SvětAndroida doporučuje: 8x nejlepší „záchodovky“

zachodovky_ico

Co si představit pod termínem „záchodovky?“ V naší redakci se toto označení vžilo pro nejrůznější hry, ve kterých můžete odehrát jednu úroveň během několika minut. Primárně jde tedy o hru, kterou si zahrajete, když máte chvilku času – například při čekání na autobus, v čekárně lékaře, nebo třeba právě během pobytu na WC. Pojďme se tedy podívat na to, jak se baví v krátkých chvilkách volna redaktoři portálu SvětAndroida.cz.

záchodovky můžete hrát třeba při čekání na vlak :) záchodovky můžete hrát třeba při čekání na vlak :)

Jak funguje cyklus SvětAndroida doporučuje/Čtenáři doporučují?

  • První týden vyhlašujeme v redakci téma následujícího kola cyklu SvětAndroida doporučuje. Redaktoři mají sedm dnů na to, aby nominovali své oblíbené programy.
  • Druhý týden zpracováváme článek SvětAndroida doporučuje, sestavený na základě redaktorských nominací.
  • Poté, co článek vyjde, třetí týden sbíráme skrze formulář nominace od čtenářů. Uvědomujeme si totiž, že ani při sebevětší snaze většinou redakčními silami nepokryjeme celé spektrum programů.
  • Čtvrtý týden zpracováváme článek Čtenáři doporučují, sestavený na základě čtenářských nominací.
  • V okamžiku, kdy vychází článek Čtenáři doporučují, se celý koloběh rozbíhá znovu.

Pořadí ve článku

Pořadí ve článcích z cyklů SvětAndroida doporučuje a Čtenáři doporučují je určeno podle následujícího klíče:

  1. Podle počtu nominací; více nominací = lépe,
  2. v případě shody podle hodnocení aplikace v Obchodě Google Play (v případě, že má aplikace placenou a neplacenou/zkušební verzi, počítá se hodnocení té, která je zdarma nebo levnější); vyšší hodnocení = lépe,
  3. v případě shody podle počtu hodnocení v Obchodě Google Play; více hodnocení = lépe,
  4. v případě shody podle počtu pětihvězdičkových hodnocení; více hodnocení = lépe.

Nominace do tohoto kola zaslalo šest redaktorů portálu SvětAndroida.cz, kteří nominovali celkem osm aplikací. Protože každá hra byla nominována právě jednou, rozhodovaly o pořadí ve článku známky v Obchodě Play a počet hodnotících uživatelů.

Subway Surfers

Hru Subway Surfers doporučuje redaktor Daniel Macho, který říká: „Klasicky povedená endless run, je jedno kam doběhnete a kdy skončíte. Cílem je vždy překonat své nejlepší skóre.“

Ve hře budete běhat, skákat, jezdit na skateboardu a vyhýbat se jedoucím vlakům, jakož i dalším překážkám. Odměnou vám budou bonusy v podobě zlatých mincí. Cílem je doběhnout co nejdále bez toho, abyste narazili do překážky. Kromě zábavnosti a hratelnosti slibují autoři také pěknou a kvalitní grafickou stránku.

🏄 Subway Surfers – Official Google Play Trailer

🏄 Subway Surfers - Official Google Play Trailer

Hra, která se může pochlubit více než půl miliardou stažení a známkou 4,4, je k dispozici zdarma, nicméně obsahuje nákupy v aplikaci. 48 MB velký instalační balíček můžete použít na Androidu 4.0 a vyšším.

Za spokojené uživatele, kteří aplikaci udělili maximální možné hodnocení, citujme Sáru Stolbovou: „Je to moc dobrá hra, určitě DOPORUČUJI, ale je fakt že se to někdy seká. A je dobré, že se mi to aktualizuje samo od sebe, takže si nemusím nacházet tu chvilku. Fakt dobré.“

