SvětAndroida doporučuje: aplikace na sledování provolaných minut, odeslaných SMS a přenesených dat

ikona

Nenapsali jste tento týden příliš mnoho SMS? Už jste provolali volné minuty pro tento měsíc? Jak jste na tom s přenesenými daty – překročili jste FUP? Právě na tyto otázky by vám měly odpovědět aplikace, které si představíme ve 30. kole pravidelného cyklu SvětAndroida doporučuje.

Zadání pro redaktory tentokrát znělo: „Nominujte aplikace, které buď pouze informují o počtu/délce/objemu, tak ty, které jsou schopné vytvářet nějakou formu výstupů („reporty“), až po aplikace, které jsou schopné při překročení nastaveného limitu nějakým způsobem reagovat. Samozřejmě se může jednat o jednoúčelové programy (např. pouze sledování odeslaných SMS), tak i komplexnější balíky, sledující více nebo všechny údaje.“

Z výsledků jsme nakonec byli poměrně překvapeni: nominací se zúčastnili jen dva redaktoři, kteří doporučili čtyři aplikace. Ostatní buď uvedené údaje sledují s pomocí operačního systému (nutno konstatovat, že informace, které poskytuje Android 4.0 a vyšší mohou těm méně náročným postačovat), případně nemají potřebu sledovat provolané minuty, ani přenesená data. Než se podíváme na to, jaké programy přinesl tento díl, připomeňme si, jak tento seriál vlastně funguje a jaká jsou jeho pravidla.

Jak funguje cyklus SvětAndroida doporučuje/Čtenáři doporučují?

  • První týden zvolíme téma následujícího kola „SvětAndroida doporučuje„. Témata přitom vybíráme z výsledků čtenářské ankety, kterou jsme vyhlásili v říjnu. Po vyhlášení tématu (v tomto případě byly nominace zahájeny 10. ledna) mají redaktoři týden na to, aby nominovali své oblíbené programy.
  • Po ukončení nominací (tj. v případě tohoto dílu 17. ledna) začíná příprava článku SvětAndroida doporučuje.
  • Článek vychází následující čtvrtek (24. ledna) a na jeho konci je připraven formulář pro čtenáře. Většinou totiž redakční nominace nepokryjí kompletní segment, proto dáváme slovo našim čtenářům, aby přidali programy, jež by podle jejich mínění neměly zůstat opomenuty. Čtenáři mají na své nominace týden – v tomto případě tedy mohou doporučovat do 31. ledna.
  • Po uzávěrce začínáme připravovat článek Čtenáři doporučují, na jehož přípravu máme opět jeden týden. Článek Čtenáři doporučují: aplikace na sledování provolaných minut, odeslaných SMS a přenesených dat tedy vyjde 7. února. V tento den také vybereme téma a začnou redaktorské nominace pro 31. kolo SvětAndroida doporučuje.

Pořadí ve článku

Pořadí ve článcích z cyklů “SvětAndroida doporučuje” a “Čtenáři doporučují” je určeno podle následujícího klíče:

  1. Podle počtu nominací; více nominací = lépe.
  2. v případě shody podle hodnocení aplikace v Obchodě Google (v případě, že má aplikace placenou a neplacenou/zkušební verzi, počítá se hodnocení té, která je zdarma); vyšší hodnocení = lépe,
  3. v případě shody podle počtu hodnocení v Obchodě Google; více hodnocení = lépe,
  4. v případě shody podle počtu pětihvězdičkových hodnocení; více hodnocení = lépe.

V tomto díle byla každá aplikace nominována pouze jednou, takže o pořadí rozhodovala známka v Obchodě Play, eventuálně počet hodnocení.

My Data Manager

Asi největším problémem, který mají čeští uživatelé se svými mobilními operátory, je omezení měsíčního objemu přenesených dat. Nejedná se však výhradně o české specifikum, což potvrzuje skutečnost, že Google zakomponoval jednoduché sledování tohoto údaje i do operačního systému Android. Ne každému ale stačí jen základní informace, proto dejme slovo Karlu Kiliánovi, který nominoval první aplikaci našeho přehledu: „My Data Manager je podle mne asi nejlepší aplikace pro sledování přenesených dat. Sleduje přitom nejen data, která jste stáhli/odeslali skrze mobilní síť, ale také Wi-Fi. Co se mi hodně líbí, je zobrazování základních informací v notifikační liště – údaje tak mám skoro permanentně před očima a vím, jakou mám rezervu do konce měsíce, kdy mi začíná nový FUP.

