Střih videa v telefonu či tabletu s programem KineMaster – Video Editor

kinemaster_ico

Máte v telefonu videa či fotografie z dovolené a chcete se s nimi pochlubit rodině nebo přátelům? Nenuďte je strohým promítáním desítek fotek, ale sestříhejte pro ně profesionálně vypadající film s hudbou na pozadí, titulky a efekty! S aplikací KineMaster to zvládne opravdu každý!

Střih videa a především jeho následné renderování a export jsou operace velmi náročné na výkon. Dnešní mobilní telefony se čtyřmi jádry, „tikajícími“ i na rychlostech převyšujících 2 GHz, již ale mohou takový nápor zvládnout, proto se v Obchodě Play postupně objevují „softwarové střižny“, se kterými můžete připravit zajímavé snímky, nebo třeba jen oživit jinak nudnou prezentaci fotek z dovolené. My jsme vyzkoušeli aplikaci KineMaster, kterou vám dnes podrobně představíme.

Co KineMaster slibuje?

Program vám pomůže s vytvořením profesionálně vyhlížejícího videa v rozlišení až 1080p (závisí na podpoře zařízení – u starších „kousků“ může podporovat jen 720p) na vašem tabletu nebo telefonu s Androidem. KineMaster podporuje funkci „táhni a pusť“, chlubí se snadností použití a impozantní sadou funkcí.

Z hlediska ovládání funguje víceméně standardním způsobem: do projektu naimportujete videa, obrázky a zvukové soubory, vystříháte požadované záběry, umístíte je v požadovaném pořadí na časovou osu a přidáte zajímavé efekty, jako jsou 3D přechody, otáčení obrazu či „obraz v obraze“. Materiál ke zpracování (tedy video a zvuk) také můžete pořídit přímo z aplikace – užitečná je například možnost doplnit sestříhané video mluveným komentářem, který nahrajete mikrofonem telefonu. K dispozici budete mít sadu grafických motivů, animací, vizuálních a zvukových efektů.

Hlavní prezentované funkce v bodech:

  • Široká a průběžně rozšiřovná paleta grafických témat. Hudba a vizuální efekty budou aplikovány na celé video, takže vznikne ucelený snímek s jednotnou grafikou. Další témata (nabídka se neustále rozšiřuje) lze stáhnout přímo z aplikace.
  • Mnoho přechodových efektů (standardní přechody, 3D přechody, obraz v obraze, ….).
  • Snadné přidání a editace videí, obrázků hudby a textů, jakož i jejich následná úprava a střih.
  • Uživatelsky přizpůsobitelné stylové efekty (samolepky, ručně psaný text, …).
  • Rozsáhlá uživatelská příručka (pouze v angličtině).
Přizpůsobitelné stylové efekty Přizpůsobitelné stylové efekty

Rozsáhlá uživatelská příručka Rozsáhlá uživatelská příručka

KineMaster lze také použít k vytvoření prezentace fotografií, kterou hodláte předvést rodině, přátelům, nebo sdílet na sociální sítě.

Aplikace si poradí s následujícími formáty:

  • Video: MP4 (H.264 Baseline/Main/High Profile + AAC LC), 3GP (H.264 Baseline/Main/High Profile + AAC LC)
  • Zvuk: MP3, M4A, AAC
  • Obrázky: JPG, PNG

Autoři také doporučují navštívit oficiální kanál na Youtube, kde můžete získat užitečné tipy a informace o tom, jak stříhat video pomocí této aplikace.

https://www.youtube.com/watch?v=I3qFTC4cCjs

Jak KineMaster funguje v praxi?

14 MB velký instalační balíček verze 2.1.30.3932 jsme nainstalovali na redakční telefon Samsung Galaxy S3 s alternativní ROMkou CyanogenMod 11 M5, tedy Androidem 4.4.2 (KineMaster vyžaduje minimálně Android 4.1) a později i s oficiálním firmwarem JSS15.I9300XXUGNA5 s Androidem 4.3. Po prvním spuštění zjistíte hned dva důležité aspekty uživatelského rozhraní: program komunikuje v angličtině (hned na úvod se zeptá, zda aktualizace mají probíhat výhradně přes Wi-Fi, nebo i skrze mobilní připojení) a pracuje v režimu na šířku.