Subway Surfers
Subway Surfers

F-Sim Space Shuttle

Druhou hru dnešního dílu doporučuje nadšenec do simulátorového létání Karel Kilián: „Jsem poměrně náročný na realističnost simulátorových her, takže na závody mám u počítače volant a na letadla berany. Proto jsem příliš nevěřil tomu, že by se na mobilním telefonu dal hrát nějaký slušný simulátor. F-Sim Space Shuttle mě překvapil – provedení je opravdu precizní a i když naklánění telefonu nenahradí pocit z joysticku, mám ze hry vysloveně dobrý pocit. Věrohodně prezentuje podmínky, jako jsou vítr a turbulence, dynamiku letu, pěkně reaguje na ovládání a pokud si zvolíte krátkou variantu přistání, nezabere více než dvě, tři minuty.“

Oč tedy jde? V první řadě si vyberete jednu ze dvou základen, na kterých mohou přistávat raketoplány – tedy na Mysu Canaveral, nebo na Edwardsově letecké základně. Dále si můžete zvolit podmínky – konkrétně denní dobu, počasí, směr a rychlost větru, úroveň turbulencí. Můžete si také nechat simulovat nejrůznější závady. Pak už jen zvolíte, jestli chcete absolvovat celé přistání z výšky 50 000 stop, nebo jen finální přiblížení z výšky 10 000 stop. A letíte – úkolem je držet se ve vyznačeném koridoru a co nejjemněji přistát na dráhu. Není to rozhodně jednoduché: raketoplán se k dráze blíží bez motorů a sestup je šestkrát strmější a dvakrát rychlejší ve srovnání s běžným dopravním letadlem.

Za svou snahu dostanete hodnocení v podobě bodů, v detailech pak najdete, za co jste body získali a za co ztratili. Hodnotí se celá řada parametrů, počínaje tím, jak jste drželi raketoplán v určeném koridoru, přes rychlost při dosednutí, zatížení jednotlivých podvozkových kol, až po odchylku od vymezeného místa kontaktu. Díky propojení s Hrami Google Play můžete porovnat své výsledky s přáteli. K dispozici je také videozáznam, takže si svůj pokus můžete prohlédnout z pohledu několika kamer.

Fsim Space Shuttle official trailer HD

Fsim Space Shuttle official trailer HD

Aplikace, kterou oceňují i odborníci na kosmonautiku, má v Obchodě Play známku 4,4 a více než sto tisíc stažení. Instalovat a hrát ji můžete za 139 Kč.

Hru pěkně popisuje také tento názor v Obchodě Play: „Hezká, pohodová „přistávačka,“ odpočinková hra pro každého, koho baví třískat s érem o zem. Chce to chvíli trpělivosti a tréninku a určitě se přistání začnou dařit. Jednoduché, citlivé ovládání, bohaté možnosti nadstaveni, snad jen kvůli aktuální ceně strhávám jednu z hvězdiček, protože hra se asi po čase okouká… Na velikém displeji tabletu hezká podívaná, zejména na záznamy přistání z různých kamer. Doporučují!“

F-Sim Space Shuttle
F-Sim Space Shuttle

Candy Crush Saga

Třetí místo v dnešním přehledu zaujala hra Candy Crush Saga, kterou nominovala redaktorka Johanna Kovaczicz: „Trochu se stydím, ale nakonec vždycky skončím u Candy Crush. Nějak mě ne a ne pustit. Je to ideální zábava na pár minut a nemusím moc přemýšlet. Navíc jsem docela daleko, tak je mi líto nepokračovat!“

Při této hře takřka jistě dostanete chuť na sladkosti, protože budete hrát s nejrůznějšími typy bonbónů a cukrovinek. Pojďme se podívat na vlastnosti a funkce v bodech:

  • Sbírejte bonbóny pro speciální vychytávky.
  • Chutná grafika.
  • Užiteční pomocníci pomohou s nejnáročnějšími herními úrovněmi.
  • Snadné a zábavné hrát, obtížné zvládnout.
  • Stovky sladkých úrovní a každé dva týdny přibývají další.
  • Díky žebříčkům můžete sledovat své přátele a konkurenty.
  • Silnou devizou je synchronizace hry mezi zařízeními.
  • Hra je zcela zdarma, ale můžete si koupit například pohyby navíc, za které již zaplatíte reálnými penězi.