My Data Manager - informace v notifikační liště My Data Manager – informace v notifikační liště

My Data Manager - rozpis spotřeby dat aplikacemi My Data Manager – rozpis spotřeby dat aplikacemi

Po tapnutí se dostanu doslova do ráje statistických dat a nejrůznějších grafů. Mohu například sledovat, kdy jsem v průběhu dne přenesl nejvíce dat, zjistit, která aplikace nejvíce zatěžuje mobilní i bezdrátový Internet v poslední hodině, dni, nebo měsíci, a řadu dalších údajů. Snadno tak odhalím program, který svou nenasytností hrozí vyčerpáním FUPu, nebo který komunikuje s Internetem, ačkoli to ke své funkci vlastně vůbec nemá dělat. Aplikace rozlišuje data přenesená přes Wi-Fi, mobilní síť a v roamingu. Velmi se mi líbí jasné, přehledné a uživatelsky přívětivé grafické provedení aplikace. Nesporným pozitivem je skutečnost, že My Data Manager můžete používat úplně zadarmo. Za tip na tuto skvělou aplikaci alespoň dodatečně děkuji Veronice Nepejchalové.“

My Data Manager - denní graf přenesených dat My Data Manager – denní graf přenesených dat

My Data Manager - koláčový graf dat aplikací My Data Manager – koláčový graf dat aplikací

Autoři aplikace – vývojářské studio Mobidia Technology – se na jednom z prvních míst chlubí hodnocením serveru CNET, který jejich program označil za „neuvěřitelně praktický nástroj“. Jako jeho hlavní funkce pak deklarují:

  • Jednoduché nastavení a snadné použití.
  • Zjištění aplikací, které přenášejí nejvíce dat pomocí automatického sledování přenesených dat.
  • Možnost nastavení upozornění před překročením limitu.
  • Sledování historie používání Internetu s pomocí snadno pochopitelných grafů.
  • Snadno zjistíte, zda používáte optimální datový tarif, můžete-li přejít na nižší, nebo byste naopak měli pouvažovat nad vyšším limitem.

My Data Manager - souhrnný pohled na měsíční stav My Data Manager – souhrnný pohled na měsíční stav

My Data Manager - nastavení tarifů My Data Manager – nastavení tarifů

Je také vhodné upozornit, že My Data Manager nepodporuje přesun na paměťovou kartu. Pokud byste tak učinili, je možné, že služba, starající se o monitoring, nebude fungovat správně.

Zbývá dodat, že aplikaci si stáhlo již více než milion uživatelů a může se pochlubit velmi pěknou známkou 4,6.

Mobidia’s My Data Manager: No more surprises! No more overage charges!

Mobidia's My Data Manager: No more surprises! No more overage charges!


My Data Manager: Data Usage
My Data Manager: Data Usage

Onavo Count | Monitor Data

O aplikaci Onavo Count nečtete na stránkách SvětAndroida.cz poprvé – v září 2011 se jí v poměrně podrobné recenzi věnoval Karel Kilián, který tento program také nominoval. „Onavo mám v mobilu od doby, kdy jsem ho recenzoval, protože jsem stále přesvědčen o tom, že jde o jeden z nejlepších programů tohoto typu. Občas mě sice naštve otravováním v notifikační liště (nemám na mysli reklamu, ale upozornění na dosažení FUPu či na roaming), nicméně klady jednoznačně převažují.

