TOPlist

Stříhejte originální videa na vašem Androidu s aplikací trakAx

trakax_ico

Pravděpodobně prvním, čeho si v případě této softwarové střižny všimnete, je skutečnost, že nepoužívá tradiční model s časovou osou, na kterou uživatel umísťuje kousky videí, přidává zvuk a titulky. Aplikace používá technologii „mixování v reálném čase“, která je v poslední fázi patentového schvalování. Používá gesta, která budou známa většině uživatelů mobilních zařízení, tlačítka pro vložení videí a zvukových stop a intuitivní posuvníky pro nastavení hlasitosti či rychlosti. Uživatelé tak mohou vytvářet jednoduché klipy s titulky nebo komplexní videa s několika klipy a zvukovým doprovodem, přechody, efekty, motivy, jakož i možností změny hlasitosti a rychlosti.

Stříhejte originální videa na vašem Androidu s aplikací trakAx Stříhejte originální videa na vašem Androidu s aplikací trakAx

Co trakAx slibuje?

Na oficiálním webu aplikace autoři prezentují následující schopnosti, vlastnosti a funkce:

  • Vytvářejte filmy, vyzváněcí tóny a prezentace fotografií – trakAx integruje tři funkce v jedné aplikaci. Slibuje snadné ovládání, umožňuje editaci a míchání zvuku, videa a fotografií, takže si pro řadu operací vystačíte jen s tímto programem.
  • Export do oblíbených formátů, Full HD, sdílení na YouTube, Facebook a další sociální sítě.
  • Použijte své fotky z Instagramu – možnost použít fotografie z této populární sítě, případně dalších aplikací pro editaci snímků.
  • Možnost vlastního nastavení zvuku – lze nastavit hlasitost každé jednotlivé stopy, snadno tak například nahradíte původní nežádoucí zvuk videa třeba písničkou na pozadí.
  • Jednoduchý střih videa, kdy přímo vidíte výsledek své práce.
  • Přidání titulků a nadpisů – pokud video neobsahuje doprovodný komentář, můžete ho vybavit popisky v překryvné vrstvě. Stejně snadno vytvoříte úvodní a závěrečné titulky. Můžete ovlivnit pozici, velikost, barvu, pozadí a další faktory.
  • Jednoduché vytvoření prezentace z fotografií – vdechněte svým fotkám život a ukažte je přátelům v působivé „slideshow“ s přechodovými efekty, titulky a hudbou.

  • Editace zvuku a videa – snadný střih zvolené části videa nebo zvukového souboru.
  • Ořezávání fotografií – tato funkce umožňuje vybrat nejpodstatnější část fotografie.
  • Přechodové efekty – oddělte jednotlivé scény živými efekty, které dodají výslednému snímku akčnější ráz.
  • Zrychlení/zpomalení části videa nebo zvuku (udělejte ze svých přátel Chipmunky! :) ).
  • Filtry – na obrázky a videa lze použít nejrůznější grafické efekty.
  • Zvukové efekty.
  • Jednoduché vyhledávání souborů v paměti zařízení díky filtrům, umožňujícím zobrazení pouze vybraného typu dat (videí/hudby/obrázků).
  • „Táhni a pusť“ – pokud umíte „šmudlat“ prstem po obrazovce, pak stejně snadno zvládnete práci s tímto editorem.

Personalizované prezentace fotek Personalizované prezentace fotek

Zdarma, nebo zaplatit?

trakAx je k dispozici ke stažení zdarma v Obchodě Google Play, ovšem jedná se o notně ořezanou verzi, určenou spíše k seznámení se způsobem ovládání. Pokud to se střihem myslíte alespoň trochu vážně, nezbude vám než upgradovat na trakAx+ za 2,99 dolarů (68,50 Kč), za což dostanete:

  • Editace a střih videí.
  • Export do Full HD 720p a 1080p.
  • Pokročilý editor zvuku.
  • Možnost přidat titulky, text, kresby.
  • Přidání úvodních a závěrečných titulků.
  • Aplikace grafických témat a rámečků.
  • Fotografické efekty.
  • Přechodové efekty mezi klipy.

Jak funguje v praxi?

Po spuštění se nejprve krátce zobrazí úvodní obrazovka, pak se již ocitnete v prostředí aplikace, skládajícího se ze čtyř sekcí. Program běží výhradně v režimu na šířku, což je u tohoto typu aplikací obvyklé.