Aplikace zaznamenala v Obchodě Play více než sto milionů stažení a její průměrná známka je 4,3. 49 MB velký instalační balíček můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 2.3 a vyšším.

Maximální hodnocení udělila této hře Lucie Šizlingová, která do komentáře napsala: „Skvělá, originální a naprosto chytlavá hra, mohu jen doporučit, varují před možnou závislostí na této hře :)“

Candy Crush Saga
Candy Crush Saga

World of Tanks

Od cukrovinek se přesuneme do světa plného tanků – tedy ke hře World of Tanks, kterou našim čtenářům doporučuje grafik Tomáš Očadlý. Ten jen stručně komentuje, že „Na jednu hru se vždycky najde čas :)“

Hra vychází z počítačové verze a aktuálně ji dle autorů hraje přes 90 milionů hráčů z celého světa. Hlavními devizami mají být více než sto modelů tanků z Německa, Velké Británie, Spojených států a SSSR, skvělá grafika a intuitivní ovládání.

Funkce a vlastnosti v bodech:

  • Čtyři různé třídy tanků: lehké, střední, těžké a nejtěžší.
  • Online multiplayer.
  • 10 unikátních bitevních arén.
  • Chat ve hře.
  • Inovativní systém upgradu posádky.
  • Grafická vylepšení a aktualizace, optimalizace pro různá zařízení.
  • Realistická fyzika pohybu a poškození.
  • Podrobné návody.
  • Možnost pozvat přátele ke hře.
  • Snadno pochopitelné ovládání.
  • Bitevní mise, které otevírají nové individuální výzvy různé obtížnosti a umožňují hráčům získat bonusy a úspěchy.

World of Tanks Blitz

World of Tanks Blitz

World of Tanks se může chlubit více než deseti miliony stažení a známkou 4,3. 43 MB velkou instalačku lze použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.0 a vyšším.

Pavel Štůsek v komentáři ke svému pětihvězdičkovému hodnocení napsal: „Super hra. Uvítal bych v garáži mód prohlížení tanku, aby byl vidět z pohledu útočícího. Tedy barevné zobrazení ploch tanku při různém natočení.“

World of Tanks Blitz - PVP MMO
World of Tanks Blitz - PVP MMO

Agar.io

Také tuto hru nominoval Tomáš Očadlý, který opět jen stručně napsal: „Super oddychovka.“ O mnoho obsáhlejší není v tomto případě ani popisek v Obchodě Play, kde se na prvním místě dozvíte, že vašim cílem bude hrát s hráči z celého světa, přežít a stát se největší buňkou ze všech. Na začátku tedy budete malou buňkou, která musí jíst ostatní hráče, aby rostla. Musíte však dávat pozor na to, aby si vás nedali k obědu větší protihráči. Budete-li hrát a požírat ostatní dostatečně dlouho, stanete se největší buňkou.

S novými ovládacími prvky vyvinutými speciálně pro dotykové obrazovky, nabízí Agar.io stejně návykovou hru, kterou již vyzkoušeli miliony hráčů na stolních počítačích. Zahrajte si on-line akční hru plnou dělení, smršťování a uhýbání taktiky, ve které musíte chytit ostatní hráče – nebo se jim vyhnout!

16 MB velkou aplikaci si již nainstalovalo více než deset milionů uživatelů z celého světa. Průměrná známka v Obchodě Play je 4,2 a instalovat můžete na zařízení s Androidem 2.3.3 a novějším.

Jan Král, který udělil pět hvězdiček, napsal do komentáře: „Skvělá optimalizace. Jako originál, upřímně mi tato verze vyhovuje víc, jelikož má pohodlné ovládání.“

Agar.io
Agar.io

RGB Express

Šestou „záchodovku“ doporučil šéfredaktor Jan Dolejš. „Tuto hru jsem nainstaloval po dlouhé době, kdy jsem na telefonu nic nehrál, a rychle si mě získala.“ komentuje Honza. „Je nenáročná na ovládání, které neprobíhá v reálném čase, ale pomocí nakreslení tahů a následném spuštění jízdy. Díky tomu lze hrát RGB Express na záchodě, ve vlaku, ale i třeba v metru. Princip je velmi snadný a zároveň chytlavý, odměnou je pak hodně úrovní, což slibuje hodiny hraní. Hra je navíc zdarma, i když musí člověk jednou za pár kol překousnout reklamu.“

V této hře se stanete šéfem spediční/dodávkové služby a vašim cílem bude naplánovat rozvoz zásilek s barvou tak, aby se vozidla mezi sebou nesrazila a dorazila do správného cíle. Připraveno je více než 400 herních plánů, po kterých bude jezdit postupně narůstající počet aut.

