TOPlist

SWORKIT – jak na ideální postavu s Androidem?

sworkit hlavni

Že jste během zimní „hibernace“ příliš nezamakali? Nevadí, aplikace SWORKIT vám se cvičením pomůže. Díky jednoduchým a časově nenáročným cvikům si můžete vybudovat vaši ideální postavu. Nemusíte přitom ani navštěvovat posilovnu, všechny cviky můžete provádět z pohodlí vašeho domova. Pojďme si aplikaci krátce představit.

SWORKIT lze z obchodu Google Play stáhnout a používat zdarma. Lite verze s sebou samozřejmě nese určitá omezení, o kterých si povíme až později. Za plnou verzi SWORKIT PRO zaplatíte 90 Kč.

sworkit v článku

Síla, Kardio, Jóga a Strečink

Základem aplikace jsou 4 kategorie cviků – Síla, Kardio, Jóga, Strečink. Každá z kategorií obsahuje několik podkategorií. V případě Síly to může být například trénink celého těla, horní části těla, hrudníku, noh apod. Po výběru požadovaných partií si zvolíte, jak dlouhý trénink si představujete. Minuty lze přidávat/ubírat ťukáním na tlačítka + a -. Pokud byste chtěli čas přímo napsat, můžete stisknout počet minut uprostřed kruhu, čímž vyvoláte klávesnici pro zadání konkrétního času. Free verze ještě před tréninkem nabídne aktivaci kratšího časového intervalu pro přípravu na další cvik. Pak už jen stačí stisknout oranžové tlačítko Begin Workout a jde se na věc.

Video předcvičovatelé

Obáváte se, že vám bude správné provedení cviků dělat problémy? Díky video tutoriálům, které ovšem musíte při spuštění aplikace dodatečně nainstalovat (jedná se o otázku 1 minuty), si poradí zkrátka každý. Video tutoriály se spouští automaticky a lze se jimi řídit u všech cviků aplikace, kterých je dohromady přes 150. Pokud nemáte spuštěné vlastní série workoutů, budou se cviky přepínat náhodně, samozřejmě dle jejich kategorie. V případě, že se vám aktuální cvik nebude z jakéhokoliv důvodu zamlouvat, můžete jej jednoduše přeskočit. Při přeskakování cviků či pauzách přestává ubíhat celkový čas cvičení, abyste při plnění denních/týdenních limitů nepodváděli.

Statistiky

V nastavení aplikace je vhodné vyplnit vaši váhu a z počátečních liber ji přepnout na kilogramy. Nastavení rovněž obsahuje vaše cíle, kde máte možnost určit buďto denní, nebo týdenní cíl (v minutách). Vaše dosavadní výsledky lze v nastavení sledovat na velmi přehledných a srozumitelných grafech. Když se vám nebude dařit plnit váš plán, SWORKIT vás na to může upozornit. V notifikacích si lze nastavit, kdy vás má aplikace vyzvat ke cvičení prostřednictvím push notifikace. Zpravidla je upozornění nastaveno na každý den, neboť na 5minutové cvičení si musí najít čas zkrátka každý. Aplikace také podporuje synchronizaci s Google Fit.

5 minut tréninku denně dokáže divy

Asi to bude znít nereálně, ale i 5 minut denního domácího posilování dokáže zlepšit vaši formu. Pokud jste doposud necvičili vůbec, po několika odcvičených trénincích budete sami cítit, že vaše tělo zvládne čím dál větší zátěž. Autoři aplikace pro účely krátkého tréninku v hlavní nabídce přichystali tlačítko Fit in 5 Minutes, které aktivuje 5minutový trénink namixovaný ze cviků většiny nabízených kategorií. Stačí tedy stisknout zmiňované tlačítko a cvičení téměř okamžitě začíná. Nezapomínejte na to, že i tato pětiminutovka se započítává do vašich celkových statistik.

Sworkit (1)

Tvorba vlastního tréninku a další bonusy placené verze

Se zakoupením plné verze získáte možnost uložit několik vámi vytvořených tréninkových programů. Do nich lze zařadit jakýkoliv cvik z kompletní nabídky. Jestli vám tvorba vlastního tréninku připadá příliš náročná, můžete se inspirovat tréninky ostatních, které lze velmi snadno přidat do vašeho seznamu. Tréninkové programy ostatních jsou uloženy v jakémsi veřejně přístupném obchodu aplikace. U každého tréninkového programu můžete vidět jeho popisek, který vám sdělí, k čemu daný workout vlastně poslouží. Jsou zde tréninky namíchané z cviků na břicho, dále tréninky pro začátečníky a dokonce i pro těhotné ženy. Zakoupením plné verze aplikace SWORKIT se vám rovněž otevře jedno z velmi důležitých nastavení, a to úprava intervalů při/mezi cvičení. Budete si tak moct nastavit, jak dlouho budete provádět jednotlivé cviky, jaké budou intervaly při přechodu na další cviky apod. Ve Free verzi máte na odcvičení každého cviku pouze 30 vteřin, což ovšem při takových 5minutovkách bohatě stačí.

Spotify aneb hudbou k lepším výsledkům

Poslouchání hudby při cvičení může mnohdy pořádně nabudit. Autoři aplikace na to samozřejmě mysleli, a proto u ní vytvořili integraci se Spotify. Při cvičení stačí na horní straně displeje stisknout tlačítko hudby, čímž vyhledáte nejrůznější playlisty na Spotify. S kvalitní hudbou pak při cvičení budete překonávat své rekordy jedna báseň.


sworkit spotify

Zhodnocení

SWORKIT je výborný pomocník pro pravidelně cvičící, ale i úplné začátečníky. Díky video tutoriálům si uděláte obrázek o správné technice provedení jednotlivých cviků. Aplikace obsahuje několik kategorií, takže se můžete zaměřit na prakticky jakoukoli partii vašeho těla. Potěší vás i přehledné statistiky na základě plnění denních/týdenních cílů. Velmi se nám líbila i autory propagovaná 5minutovka, která má svoje místo hned na úvodní obrazovce po spuštění aplikace. Jediná věc, která nás u aplikace mrzí, je absence zaznamenávání počtu opakování při provádění cviků. Bylo by mnohem lepší, kdyby bylo po každém tréninku možné zadat přesný počet provedení cviku (například 10 kliků během 30 vteřin). Předpokládejme, že alespoň u kratších časových intervalů bude počet opakování +- konstantní.

Sworkit Fitness – Workouts
Sworkit Fitness – Workouts

 

Jirka Pernica
O Autorovi - Jirka Pernica

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (10)