  • Zcela nahoře je lišta, zobrazující instrukce a obsahující tlačítko pro vstup do nápovědy.
  • Zhruba polovinu okna zabírá „průzkumník“, zobrazující všechny soubory v zařízení, jež můžete použít do svého filmu. Tlačítky po levé straně lze filtrovat videa, zvukové soubory a obrázky.
  • Vlevo dole najdete šest stop/kanálů, do kterých můžete přidávat soubory.
  • Vpravo dole naleznete odkaz pro spuštění fotoaparátu k pořízení snímku nebo videa a tlačítko pro mixování dosud sestaveného videa.

Stříháme film s aplikací trakAx

Vlastní sestavování filmu lze shrnout do následujících bodů:

V části pro výběr souborů podržte prst na souboru, který chcete použít, a přetáhněte ho do jedné ze stop. Výběrem více fotografií můžete sestavit jejich prezentaci. Klepnutím na tlačítko s obrázkem nůžek přejdete do režimu střihu, ve kterém lze zkrátit video nebo zvuk.

Nápověda: Vyberte soubory do videa Nápověda: Vyberte soubory do videa

Sestavení mixu spustíte tlačítkem Play. Posuvníky můžete ovlivnit hlasitost zvukové stopy a rychlost přehrávání. Přes tlačítko s bleskem lze aplikovat další funkce a efekty – například přechody mezi snímky či zvukové efekty. Tlačítkem Stop ukončíte editaci.

Nastavení hlasitosti a rychlosti Nastavení hlasitosti a rychlosti

Tlačítkem Play si přehrajete sestavené video, Save pak slouží k jeho uložení do souboru nebo sdílení na sociální sítě. V placené verzi jsou k dispozici formáty HD (1080p/720p), ve verzi zdarma můžete exportovat do 480p a 360p, případně uložit zvukový soubor/vyzváněcí tón, nebo projekt pro pozdější editaci.

Nápověda: Sdílejte výsledné video Nápověda: Sdílejte výsledné video

Celý postup nám nyní vysvětlí sami vývojáři v následujícím bezmála sedmiminutovém videu.

trakAx Video for Android Demonstration

trakAx Video for Android Demonstration

Prostředí aplikace tak připomíná mixážní pult, na kterém si sestavíte několik stop dle svých potřeb a následně je spojíte do jednoho videa.

Resumé

trakAx je velmi dobrá aplikace pro všechny, kteří chtějí na svém telefonu nebo tabletu vytvářet jednoduché filmy. Máte-li zájem/chuť/potřebu vytvářet domácí videa nebo i o trochu komplikovanější snímky, nabídne vám všechny nástroje, které byste mohli potřebovat. Proti softwarovým střižnám pro počítače boduje především nízkou cenou placené verze, nicméně i s ohledem na výkon zařízení s Androidem nelze počítat s podporou pokročilých funkcí, jako je například klíčování pozadí.

Uživatelské rozhraní je poněkud netradiční – místo obvyklejší časové osy budete pracovat s mixážním pultem, což bude vyhovovat především uživatelům, kteří jsou zvyklí mixovat hudbu. Pokud jste někdy pracovali například s Pinnacle Studiem, patrně vám tento způsob práce nebude příliš vyhovovat. Pro uživatele nepoznamenaného konvenčními střižnami ale bude aplikace snadno pochopitelná, možná i intuitivní.

Ocenili bychom lokalizaci do češtiny a nepříliš kladně hodnotíme poměrně značná omezení bezplatné verze. Dle našeho mínění by autoři udělali lépe, kdyby v Obchodě Play nabídli třeba časově omezenou, ale zcela funkční verzi aplikace. Drobnou výtku máme také k faktu, že trakAx neumožňuje změnu orientace videa.

Verzi zdarma si stáhlo více než deset tisíc uživatelů a její průměrná známka v Obchodě Play je 3,5. 14 MB velký balíček můžete instalovat na zařízení s Androidem 4.0 a vyšším. Placenou variantu si koupilo více než tisíc uživatelů, kteří ji hodnotí známkou 3,6.

Jedním z pozitivně hodnotících je Hana Došková, která napsala: „Je dost drahý, ale dost dobrý.:-)“

bc252f02c14b0b5b45ebf3bf1f0d812c?s=128&d=retro&r=G
The app was not found in the store. :-(

Alternativy

Pokud vaší filozofii práce lépe odpovídá aplikace, pracující s časovou osou, pak doporučujeme naší starší podrobnou recenzi Střih videa v telefonu či tabletu s programem KineMaster – Video Editor.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (8)