SvětAndroida doporučuje: nejlepší aplikace pro školou povinné

aplikace_pro_skolou_povinne_ico

Patříte ke školou povinným čtenářům našeho portálu? Pak určitě oceníte alespoň některé z devíti aplikací pro žáky a studenty, které nominovali redaktoři SvětAndroida.cz. V nabídce jsou aplikace, jež vám pomohou s domácími úkoly, praktické taháky, rozvrhy hodin a další, jež oceníte při svém studiu.

Jak funguje cyklus SvětAndroida doporučuje/Čtenáři doporučují?

  • První týden vyhlašujeme v redakci téma následujícího kola cyklu SvětAndroida doporučuje. Redaktoři mají sedm dnů na to, aby nominovali své oblíbené programy.
  • Druhý týden zpracováváme článek SvětAndroida doporučuje, sestavený na základě redaktorských nominací.
  • Poté, co článek vyjde, třetí týden sbíráme skrze formulář nominace od čtenářů. Uvědomujeme si totiž, že ani při sebevětší snaze většinou redakčními silami nepokryjeme celé spektrum programů.
  • Čtvrtý týden zpracováváme článek Čtenáři doporučují, sestavený na základě čtenářských nominací.
  • V okamžiku, kdy vychází článek Čtenáři doporučují, se celý koloběh rozbíhá znovu.

Pořadí ve článku

Pořadí ve článcích z cyklů SvětAndroida doporučuje a Čtenáři doporučují je určeno podle následujícího klíče:

  1. Podle počtu nominací; více nominací = lépe,
  2. v případě shody podle hodnocení aplikace v Obchodě Google Play (v případě, že má aplikace placenou a neplacenou/zkušební verzi, počítá se hodnocení té, která je zdarma nebo levnější); vyšší hodnocení = lépe,
  3. v případě shody podle počtu hodnocení v Obchodě Google Play; více hodnocení = lépe,
  4. v případě shody podle počtu pětihvězdičkových hodnocení; více hodnocení = lépe.

Nominace do tohoto kola zaslali čtyři redaktoři portálu SvětAndroida.cz, kteří nominovali celkem devět aplikací. Protože s jedinou výjimkou byl každý program navržen právě jednou, rozhodovaly o pořadí ve článku známky v Obchodě Play a počet hodnotících uživatelů.

Udržet si přehled v úkolech a povinnostech vám pomohou nejlepší aplikace pro školou povinné Udržet si přehled v úkolech a povinnostech vám pomohou nejlepší aplikace pro školou povinné

PhotoMath

První místo tohoto přehledu náleží jediné aplikaci, kterou nominovali dva redaktoři. Programy na dalších místech dostaly vždy právě jeden hlas, a o jejich pořadí tak rozhodovala známka, respektive počet hodnocení.

Daniel Macho má sice školní léta za sebou, nicméně Photomath nominoval s tím, že je to „Údajně skvělý pomocník při řešení rovnic.“ Karel Kilián doplňuje: „O tomto programu jsem četl několik měsíců předtím, než se vůbec objevil v Obchodě Play, a už v tom momentě mě naplnil nadšeným očekáváním. Dnes mohu konstatovat, že jde o užitečného pomocníka, kterého sice mnozí školáci budou používat k podvádění, ale těm zodpovědnějším může pomoci při zvládání učební látky.“

Co PhotoMath umí? Jednoduše fotoaparátem telefonu vyfotíte matematický příklad, a aplikace vám sdělí nejen výsledek, ale také celý postup, jehož jednotlivé kroky komentuje. Snadno tak pochopíte, jak se od zadání dostat k výsledku.

Sami autoři popisují tento nástroj jako „nejchytřejší fotografickou kalkulačku“ a jistě nejsou daleko od pravdy, neboť konkurenční aplikace tohoto typu mají citelně horší hodnocení. Studenti mohou PhotoMath použít jako nástroj k pochopení matematiky a rodiče k rychlé kontrole domácích úkolů svých ratolestí. S PhotoMath prostě můžete mít učitele matematiky v kapse.

