TOPlist

SvětAndroida doporučuje: 13 živých tapet (2.)

ziva_tapeta_ikona

Historicky první díl cyklu SvětAndroida doporučuje vyšel v dubnu loňského roku a představili jsme v něm sedmnáct živých tapet. Pro velký úspěch jsme se rozhodli toto téma zopakovat s tím, že tentokrát dostanou slovo i naši čtenáři (navazující „Čtenáři doporučují“ jsme totiž začali vydávat až červenci). Kolegové z redakce tedy dostali následující zadání: „Nominovat můžete nejen tapety, které aktivně používáte, ale i takové, jež jste zkusili, máte je v telefonu od výrobce, něčím vás zaujaly, myslíte si, že jsou dobré, atd.“

Pořadí v tomto článku je určeno následujícím klíčem:

  1. Podle počtu nominujících redaktorů,
  2. v případě shody podle hodnocení aplikace v Obchodě Play (v případě, že má aplikace placenou a neplacenou/zkušební verzi, počítá se hodnocení té, která je zdarma); vyšší hodnocení = lépe,
  3. v případě shody podle počtu hodnocení v Obchodě Play; více hodnocení = lépe,
  4. v případě shody podle počtu pětihvězdičkových hodnocení; více hodnocení = lépe.

Protože každou tapetu nominoval právě jeden redaktor, je pořadí tentokrát určeno hodnocením v Obchodě Play a dále počtem hodnotících uživatelů.

Jak funguje cyklus SvětAndroida doporučuje/Čtenáři doporučují?

  • Na začátku je téma, které si v redakci zadáme, a redaktoři mají týden na to, aby nominovali své aplikace.
  • Po uzávěrce máme týden na zpracování, sepsání, pořízení snímků obrazovky, aby ve čtvrtek mohl vyjít další díl cyklu SvětAndroida doporučuje.
  • Na konci článku je formulář, přes který mohou čtenáři nominovat aplikace, které v přehledu, dle jejich mínění, chybí. Uzávěrka je následující čtvrtek – v tomto případě 19. července.
  • Za týden poté vychází článek postavený na nominacích čtenářů, neboli „Čtenáři doporučují„. V případě živých tapet se tedy můžete těšit na 26. července.

Celkem jsme přijali třináct nominací od pěti redaktorů. Tradiční úvodní seanci máme tedy za sebou a můžeme se jít podívat na to, jaké živé tapety se líbí redaktorům našeho portálu!

Biomechanical Droid

Tapetu Biomechanical Droid nominoval do dnešního přehledu Honza Dolejš, který vám ji nyní také představí: „Živá tapeta, která dokáže nahnat hrůzu. Pěkně zpracovaný biomechanický robot spolu s dalšími efekty dodá Vašemu telefonu netradiční nádech. Androiďák z masa a kostí dokáže reagovat na váš prst a vždy ho bedlivě sleduje. Plná verze umožňuje výběr z dalších šesti barevných schémat. Tapeta je však trochu náročnější na výkon stroje (a nejspíše má i vyšší spotřebu).“

Dodejme, že tato tapeta se na první místo našeho přehledu dostala díky doslova bombastickému průměrnému hodnocení známkou 4,8. Na druhou stranu ale musíme brát v úvahu, že ji dosud hodnotilo méně než 100 uživatelů.

Vývojář Adam Ratan má přitom na svém kontě již pěknou řádku živých tapet, jejichž hodnocení nebývají horší než 4,2. U této slibuje animovanou scénu a interaktivní dotekové efekty.

Jak již uvedl Honza, tapetu je možné používat zdarma s jistými omezeními v konfiguraci, nebo si můžete pořídit placenou verzi za cca 35 Kč se širšími možnostmi přizpůsobení. V případě verze zdarma lze nastavit jen počet snímků za sekundu.

Biomechanical Droid Live Wallpaper

Biomechanical Droid Live Wallpaper

Biomechanical Droid

Biomechanical Droid

Biomechanical Droid Free
Biomechanical Droid Free

adidas EURO 2012 LiveWallpaper

Fotbalové mistrovství Evropy již sice máme za sebou, nicméně tuto sportovní událost si můžete připomínat při každém pohlédnutí na displej telefonu. Nominace, dle hodnocení v Obchodě Play druhé nejlepší tapety dnešního přehledu, přišla opět od Honzy Dolejše. Předáváme slovo: „Živá tapeta, která nemohla uniknout žádnému fanouškovi fotbalového turnaje Euro 2012. Plocha přístroje se změní ve fotbalový trávník s vlajkou týmu, který je podle vás favorit (doufám, že si každý nastavuje Českou republiku :-)). Na zeleném porostu se také objeví míč, který reaguje na pohybové senzory v přístroji a můžete ho tak prohánět nakláněním telefonu/tabletu.“