Princip ovládání vypadá následovně:

  1. Nakreslete řidičům trasy, ujistěte se, že každý dům dostane správný balíček.
  2. Stiskněte tlačítko Play.
  3. Sledujte, jak kurýři splní vaše pokyny.

Hra začíná s jednoduchými zadáními, které vás naučí mnoho triků, jež vám pomohou vyřešit ty složitější.

Z vlastností a funkcí jmenujme:

  • 400 úrovní.
  • Jednoduchá hratelnost, vhodná pro všechny věkové kategorie.
  • Mnoho výzev.
  • Krásná grafika.
  • Pěkný hudební doprovod a vtipné zvukové efekty.

RGB Express – Mini Truck Puzzle

RGB Express - Mini Truck Puzzle

Aplikace je k dispozici zdarma, autoři však nabízejí prémiovou verzi, která odstraňuje reklamy.

RGB Express si stáhl více než milion uživatelů a průměrné hodnocení v Obchodě Play je 4,2. 31 MB velký balíček lze použít na zařízeních s Androidem 2.3.3 a novějším.

Jan Sobotka popsal v komentáři ke svému pětihvězdičkovému hodnocení RGB Express takto: „Výborná hra s jednoduchým až arkádovým ovládáním, pěkná grafika a zábavný koncept. 9\10.“

RGB Express
RGB Express

Mini Motor Racing

Za nominací sedmé hry stojí korektor Tomáš Filip: „Klasickou „záchodovkou“ je pro mě již delší dobou Mini Motor Racing, která perfektně plní tuto úlohu. Náběh aplikace a její funkčnost v menu či loading vybraného závodu je bleskový. Nestane se tak situace, jako může nastat ku příkladu u Real Racing 3, že než se dostanete do závodu, svou potřebu sedět na keramické děravé nádobě máte za sebou, takže hru pouze vypnete. Každý závod trvá maximálně dvě minuty, takže jich stihnete i několik. Hra vyznává arkádový styl, takže žádné poničení autíčka se nekoná. Grafika je velice líbivá a i na starším zařízení běží plynule. Rozhodně zabaví na kratší i delší dobu, dle délky „potřeby“ :-P.“

Máme tedy před sebou jednoduchou závodní hru, která si nehraje na závodní simulátor, ale staví na konceptu jednoduchého ovládání. Autíčka řídíte dálkovým ovládáním z vnějšího pohledu a hra disponuje online multiplayerem pro čtyři hráče přes Wi-Fi, což ji činí ještě zábavnější. Za vítězství v závodech si můžete nakoupit schopnosti či vylepšit auto.

Hlavní vlastnosti v bodech:

  • Speciální tematické tratě a vozy.
  • Vozidla, která lze upgradovat. Každé má své vlastní unikátní ovládání a styl, ať už je to sporťák, hatchback, pick-up, školní autobus, …
  • Vyhrávejte závody a ocitnete se za volantem z nejkrásnějších aut v okolí včetně oficiální Fruit Ninja buggy!
  • Více než dvacet tratí, v různé denní době a povětrnostních podmínkách.

Mini Motor Racing Launch Trailer (Android)

Mini Motor Racing Launch Trailer (Android)

Hru si nainstalovalo více než sto tisíc uživatelů a její známka je 4,2. 222 MB velký instalační balíček můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 2.3.3 a vyšším.

