Jak nastavit chytré profily telefonu rychle a jednoduše – SwiP ProfileSwitcher

swip_ico

SwiP má poměrně vysoké cíle: chce se stát open source alternativou k dobře známým aplikacím pro automatizaci telefonu, jako jsou Llama a Trigger (i když v současnosti v mnohem menším měřítku). Jde ale cestou jednoduchosti, kdy sice na jedné straně nabídne méně funkcí, ale o to přehlednější rozhraní, jednodušší a rychlejší nastavení. Pokud se tedy nevyžíváte v nastavování desítek podmínek a následném vykonávání všemožných operací, ale vystačíte si s ovládáním zvuku, konektivity a obrazovky, pak by SwiP rozhodně neměl ujít vaší pozornosti.

SwiP - ProfileSwitcher: chytré profily pro méně náročné SwiP – ProfileSwitcher: chytré profily pro méně náročné

Co slibuje?

Podle popisku v Obchodě Play SwiP umožňuje vytvářet, spravovat a používat profily, které mohou ovlivňovat následující nastavení:

menu

  • Zvuk (režim vyzvánění, hlasitost zvonění a oznámení, hlasitost budíku).
  • Konektivita (GPS, mobilní data, Wi-Fi, Bluetooth).
  • Zobrazení (nastavení podsvětlení a doby přechodu do úsporného režimu)

Některé funkce, jako je NFC, režim Letadlo a zámek obrazovky, jsou bohužel dostupné pouze pro rootnuté telefony.

Nastavení jsou aplikována automaticky v případě, že nastane uživatelem definovaná událost nebo je splněno několik zadaných podmínek. Událostmi a podmínkami mohou být:

  • Lokalita.
  • Čas (přesný čas, nebo časový úsek).
  • Stav vybíjení/nabíjení baterie.
  • Stav baterie (přesná hodnota nebo interval).
  • Připojení/odpojení sluchátek.

Tato pravidla mohou být vzájemně kombinována, takže lze například stanovit podmínku typu „Pokud je mezi 12. a 14. hodinou a telefon se nachází doma“.

Aplikace je v současné době ve fázi beta testování – má implementovány všechny důležité funkce, ale není testována na široké škále zařízení.

Další informace o tomto programu najdete na diskuzním fóru XDA Developers.

Jak funguje v praxi?

Za účelem recenze jsme stáhli a nainstalovali verzi 0.2.4, která byla 25. února publikována v Obchodě Play. Instalační balíček byl velký jen jeden megabajt.

První spuštění není zdržováno žádnou hláškou ani průvodcem – můžeme ale předpokládat, že ve finální verzi se taková forma „první pomoci“ velmi pravděpodobně objeví. S ohledem na jednoduchost aplikace to ale nepovažujeme za nutné.

Uživatelské rozhraní SwiPu se skládá ze dvou sekcí, mezi kterými se přepíná horizontálním posunem či klepnutím na záhlaví. V první sekci Profiles jsou připraveny tři předdefinované profily – Default, Home a Meeting. Tapnutím jednoduše profil aktivujete, klepnutím na ikonu tužky ho můžete editovat. Dlouhým podržením lze profil zapsat na NFC tag, případně smazat.

Jaká nastavení může profil obsahovat?

  • Jméno profilu.
  • Režim vyzvánění (normální, vibrace, tichý, nebo neměnit).
  • Hlasitost vyzvánění a oznámení (výběr z několika hodnot).
  • Hlasitost médií (výběr z několika hodnot).
  • Hlasitost budíku (výběr z několika hodnot).
  • GPS (povolená, zakázaná, nebo nechat ve stávajícím stavu).
  • Mobilní data (povolená, zakázaná, nebo nechat ve stávajícím stavu).
  • Wi-Fi (povolená, zakázaná, nebo nechat ve stávajícím stavu).
  • Bluetooth (povolený, zakázaný, nebo nechat ve stávajícím stavu).
  • Automatická úroveň podsvětlení obrazovky (povolená, zakázaná, nebo nechat ve stávajícím stavu).
  • Manuální úroveň podsvětlení obrazovky.
  • Interval zhasnutí obrazovky (15 sekund/30 sekund/1/2/5/10/30 minut).

Tím jsou, alespoň prozatím, nabízené možnosti vyčerpány. Lze předpokládat, že autor bude průběžně doplňovat další nastavení a tím aplikaci dále rozšiřovat.

Nyní tedy víte, co můžete ovlivňovat, pojďme se podívat na druhou záložku Triggers, kde nastavíte podmínky, při kterých budou profily aktivovány. Co tedy můžete nastavit v této sekci?