Dotaz, zda aktualizace mají probíhat výhradně přes Wi-Fi, nebo i skrze mobilní připojení Dotaz, zda aktualizace mají probíhat výhradně přes Wi-Fi, nebo i skrze mobilní připojení

Úvodní obrazovka, znázorňující objektiv filmové kamery Úvodní obrazovka, znázorňující objektiv filmové kamery

Úvodní obrazovka, znázorňující objektiv filmové kamery, nabízí v rozích čtyři tlačítka (zleva shora doprava dolů)

  • Nápověda (ta je samozřejmě také v angličtině a provede vás prvními kroky, tipy a triky, pokročilými funkcemi i nastavením aplikace),
  • Založení nového projektu.
  • Sdílení aktuálního projektu (v tomto případě dostanete nejprve na výběr požadované rozlišení 1280×720/960×540/640×360 obrazových bodů, program poté požádá o to, abyste nepřepínali do jiné aplikace; dodejme, že export 30sekundového snímku v 720p trval na SGS3 takřka přesně dvě minuty).
  • Smazání aktuálního projektu.

V případě, že máte rozpracovaný nějaký projekt, nabídne úvodní obrazovka jeho náhled, základní informace a otevření.

Možnost editace rozpracovaného projektu Možnost editace rozpracovaného projektu

Střih videa snadno a rychle

Po klepnutí na tlačítko pro založení nového projektu (vpravo nahoře) se zobrazí dialog s nabídkou průvodce pro začátečníky. Pokud se vydáte touto cestou, budete v prvním kroku vyzváni k výběru videí a fotografií, ze kterých chcete sestavit film. Jednotlivé soubory klepnutím zařadíte na časovou osu v dolní části okna, kde je můžete jednoduše přeskupovat či odstraňovat. V rámci filmu lze přidat soubory z více složek.

Výběr klipů a fotografií do filmu Výběr klipů a fotografií do filmu

Výběr klipů a fotografií do filmu Výběr klipů a fotografií do filmu

Výběr klipů a fotografií do filmu Výběr klipů a fotografií do filmu

Jakmile budete mít připravené pořadí fotek a klipů, můžete přejít k dalšímu kroku, kde přidáte úvodní a závěrečný titulek. Samozřejmě nás zajímalo, jak si editor poradí s českými znaky, proto jsme náš první film nazvali „Žluťoučký kůň pěl žalostné ódy“. Bohužel musíme konstatovat, že někteá písmenka dělají aplikaci očividné problémy.

Úvodní a závěrečný titulek Úvodní a závěrečný titulek

S českými znaky má KineMaster problémy S českými znaky má KineMaster problémy

Posledním krokem je volba grafického tématu – ta jsou na výběr celkem čtyři (Basic, On-Stage, Serene a Travel), přičemž díky náhledům si můžete udělat celkem dobrou představu o tom, co které téma přináší (jedná se primárně o typ přechodu mezi snímky a vizuální efekty).

KineMaster poté sestaví video dle zadaných parametrů a otevře ho v editoru, kde ho můžete dále upravovat. Na možnosti editace se ale podíváme až v další kapitole.

Tento způsob je tedy vhodný především pro rychlou přípravu jednoduchých filmů typu „video s fotkami z naší úžasné dovolené“. V takovém případě prostě „naklikáte“ fotky, vyberete téma a během několika minut můžete začít exportovat video, kterým rozhodně zaujmete více, než bezduchou prezentací.

Střih videa pro pokročilé

Jestliže odmítnete při založení nového projektu průvodce pro začátečníky, ocitnete se rovnou v prostředí střižny. Její rozhraní je rozděleno do tří částí:

Rozhraní softwarové střižny KineMaster Rozhraní softwarové střižny KineMaster

  • Většinu levé části obrazovky zabírá náhled, ve kterém vidíte tu část filmu, na které aktuálně pracujete. Tapnutím lze spustit přehrávání dosud vytvořeného snímku.
  • Dole je časová osa, tedy prostor, kam postupně umístíte všechny prvky, které ve filmu chcete mít – videa, obrázky, zvuky, přechody, efekty. Jednotlivé objekty je možné v rámci tohoto prostoru přesouvat a měnit tak jejich pořadí.
  • Vpravo je kruhový ovladač se čtyřmi tlačítky, jejichž funkci si popíšeme dále.

Skrze tlačítka postupně přidáte obsah, který chcete použít ve vašem videu.