Dodejme, že adidas EURO 2012 LiveWallpaper má jen jednu verzi a ta je zdarma. Cellfish Studios zatím vydali čtyři živé tapety, nicméně fakt, že se nejedná o žádné amatéry, potvrzuje skutečnost, že v tomto případě se jedná o oficiální licencovanou aplikaci na zakázku Adidasu, sponzora UEFA Euro 2012. Ostatně udržet si při více než milionu instalací známku 4,6, to už musí být hodně dobrý program!

V nastavení najdete možnost volby počtu míčů, vlajky ve středu, nebo typ čar na hřišti (normální, polské, nebo ukrajinské)

Uživatelům se, soudě dle hodnocení v Obchodě Play, tapeta líbí, hodnotí ji v superlativech jako „velmi pěknou“ či „perfektní“, kromě toho poukazují také na dobrou stabilitu a plynulost. Jen minimum kritických reakcí se sneslo na náročnost na baterii a prostor.

Adidas EURO 2012 Live Wallpaper for Android!

Adidas EURO 2012 Live Wallpaper for Android!

adidas EURO 2012 LiveWallpaper

adidas EURO 2012 LiveWallpaper

f4229ed2f98d7344cfdac553d5ec6465?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Vortex Galaxy

Hlubiny vesmíru táhnou, jak ukázal nejen předchozí, ale i tento díl živých tapet. Jako první se vydáme mezi galaxie s tapetou, kterou doporučil Karel Kilián. Ten ke své nominaci uvedl: „Živé tapety sice vůbec nepoužívám, neboť i bez nich můj telefon vysává baterku poměrně slušným tempem. Přesto sem tam nějakou tu tapetu vyzkouším, abych viděl, co všechno je možné mít na domovské obrazovce.“ Vývojář maxelus.nett má na svém kontě dvacítku tapet, přičemž s Vortex Galaxy „se proletíte pestrobarevnou mlhovinou, přičemž provedení pohybu je tak reálné, že při delším zadívání se opravdu získáte pocit, že letíte prostorem.“ V nastavení lze určit rychlost pohybu (pomalejší více šetří baterii), zapnout/vypnout okolní hvězdy, a zda se má animace přehrávat i při pohybu na displeji.

V hodnocení v Obchodě Play například uživatel s přezdívkou Segeer o Vortex Galaxy napsal: „zatím nejhezčí wallpaper, který jsem nalezl.“

Autor má mimochodem v nabídce ještě další tři galaxie – stínovou, ledovou a pekelnou, takže pokud by vám nevyhovovala tato, můžete zkusit alternativy. Potěšující zprávou je, že všechny galaktické tapety od maxelus.nett jsou k dispozici zdarma.

Vortex Galaxy – maxelus.net

Vortex Galaxy - maxelus.net

Vortex Galaxy

Vortex Galaxy

Vortex Galaxy
Vortex Galaxy

Digital Flux Free LWP

Také tuto tapetu nominoval Karel Kilián. Pochází od vývojářského studia D’Keesto Software, jež má na kontě kromě sedmi tapet také několik aplikací. „Je to tapeta, která zaujme kombinací černé a červené barvy, hrou světel a stínů, jakož i prostorovým efektem.“ V nastavení, do kterého se dostanete kdykoli trojím poklepáním na ploše, je možnost přiblížení (větší přiblížení = méně krychliček = vyšší výkon), zapnutí a vypnutí anti-aliasingu a přesného vykreslování stínů.

Tapetu Digital Flux Free LWP lze stáhnout a používat zdarma, a pokud by se vám líbila, můžete podpořit vývojáře zakoupením placené verze, která se vám odmění možností změny barvy kostek.

