SvětAndroida doporučuje: krotitelé času – budíky, měřiče, časovače

svetandroida_doporucuje_budiky_a_mereni_casu_ico

Také neradi či těžko vstáváte do školy, do práce či kvůli jiným povinnostem? Pokud na tuto otázku odpovídáte kladně, možná byste se měli zaměřit na to, jaký program vás po ránu probouzí k životu. Pro Android existuje mnoho „alternativních budíků“, nabízejících nejrůznější „vychytávky“, včetně možnosti nechat se probouzet ve správné spánkové fázi. Proto jsme se rozhodli 38. kolo cyklu „SvětAndroida doporučuje“ věnovat budíkům a aplikacím na měření času.

Jak funguje cyklus SvětAndroida doporučuje/Čtenáři doporučují?

  • Vše začíná v okamžiku, kdy v redakci vyhlásíme téma příštího dílu cyklu SvětAndroida doporučuje. Redaktoři poté mají týden na to, aby nominovali své oblíbené aplikace.
  • Po týdnu se nominace zpracují a připraví se článek SvětAndroida doporučuje na dané téma. Vychází první lichý týden v měsíci.
  • Protože si uvědomujeme, že redaktorskými nominacemi zpravidla nepokryjeme kompletní škálu aplikací v daném segmentu, dáváme na konci článku slovo našim čtenářům. Ti mohou skrze formulář nominovat aplikace, které jsou dle jejich mínění dobré, ale v redakčních nominacích z nějakého důvodu chybí. Čtenářské nominace opět přijímáme po dobu sedmi dnů od vydání článku.
  • Po uzavření nominací začínáme připravovat článek „Čtenáři doporučují“, sestavený na základě získaných nominací. Na zpracování máme sedm dní, článek tak vychází druhý lichý týden v měsíci. V okamžiku, kdy vyjde, vyhlašujeme v redakci téma pro další kolo a celý koloběh začíná znovu.

Pořadí ve článku

Pořadí ve článcích z cyklů „SvětAndroida doporučuje“ a „Čtenáři doporučují“ je určeno podle následujícího klíče:

  1. Podle počtu nominací; více nominací = lépe,
  2. v případě shody podle hodnocení aplikace v Obchodě Google Play (v případě, že má aplikace placenou a neplacenou/zkušební verzi, počítá se hodnocení té, která je zdarma nebo levnější); vyšší hodnocení = lépe,
  3. v případě shody podle počtu hodnocení v Obchodě Google Play; více hodnocení = lépe,
  4. v případě shody podle počtu pětihvězdičkových hodnocení; více hodnocení = lépe.

V tomto kole jsme přijali osm nominací šesti aplikací od pěti redaktorů.

Timely Alarm Clock

Aplikace Timely Alarm Clock sice ještě není v Obchodě Google Play ani měsíc, ale už se stihla stát velkým hitem, který si jen během prvního týdne stáhlo přes sto tisíc uživatelů. Do našeho přehledu ji nominovali dva redaktoři, což v konečném výsledku znamená první místo. Dejme slovo Honzovi Dolejšovi, který tuto aplikaci recenzoval: „Tento budík mě dostal. Nebylo to ani kvůli jeho funkcím, ale spíše jeho originalitě. Luxusně zpracovaný barevný kabátek, který navíc dostal originální, jednoduché a intuitivní ovládání. Co víc od budíku chtít? Základní funkce, které nabízí, mi plně dostačují a v základní verzi je k dispozici zdarma. Tento budík prostě musíte mít!“

Timely Alarm Clock: aktuální datum a čas Timely Alarm Clock: aktuální datum a čas

Timely Alarm Clock: nastavení času buzení Timely Alarm Clock: nastavení času buzení

Timely Alarm Clock: podrobné nastavení budíku Timely Alarm Clock: podrobné nastavení budíku