PhotoMath v současné době podporuje základní aritmetiku, zlomky, desetinná čísla, lineární rovnice a některé funkce, mimo jiné logaritmy. Podpora dalších matematických oborů je přidávána průběžně v nových verzích. Ručně psaný text není podporován, nicméně s tištěnými zadáními z matematické učebnice si poradí hravě.

Příznivce tohoto programu jistě potěší oficiální informace, že v únoru 2016 bude uvolněna verze 2.0.

Photomath app for Android

Photomath app for Android

Aplikaci, vyžadující Android 4.1 nebo vyšší, si stáhlo již více než pět milionů uživatelů a její průměrná známka je 4,2.

Spokojený uživatel Marek Kadlčík napsal ke svým pěti hvězdičkám: „Jako primární kalkulačku bych to nebral, ale to ani není účel. Na nic si nehraje – v popisu je přesně vymezené, co dělá a co ne. Funguje a zaslouží si 5*.“

Photomath
Photomath

WolframAlpha

Za druhou aplikací tohoto seznamu pro školáky a studenty stojí šéfredaktor Jan Dolejš, který WolframAlpha popisuje: „Neskutečný pomocník při řešení úloh všeho druhu – matematika, fyzika, chemie, ale i další. WolframAlpha vám nejen prozradí správný výsledek, ale ve většině případů i řešení, což je neocenitelné.“

Sami autoři srovnávají aplikaci s počítačem ze Star Treku. Zaštiťují se přitom více než 25letým vývojem vedeným Stephenem Wolframem. V současnosti jsou některé prvky tohoto „vyhledávače odpovědí“ používány například v hlasové asistentce Siri.

WolframAlpha si poradí s matematikou, statistikou a analýzou dat, chemií, fyzikou, astronomií, geologií, biologií, zeměpisem a mnoha dalšími obory. Seznam podporovaných oborů najdete na oficiální stránce Obchodu Play, případně můžete vyzkoušet webovou verzi této aplikace.

2,2 MB velký program můžete použít na zařízeních s Androidem 2.1 a novějším. Přestože WolframAlpha stojí více než 90 Kč, zakoupilo si ho již přes půl milionu uživatelů. Průměrná známka je přitom velmi vysoko: 4,6 z 5,0 možných.

Například Ondřej Matyš napsal do komentáře ke svému hodnocení: „Skvělý program, téměř vše to najde a spočítá spoustu věci, jen je potřeba ze začátku se tomu trochu věnovat a naučit se jak co zadávat, ale pak je to super. Asi nejlepší investice – skvělý poměr cena/výkon.“

WolframAlpha Classic
WolframAlpha Classic

X-plore File Manager

Třetí místo našeho přehledu možná překvapí – správce souborů, jako aplikace pro studenty? Svou nominaci vysvětluje Jan Dolejš: „Nestíháte se učit večer před testem? Jistě to doháníte po cestě do školy na mobilním telefonu. A právě z toho důvodu se hodí mít šikovného správce souborů, který vám pomůže s organizací materiálů v telefonu.“

X-plore File Manager nesporně patří k nejpokročilejším aplikacím ve svém oboru.

Nabízí:

  • Zobrazení ve dvou panelech se stromovou strukturou.
  • Podporu práce s právy roota, protokoly FTP, SMB, DLNA/UPnP, formáty Zip, RAR, 7zip, SQLite a další.
  • Mapa Disku ukáže soubory, které zabírají nejvíce místa.
  • Přístup ke cloudovým úložištím Disku Google, Dropbox, Box.net, Amazon Cloud, Mega.co.nz, OneDrive, WebDAV, Yandex.disk, MediaFire, SugarSync, Dump, Copy.com, Picasa.
  • Podpora SSH (SFTP) a SSH Shell.
  • Hudební přehrávač, správce aplikací, sdílení souborů skrze Wi-Fi.
  • Správa souborů z PC skrze webový prohlížeč.
  • Oblíbené složky.
  • Prohlížeče obrázků, videa, zvuku, textů a hexadecimálních souborů.
  • Miniatury pro obrázky a videa, jakož i pro různé typy souborů (v závislosti na přidružené aplikaci).
  • Možnost výběru více položek.
  • Zobrazení APK souborů jako archivů ZIP.
  • Sdílení souborů pomocí Bluetooth, e-mailu, nebo skrze jakoukoli podporovanou aplikaci.
  • Nastavitelná tlačítka a klávesové zkratky.
  • Bezproblémová práce s archivy Zip (jako by to byly normální složky).