https://www.youtube.com/watch?v=vU8s6j5mXfw

Digital Flux Free LWP

Digital Flux Free LWP

Digital Flux Live Wallpaper
Digital Flux Live Wallpaper

Shake Them All! Live Wallpaper

Kolega Tomáš Hochmuth začal svou nominaci živé tapety s určitou dávkou negativity: „Živé tapety jsem vždy odsuzoval z jednoduchého důvodu. Zbytečně zatěžují baterii a u slabších telefonů také znatelně procesor.“ Nicméně, neobávejte se – Tomáš nakonec přeci jen jednu tapetu nominoval! „Jelikož jsem ovšem hračička, nedalo mi to a v určitých periodách jsem hledal nové a nové Live Wallpapery, které by nebyly tak náročné. A našel jsem! Shake Them All je naprosto povedená záležitost, se kterou pobavíte nejednoho kamaráda či kamarádku. Živá tapeta se skládá z barevného pozadí (barvu si dle palety určíte sami) a určitého počtu malých Androidků (max. 50). Tito robůtci reagují díky vestavěným senzorům na jakýkoliv pohyb. Pokud telefon nakloníte, robůtci budou padat na stranu displeje, na kterou jste mobil naklonili. Do robůtků lze také na displeji šťouchat prsty. V menu aplikace je možné nastavit prakticky vše, ovšem násilně přeložená angličtina přes Google překladač působí místy až komicky. Určitým negativem může být také otravující notifikace – tu lze naštěstí deaktivovat. Poslední aktualizace této aplikace proběhla 9. srpna 2011, což je trošku škoda, ovšem aplikace funguje stabilně, čili autor zřejmě vyhodnotil, že další updaty nejsou potřeba. Neříkám, že je tento wallpaper z celého Play Store nejlepší, ovšem díky povedené fyzice si zaslouží oprávněnou pozornost. Navíc běží i na slabších strojích a jeho šetrnost k baterii je až pozoruhodná. Za vyzkoušení rozhodně stojí.“

Doplňme Tomáše ještě o názor uživatelky Psychoklara, která Shake Them All! označila jako „nečekaně zábavné“. „Vyzkoušela jsem to v práci a fungovalo to jako skvělý antistres. Překvapila mě spousta možností nastavení (procenta citlivosti na zvuk, pohyb, výběr panáčků, počet, velikost atd.). Doporučuju zkalibrovat zvuk v tichu a pak si pustit nahlas hudbu. Androidi vibrují do rytmu :). Vůbec nechápu jak mě mohla taková blbina tak nadchnout :).“

V nastavení můžete určit počet a velikost robotů, jejich vzhled a barvu, typ a barvu pozadí, jakož i reakci na jednotlivé podněty. Zbývá jen dodat, že tapeta „Shake Them All!“ je k dispozici v jediné verzi, a to zdarma.

Pokud by vám Tomášův výklad nestačil, račte se podívat na vlastní oči na následující video.

Shake them all!

Shake them all!

Shake Them All! Live Wallpaper

Shake Them All! Live Wallpaper

c8a5a72d219ea41578f3db85dca07ca2?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Galactic Core Live Wallpaper

Jak jsme avizovali výše, vesmír je vděčným tématem animovaných tapet pro Android. Na virtuální cestu do středu spirálové galaxie se můžete vydat s Adamem Kováčem, který Galactic Core Live Wallpaper doporučil: „Jestli jste příznivci vesmíru jako já a také oceňujete jeho nekonečnou krásu, mohla by vás zajímat právě tato appka. Nabízí pár opravdu nádherně zpracovaných galaxií v pohybu, a tak se budete moci kochat pohledem do neznáma a uvědomit si, že ve vesmíru opravdu nejspíše nebudeme sami :-)“

Tapeta reaguje dotek posunem perspektivy a podporuje zobrazení na výšku, takže bude vypadat dobře jak na telefonech, tak na tabletech. Aplikace existuje ve verzi zdarma, ale i jako placená, jež má více možností nastavení, včetně alternativních vizuálních témat, podporuje senzory polohy a přináší několik dalších „vychytávek“!

Podle uživatelů je to tapeta, která by neměla chybět v telefonu všech fandů vesmíru, objevují se ale upozornění na zvýšenou spotřebu baterie.

Galactic Core Live Wallpaper

Galactic Core Live Wallpaper

Galactic Core Live Wallpaper

Galactic Core Live Wallpaper

Galactic Core Free Wallpaper
Galactic Core Free Wallpaper

Jumpgate Free Live Wallpaper

Honza Dolejš nominoval do dnešního kola SvětAndroida doporučuje první dvě živé tapety. Teď ho tu máme znovu – do třetice všeho dobrého a zlého :). Představuje tapetu Jumpgate Free Live Wallpaper: „Androidí robůtek s motorem na zádech vyhýbající se vesmírným nástrahám? Proč ne?! Příjemná živá tapeta, se kterou získáte pocit, že se na Vašem přístroji stále něco děje. Androiďák hbitě uhýbá blížícím se meteoritům a Vy jej můžete sledovat posouváním prstu po plochách.“

Tapeta od Kittehface Software, tj. stejných vývojářů, kteří stojí za Galactic Core Live Wallpaper, navíc reaguje na doteky – na dvojí poklepání vás Android pozdraví, nebo udělá kotoul. V placené verzi můžete nastavit celou řadu parametrů, jako je rychlost letu, hustota asteroidů, barva pozadí, rychlost kamery, vyhlazení animace a další.

