TOPlist

Světově první 360° kamera s rozlišením Full HD a závitem žárovky

360320

Zajímavých projektů se to na serveru Kickstarter jen a jen hemží. Je ale velmi těžké tipnout si, který z nich je opravdu něčím výjimečný, a který bude slavit úspěch. To však nikoho neodradí zkusit své štěstí a připravit například první Full HD 360stupňovou kameru na světě, která nabízí vskutku zajímavé záběry.

360° kamera

360° kamera, která se probíjí zatím velmi úspěšně na serveru Kickstarter nabízí kompaktní rozměry tak, abyste ji mohli zespodu chytit a pohodlně nést před sebou. Kamera poté zabere vše kolem vás a natočí video s rozlišením 2048 x 1024 pixelů ve formátu mp4 s 25 nebo 30 snímky za sekundu. Pokud vám nebudou vyhovovat videa, je tu možnost fotografovat s 8Mpx objektivem i funkcí HDR. Kamera váží pouhých 180 g a disponuje certifikací IPx8, což znamená, že přístroji nevadí potápění do hloubky až 5 metrů po dobu 1 hodiny.

Zvuk a konektivita

Ani o zvuk nebudete ochuzeni, protože zařízení obsahuje 3 mikrofony, které zabírají zvuk kolem dokola tak, aby vytvářely 3D Audio. Kamera disponuje taktéž gyroskopem pro automatickou stabilizaci obrazu, GPS pro mapování vaší polohy, slotem pro microSD karty s maximální kapacitou až 64 GB a také microUSB portem pro nabíjení a přesun souborů.

360° kamera - spec

Wi-Fi, Baterie a Android aplikace

Důležitá je také výdrž kamery na jedno nabití. Tu zajišťuje 1180 mAh akumulátor, který dokáže živit zařízení celých 60 minut, avšak s vypnutou Wi-Fi. Ano i Wi-Fi je v zařízení přítomno a to primárně pro ovládání kamery z telefonu nebo tabletu. K zařízení je připravena speciální aplikace pro ovládání kamery na dálku, přehrávání videí nebo prohlížení fotografií. Podpora Android zařízení je samozřejmostí. Stačí mít obě zařízení propojené a poté již máte fotografie během pár vteřin po vyfocení v telefonu k prohlížení. Dalšími možnostmi jsou také živé streamování videí a odesílání fotek na sociální sítě.

360° kamera

Fotoaparát a LED

Trojce objektivů disponuje 6čočkovou optikou se světelností f/2.8. Pro zajímavost, první telefon se šesti čočkovým fotoaparátem je One Plus One. Každý fotoaparát navíc dokáže snímat až 185 stupňový pozorovací úhel. Pokud se budete chtít s kamerou potápět a získat tak bez pochyby neobvyklé záběry, výrobce doporučuje zakoupit nástavec, který objektivy ochranní a výrazně vylepší kvalitu videa. Přístroji by se bez těchto brýlí sice nic nestalo díky certifikaci, ale kvalita by dosti pokulhávala.

360° kamera - yellow

Na jedné straně přístroje je umístěn LED displej, který zobrazuje natáčení videa, úroveň nabití baterie, délku nahrávání a ostatní aktivitu zařízení.

360° kamera - voděodolnost

Připojení místo žárovky

360° kamera má spodní část šroubovací, a tak je víceméně jasné, že ke kameře půjdou přidělat různé nástavce, které se poté někam připevní. Tím obvyklejším je nástavec, který se často používá u fotoaparátů k upevnění na stativ či nějaké trojnožky. Druhý nástavec už tak trochu vybočuje z řady, protože na jeho konci je klasický žárovkový závit. Není tak problém doma ze světla vyšroubovat žárovku a našroubovat tam tuto kameru, která bude snímat vše kolem vás, pokud dáte povel přes aplikaci v telefonu.

360° kamera - závit

360° kamera

Celý projekt prozatím vybral bezmála 900 000 dolarů a do prodeje by se měl dostat již koncem tohoto roku. Samotnou kameru si lze ve předobjednávce pořídit za 250 dolarů respektive 5 000 Kč. Pokud však máte zájem o plný balíček, tedy brýle pro fotoaparáty a oba nástavce, připravte si 689 dolarů (14 000 Kč).

Pokud si chcete prohlédnout některé záběry z této kamery, navštivte stránku vývojářů Giroptic, kteří pár videí a fotografií umístili na web (čtvrtý slide).

360° kamera - výbava

http://youtu.be/us8oMxYDdoY

Zdroj: Kickstarter360

Jan Tipmann
O Autorovi - Jan Tipmann

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)