X-plore File Manager zaznamenal více než pět milionů stažení a jeho průměrná známka je 4,5. 2,8 MB velký soubor lze použít na telefonech a tabletech s Androidem 2.3 a vyšším.

Mezi spokojené uživatele, kteří udělili pět hvězdiček, patří i Filip Kříž, který k hodnocení připsal: „Používal jsem Root Explorer, zkusil jsem další, ale až tohle je přesně to, co jsem hledal a požadoval. Asi nejlepší free aplikace co se správců souborů týče, za tohle bych byl ochotný i slušně zaplatit, o to je to lepší.“

X-plore File Manager
X-plore File Manager

Poznámky a seznamy Google Keep

Poznámky a úkoly – jak typické to věci, se kterými se setkáte snad na každé škole. Proto jistě není překvapením, že jedním z nominovaných programů je Poznámky a seznamy Google Keep. Doporučuje ho Jan Dolejš: „Snadné a rychlé poznámky, které lze dále sdílet mezi přáteli či prostě jen využívat pro své potřeby. A poznámek se za dobu studia vytvoří opravdu hodně.“

Aplikace slouží k rychlému zachycení myšlenek a připomenutí na správném místě nebo v zadaném čase. Keep podporuje hlasové poznámky, umí uložit fotografie (například dokumenty) a snadno je uspořádat. Své seznamy a poznámky můžete sdílet s rodinou, přáteli, nebo spolužáky.

Jako hlavní rysy aplikace jsou v Obchodě Play jmenovány:

  • Zachyťte své myšlenky – přidávejte poznámky, seznamy a fotografie. V časové tísni oceníte nahrávání zvukových poznámek.
  • Sdílejte poznámky – snadné sdílení poznámky s ostatními a spolupráce v reálném čase.
  • Rychlé vyhledávání – odlišení barvou a možnost přidání štítků zvyšuje přehlednost. Pokud potřebujete najít něco, co jste si uložili, stačí použít vyhledávání.
  • Vždy na dosah – ke svým zápiskům budete mít přístup na telefonu, tabletu, počítači a další nositelné elektronice. To vše díky synchronizaci skrze zařízení.
  • Na správnou strunu ve správný čas – chcete si například zadat úkol, který hodláte udělat po příchodu domů? Můžete si nastavit připomenutí s ohledem na umístění. Připomínka se pak zobrazí v momentě, kdy se ocitnete v okolí zvolené lokality.
  • K dispozici všude – kromě aplikací jsou poznámky dostupné také na webové adrese http://keep.google.com či jako doplněk prohlížeče Chrome na http://g.co/keepinchrome.

Google Keep

Google Keep

Celkem tento program zaznamenal přes padesát milionů instalací a má průměrnou známku 4,4. Instalovat ho můžete na zařízení s Androidem 4.0 a novějším.

Spokojeným uživatelem je například Tomáš Orlovský: „Dělá přesně to, co má, a to na jedničku. Synchronizace s PC, barevné označení poznámek, připomínání, jednoduché odstraňování nebo třídění splněných úkolů a jako bonus hlasové zadávání. Prostě super.“

Google Keep - Notes and Lists
Google Keep - Notes and Lists

Timetable

Praktický rozvrh hodin do vaší kapsy doporučuje redaktor Vašek Švec: „Aplikace Timetable je nejen pokročilý rozvrh, který nabízí celou řadu nastavení, nad svou konkurencí vyčnívá například také díky možnosti poznamenat si úkoly, či termín zkoušky. Šikovnou vychytávkou je také možnost automaticky ztišovat telefon v době výuky.“ Vašek aplikaci také recenzoval a o své zkušenosti se podělil ve článku Aplikace Timetable: (nejen) rozvrh hodin pro Android.