Jumpgate Android Live Wallpaper

Jumpgate Android Live Wallpaper

Jumpgate Free Live Wallpaper

Jumpgate Free Live Wallpaper

Jumpgate Free Live Wallpaper
Jumpgate Free Live Wallpaper

My little Pony Live Wallpaper

Kdybyste znali kolegu Ondřeje Kadlece, patrně byste netipovali, že nejvyšší a nejvlasatější člen naší redakce může být fanouškem japonských animovaných pohádek My Little Pony. Inu, je to tak, a Ondřej nominoval živou tapetu právě s tímto motivem. Sám k tomu říká: „Pokud patříte mezi fanoušky seriálu My Little Pony: Friendship is Magic, je tento wallpaper stvořen přímo pro vás. Na výběr je spousta různých poníků včetně hlavní šestice. Pokud poníkům neholdujete, tak doporučuji nezkoušet – vyvarujete se případnému zvracení duhy!

A nezapomeňte – s Rainbow Dash bude váš telefon či tablet o 20% víc cool!“

Zbývá jen dodat, že tato tapeta je nabízena zdarma :).

Při pokusu o pořízení snímků této tapety jsme, bohužel, opakovaně naráželi na hlášku „No ponnies selected, go to settings.“ V nastavení jsme ale žádné poníky nenašli.

My Little Pony – Friendship is Magic | Android Live Wallpaper

My Little Pony - Friendship is Magic | Android Live Wallpaper


fdc47fc7eacf8d9be7b7d700e2006bfd?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

A Neon Path Free

„Neonové pruhy, táhnoucí se 3D prostorem a zářící do tmy, prostě nemohou nezaujmout“, tvrdí o své nominaci Karel Kilián. Nejedná se přitom o video, ale skutečnou animaci, vytvářenou skrze OpenGL. Tapeta podporuje režim na šířku a reaguje na pohyb telefonu.

Verze zdarma dovoluje nastavit rychlost kamery, kvalitu vykreslování a počet snímků za sekundu. V placené variantě můžete nastavit počet neonových pruhů, jejich barvy, barvu oblohy a země, jakož i další parametry, s jejichž pomocí vytvoříte skutečně unikátní scénu.

Autor Christoffer Green má na svém kontě ještě jednu tapetu simulující mraky – A Liquid Cloud.

A Neon Path

A Neon Path

A Neon Path Free

A Neon Path Free

A Neon Path Free
A Neon Path Free

wp clock design live wallpaper

Hodiny na ploše ve formě widgetu jsou populární klasikou. Proč ale nevyužít k zobrazení data a času prostor domovské obrazovky? Adam Kováč doporučil tapetu, která zobrazuje „hodiny jako wallpaper místo widgetu.“ Patrně se shodneme, že je to „Velmi praktické a hezké řešení problému s nedostatkem místa na ploše.“

Stylová tapeta ovšem nemusí ukazovat jen aktuální čas, ale i další údaje. Zde je jejich výčet:

  • Čas, datum, měsíc, rok a týden nebo den v roce.
  • Stav Wi-Fi, SSID, název a typ mobilní sítě (např. UMTS, HSDPA, LTE, 3G, EDGE).
  • Stav baterie v procentech s ikonou nabíjení.
  • Aktuální počasí a teploty (ve stupních Celsia nebo Fahrenheita a povětrnostní podmínky).

Tapeta wp clock nabízí široké možnosti přizpůsobení a je optimalizována pro většinu tabletů a mobilních telefonů – zejména pro ty s Androidem 3.0 a 4.0. Podporuje režim na výšku i na šířku, stejně jako animované obrázky na pozadí.

Podle autora na rozdíl od většiny animovaných tapet tato nijak radikálně nevybíjí baterii – je prý optimalizována tak, aby šetřila energii.