  • Tlačítko REC (vlevo) je určeno k pořízení materiálu přímo z prostředí KineMasteru. Můžete nahrát video, vyfotit snímek nebo zaznamenat zvuk. K samotnému provedení akce jsou pak volány další aplikace.
    Nahrání videa, pořízení snímku či záznam zvuku Nahrání videa, pořízení snímku či záznam zvuku

    Výběr aplikace k pořízení fotografie Výběr aplikace k pořízení fotografie

  • Tlačítko s kamerou respektive obrázkem (nahoře) slouží k přidání videí a obrázků uložených v paměti zařízení. Soubory si jednoduše „naklikáte“ na časovou osu, kde můžete přetažením měnit jejich pořadí. V případě, že má zdrojové video příliš vysoké rozlišení, bude před přidáním překódováno na 1280 x 720 obrazových bodů (na Samsungu Galaxy S III trval tento převod z 1920 x 1080 zhruba dvojnásobek času než byla délka videa). Pomocí rozbalovací nabídky můžete filtrovat zobrazení obrázků a/nebo videí.
    Výběr fotografií a obrázků do videa Výběr fotografií a obrázků do videa

    Výběr fotografií a obrázků do videa Výběr fotografií a obrázků do videa

  • Tlačítko s notou (vpravo) celkem logicky slouží k přidání zvuků nebo hudby do videa. Aplikace třídí všechny nalezené zvukové soubory podle alba, interpreta a žánru. Zvuk si před vložením můžete pochopitelně poslechnout.
  • Tlačítko s kouzelnou hůlkou (dole) provede automatický střih sestaveného klipu podle jednoho z grafických témat, která jsou ve výchozím stavu ve verzi zdarma čtyři. Nebudete se tak muset starat například o přechody mezi jednotlivými scénami.
    Výběr grafického tématu pro automatický střih Výběr grafického tématu pro automatický střih

    Výběr grafického tématu pro automatický střih Výběr grafického tématu pro automatický střih

Klepnutím na tlačítko, oddělující od sebe v časové ose dvě scény, můžete změnit přechod, kterým jsou tyto scény od sebe odděleny. Na výběr je poměrně široká paleta, obsahující 3D přechody, klasické prolínačky, nejrůznější grafické prvky, obrazy v obraze a další. Celkem budete mít k dispozici více než třicet typů přechodů. Klepnutím na přechod zobrazíte jeho náhled a současně ho i aplikujete o videa. Můžete také nastavit délku trvání přechodu respektive jeho rychlost (0,5/1,0/1,5/2,0/2,5/3,0 sekund, případně u náročnějších animací 1/2/3/4/5 sekund).

Výběr a nastavení rychlosti přechodu Výběr a nastavení rychlosti přechodu

Výběr a nastavení rychlosti přechodu Výběr a nastavení rychlosti přechodu

Povytažením časové osy se dostanete ke zvukovým stopám, u kterých lze nastavit jejich hlasitost, zcela je ztlumit, oříznout je či nastavit postupné zvyšování nebo snižování hlasitosti („fade in“/“fade out“).

Práce se zvukovou stopou: nastavení hlasitosti Práce se zvukovou stopou: nastavení hlasitosti

Práce se zvukovou stopou: nastavení hlasitosti Práce se zvukovou stopou: nastavení hlasitosti

Práce se zvukovou stopou: střih zvuku Práce se zvukovou stopou: střih zvuku

Práce se zvukovou stopou: přechod zvuku Práce se zvukovou stopou: přechod zvuku

Klepnutím na část snímku vyvoláte plovoucí nabídku s dalšími možnostmi:

Když film sestavíte podle svých představ, jednoduše se tlačítkem [Zpět] na telefonu vrátíte na úvodní obrazovku aplikace. Zde po klepnutí na tlačítko Share (vlevo dole) můžete výsledné video exportovat

Klepnutím na tlačítko Share můžete výsledné video exportovat Klepnutím na tlačítko Share můžete výsledné video exportovat

v případě SGS3 jsme dostali na výběr ze tří formátů:

  • High Definition 1280 x 720 obrazových bodů.
  • Medium Quality 960 x 540 obrazových bodů.
  • Low Quality 640 x 360 obrazových bodů.
Výběr výstupního formátu videa Výběr výstupního formátu videa

Upozornění - během exportu nezamykejte zařízení Upozornění – během exportu nezamykejte zařízení

Před zahájením exportu je ještě uživatel upozorněn, že nemá přepínat do jiných aplikací, ani zamykat zařízení. Výsledný soubor je uložen na paměťovou kartu do složky /KineMaster/Export a program také nabídne jeho okamžité odeslání na sociální sítě Facebook a Google+, případně další zpracování přes systémové sdílení (například odeslání do Dropboxu) či přehrání ve zvoleném přehrávači. Pokud používáte aplikaci ve verzi zdarma, počítejte s vodoznakem „Made with KineMaster“ v pravém dolním rohu.

