Svět androida doporučuje: 5 aplikací pro Twitter

twitter_klienti

Ačkoli Twitter není ani zdaleka nejpopulárnější sociální sítí, existuje pro něj přinejmenším na Androidu patrně nejvíce aplikací, skrze které můžete sledovat, co píšou ostatní a psát své vlastní příspěvky. Přestože se na první pohled většinou dosti podobají, při podrobnějším zkoumání zjistíte, že se liší v mnoha směrech – ať už způsobem ovládání, nebo třeba podporovanými funkcemi.

Rozhodli jsme se v pralese klientů Twitter udělat pořádek a oddělit zrno od plev, proto tomuto tématu věnujeme 31. kolo cyklu „SvětAndroida doporučuje“. Zadání pro redaktory tedy znělo: „Nominujte aplikace, pro čtení a psaní příspěvků na Twitteru. Zaměřte se především na funkce, které vámi navržené programy mají – například podpora Instagramu, náhledy obrázků a videí, možnost plánování odeslání tweetů, práce s více profily apod.“

Jak se následně ukázalo, z redakce používají Twitter aktivně pouze tři členové – Karel Drda, Ondřej Kadlec a Karel Kilián, kteří dohromady nominovali pět aplikací.

Jak funguje cyklus SvětAndroida doporučuje/Čtenáři doporučují?

  • Na začátku v redakci vyhlásíme téma dalšího kola cyklu „SvětAndroida doporučuje“/„Čtenáři doporučují“. Redaktoři mají týden na to, aby nominovali své aplikace.
  • Poté máme týden na zpracování článku „SvětAndroida doporučuje“, sestaveného na doporučeních redaktorů našeho portálu.
  • Na konci článku je formulář pro čtenářské nominace. Čtenáři mají opět týden na to, aby doplnili redaktorský výběr svými doporučeními.
  • Po uzávěrce máme sedm dnů na přípravu článku „Čtenáři doporučují“. V okamžiku jeho vydání začíná celý koloběh od prvního bodu.

Pořadí ve článku

Pořadí ve článcích z cyklů „SvětAndroida doporučuje“ a „Čtenáři doporučují“ je určeno podle následujícího klíče:

  1. Podle počtu nominací; více nominací = lépe.
  2. v případě shody podle hodnocení aplikace v Obchodě Google (v případě, že má aplikace placenou a neplacenou/zkušební verzi, počítá se hodnocení té, která je zdarma); vyšší hodnocení = lépe,
  3. v případě shody podle počtu hodnocení v Obchodě Google; více hodnocení = lépe,
  4. v případě shody podle počtu pětihvězdičkových hodnocení; více hodnocení = lépe.
  5. V tomto díle byla každá aplikace nominována pouze jednou, takže o pořadí rozhodovala známka v Obchodě Play, eventuálně počet hodnocení.

Co je Twitter?

Pokud jste ještě o Twitteru neslyšeli, nebo jste zatím nezkoumali „o čem to vlastně je“, vězte, že Twitter je on-line sociální síť, která umožňuje svým uživatelům posílat a číst textové zprávy o maximální délce 140 znaků (říká se jim „tweety“). Službu založil roku 2006 Jack Dorsey a od té doby si získala celosvětovou popularitu. V roce 2012 měla již 500 milionů registrovaných uživatelů, kteří denně vyprodukovali více než 340 milionů tweetů. Od svého uvedení se Twitter vyšplhal mezi deset nejnavštěvovanějších stránek na Internetu.

Neregistrovaní uživatelé si mohou pouze číst, zatímco registrovaní mohou posílat tweety přes webové rozhraní, SMS (to v Česku nefunguje), nebo řadu aplikací pro mobilní zařízení.

Společnost Twitter Inc. sídlí v San Franciscu, další serverovny a kanceláře má v New Yorku, Bostonu a San Antoniu.

Zdroj: Wikipedia.

TweetDeck (Twitter, Facebook)

První tři aplikace dnešního přehledu mají v Obchodě Play naprosto stejnou známku – 4,2 z 5 možných. Rozhodoval tedy počet hodnotících uživatelů a v tomto kritériu s malým náskokem vyhrál TweetDeck. Nominoval ho Karel Kilián, kterému předáváme slovo: „TweetDeck jsem používal několik let k naprosté spokojenosti. Vyzkoušel jsem za tu dobu snad všechny klienty pro Twitter a pokaždé jsem se vrátil ke TweetDecku. Kromě toho, že podporuje správu více nezávislých účtů, mi vyhovoval i graficky, oceňoval jsem spolupráci se službami, které oficiální aplikace odmítá podporovat (například Instagram). Bohužel byl vývoj tohoto programu po koupi Twitterem ukončen – poslední aktualizace byla vydána v polovině září roku 2011. Očekávám, že až Twitter v březnu ukončí podporu API 1.0, přestane TweetDeck fungovat, nebo poběží jen v nějakém omezeném režimu (více na toto téma viz článek Martina Fialy Nelehký život Twitter klientů).

