Lenovo Yoga 2 (830L) – tablet, který leží, stojí i visí (recenze)

Lenovo Yoga 2 TOP

Komfort, vysoký výkon, dobrá výdrž na jedno nabití a lákavá cena. To jsou klíčové parametry, kterými chce tablet Lenovo Yoga 2 ve své osmipalcové verzi prorazit. Podařilo se to?

Obsah recenze

Obsah balení

V černé krabičce jsme nalezli jen to nejdůležitější – tablet Lenovo Yoga 2, nabíječku, USB kabel a několik papírových materiálů.

Lenovo-Yoga-2-8 -  obsah balení

Vzhled a dílenské zpracování

Řada tabletů Lenovo Yoga přinesla na trh nový koncept konstrukce, který usnadní práci s tabletem díky integrovanému kovovému stojánku. Ten je ve výchozí poloze schován do těla tabletu, po vytažení jej lze používat ve více polohách. Díky tomu tablet drží na stole v ideální poloze například pro sledování filmu.

Lenovo-Yoga-2-8 -  polohy stojánku (1)

Displej obepíná černý rámeček, který je po stranách poměrně široký. Pod ním sídlí dvojice reproduktorů. Zadní část ukrývá pouze objektiv fotoaparátu v pravém spodním rohu a slot pro karty Micro SD a SIM.

Lenovo-Yoga-2-8 -  přední strana (1)

Osmipalcový tablet nabídne tenké tělo, ve spodní části je však o poznání širší kvůli kulaté baterii, ve které sídlí také zmiňovaný stojánek. Ve stejné části na bocích nalezneme na levé straně vypínací tlačítko, které slouží také jako notifikační dioda, a na pravé konektor pro připojení sluchátek. Ovládací tlačítka spolu s Micro USB konektorem sídlí na levé straně přístroje.

Povedená konstrukce, která vyžaduje trochu zvyku

Koncept tabletu Lenovo Yoga 2 můžeme pochválit – stojánek je velmi praktický a budete jej používat velmi často, zejména pak při sledování filmů. Konstrukce je v této poloze vyvážená, takže se nám ani nestávalo, že by se tablet překlápěl. To až při vyšších náklonech. Díky očku ve stojánku lze tablet dokonce zavěsit. Kulatá část spodní části tabletu vám bude možná zpočátku překážet, po nějaké době se ale tablet naučíte držet a naopak oceníte pevné a jisté držení. Tablet je celý zhotoven z plastu, stojánek je potom hliníkový. Se zpracováním jsme byli spokojení, vytknout snad můžeme pouze vyšší váhu – 420 gramů je na 8″ tablet trochu více.

http://youtu.be/-VTSGRDiNXs

Hardware a displej

Lenovo v případě tabletu Yoga 2 sází na čipové řešení od Intelu, konkrétně na čip Intel Z3745 se čtyřmi jádry na frekvenci 1,86 GHz. Ten nabídne dostatek výkonu pro běh systému, spouštění běžných aplikací a poradí si i s náročnějšími 3D tituly. Nechybí ani 2GB RAM paměť či 16GB vnitřní úložiště (pro uživatele je připraveno něco málo přes 11 GB volného místa), které lze rozšířit o paměťovou kartu Micro SD. Pochvalu si zaslouží baterie s obrovskou kapacitou 6400 mAh, která slibuje dobrou výdrž na jedno nabití.

Wi-Fi a Bluetooth je u tabletu Lenovo Yoga 2 samozřejmostí, přidává se také slot pro kartu SIM, který si poradí i s internetovým připojením skrze technologii LTE na všech důležitých frekvencích. Fotoaparát není většinou u tabletů podmínkou, Lenovo Yoga 2 ale nabídne hned dvojici snímačů – 8MPx na zadní straně a 1,6MPx kamerku vpředu.

Specifikace – Lenovo Yoga 2

  • displej: IPS, 8″, rozlišení 1920 x 1200 pixelů, jemnost 283 PPI
  • procesor: Intel Z3745, čtyři jádra, frekvence 1,86 GHz
  • GPU: Intel HD
  • paměť: 2 GB RAM, 16GB vnitřní paměť (+ slot pro Micro SD)
  • fotoaparát: 8 MPx vzadu, 1,6 MPx vpředu
  • baterie: 6400 mAh, 24 Wh (3,75 V)
  • konektivita: Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, LTE (pásma 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 19 a 20)
  • OS: Android 4.4.2
  • rozměry: 210 x 149 x 7 mm
  • hmotnost: 419 gramů

[aps_product_sz image=“https://www.svetandroida.cz/wp-content/plugins/sz-catalog-extend/catalog-default.png“ title=“Katalog Android zařízení“ subtitle=“Specifikace, recenze, galerie, video, hodnocení, porovnávání…“ desc=“Pro více informací navštivte náš katalog zařízení.“ button=“Zobrazit katalog“]

Displej

Osmipalcový displej dostal WUXGA rozlišení, tedy 1920 x 1200 pixelů, což vytvořilo jemnost 283 PPI. Jsme přesvědčení, že v případě tabletu je to dostačující hodnota, a při používání tabletu jsme na nedostatky vlivem nízkého rozlišení nenarazili. IPS panel se pochlubí výborným podáním barev (včetně černé a bílé) i pozorovacími úhly. Čitelnost na slunci je pak spíše průměrná, citlivost a přesnost je výborná. Spokojeni jsme ale nebyli s automatickým řízením jasu, které nás povětšinou moc šidilo a nastavovalo příliš nízké hodnoty. To samozřejmě vyústí ve vyšší výdrž na jedno nabití, my jsme ale dali přednost ručnímu ovládání jasu.