Možnosti sdílení a přehrání Možnosti sdílení a přehrání

Projekt, který nepotřebujete, můžete smazat z hlavní obrazovky přes ikonu koše (vpravo dole).

Uživatelská příručka: sekce začínáme Uživatelská příručka: sekce začínáme

Uživatelská příručka: sekce tipů a triků Uživatelská příručka: sekce tipů a triků

S ovládáním aplikace vám pomůže uživatelská příručka, do které se dostanete přes tlačítko s otazníkem (na hlavní obrazovce vlevo nahoře). Je v angličtině a nabídne nejen stručný přehled pro začátečníky, ale i tipy a triky, vysvětlení pokročilých možností a možná poněkud nečekaně také vstup do nastavení, kde lze ovlivnit:

  • Kontrolu aktualizací přes Wi-Fi a/nebo mobilní připojení.
  • Znovu aktivovat všechny hlášky a dialogy provádějící uživatele aplikací.
  • Vybrat složku pro export výsledného videa.
  • Nastavit aplikaci pro záznam zvuku.
  • Určit výchozí délku zobrazení fotografie při automatickém střihu.
  • Nastavit poměr stran fotografie ve videu.
KineMaster - možnosti nastavení KineMaster – možnosti nastavení

KineMaster - možnosti nastavení KineMaster – možnosti nastavení

Zdarma, nebo zaplatit?

Verzi zdarma lze považovat spíše za „demoverzi“, neboť do exportovaného videa vkládá do pravého dolního rohu vodoznak s textem „Made with KineMaster“, což se patrně nebude většině uživatelů příliš zamlouvat. Vodoznaku se zbavíte zakoupením plné verze za necelých 60 Kč a jako bonus dostanete větší výběr témat.

Verze zdarma do exportovaného videa vkládá vodoznak s textem Made with KineMaster Verze zdarma do exportovaného videa vkládá vodoznak s textem Made with KineMaster

Resumé

KineMaster je z hlediska nabízených funkcí zcela plnohodnotnou střižnou videí, která dává uživateli vše, co by mohl potřebovat – „ořezání“ videoklipů, přidání zvukové stopy, efekty mezi scénami, titulky a dalších „vychytávky“, s jejichž pomocí lze vytvořit opravdu profesionálně vypadající dílko.

Výhodou jsou dva režimy práce – pokud máte čas, můžete si se svým filmem doslova vyhrát do posledního snímku. Naopak jestliže potřebujete jen narychlo „spíchnout“ prezentaci z fotografií, je tu průvodce, který obstará vše potřebné. Dovolíme si tvrdit, že z hlediska schopností je na tom KineMaster o něco lépe než desktopová aplikace Windows Movie Maker, naopak ve srovnání například se softwarem Pinnacle Studio je asi nejzásadnějším rozdílem menší počet přechodů, efektů a možností titulků.

Na poněkud netradiční uživatelské rozhraní je nutné si nějakou chvíli zvykat, nicméně pokud jste někdy pracovali s aplikací na střih videa, nebude tento proces trvat dlouho, neboť KineMaster se drží zavedených trendů.

Aplikaci KineMaster – Video Editor můžete instalovat na telefony a tablety s Androidem 4.1 a vyšším, instalační balíček bezplatné i placené verze je velký 14 MB. Demoverzi si stáhlo přes 50 tisíc uživatelů a její průměrná známka v Obchodě Play je 4,2. 60 Kč bylo za tento program ochotno zaplatit přes tisíc lidí, přičemž známka je ještě o jednu desetinku vyšší.

KZrWRjef
KineMaster – Video Editor
Verze 2.1.30.3932.FREE
Velikost 14 MB
4.1+

8AteCXlLkvasMAAAAASUVORK5CYII=
Zdarma


56,82 Kč

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (68)