Chytlavost této hry výstižně vyjadřuje komentář Martina Kureše: „Už dlouho jsem nehrál hru, kdy si dám ještě jeden závod, než půjdu spát a ve tři ráno mě přesvědčí pouze vybitá baterie ;)“

Mini Motor Racing WRT
Mini Motor Racing WRT

Undercity – Metro simulator

Dnešní přehled uzavřeme možná trošku netypickou hrou, kterou doporučuje Daniel Macho. Opět se v ní budou vyskytovat koleje, tentokrát však ty podzemní. Dan slibuje: „Jednoduchá a chytlavá hříčka, kterou je možné kdykoli ukončit a při dalším startu pokračovat kde jste skončili.“

Asi již správně tušíte, že v této hře se stanete strojvedoucím metra v různých městech. Soupravu budete ovládat dvěma pedály – rychlostí a brzdou. Za peníze, které ve hře vyděláte, si můžete koupit upgrade, který zvýší maximální rychlost, nebo přinese rychlejší brzdění. Bohužel nejen ježděním po kolejích je živ strojvedoucí podzemky – připravit se musíte na sebevrahy a v současnosti ještě aktuálnější sebevražedné atentátníky.

Podívejme se na hlavní vlastnosti a funkce v bodech:

  • Snadno pochopitelná a zábavná hra.
  • Obsahuje sebevrahy a sebevražedné atentátníky.
  • Každé město má svůj vlastní vzhled, inspirovaný skutečnou předlohou.
  • Stejně tak i stanice vycházejí z reálné předlohy.
  • Možnost koupit si upgrade rychlosti a brzdění.
  • Grafika ve stylu PIXEL ART, inspirovaná historickými JAVA hrám.

Undercity – Android game

Undercity  - Android game

Undercity – Metro simulator je z hlediska dnešního přehledu spíše okrajovou záležitostí – stáhlo si ho zatím jen něco přes tisíc uživatelů. Průměrné hodnocení známkou 4,1 je nesporně slibné. 23 MB velký balíček můžete použít na telefonech a tabletech s Androidem 2.3 a novějším.

Nadšené uživatele zastupuje Pavel Soukup, který napsal: „Doporučuji! :) Doufám, že rozšíříte trasu B, ale hra je velmi návyková, tedy hraji, hraji a hraji! ;) Super práce lidi!“

World Subway Simulator 🚇
World Subway Simulator 🚇

Čtenáři doporučují: nejlepší „záchodovky“

Jsme si jisti, že jsme ani přes pestrost redakčních nominací nevyčerpali všechny hry a hříčky, které se dají hrát v okamžicích krátkodobého volna. Závěrečné slovo tedy necháváme vám – našim čtenářům. Přes formulář níže můžete nominovat další aplikace, které jsme v redakčním přehledu nezmínili. Společnými silami tak můžeme sestavit seznam těch opravdu nejlepších „záchodovek“, jaké si můžete stáhnout a nainstalovat.

Co jsou záchodovky? V bodech bychom typickou „záchodovku“ definovali zhruba takto:

  • Krátkodobý zabiják času.
  • Primárně jednoduchá hra, která nezabere hodně času – řádově maximálně jednotky minut.
  • Nemusí se nutně jednat o hru, kterou hrajete během pobytu na WC.
  • Základní pointa tkví v tom, že hledáme hru, již zvládnete odehrát například během čekání na autobus, u lékaře, u kadeřníka, ….
  • Prostě rychlovka, kterou pustíte, zahrajete, vypnete.

Uzávěrka je ve čtvrtek 3. prosince v 6:00 a článek s vašimi nominacemi vyjde 10. prosince – proto se svými nominacemi neváhejte, a co můžete udělat dnes, neodkládejte na zítřek ;).

Prosíme především o pokud možno co nejdetailnější popisy funkcí a zdůvodnění, proč si nainstalovat právě ten či onen program, které by se daly citovat v článku jako vaše doporučení! Nominovat můžete nejen aplikace, které aktivně používáte, ale i takové, jež jste zkusili, ale už je nehrajete/nemáte nainstalované, máte je v telefonu od výrobce, něčím vás zaujaly, myslíte si, že jsou dobré, atd..

Chcete-li nominovat více programů, můžete formulář použít vícekrát. Za vaše nominace předem velice děkujeme!

Nominace byly ukončeny ve čtvrtek 3. prosince. Článek vyjde 10. prosince.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (15)