Onavo Count - měsíční skóre Onavo Count – měsíční skóre

Program poskytuje podrobné reporty o čerpání dat v rámci účtovacího období, denní, týdenní a měsíční statistiky. Samozřejmě nechybí to nejdůležitější: možnost zjistit, kolik dat jednotlivé aplikace vyčerpaly (opět možno zobrazit za poslední den/týden/měsíc). Proti My Data Manageru sice neoslní pěkně zpracovanými grafy, umí ale jednu moc užitečnou věc: zablokovat konkrétnímu programu přístup na Internet přes mobilní data a dovolit mu komunikaci pouze v případě připojení přes Wi-Fi. Snadno tak můžete „ořezat“ programy, jež toto nastavení samy o sobě nenabízejí. Zmínit musím také poměrně široké možnosti konfigurace, díky kterým snadno nastavíte všechny parametry podle vašeho tarifu. Také tento program můžete stáhnout a používat zcela zdarma“

Onavo Count - využití dat aplikacemi Onavo Count – využití dat aplikacemi

Onavo Count - detaily aplikace Onavo Count – detaily aplikace

I v tomto případě se vývojáři chlubí řadou získaných ocenění redaktorů odborných periodik a anket – například TheNextWeb vyhlásil v roce 2011 tento program jako nejlepší mobilní startup a získal také cenu čtenářů. Jako hlavní vlastnosti jmenují:

  • Upozornění a varování – oznámení o aplikacích, které přenášejí data, když se blíží FUP, nebo při roamingu.
  • Výběr ze tří widgetů na domovskou obrazovku, které informují o využití dat.
  • Omezení vybraných aplikací pouze na Wi-Fi, nebo blokování mobilních dat při překročení limitu (využijete asi jen u tarifů, kde se za data navíc platí další náklady).
  • Díky komunitě uživatelů Onavo můžete zjistit, zda nově nainstalovaná aplikace není známa jako „žrout dat“.
  • Včasné výstrahy, když objem přenesených dosáhne nastavené hranice. Kromě toho lze také sledovat a předpovídat zda a kdy dosáhnete limitu FUP.
  • Jednoduché nastavení: stačí nastavit FUP, fakturační období a náklady.

Onavo Count - odhad měsíčního stavu Onavo Count – odhad měsíčního stavu

Onavo Count - možnosti nastavení Onavo Count – možnosti nastavení

Podobně, jako My Data Manager, má i Onavo více než milion stažení. Známka 4,5 ho jen těsně zařadila na druhé místo dnešního přehledu.

34f1e040c70c80ced037ddcc0f849333?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

DroidStats

Zatím jsme monitorovali pouze data, nyní se podíváme i na SMSky a hovory. Karel Kilián představuje program DroidStats: „Tato aplikace vám dává možnost sledovat provolané minuty, počet odeslaných SMS zpráv a datové přenosy. Snadno tak můžete kontrolovat své náklady, získat řadu informací a statistiky vašeho používání telefonu. Zmínit bych měl také zobrazování těchto informací v několika různých widgetech.“

DroidStats - celkový přehled DroidStats – celkový přehled

DroidStats - statistiky hovorů DroidStats – statistiky hovorů

Autor Michael Ludwig na oficiálním webu představuje své dílko následovně: „Pokud například můžete zdarma měsíčně provolat 100 minut, poslat 150 SMS a využít 200 MB dat, s touto aplikací uvidíte, kolik SMS, minut a dat jste využili a kolik vám ještě zbývá. Pokud jste zadali sazby, můžete při překročení limitů sledovat, kolik budete muset zaplatit navíc. Veškeré informace lze zobrazit v přehledu a třech pěkných widgetech. Nechybí ani oznámení při dosažení nastavení hranice. Chcete-li analyzovat způsob, jakým používáte telefon, mohou se vám tyto statistiky hodit.“

DroidStats - detailní statistiky hovorů DroidStats – detailní statistiky hovorů

DroidStats - statistiky textových zpráv DroidStats – statistiky textových zpráv

Do budoucna Ludwig chystá:

  • týdenní vyúčtování,
  • různé začátky fakturačních období,
  • funkce pro export, zálohování a obnovení,
  • historii měsíčních statistik.

DroidStats - statistiky přenesených dat DroidStats – statistiky přenesených dat

DroidStats - možnosti nastavení DroidStats – možnosti nastavení

K dispozici je verze zdarma, kterou si stáhl více než milion uživatelů, z nichž část udělila aplikaci průměrnou známku 4,4. Pokud byste chtěli následující prémiové funkce, budete si muset koupit „klíč“ za necelých 60 korun.