Nadšení sdílí také Tomáš Očadlý: „Dlouho jsem hledal jednoduchý budík s vlastnostmi, které požaduji a zároveň, aby dobře vypadal. Aplikace kromě pěkného kabátku nabízí také spoustu příjemných tématických melodií. Spousta z nich, tak jako možnost změny vzhledu, je ale dostupná pouze po zakoupení. Vývojáři se však rozhodli pro zpřístupnění plné verze aplikace i těm, kteří přes referenční odkaz doporučí aplikaci 20 lidem.“

Timely na první pohled jednoznačně zaujme – dokonce se objevily spekulace, že tato aplikace naznačuje trend dalšího vývoje designu pro Android. Podívejme se na hlavní vlastnosti:

  • Nastavení budíku nebylo nikdy jednodušší – stačí táhnout prstem od okraje obrazovky a nastavit požadovaný čas přetažením posuvníku. Klepnutím se provádí úpravy v rámci pěti minut.
  • Krásné probuzení – kvalitní zvuky a inovativní inteligentní funkce Smart Rise promění ranní probuzení v radost.
  • Váš vkus, váš styl – vyberte si z barevných motivů, aby vzhled odpovídal vašemu stylu. Můžete také použít nástroj k vytvoření zcela nového vzhledu.
  • Nikdy nevstanete pozdě – několik variant potvrzení, že jste opravdu vzhůru. Když uchopíte telefon, sníží se hlasitost alarmu.
  • Propojení vašich zařízení – spravujte budíky na všech vašich zařízeních najednou. Synchronizace přes cloud umožňuje bezproblémové fungování na telefonech a tabletech. Kromě toho budete mít svá nastavení zálohovaná.
  • Připravit ke startu! Teď! Stopky pro měření času ve velkém stylu. Nechybí ani odpočítávání, které nastavíte stejně jednoduše, jako kuchyňskou minutku.
  • Určeno pro tablety – bez ohledu na druh zařízení prostě vypadá perfektně.
  • Další – widget, integrace s Google Now, opakující se budíky, úžasné animace, adaptivní odložení, fade-in, podpora rozšíření DashClock, odložení tlačítkem pro nastavení hlasitosti.

Timely Alarm Clock: časovač neboli minutka Timely Alarm Clock: časovač neboli minutka

Timely Alarm Clock: výběr melodie Timely Alarm Clock: výběr melodie

V Obchodě Play najdete pouze verzi zdarma, nicméně ta po pěti dnech začne zobrazovat reklamní proužky. Placenou verzi pořídíte skrze „in-app“ nákup za cenu necelých 60 korun, přičemž kromě odstranění reklam dostanete přístup k prémiovému obsahu.

Timely Alarm Clock má velmi pěknou známku 4,6 a více než 100 000 stažení. Výjimečně se objevuje kritika, týkající se nemožnosti nastavení vlastního zvuku či nedokonalé integrace do systému. Zkušenosti popisuje například Adam Cibulka, který i přes výhrady udělil pět hvězdiček: „Po designové stránce nemám co vytknout. Vše je jednoduché. Možnost dokoupení dalších témat, zvuků apod. Uvítal bych možnost zvolení vlastních zvuků. Budík se nezobrazuje na lockscreenu.“

Zbývá dodat, že tento program lze instalovat na Android 4.0.3 a novější, přičemž instalační balíček má 9,2 MB.

Aplikaci Timely Alarm Clock recenzoval koncem srpna Honza Dolejš ve článku Barevný budík, který prostě musíte mít – Timely Alarm Clock.