TweetDeck podporuje více účtů a sociálních sítí TweetDeck podporuje více účtů a sociálních sítí

Vlastně mi chyběla jen možnost blokování příspěvků na základě klíčových slov a uživatelů. Zastavení vývoje poznáte například i podle toho, že aplikace nabízí podporu dnes již neexistující služby Google Buzz.

Pokud se ptáte, proč se celým mým zdůvodněním táhne minulý čas, vězte, že jsem před dvěma týdny po krátkém testování přešel na Carbon, o kterém si přečtete níže.“

TweetDeck pracuje s jednotným online účtem – po prvním přihlášení do aplikace automaticky načte všechny vaše účty sociálních služeb a přihlásí vás k jejich odběru. Ve výchozím nastavení jsou tři tradiční sloupce – pro čtení příspěvků ostatních, zmínky a soukromé zprávy – mezi kterými se přepíná horizontálním posunem, jako mezi domovskými obrazovkami. Můžete si přidat i vlastní sloupce pro jednotlivé účty či sledování témat se zadaným klíčovým slovem. Každý sloupec může mít svůj vlastní interval kontroly a způsob notifikace nových zpráv (v notifikační liště, LED, nastavitelným zvukem, vibracemi).

Jestliže pracujete s více účty, můžete při psaní nové zprávy pomocí jednoduchých přepínačů vybrat ty, ze kterých bude tweet odeslán.

TweetDeck: psaní nového příspěvku TweetDeck: psaní nového příspěvku

Z více než milionu uživatelů si dovolíme citovat dva:

  • „I bez aktualizací naprosto bezkonkurenčně nejlepší multiplatformní aplikace. Sice o některý funkce osekaná (hlavně FB), ale pro 90 % věcí dostačující.“
  • „Můj nejoblíbenější Twitter klient. Jen je škoda že se na něj vykašlal Twitter a už pro TweetDeck nevydává aktualizace. Chtělo by to podporu více foto-serverů… Dávám 4* z důvodu zanedbání programu, kdyby se o něj začal Twitter starat dostal by TweetDeck 5*.“

Android TweetDeck

Android TweetDeck


130ed03c50ba874c4d5da1301f39f694?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Plume for Twitter

Druhá dnešní aplikace se původně jmenovala Touiteur, nicméně z důvodu podobnosti s ochrannou známkou Twitter ji její autoři přejmenovali na Plume. Přesvědčeným a spokojeným uživatelem je Ondřej Kadlec, který svou nominaci vysvětluje: „Po dlouhém zkoušení všech možných klientů jsem nakonec dlouhodobě zůstal u Plume. Jedná se o aplikaci, která nabízí spoustu možností – připojení více účtů najednou (podporuje i Facebook účet), možnost zvýraznění některých lidí podbarvením jejich tweetů, možnost přidání si hledaného hashtagu přímo jako sloupce (využití při různých akcích, při kterých chcete sledovat aktuální dění na Twitteru), blokování hashtagů apod. Aplikace je často aktualizována (naposledy 13. 2. 2013 na verzi 5.02) a na významné dny (Halloween, Vánoce) bývá ozvláštněna speciálním tónem notifikace.“

Plume je, na rozdíl od TweetDecku, pravidelně aktualizováno – v tomto roce přišlo s již pátou generací aplikace a zatím poslední update na verzi 5.02 byl uvolněn v polovině února. Není tedy nutné se obávat o kompatibilitu a budoucnost programu.

Hlavní vlastnosti a funkce Plume představují vývojáři následovně:

Plume: psaní nového příspěvku Plume: psaní nového příspěvku

  • Možnost obarvení vybraných příspěvků (např. od zvolených uživatelů).
  • Podpora více účtů.
  • Posuvné („rolovací“) widgety na domovskou obrazovku.
  • Možnost zablokování („umlčení“) uživatelů, slov nebo aplikací (např. můžete zrušit tweety z Foursquare apod.).
  • Podpora Facebooku.
  • Podpora streamů přímo v aplikaci (sledování videí).
  • Náhledy obrázků.
  • Podpora odeslání polohy v tweetu.
  • Široké možnosti přizpůsobení.
  • Implementovaný webový prohlížeč.
  • Automatické dokončování hashtagů a jmen.
  • Sdílení/odesílání fotografií skrze služby Lockerz, Twitter, Twitpic, Plixi, YFrog, Posterous, Mobypicture a MyPict.me.
  • Podpora „zkracovače“ adres Bit.ly.
  • Přehledné zobrazování konverzací.
  • Zobrazení odpovědí na tweet.
  • Prohlížení profilů.
  • Obnovení stránky potažením dolů.