Sami autoři popisují svůj program následovně: „Timetable je nejhezčí a nejintuitivnější aplikace na Google Play pro zvládání Vašeho školního nebo univerzitního života. Uložte si svůj rozvrh a všechny úkoly od domácích úkolů po zkoušky. Často zapomínáte ztišit telefon? Žádný problém, aplikace sama ztiší telefon během hodiny.“

Jako hlavní funkce pak jmenují:

  • Synchronizuje data mezi všemi zařízeními.
  • Optimalizováno pro telefony a tablety.
  • Světlé a tmavé téma.
  • Snadné ukládání vyučovacích hodin a úkolů.
  • Zobrazení rozvrhu jako seznamu nebo tabulky.
  • Vyhledávejte ve vašich hodinách a úkolech.
  • Možný dvou-, tří- nebo čtyřtýdenní cyklus.
  • Widget pro každou hodinu a úkol, škálovatelný widget pro vše, jakož i widgety na zamykací obrazovku.
  • Upozornění na hodiny a zítřejší úkoly.
  • Automatické ztišení během hodiny.
  • Rozšíření pro DashClock.

Program Timetable si stáhl více než milion uživatelů a pyšní se známkou 4,3. Instalační balíček velký 3,2 MB lze použít na telefonech a tabletech s Androidem 4.0 a vyšším.

Ke spokojeným uživatelům patří Dennis Pražák. Ten vedle pěti hvězdiček napsal ještě komentář: „Nejlepší rozvrh na Android. Konečně se nastavování všech hodin a přestávek stalo zábavou. Výborné widgety i na zamykací obrazovce. Užitečná je také možnost ztišení zvuku před hodinou a upozornění na nadcházející úkoly a zkoušky.“

Timetable
Timetable

Kalendář Google

Od specializovaných programů se vracíme se ke spíše obecným aplikacím. Kalendář Google doporučuje Karel Kilián: „S tímto programem si můžete plánovat nejen své školní povinnosti, ale též soukromý čas. Patrně největší výhodou je synchronizace skrze účet Google, takže své úkoly, události a akce budete mít k dispozici takřka kdykoli a kdekoli – na mobilu, v tabletu, notebooku i počítači. Kalendář má také dobře zpracované připomínky, sdílení s dalšími uživateli, nastavení barev a dalších parametrů. Sám si bez tohoto plánovače už snad ani neumím představit svůj život.“

Kalendář Google tedy zdaleka není jen program, který budete mít v telefonu. Jedná se o propracovaný cloudový systém pro plánování času se všemi s tím spojenými výhodami.

Vyhledávací gigant v Obchodě Play prezentuje jako zásadní tyto vlastnosti a funkce:

  • Události z Gmailu – let, hotel, koncert, rezervace restaurací a další události se automaticky přidají do vašeho kalendáře.
  • Seznamy úkolů v kalendáři – použijte novou funkci připomínky k vytvoření seznamu úkolů, který budete mít neustále na očích.
  • Prohlédněte si svůj rozvrh s fotografiemi a mapami místy, kam hodláte jet.
  • Můžete rychle vytvářet události s inteligentními návrhy na předmětu, místa a pozvaných lidí.
  • Různé způsoby zobrazení kalendáře – například možnost přepínat mezi zobrazením jednoho dne a přehledu několika dnů najednou.
  • Všechny vaše kalendáře na jednom místě – aplikace pracuje se všemi kalendáři na vašem telefonu, včetně Exchange.

The new Google Calendar app for Android and iPhone

The new Google Calendar app for Android and iPhone

Kalendář Google má nainstalováno více než sto milionů uživatelů a jeho průměrná známka je 4,1.