Timely Alarm Clock
Timely Alarm Clock

Výchozí Hodiny

O tom, že Google odvedl v případě systémových hodin dobrou práci, svědčí hned dvě nominace z našich řad. Petr Mišák a David Mysliveček jsou přesvědčeni o tom, že Hodiny z Androidu jsou natolik dobrou aplikací, že není nutné hledat alternativu. „Neustále měním telefony a považuji se v určitých směrech za nenáročného uživatele. Běžně používám standardní Hodiny/Stopky/Časovač který je součástí čistého systému Android. Vzbudit mě to vzbudí a na další parádičky nemám čas :).“ říká Petr Mišák a dodává: „Jsem ale zvědavý na to, co používají ostatní :).“

Hodiny z Androidu 4.2: aktuální datum a čas Hodiny z Androidu 4.2: aktuální datum a čas

Hodiny z Androidu 4.2: nastavené budíky Hodiny z Androidu 4.2: nastavené budíky

Hodiny z Androidu 4.2: nastavení buzení Hodiny z Androidu 4.2: nastavení buzení

David Mysliveček potvrzuje: „Nikdy jsem nepoužil nic jiného než základní aplikaci ze systému Android. Funguje výborně, tak jsem neměl důvod hledat cokoliv jiného.“

Hodiny z Androidu 4.2: časovač neboli minutka Hodiny z Androidu 4.2: časovač neboli minutka

Hodiny z Androidu 4.2: výběr místa k zobrazení času Hodiny z Androidu 4.2: výběr místa k zobrazení času

Aplikaci Hodiny Google zatím do Obchodu Play neuvolnil, takže pokud ji výrobce vašeho telefonu nahradil vlastním řešením, patrně máte smůlu.

Sleep as Android

Na třetí příčce dnešního přehledu se usadila aplikace českých vývojářů Petra Nálevky a Martina Šťavy, sdružených pod hlavičkou Urbandroid Team. Mluvíme o programu Sleep as Android, který má v Obchodě Play známku 4,6 po více než pěti milionech stažení. Pravidelným uživatelem této aplikace je Karel Kilián, který říká: „Sleep as Android považuji za jeden z nejvíce „vychytaných“ programů pro Android. Možná neoslní vizuálními efekty, ale dovolím si tvrdit, že z hlediska funkčnosti je to asi nejpropracovanější aplikace tohoto typu. Samozřejmě umí vše, co bychom od programu na buzení čekali – tedy nastavení času buzení, výběr melodie a opakování v zadané dny. Kromě toho má ale pěknou porci funkcí navíc – například „chytré buzení“ vás nevytrhne z hlubokého spánku. Šikovné je také upozornění na čas, kdy byste měli jít spát, abyste naspali daný počet hodin s ohledem na následující čas budíku. Integrace se systémem je, na rozdíl od Timely, prakticky dokonalá. Svou bdělost můžete programu potvrdit několika způsoby od počítání příkladů, přes třesení, až po skenování QR kódu či načtení NFC tagu. Jsem přesvědčen o tom, že autoři tento program za roky jeho existence dovedli k úplné dokonalosti.“

Sleep as Android: nastavené budíky Sleep as Android: nastavené budíky

Sleep as Android: nastavení buzení Sleep as Android: nastavení buzení

Sleep as Android: spánkové grafy Sleep as Android: spánkové grafy

Podívejme se, jaké vlastnosti a funkce prezentují autoři na oficiální stránce programu. V úvodu píšou: „Sleep as Android je budík a aplikace na sledování spánkových cyklů, která vás jemně probudí v nejvhodnější chvíli. Většina budíků ignoruje vaše spánkové cykly a vzbudí vás bez ohledu na to, že se nacházíte v hlubokém spánku. Probuzení z této fáze bývá nepříjemné, člověk bývá unavený, což může negativně ovlivnit produktivitu během celého dne. Sleep as Android je jiný: sleduje váš spánek a hledá optimální okamžik pro probuzení. Probuzení z lehkého spánku je přirozené, jemné a srovnatelné s tím, když vstanete sami bez budíku.“

Funkce a vlastnosti v bodech:

  • Sledování spánku – vyjádření fází spánku v grafické podobě (k měření je používán senzor zrychlení), statistiky prospaného času a spánkového deficitu, hodnocení kvality spánku podle poměru spánkových fází.
  • Inteligentní buzení – upozornění na čas, kdy by uživatel měl zalehnout do postele. Možnost nechat se unést do říše snů ukolébavkou se zvuky přírody, které osvobodí mysl od stresu a myšlenek na každodenní úkoly. Buzení ve vhodném okamžiku s postupně vzrůstající hlasitostí.
  • Sdílení – podělte se o své dojmy ze spánku na Twitteru a Facebooku! Záloha dat do Dropboxu.
  • Ověření probuzení – na výběr je několik metod, jak můžete ověřit, že jste skutečně vzhůru.
  • Detekce chrápání – výrazně vylepšený algoritmus detekce chrápání, založený na 300 nahrávkách. Chrápání je vyznačeno v grafu spánku, včetně celkového „prochrápaného času“. Můžete se pokusit zabojovat s chrápáním vibracemi nebo zvukem.
  • Samozřejmostí je v tomto případě kompletně české uživatelské rozhraní.

Sleep as Android: statistiky spánku Sleep as Android: statistiky spánku

Sleep as Android: globální nastavení Sleep as Android: globální nastavení

Sleep as Android: sledování spánku Sleep as Android: sledování spánku

Pokud s tímto programem začínáte, máte možnost vyzkoušet verzi Trial, dostupnou zdarma. Ta bude fungovat bez omezení po dobu jednoho týdne, maximálně však dva týdny po instalaci. Po vypršení zkušební doby přestane fungovat funkce sledování spánku ve vybrané dny. Chcete-li pokračovat v plnohodnotném používání aplikace, můžete si koupit klíč za 40 Kč a navíc získáte více zvuků přírody a ukolébavek.

Aplikaci Sleep as Android recenzoval v červenci 2011 Karel Kilián ve článku Inteligentní budík: Sleep as an Droid.

Sleep as Android: Smart alarm
Sleep as Android: Smart alarm

Gentle Alarm

Za pomyslnými stupni vítězů nás čeká další trojice aplikací, které nominoval vždy jen jeden redaktor. V případě Gentle Alarmu je jím Tomáš Očadlý, který svůj oblíbený budík popsal následovně: „Aplikaci používám už velmi dlouho. Vyhovuje mi svým rozmanitým nastavením, což je někdy až na škodu, protože se aplikace stává zbytečně složitá a nepřehledná. Plní však můj požadovaný předpoklad – postupné zvyšování hlasitosti budíku.“

Gentle Alarm: aktuální datum a čas Gentle Alarm: aktuální datum a čas

Gentle Alarm: nastavené budíky Gentle Alarm: nastavené budíky

Gentle Alarm: nastavení buzení Gentle Alarm: nastavení buzení

Pojďme se podívat, jaké vlastnosti a funkce dali této aplikaci do vínku její autoři:

  • Údajně má jít z hlediska nabízených funkcí o jeden z nejbohatěji vybavených budíků.
  • Na novějších zařízeních můžete použít zadání budíku hlasem a aplikace umí pracovat s hlasovou syntézou.
  • Možnost vybrat si barvy, velikost písma a pozadí dle svého vkusu.
  • Podpora probuzení pomocí svícení bleskem fotoaparátu.
  • Podpora dokovací stanice (je možné automaticky přepnout na noční zobrazení při vložení do kolébky).
  • Podobně, jako Sleep as Android, se i Gentle Alarm snaží o probuzení v lehké fázi spánku (ovšem dělá to jinak, jak se dozvíte dále).
  • Hudba, playlisty a složky – můžete si vytvořit vlastní seznamy skladeb výběrem interpreta nebo žánru, jehož muzikou chcete být probuzeni.
  • Používá vlastní přehrávač multimédií pro super jemné postupné zvyšování hlasitosti („fade in“) hudby.
  • Tichý alarm, který vás vzbudí postupně narůstajícími vibracemi.
  • Režim velkých tlačítek pro uživatele se slabším zrakem.
  • Odložení budíku zatřesením.
  • Postupné zkracování intervalu při odloženém buzení.
  • Ověření bdělosti skládáním puzzle nebo matematického výpočtu.
  • Podpora pro Tasker a SleepBot.