  • Konfigurace widgetů – jaké statistiky mají zobrazovat, nastavení průhlednosti.
  • Navíc widget v rozměru 4 x 1 a alternativní 1 x 1.
  • Widget, který se zobrazuje v oznamovací oblasti.
  • Rozpis spotřeby dat po jednotlivých aplikacích (jen Android 2.2 a vyšší).
  • Možnost prohlížení chronologického záznamu všech SMS a volání s dalšími informacemi.
  • Zálohování a obnovení konfigurace a informací o volání a SMS.
  • Export údajů o hovorech a SMS do formátu CSV.
  • Rozšířené statistiky s koláčovými grafy.

[Appvorstellung] DroidStats

[Appvorstellung] DroidStats

e7d1ca6ed52ef4522bed3a881e23f0f3?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Call Meter 3G

Na závěr tu máme tip Tomáše Očadlého, který doporučuje Call Meter 3G s tímto komentářem: „Tuto aplikaci jsem si oblíbil, protože mám poměrně specifické požadavky (speciální tarif), které si díky této aplikaci a množstvím výjimek, které nabízí, můžu ošetřit. Bonusem je pěkný vzhled a widgety na plochu.“

Call Meter 3G - souhrnný pohled Call Meter 3G – souhrnný pohled

Aplikace ukazuje statistiky hovorů, SMS a přenesených dat, přičemž dovoluje nastavit různé limity. Podporuje velké množství účtovacích režimů, takže je schopna přizpůsobit své chování způsobu účtování vašeho operátora.

Call Meter 3G - filtr protokolu (pouze data) Call Meter 3G – filtr protokolu (pouze data)

Call Meter 3G - měsíční statistiky Call Meter 3G – měsíční statistiky

Call Meter 3G je open source, který jeho autor Felix Bechstein programuje ve svém volném čase. Proti starší verzi Call Meter NG je tato kompletně přepracovaná a přináší celou řadu funkcí, jako jsou widgety nebo upozornění. Přepracovaná architektura dovoluje zadávání složitějších tarifů.

Dejme slovo Ladislavu Formánkovi – jednomu z uživatelů, který v Obchodě Play vyjádřil svůj názor: „Na pět hvězd to ještě není, ale už moc nezbývá. Zjistil jsem, že nejlepší pro složitější účtování tarifů je stáhnutí univerzálního nastavení ze stránek autora, z něj se pak dá vycházet pro individuální tarif. Bohužel má aplikace stále ještě několik nedostatků. Nelze pojmenovat seznam vlastních čísel a nefunguje pořádně tarifikace po dosažení limitu tarifu. Chtělo by to nějaký podrobnější návod.“

Call Meter 3G - manuální přidání záznamu Call Meter 3G – manuální přidání záznamu

Call Meter 3G - možnosti nastavení Call Meter 3G – možnosti nastavení

Call Meter 3G má v Obchodě Play hodnocení 4,4, stáhlo si ho přes půl milionu uživatelů a právě a jen menší počet hodnotících ho v dnešním přehledu poslal na poslední místo.

b67e867cc7f0dbcf8b4a41c3b490add0?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Čtenáři doporučují: aplikace na sledování provolaných minut, odeslaných SMS a přenesených dat

Máme za sebou čtyři aplikace, nominované redaktory našeho serveru. V tomto případě je takřka jisté, že jsme ani zdaleka nevyjmenovali všechny programy, se kterými můžete kontrolovat provolané minuty, odeslané SMS a přenesená data. Již tradičně tedy závěrečné slovo patří vám – našim čtenářům! Víte o nějaké šikovné aplikaci tohoto typu, která v dnešním vydání není? Podělte se o svůj tip s ostatními – nominujte ji skrze formulář níže. Napište nám, kterou aplikaci považujete za hodnou zmínky, v čem překonává svou konkurenci a proč by si ji naši čtenáři měli nainstalovat.

Na základě vašich tipů sestavíme článek “Čtenáři doporučují: aplikace na sledování provolaných minut, odeslaných SMS a přenesených dat“, který vyjde 7. února.

Uzávěrka čtenářských nominací je ve čtvrtek 31. ledna v 6:00! S nominací tedy neváhejte ;)

Chcete-li nominovat více aplikací, použijte nominační formulář opakovaně.

Za vaše nominace předem velice děkujeme!

Nominace byly ukončeny.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (24)