K milionům spokojených patří též Jiří Dvořák, jehož komentář si dovolíme citovat: „Synchronizuje bez problémů mé používané kalendáře na účtech Google a pomoci GoogleSync i kalendář v Outlooku na Exchangi. Velmi šikovné je nastavování času u vytvářených události pomoci „aktivního ciferníku“. Originální a praktické;-) Doplnil bych ještě u denního zobrazení kalendáře přehled události ve spodní části displeje (stejně jako to má například povedený kalendář Huawei).“

Google Calendar
Google Calendar

Taháky do kapsy

Kdo nikdy nepoužil ve škole tahák, ať rovnou přeskočí na další aplikaci! :) No a vy ostatní se můžete podívat, proč Daniel Macho doporučil právě tento program: „Tahle se prý používá u testů, kde vyučující tolerují smartphony v hodině :-D“

Autoři z českého vývojářského studia Tech-Apps popisují své dílko následovně: „Pokud se chcete připravovat do školy v tramvaji, při chůzi, zkrátka při cestě do školy, nebo i doma, s tím, že máte vše důležité v mobilu, jsou pro vás Taháky do kapsy jasnou a spolehlivou volbou.“

Poté jmenují základní funkce a výhody:

  • V aplikaci naleznete stovky zápisů ze všech základních předmětů (český jazyk, matematiky, fyzika, biologie, zeměpis, dějepis, chemie, angličtina).
  • Všechny zápisy jsou offline.
  • Zápisy můžete vyhledávat funkcí „Vyhledávání“, nebo si je ukládat mezi oblíbené.
  • Do aplikace můžete vy i ostatní uživatelé přidávat zápisy vlastní, čímž se celá aplikace stále rozšiřuje.
  • Díky sekci „Jazykové fráze“, anglickým textům a online testům na procvičování nejen slovní zásoby se aplikace hodí i pro učení cizích jazyků od Angličtiny, přes Italštinu až třeba po Čínštinu.

Taháky do kapsy

Taháky do kapsy

Taháky do kapsy si dosud stáhlo něco přes padesát tisíc uživatelů a jejich průměrná známka je 4,0.

Ke kladně hodnotícím patří například Honza David Lukáš, který napsal: „Naprosto perfektní aplikace. Všem doporučuji. Nic lepšího k přípravě do školy neseženete!! :D“

Taháky do kapsy
Taháky do kapsy

Bakaláři – oficiální aplikace

Předposlední nominace dnešního přehledu patří aplikaci Bakaláři z dílny Bakaláři software s.r.o.. Jedná se o software pro školy, nabízející zpracování agendy prakticky všech oblastí školního života, jako je například elektronická třídní kniha, rozvrh hodin, či internetová žákovská knížka. Abyste tedy využili tento program, musí ho podporovat vaše vzdělávací zařízení.

Aplikaci doporučil Karel Kilián, který tvrdí: „Jde o poměrně pěkně zpracovaný systém, ve kterém (za předpokladu, že se o něj ve škole stará někdo zodpovědný) poskytuje skoro vše, co může student potřebovat vědět. Včas tak zjistíte, jak se změnil rozvrh na následující den, okamžitě budete vědět své známky, včetně výsledného průměru. Uživatelské prostředí sice nedávno prošlo částečnou změnou vzhledu, přesto by ještě další posun směrem k moderním designovým trendům UI nebyl na škodu. Celkově jde ale o užitečného pomocníka, kterého studenti určitě ocení.“

Dle autorů aplikace umožňuje přístup k zobrazování známek, rozvrhu a suplování, domácích úkolů, absence, komunikaci mezi rodiči a školou a další informace podobně jako ve webové verzi.

Jako hlavní výhody jsou jmenovány:

  • Možnost používání bez nutnosti opakovaného zadávání.
  • Pohodlné ovládání.
  • Režim offline umožní stáhnout data doma a pak ve škole prohlížet např. rozvrh a suplování bez nutnosti být stále připojen k Internetu.
  • Pro rodiče pohodlné přepínání mezi účty více dětí i na různých školách.

Bakaláři se na českých školách očividně poměrně dobře uchytili, neboť tuto aplikaci si stáhlo již více než sto tisíc uživatelů. Průměrná známka je přitom 3,9. Instalační balíček velký 5,4 MB vám bude fungovat na Androidu 4.0 a novějším.