Gentle Alarm: nastavení profilů Gentle Alarm: nastavení profilů

Gentle Alarm: globální nastavení Gentle Alarm: globální nastavení

Podle autora detekce spánkové fáze, založená na sledování pohybu, nefunguje, ale protože je přesvědčen, že budík by neměl svého majitele probouzet z hlubokého spánku šokem, šel na to jinak. Před časem buzení zvoní či přehrává velmi tiše melodii, takže vás vzbudí jen tehdy, pokud se nacházíte v „lehkém“ snění. Jestliže v této době budete spát hlubokým spánkem, melodii neuslyšíte. Ve výchozím nastavení začíná „předběžný budík“ hrát 30 minut před nastaveným časem buzení, nicméně tuto hodnotu lze změnit. Pokud se buzení v lehké fázi podaří, probudíte se sice dříve, ale budete odpočatější než při buzení klasickým budíkem v pevně stanovený čas.

Abyste si Gentle Alarm mohli v klidu vyzkoušet, dává autor k dispozici verzi „Trial“, která je zdarma a má všechny funkce placené verze. Jediným omezením „zadarmové“ varianty je, že nebudí ve středu a navíc zobrazuje reklamy. Pokud budete chtít tento budík používat každý den, připravte si necelých 60 Kč.

V Obchodě Play má zkušební verze průměrnou známku 4,1 (placená 4,7) a více než 100 000 stažení. Jeden ze spokojených uživatelů například napsal: „Funguje skvěle. Člověk si ho může nastavit přesně podle sebe. Vážně hodně možností.“

Gentle Alarm (TRIAL)
Gentle Alarm (TRIAL)

Morning Routine Free

Další budík, který vás doslova donutí vstát z postele, se jmenuje Morning Routine Free. Nominoval ho Karel Kilián, který říká: „Aplikace sice negativně překvapí poněkud svérázným vizuálním zpracováním, nicméně z funkčního hlediska je poměrně dobře propracovaná. Její hlavní výhodu vidím v tom, že se nedá snadno umlčet – násilné ukončení je možné jedině přes nějakého správce procesů nebo restartem celého telefonu. Osobně používám kontrolu probuzení sejmutím čárového kódu – dokud optika telefonu nevyfotí čárový kód v koupelně, budík nepřestane hrát. Je tak téměř naprostá jistota, že se zvednu z postele, což není právě má oblíbená fáze dne.“

Morning Routine: úvodní obrazovka Morning Routine: úvodní obrazovka

Morning Routine: nastavené budíky Morning Routine: nastavené budíky

Morning Routine: nastavení buzení Morning Routine: nastavení buzení

Podívejme se zběžně na nabízené funkce a možnosti:

  • Opakování buzení v nastavené dny v týdnu.
  • Uživatelsky volitelné melodie a hlasitost.
  • Postupné zvyšování hlasitosti budíku.
  • Ukončení budíku tlačítkem, sejmutím libovolného čárového kódu nebo určité sekvence čárových kódů.
  • Možnost dočasně ztišit budík zatřesením.
  • Pojmenování a popisek k jednotlivým budíkům.
  • Nastavitelná doba přispání.
  • Dle oficiálního popisku v Obchodě Play by program měl umět po probuzení spustit přehrávání oblíbené rozhlasové stanice nebo otevřít webové stránky, nicméně tuto možnost jsme v nastavení nenašli.

Morning Routine: způsob umlčení budíku Morning Routine: způsob umlčení budíku

Morning Routine: globální nastavení Morning Routine: globální nastavení

Aplikace je zatím zdarma, nicméně autoři se nedávno probudili a údajně začali připravovat vylepšenou verzi své aplikace, která patrně zadarmo nebude.