Přidejme ještě marketingový slogan: „Plume je krásný, velmi přizpůsobitelný Twitter klient, který změní způsob, jakým vnímáte Twitter.“

I z reakcí stávajících uživatelů lze soudit, že komu Plume takříkajíc „sedne“, ten u něj už zůstane. Jeden z nich v hodnocení napsal: „Používám již 2 roky a naprostá spokojenost. Widgety, časté aktualizace a vylepšení, malé požadavky na systém.“

Plume má, stejně jako TweetDeck, známku 4,2 a stáhl ho více než milion uživatelů. Kromě verze zdarma nabízí také placenou Premium za přibližně 90 korun, která neobsahuje reklamní proužky. Z hlediska funkčnosti jsou na tom ale obě verze stejně.

Plume for Twitter: Test application Android n°15

Plume for Twitter: Test application Android n°15


Plume for Twitter
Plume for Twitter

HootSuite (Twitter & Facebook)

HootSuite není ani tak Twitter klient, jako spíše propracovaný systém pro správu sociálních sítí. Podporuje Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+, Foursquare, MySpace a WordPress, kromě toho může uživatel propojit svůj účet se službami Instagram, MailChimp, Reddit, Storify, Tumblr, Vimeo, YouTube a mnoha dalšími. V září 2012 tuto službu používalo 4,5 milionu lidí.

Karel Kilián nominoval aplikaci pro Android z následujících důvodů: „HootSuite používám nejen v telefonu, ale také ve webovém prohlížeči kvůli jedné zásadní funkci – naplánování tweetu na daný den a čas. Nemusím tak myslet na to, abych ve čtvrtek upozornil své followery na nový díl „SvětAndroida doporučuje“ – jednoduše hned po zadání do systému naplánuji tweet v HootSuite. Výhodou je, že se jedná o online službu, takže tweet bude odeslán i v případě, kdy se s telefonem nacházím mimo dosah Internetu. Zmínit musím také dobrou podporu více účtů.

Z dalších funkcí nevyužívám asi žádnou, nicméně ve webovém prohlížeči mám stránky HootSuite otevřené několikrát denně. Je to hodně užitečná služba!“

HootSuite  podporuje více účtů a sociálních sítí HootSuite podporuje více účtů a sociálních sítí

S HootSuite můžete kromě Twitteru sledovat check-iny na Foursquare, komunikovat přes LinkedIn a komentovat příspěvky vašich přátel na Facebooku, ať jste kdekoliv (kde je Internet).

Autoři představují své dílko jako jednoduchý, elegantní a výkonný program, s jehož pomocí můžete snadno spravovat kampaně, naplánovat aktualizace a dokonce i prohlížet statistiky prokliků. Z hlavních funkcí pak jmenují:

HootSuite: možnost plánování tweetů HootSuite: možnost plánování tweetů

HootSuite: možnost plánování tweetů HootSuite: možnost plánování tweetů

  • Správa více sociálních identit a účtů.
  • Automatická aktualizace na pozadí s možností oznámení.
  • Vytvořte si vlastní zobrazení pro zvolené hashtagy a vyhledávání.
  • Plánování zpráv k odeslání v budoucnosti.
  • Zkracování odkazů přes službu Ow.ly s možností sledování statistik.
  • Sdílení a ukládání fotografií a souborů.
  • Aplikace spolupracuje s online účtem, takže i při použití více identit vystačíte s jedním přihlášením na webu i v telefonu.

I tentokrát jde o program s průměrným hodnocením 4,2 a více než milionem stažení. Zbývá dodat, že aplikace je k dispozici zcela zdarma. Zpoplatněné jsou pouze některé analytické služby, což je ale v případě klienta pro Android irelevantní.

