou a mnoho odolných telefonů v podobné cenové kategorii těžko budeme na českém trhu hledat. Telefon je rozhodně dobrý pro ty, kteří vědí, že termokameru budou často používat a bude se jim hodit k práci. Pokud se ale infračervená kamera nebude často využívat, velmi těžko se pak dá obhájit cena pouze za jiné funkce, jako například zvýšená odolnost, velká výdrž baterie anebo čistý Android. Doporučená maloobchodní cena je 17 990 Kč, a to rozhodně není málo.

Verdikt: Dalo by se to zjednodušit na to, jestli k práci používáte termokameru a nepotřebujete přesné výsledky na jednotky Celsia. V tom případě je CAT S60 telefonem, který dobře zastane práci termokamery. Můžete tak mít o zařízení méně a navíc mít infračervenou kameru hned po ruce. Další klady telefonu se ale dají najít i na zařízeních, které jsou levnější, připlácí se tedy hlavně za termokameru.

Klady

+ termokamera
+ zvýšená odolnost telefonu
+ velká výdrž baterie
+ čistá verze Androidu
+ Dual SIM

Zápory

– displej je příliš citlivý na dotyky
– hardwarová tlačítka špatně reagují
– fotoaparát má problémy s ostřením
– velká hmotnost zařízení
– vyšší cena telefonu

Za zapůjčení děkujeme společnosti CAT.

David Trlica
O Autorovi - David Trlica

Už od dětství ho bavily telefony, na půdě byste určitě našli mnoho a mnoho časopisů o telefonech. První setkání se smartphony proběhlo právě u Androidu.… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (6)