Pět hvězdiček dal tomuto programu uživatel, který se podepsal jako Wolve Czech. Kromě toho napsal: „S touto aplikací jsem naprosto spojen :) Přesně na něco takového jsem čekal ;)“

Bakaláři - oficiální aplikace (zastaralá)
Bakaláři - oficiální aplikace (zastaralá)

Školní rozvrh

Poslední program tohoto dílu cyklu SvětAndroida doporučuje nese prostý název Školní rozvrh. Doporučil ho Daniel Macho s tím, že má jít o jeden z nejlepších programů pro evidenci rozvrhu vyučovacích hodin.

Autoři z vývojářského studia Inmite lákají případné zájemce na následující: „Také tě nebaví složitě opisovat a kreslit školní rozvrhy, které nakonec skončí umaštěné na dně tašek, kde je neustále hledáš, a když už je najdeš, stejně se v nich nezvládneš orientovat?

S chytrým telefonem a aplikací Školní rozvrh můžeš na zbytečnou práci zapomenout. Jednoduše a velmi rychle si vytvoříš přehledný rozvrh, který pak budeš po ruce vždy, když to budeš potřebovat. Stačí jen vylovit telefon a mrknout, co tě zrovna čeká za hodinu.“

Jako zásadní vlastnosti pak jmenují:

  • Možnost vytvoření více rozvrhů a přepínání mezi nimi.
  • Barevně odlišené hodiny.
  • Zapisování úkolů.

Školní rozvrh dosud zaznamenal přes sto tisíc stažení a jeho průměrná známka je 3,9.

Jordan Moravenov, který program hodnotil nejvyšší možnou známkou, napsal do komentáře: „Používal jsem tuto aplikaci dříve na gymnáziu a teď i na univerzitě. Velmi přehledný rozvrh, který mám vždy po ruce.“

0f127d1d72242fcf58cc641875553bd3?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Čtenáři doporučují nejlepší aplikace pro školou povinné

Víme, že ani přes poměrně dlouhý seznam nominovaných aplikací jsme zdaleka nevyjmenovali všechny programy, které se mohou hodit žákům a studentům. Závěrečné slovo tedy v rámci tradice cyklu SvětAndroida doporučuje necháváme vám – našim čtenářům. Přes formulář níže můžete nominovat další aplikace, které jsme v redakčním přehledu nezmínili. Společnými silami tak můžeme sestavit seznam těch opravdu nejlepších aplikací pro školou povinné, jež si lze stáhnout a nainstalovat.

Nominovat můžete například:

  • Programy, jež umí vypočítat vyfocený či zadaný příklad, včetně postupu.
  • Různé taháky, ať už offline, nebo online.
  • Vysloveně školní aplikace, napojené například na školní systém pro sledování rozvrhu, známek a dalších důležitých informací ze strany školy.
  • Programy, které pomohou při osvojení nějaké látky/učiva.
  • Aplikace s rozvrhem hodin, případně pro zadávání úkolů.
  • Kalkulačky, zápisníčky, tabulky, referáty, prostě cokoli, co má svou reálnou předlohu v podobě mobilní aplikace.

Uzávěrka je ve čtvrtek 31. prosince v 6:00 a článek s vašimi nominacemi vyjde 7. ledna – proto se svými nominacemi neváhejte, a co můžete udělat dnes, neodkládejte na zítřek ;).

Prosíme především o pokud možno co nejdetailnější popisy funkcí a zdůvodnění, proč si nainstalovat právě ten či onen program, které by se daly citovat v článku jako vaše doporučení! Nominovat můžete nejen aplikace, které aktivně používáte, ale i takové, jež jste zkusili, ale už je nehrajete/nemáte nainstalované, máte je v telefonu od výrobce, něčím vás zaujaly, myslíte si, že jsou dobré, atd..

Chcete-li nominovat více programů, můžete formulář použít vícekrát. Za vaše nominace předem velice děkujeme!

Nominace byly ukončeny ve čtvrtek 31. prosince v 6:45

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (3)