Kromě Androidu je HootSuite ke službám také na iPhone, iPadu, BlackBerry, existují doplňky pro webové prohlížeče Chrome a Firefox, jakož i dokonale propracované webové rozhraní.

https://www.youtube.com/watch?v=VEOUYnBB5gw

Hootsuite: Schedule Posts
Hootsuite: Schedule Posts

Carbon for Twitter

Carbon for Twitter se v Obchodě Play objevil po dlouhém čekání na začátku února a za tu dobu si získal zaslouženou pozornost více než stovky tisíc uživatelů, kteří si ho stáhli a nainstalovali. Karel Kilián k aplikaci přistupoval s počáteční nedůvěrou a přesvědčením, že dosud používaný TweetDeck nemá čím trumfnout. Nakonec to ale dopadlo jinak: „Carbon for Twitter mě na první pohled zaujal svým černočerným provedením, které je pro SAMOLED v mém telefonu ideální. Líbí se mi čistý a přitom logický design – když jsem pochopil všechny významy různých barev a linek, připadá mi aplikace jako dokonale srozumitelná. V základním pohledu jsou tradiční tři obrazovky – první s příspěvky mnou sledovaných uživatelů, druhá se zmínkami a třetí se soukromými zprávami. Mezi více účty se přepíná přes menu, které je schované po levé straně, nové příspěvky mohu psát pod aktuálním, nebo kterýmkoli jiným profilem. Poněkud překvapivě nechybí ani filtrování podle lidí, hashtagů a klíčových slov.

Carbon for Twitter podporuje více účtů Carbon for Twitter podporuje více účtů

Carbon for Twitter: časová osa Carbon for Twitter: časová osa

Samozřejmě vidím i jisté nedostatky, na kterých autoři skoro jistě zapracují – v první řadě je to nemožnost nastavit si interval automatických aktualizací. Ty lze buď nechat vypnuté, nebo zapnout aktualizace po 15 minutách. Nastavit není možné ani vlastní zvuk a/nebo vibrace. Líbila by se mi také možnost přidání vlastních sloupců, skrze které bych mohl sledovat mnou vytvořené skupiny či témata. Nemohu se dočkat, až aplikace dostane i rozložení pro tablety, které zatím nepodporuje.

Carbon mě nadchnul především jednoduchostí, funkčnosti a filozofií ovládání. Proto jsem nakonec TweetDeck po bezmála dvou letech spokojeného používání odinstaloval a jeho místo na domovské obrazovce věnoval Carbonu.“

Carbon for Twitter: panel nástrojů Carbon for Twitter: panel nástrojů

Carbon for Twitter: psaní nového příspěvku Carbon for Twitter: psaní nového příspěvku

Sami autoři deklarují následující vlastnosti své aplikace:

  • Jednoduchá, tmavá a elegantní.
  • Aktualizace potažením obsahu obrazovky.
  • Rychlé menu pro práci s tweetem (odpověď, dva typy retweetů a označení hvězdičkou).
  • Tažení dvěma prsty vás okamžitě přesune na začátek nebo konec aktuálního seznamu.
  • Podpora seznamů, vyhledávání a zobrazení trendů.
  • Podpora zobrazení obrázků a videí přímo v aplikaci.
  • Propracované uživatelské profily.
  • Soukromé zprávy prezentované formou konverzace (například jako SMS).
  • Automatické doplňování jmen uživatelů během psaní.
  • Filtry pro hashtagy, uživatele a klíčová slova.

Carbon for Twitter: zobrazení profilu Carbon for Twitter: zobrazení profilu

Carbon for Twitter: filtrování obsahu Carbon for Twitter: filtrování obsahu

Jak se Carbon líbí těm, kteří ho vyzkoušeli? Například Tomáš Kaplan Fojtík aplikaci hodnotí takto: „Moc hezký klient. První připomínka je, že automatický refresh je nastaven na 15 minut bez možnosti tuto hodnotu změnit. Dále by to chtělo přidat možnost výběru zvuku pro notifikace. Na jiné mouchy jsem zatím nepřišel, funguje svižně a je moc hezký. To čekání stálo za to.“

Průměrná známka 4,1 tento program zařadila jen maličký kousek za první tři v dnešním přehledu. Zbývá dodat že Carbon for Twitter můžete používat zcela zdarma, a přesto nenarazíte na reklamní proužky.