Placená verze přidává další možnosti:

  • Nastavitelný indikátor baterie
  • Nástroj pro oříznutí obrázku na pozadí (pro Android 2.3.3 a vyšší)
  • Textové animace
  • Možnost uložit nastavení
  • Nastavitelné barvy a průsvitnost pro každý prvek
  • Podpora více jazyků
  • Fotbalové obrázky na pozadí

Také uživatelům se, soudě dle reakcí v Obchodě Play, tapeta líbí. Korenisko ji například popisuje jako „Veľmi užitočné živé pozadie s hodinami a napr. aj počasím v textovej podobe. Odporúčam, fakt kvalitná práca a malá spotreba RAM… :)“

https://www.youtube.com/watch?v=zG2kQYdUz-s

wp clock design live wallpaper

wp clock design live wallpaper

6fd248d3f5ae9d3d0ad90854ce1442cc?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Nyan Cat Live Wallpaper

Už jsme tu měli poníky, tak proč si nedat třeba kočku? Tapetu Nyan Cat Live Wallpaper doporučuje Adam Kováč stručně: „Co dodat. Prostě NyanCat bude od teď chodit všude s vámi :-)“ O mnoho sdílnější není ani autor aplikace Walid Halabi, který v Obchodě Play píše: „Vím, že je to další živá tapeta s Nyan Cat, ale pevně věřím, že je pro ni vždy prostor.“ Proti mnoha ostatním má tato částicové efekty a skvěle funguje i na tabletech.

Pokud pořád nechápete, oč tady vlastně je, vězte, že Nyan Cat je název videa, nahraného na YouTube v dubnu 2011. Klip spojil s japonskou popovou písničku s animovanou kočkou s tělem Pop-Tart (=značka ametických sušenek), která letí vesmírem a zanechává za sebou duhovou stopu. Video se dostalo na pátou příčku seznamu nejvíce prohlížených videí na YouTube v roce 2011.

Tapeta s Nyan Cat je ke stažení zdarma.

https://www.youtube.com/watch?v=y7v1PKZV-Z0

Nyan Cat Live Wallpaper

Nyan Cat Live Wallpaper

f6cea06337da9583b932bf1c3a1749a4?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Flow

Pokud máte rádi uklidňující účinky lesa, klidně tekoucího potůčku, slunečního světla, deroucího se přes listí, pak možná tohle bude ta pravá tapeta pro vás! Karel Kilián, který Flow nominoval, říká: „Při recenzi telefonu Samsung Galaxy S III se mi hodně líbila odemykací obrazovka, napodobující vodní hladinu. Tato tapeta sice nereaguje na doteky, nicméně působí efektně a určitě zaujme. Jsem si jistý, že se čtenářům bude libit! Bohužel ve verzi zdarma lze jako jediný parametr nastavit rychlost vlnění.“

Z uvedeného je zřejmé, že existuje také placená verze, která přináší bohatší možnosti přizpůsobení a třicítku kombinací různých popředí a pozadí.

Flow

Flow

245f8f1926b324e4bd91a7fd9e5f5119?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Night Earth Live Wallpaper

Dnešní přehled zakončíme opět vesmírem, ovšem nebudeme se dívat na něj, nýbrž z něj – na naši matičku Zemi. Nominující Karel Kilián k ní říká: „Tapeta nabízí pohled na naši planetu z perspektivy virtuální orbitální stanice. Obzvláště působivé je, že jde o pohled v noci. Night Earth Live Wallpaper sice nenabízí žádné možnosti konfigurace, efektní je ale reagování na naklánění telefonu pohybem scény.“

Tato tapeta se dostala na konec našeho přehledu kvůli známce 3,3, kterou, podle komentářů v Obchodě Play, získala především za to, že se poměrně nepěkně podepisuje na výdrži baterie.

Night Earth Live Wallpaper

Night Earth Live Wallpaper

Night Earth Live Wallpaper
Night Earth Live Wallpaper

Znáte lepší živou tapetu? Nominujte ji!

Zajímavých, pěkných a efektních živých tapet jsou v Obchodě Play stovky, možná tisíce, proto je zřejmé, že se do dnešního přehledu nevešly všechny, které by stály za zmínku. Tradičně tedy dáváme na závěr slovo vám, našim čtenářům. Pokud máte tip na tapetu, která se v tomto přehledu neobjevila nominujte ji přes formulář uvedený níže. Napište nám, čím právě je právě ta „vaše“ tapeta zajímavá, jaké funkce nabízí a proč ji používáte! Věříme, že se nám společnými silami povede najít ty skutečně nejlepší a nejhezčí tapety.

Uzávěrka čtenářských nominací je ve čtvrtek 19. července 2012 v 6:00. Článek „Čtenáři doporučují: živé tapety“ pak vyjde ve čtvrtek 26. července.

Nominace byly ukončeny.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)