Lenovo-Yoga-2-8 -  přední strana (2)

Zvukový výstup a reproduktor

Zvuková reprodukce se tabletu Lenovo Yoga 2 8″ povedla – zvuk do sluchátek je pro běžný poslech dostatečně kvalitní a výborně hrají také reproduktory na přední straně tabletu. Jsou dostatečně hlasité a na poměry tabletů i kvalitní. Lenovo navíc zabudovalo do tabletu ekvalizér, díky kterému si můžete podání hudby ještě doladit. Prostorový zvuk jsme ale při poslechu hudby vypínali.

Test výkonu (benchmarky)

Herní výkon

Integrovaný grafický akcelerátor od Intelu sice nemá v testovacích programech takový výkon jako Snapdragony řady 800, přesto v reálném testu obstál dobře. Vyzkoušeli jsme herní tituly Modern Combat 4, Modern Combat 5, N.O.V.A. 3 a Real Racing 3 – v ani jedné hře tablet Lenovo Yoga 2 nezaváhal a vše běželo výborně.

Modern-Combat-5-Gameloft

Konektivita

Tablet Lenovo Yoga 2 (8″) je vybaven bezdrátovým připojeními Wi-Fi 802.11 a/b/g/n a Bluetooth 4.0, která při testování fungovala bezchybně. Náš model se dočkal také slotu pro Micro SIM kartu, využívat tedy můžete datové sítě, a to dokonce i LTE. Díky přítomnosti důležitých frekvencí jsme nenarazili na problémy s LTE v našich končinách, což chválíme. Tablet Lenovo Yoga 2 (8″) nám umožní využívat internetové připojení a posílat SMS. Voláním vybaven není, což nás ale zase tolik trápit nemusí. Příjem signálu byl u všech technologií průměrný a neměli jsme problémy s žádnými výpadky. OTG připojení dalších periferií fungovalo v našem případě také dobře, vyzkoušeli jsme připojit klasický USB Flash disk.

GPS

Fix polohy je po delší době používání opravdu otázkou několika sekund, i poté bylo zaměření polohy spolehlivé a stabilní. Tablet Lenovo Yoga 2 jsme otestovali s aplikací Sygic a Google Maps. Navádění neprovázely žádné problémy.

Lenovo Yoga 2 8 -  GPS satelity

Baterie a výdrž

Díky obrovské baterii s kapacitou 6400 mAh jsme se dočkali nadstandardní výdrže na jedno nabití. Výrobce slibuje až 18 hodin a my můžeme potvrdit, že při běžné práci jsme s tabletem vydrželi dva dny, při troše šetření i tři. Rozhodně se tedy jedná o výbornou výdrž na jedno nabití, kterou lze ještě prodloužit úsporným režimem.

Provedli jsme také sérii našich testů, ve které tablet Lenovo Yoga 2 opět ukázal, že si vede velmi dobře. Možná jsme ale čekali o něco více, neboť podobných výsledků už v našich testech některé přístroje dosáhly.

Lenovo Yoga 2 8 - test výdrže
  • Hraní her – hra Modern Combat 4, poloviční jas, poloviční hlasitost, sluchátka
  • Přehrávání filmů – Full HD film Edge of Tomorrow, 2 Mbit/s

Uživatelské prostředí

Android 4.4.2 s nadstavbou od Lenova

Čistý Android byste v tabletu Lenovo Yoga 2 hledali marně. Stejně jako v případě předchozích tabletů či telefonů je Android upraven. Změny si všimnete ihned po vytažení notifikační lišty, ve které chybí důležité přepínače pro Wi-Fi, Bluetooth apod. Tato část lišty se totiž nově vytahuje od spodní části, na což si budou muset uživatelé zvyknout (nemůžeme se ubránit dojmu z lehké inspirace od iOS). Všechny aplikace jsou zobrazeny přímo na domácí obrazovce, chybí tedy obrazovka pro seznam aplikací. Změn se dočkaly téměř všechny systémové aplikace, ale z našeho pohledu se jedná o jednoduché a svěží prostředí, které kazí snad jen permanentní upozornění v liště na aplikaci Security HD. Byli jsme také nemile překvapeni, že některé volby byly v angličtině, přestože je jinak drtivá část překladu v češtině.