Morning Routine má v Obchodě Play jen něco přes deset tisíc stažení a průměrnou známku 4,0. Jeden ze spokojených uživatelů ke svému pětihvězdičkovému hodnocení napsal: „Pouze tato aplikace mě probudí a donutí vstát z postele díky nutnosti sejmout čárový kód a absenci tlačítka pro přispání.“

Program Morning Routine Free recenzoval v květnu loňského roku Karel Kilián ve článku Morning Routine: Budík, který vás zaručeně zvedne z postele!

8f7bdfdd81101f1e12189eae0dccbf4d?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

The World Time

Potřebujete vědět, kolik je aktuálně hodin na druhém konci světa? Pak je jednou z mnoha možností praktická aplikace The World Time, kterou nominoval Karel Kilián. „Zejména při sledování zahraničních akcí, jako jsou různé výstavy či představení nových produktů, je vhodné být správně sladěn s místním časem. Vyznat se zejména v amerických časových pásmech pro mne není jednoduché a nejednou se mi stalo, že jsem čas přepočítal chybně. S aplikací The World Time si jednoduše vyberu město, které mě zajímá, a nemusím řešit, o kolik více nebo méně hodin tam aktuálně mají. Líbí se mi provedení ve stylu ručičkových hodinek se světlým číselníkem pro dopoledne a tmavým pro odpoledne a večer. Stačí jediný pohled a vím, kolik je právě hodin na několika místech světa najednou.“

The World Time: aktuální čas ve vybraných městech The World Time: aktuální čas ve vybraných městech

Aplikace tedy zobrazuje aktuální datum a čas ve zvolených městech. Stačí přidat požadované město do seznamu, přičemž výběr usnadňuje funkce vyhledávání. Stejně snadno místo ze seznamu odstraníte, nebo změníte pořadí.

K dispozici je verze zdarma, u které jsme nezaznamenali žádné funkční omezení, a placená varianta Pro za necelých 40 Kč. Bohužel autor neuvádí, co za tuto částku dostanete, takže můžeme jen předpokládat odstranění reklamních proužků.

The World Time: vyhledání města The World Time: vyhledání města

The World Time: korekce časového posunu The World Time: korekce časového posunu

Aplikaci si dosud stáhlo přes sto tisíc uživatelů, kteří jí udělili průměrnou známku 3,8. Balíček, velký jen 318 kB, můžete nainstalovat na Android 2.0.1 a novější.

1105cc8226a219f02ee187f2ca9d3292?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Čtenáři doporučují: budíky a měření času

Závěrečné slovo tradičně patří vám – našim čtenářům. Uvědomujeme si, že ani při sebevětší snaze nepokryjeme redakčními silami všechny aplikace, které stojí za zmínku. Každý má jiné představy a požadavky na to, co by měla aplikace na probouzení umět – ne nadarmo se říká „sto lidí, sto chutí.“ Proto dáváme prostor, abyste doplnili náš seznam o programy, které v něm dle vašeho mínění chybí.

Nominovat můžete:

  • budíky, tedy aplikace, které vás ráno probudí,
  • nejrůznější hodiny (ne ale widgety na plochu),
  • stopky,
  • minutky,
  • programy, zobrazující čas v různých místech na světě,
  • další aplikace, jejichž smyslem je zobrazení či měření času nebo buzení.

Může se jednat o „univerzální balíky“, zahrnující více funkcí najednou, nebo jednoúčelové aplikace s pouze jednou funkcí.

Uzávěrka nominací je ve čtvrtek 12. září. Poté začneme připravovat článek Čtenáři doporučují: budíky a měření času, který vyjde 19. září.

Prosíme především o pokud možno co nejdetailnější popisy funkcí a zdůvodnění, proč si nainstalovat právě ten či onen program, které by se daly citovat v článku jako vaše doporučení!

Chcete-li nominovat více programů, můžete formulář použít vícekrát.

Nominace byly ukončeny. Článek, sestavený na základě čtenářských doporučení, vyjde 19. září.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (12)