  • Jméno přepínače.
  • Profil, který bude aktivován při splnění podmínek.
  • Priorita přepínače (od 0 do 99).
  • Poloha (výběrem z mapy a zadáním poloměru).
  • Čas začátku, případně i konce platnosti přepínače.
  • Stav vybíjení baterie (nabíjí se, vybíjí se).
  • Stav nabití baterie (nižší než, vyšší než).
  • Sluchátka (připojena, odpojena).

Přepínač dle polohy zařízení Přepínač dle polohy zařízení

Pokud zvolíte více podmínek, je při rozhodnutí o jejich platnosti používán operátor AND, neboli k použití přepínače a aktivaci profilu musí být splněny všechny zadané podmínky. Možnost určit, že stačí splnění jedné z podmínek (logické OR), bohužel SwiP neumí.

Jak nastavit automatický profil?

Představme si jednoduchou modelovou situaci: chceme, aby v době od 6:00 do 20:00 telefon vyzváněl normální hlasitostí, zatímco od 20:00 do 6:00 byl v tichém režimu.

Jako první si tedy nadefinujeme oba režimy – v sekci Profiles klepneme na tlačítko plus v pravém horním rohu. Pak zadáme název profilu Tichý, položku Ringer mode přepneme na Silent a profil uložíme klepnutím na tlačítko „fajfky“.

Klepneme na tlačítko plus v pravém horním rohu Klepneme na tlačítko plus v pravém horním rohu

Profil uložíme klepnutím na tlačítko Profil uložíme klepnutím na tlačítko

Podobně vytvoříme profil Hlasitý, který se kromě názvu bude lišit v tom, že Ringer Mode přepneme na Normal a pod položkou Ringtone and Notification Volume aktivujeme volbu Change Value a nastavíme požadovanou hlasitost, jakou má telefon vyzvánět.

Klepneme na tlačítko plus v pravém horním rohu Klepneme na tlačítko plus v pravém horním rohu

Nastavíme požadovanou hlasitost Nastavíme požadovanou hlasitost

Pak nastavíme podmínky přepínání profilů, takže přejdeme do sekce Triggers, klepneme na tlačítko plus, pojmenujeme přepínač a přiřadíme profil Hlasitý. Následně v sekci Time nastavíme jako Start-Time čas 6:00 a End-Time zadáme 20:00.

Stejným způsobem přidáme i druhý přepínač Noc s profilem Tichý a platností 20:006:00.

Podmínky i samotné profily lze samozřejmě přizpůsobovat vaši potřebám – jak jste právě viděli, nastavení automatického profilu je velice snadné.

Možnosti nastavení

Nastavení, které najdete pod tlačítkem [Menu], obsahuje pouze čtyři položky:

  • Enable permanent notification – tuto volbu doporučujeme zapnout. Aplikace pak sice bude v oznamovací liště zobrazovat svou ikonu, ale bude odolnější proti automatickému ukončení systémem. Přes oznamovací lištu je také možné manuálně přepínat mezi profily.
  • Enable root – máte-li na svém Androidu práva roota, můžete je povolit této aplikaci. V takovém případě se nabídka dostupných funkcí profilů rozšíří o možnost přepnutí do režimu Letadlo a zapínání/vypínání odemykací obrazovky.
  • Install as system-app – nainstaluje program jako systémovou aplikaci (funguje jen po předchozím povolení práv roota). Tímto způsobem byste měli získat některé další funkce a program prý bude fungovat na jakémkoli zařízení.
  • About – informace o aplikaci.

Resumé

SwiP je v této podobě jednoduchým nástrojem pro automatizaci telefonu. Nabízí hlavní funkce, které bychom od programu tohoto typu očekávali, tedy především automatické nastavení režimu vyzvánění a zapínání či vypínání komunikačních modulů. Pokud patříte mezi uživatele, kteří nepotřebují kombinovat desítky různých podmínek a provádět komplikovanější operace, pak může být SwiP právě pro vás vhodnou volbou.

Náročnějším doporučíme buď poměrně široce konfigurovatelný „profilovač“ Automated Device, nebo osvědčené značky, jako jsou Llama, Tasker a mnohé další, které jsme si představili v rámci našeho seriálu v článcích SvětAndroida doporučuje: 6 aplikací pro automatizaci telefonu a Čtenáři doporučují: 4 aplikace pro automatizaci telefonu.

Každopádně můžeme konstatovat, že SwiP jde dobrou cestou a určitě se stane spolehlivým nástrojem pro uživatele, kteří chtějí automatizovat vybrané funkce svého smartphonu, ale nemají příliš vysoké požadavky.

SwiP - ProfileSwitcher [Beta]
SwiP - ProfileSwitcher [Beta]

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (7)