Lenovo Yoga 2 8 -  Systém, anglické texty

Šikovnou funkcí může být rozdělení obrazovky až na 4 běžící aplikace naráz. Velikost jednotlivých obrazovek lze libovolně měnit, výběrem aplikací jste ale omezeni a tímto způsobem lze spustit pouze několik aplikací – například Chrome, Zprávy, Galerie, Kalkulačka či E-mail.

Lenovo Yoga 2 8 -  rozdělení obrazovky

Rychlost a stabilita

Tablet Lenovo Yoga 2 se hned od počátku jeví jako rychlík a spouštění aplikací je téměř okamžité. Po delší době používání dochází k mírnému zpomalení, což lze ale snadno vyřešit ukončením běžících aplikací na pozadí přímo přes přepínání aplikací. Tablet Lenovo Yoga 2 sice rozhodně nepatří k nejrychlejším zařízením na trhu, přesto nás rychlost prostředí spíše příjemně překvapila. Otázkou samozřejmě zůstává, jak rychlé bude prostředí po pár měsících používání. S pády aplikací či jinou nestabilitou jsme se nesetkali, často se nám ale stávalo, že se tablet po stisknutí napájení probudil až zhruba po 2-3 sekundách, což bylo velmi nepříjemné.

Klávesnice a posílání zpráv

S klávesnicí jsme úplně spokojeni nebyli, neboť je použita standardní klávesnice ze systému Android, která není pro tablety příliš vhodná. Budoucím majitelům doporučujeme stáhnout z Google Play některou z alternativ, která nabídne rozložení pro tablety (například výbornou SwiftKey).

Lenovo Yoga 2 8 -  klávesnice

Prostředí systému Android 4.4.2

Fotoaparát a natáčení videa

Nároky na kvalitu fotografií v případě tabletů nejsou vůbec vysoké, přesto musíme uznat, že Lenovo Yoga 2 fotí na poměry tabletů velmi dobře a ne jinak je tomu i v případě natáčení Full HD videa. Fotografie a video v originálním rozlišení naleznete zde.

Aplikace

Lenovo Yoga 2 8 -  aplikace fotoaparátu (2)

Fotografie

Video

Lenovo Yoga 2 8′ – test videa

Lenovo Yoga 2 8' - test videa

Kdy, kde a za kolik?

Tablet Lenovo Yoga 2 je dostupný již v několika českých obchodech a neměl by být tedy problém jej zakoupit. Potěší také cena, která se drží na příjemných 7 tisíc Kč, což je za tablet s takovou výbavou lákavá nabídka.

Resumé

Lenovo Yoga 2 byl v naší anketě Android roku 2014 zvolen nejlepším tabletem a naše recenze výsledky čtenářské ankety jen a pouze potvrzuje. Lenovo opět dokazuje, že tablety umí. Osmipalcová varianta tabletu Lenovo Yoga 2 nabízí povedenou konstrukci, kde lze vyzdvihnout především užitečný kovový stojánek. V něm se rovněž ukrývá obrovská baterie, která stojí za velmi dobrou výdrží na jedno nabití. Pozadu nezůstává ani výkonný hardware, který si poradí s rychlým chodem povedeného prostředí systému Android i během náročnějších herních titulů. Mezi další klady můžeme rozhodně zahrnout slot pro SIM kartu s podporou LTE, kvalitní dvojici reproduktorů i povedený fotoaparát. Celé to podtrhuje lákavá cena.

Podstatnějších negativ jsme našli pouze několik a směřují především k systému – ten je sice rychlý a povedený, přesto se nám do rukou dostal kousek, který měl nemalou část prostředí v angličtině. To by se u přístrojů na českém trhu v dnešní době rozhodně stávat nemělo. Tablet se také občas odmítal několik sekund probudit, což bylo nepříjemné a často jsme tlačítko stiskli opakovaně, protože na tuto situaci nejsme zvyklí. Regulace automatického jasu nás pak až příliš šidila a raději jsme si jas obrazovky řídili sami.

Závěr je ovšem zřejmý – tablet Lenovo Yoga 2 8″ představuje ideální zařízení pro ty, kteří hledají vybavený osmipalcový tablet. Za danou cenu se rozhodně jedná o skvělou volbu a nákupu litovat nebudete.

Klady

+ Povedená konstrukce s praktickým stojánkem.
+ Dobrá výdrž na jedno nabití.
+ Svižné a povedené rozhraní systému Android.
+ Na poměry tabletů kvalitní fotoaparát.
+ Slot pro SIM s podporou LTE.
+ Dobrý poměr cena/výkon.
+ Kvalitní reproduktory a podání zvuku.

Zápory

– Vyšší hmotnost.
–  Část systému je v angličtině.
– Tablet občas déle reagoval na stisk tlačítka napájení.
– Automatické řízení jasu nepracovalo podle našich představ.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Lenovo.

Jan Dolejš
O Autorovi - Jan Dolejš

Uchvácen mobilními technologiemi a veškerým dějstvím v oblasti IT. Google Android se stal mojí srdcovou záležitostí a nehodlám se jej jen tak vzdát. S oblibou… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (25)