Carbon for Android Twitter app – A preview

Carbon for Android Twitter app - A preview


132dd9302fe7de623727dac87b58795d?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Twitter

Nakonec tu máme oficiální aplikaci přímo od Twitter, Inc. Na páté a tedy i poslední příčce skončila pouze kvůli známce 4,0, takže proti kvartetu předcházejících rozhodně nejde o žádný propadák. Do dnešního přehledu nominoval program Karel Drda, který ho popisuje: „Jde o oficiální aplikaci, kterou používám primárně a vlastně celou dobu, co mám účet. Vyhovuje mi jednoduché a intuitivní ovládání, žádná přehnaná grafika. V mobilním telefonu ji příliš nevyužívám, ale v tabletu velmi často a jsem spokojený.“

Twitter - oficiální aplikace: časová osa Twitter – oficiální aplikace: časová osa

Twitter - oficiální aplikace: aktivity a trendy Twitter – oficiální aplikace: aktivity a trendy

Tvůrci zatím nedospěli k proměně uživatelského rozhraní do stylu Holo UI, proto se tak místo horizontálního posunu napříč obrazovkami budete muset spokojit se záložkami v horní části okna. Těmi lze přepínat mezi časovou osou, zmínkami, průzkumem trendů/aktivit a nastavením vlastního profilu. Design aplikace tak do značné míry kopíruje vzhled a funkce webové aplikace, což může usnadnit první krůčky s tímto programem. Nechybí vyhledávání, ke tweetu lze přiložit obrázek pořízený fotoaparátem nebo z galerie a odeslat aktuální polohu. S psaním přezdívek pomůže našeptávač, pochopitelně je tu možnost označit vybrané tweety hvězdičkou.

Relativně nedávno přibyla podpora více účtů, nechybí možnosti nastavení automatických aktualizací, zvukových a vibračních oznámení samostatně pro každý účet. Marně budete hledat možnost filtrovat nežádoucí uživatele a hashtagy v oficiálním klientu zbytečně nehledejte. Užitečná je podpora „push notifikací“, díky kterým se dozvíte o soukromé zprávě či zmínce o vaší osobě prakticky okamžitě.

Twitter - oficiální aplikace: aktivity Twitter – oficiální aplikace: aktivity

Twitter - oficiální aplikace: trendy Twitter – oficiální aplikace: trendy

Aplikace je tak vhodná především pro začínající, které by příliš široká nabídka funkcí a nastavení mohla zmást. Kdo to ale s Twitterem myslí vážně, ten se patrně dříve či později začne rozhlížet po pokročilejších aplikacích.

Oficiální klient má více než deset milionů instalací, což je do jisté míry dáno dvěma faktory – uživatelé oficiální aplikaci věří, nemají tendenci hledat alternativu a tento program mnozí výrobci telefonů předinstalovávají do svých zařízení, takže je pro čerstvé majitele nejrychlejší volbou. Drobnou nevýhodou ale může být chybějící lokalizace do češtiny.

Twitter - oficiální aplikace:  psaní nového příspěvku Twitter – oficiální aplikace: psaní nového příspěvku

Twitter - oficiální aplikace:  zobrazení profilu Twitter – oficiální aplikace: zobrazení profilu

Na závěr si dovolíme ještě dvě citace spokojených uživatelů:

  • „Nová verze aplikace je velice přívětivá, i nový widget je lepší. Konečně nemusím používat webové rozhraní.“
  • „Konečně špičkový klient, příjemný na ovládání , vzhledem a s velkým potenciálem.“

Poslední důležitá informace: oficiální aplikaci můžete stáhnout a používat úplně zadarmo a bez reklam.

Čtenáři doporučují

Aplikací pro práci se sociálními sítěmi jsou v Obchodě Play desítky – některé z nich se zaměřují na podporu co možná největšího počtu sítí, jiné se specializují výhradně na Twitter, jehož víceméně základní funkcionalitu posouvají o pořádný kus dále. Je jisté, že jsme v tomto díle „SvětAndroida doporučuje“ určitě nevyjmenovali všechny programy, se kterými můžete sledovat a přispívat na Twitter, proto se v samém závěru tradičně obracíme na vás – naše čtenáře. Používáte nějakou jinou aplikaci, o které jste přesvědčeni, že stojí za pozornost? Má váš oblíbený program funkce, které konkurence nenabízí? Neváhejte a nominujte ho skrze následující formulář! Napište nám, kterou aplikaci považujete za hodnou zmínky, v čem překonává svou konkurenci a proč by si ji naši čtenáři měli nainstalovat. Společnými silami tak můžeme najít tu skutečně nejlepší aplikaci pro Twitter!

Uzávěrka je ve čtvrtek 28. února v 6:00, kdy vybereme pět nejčastěji zmiňovaných aplikací, a jejich přehled vydáme 7. března jako samostatný článek. S nominací tedy neváhejte!

Věříme, že společnými silami najdeme ty opravdu nejskvělejší, nejzajímavější a nejpřínosnější programy, které lze v Google Play nalézt.

Jestliže chcete nominovat více aplikací, použijte nominační formulář opakovaně. Za vaše nominace předem velice děkujeme!

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)