Starý Android do koše nepatří aneb Co s vysloužilým telefonem či tabletem?

odpad_android_ico

Mnohým z nás leží v šuplíku (či na jiném podobném místě) postarší telefon či tablet, jehož dny největší slávy zmizely v nenávratnu. To ale neznamená, že by vysloužilé zařízení mělo skončit v odpadkovém koši (samozřejmě v tříděném odpadu :) )! Server XDA Developers přišel koncem ledna s otázkou do diskuze: jakým užitečným způsobem využít starý smartphone?

Možností je samozřejmě celá řada – patrně nejčastější je předání zařízení dalšímu členovi rodiny, který nemá tak vysoké požadavky na hardwarovou výbavu. Další variantou je prodej dosluhujícího telefonu či tabletu – nejrychleji přes inzertní servery nebo aukční portály. Kromě toho, že zařízení najde plnohodnotné uplatnění, získá původní majitel leckdy zajímavou finanční částku, kterou může přidat k investici do nového hardware. Filantropové mohou vysloužilý telefon darovat někomu, kdo by si zařízení dané kategorie nemohl dovolit.

Filantropové mohou vysloužilý telefon darovat Filantropové mohou vysloužilý telefon darovat

Jak využít starý Android?

Pojďme se podívat na další možnosti, jak využít telefon či tablet, který již nehodláte využívat. První možnost, která v diskuzi pod článkem zazněla, bylo použití jako Wi-Fi hotspotu či opakovače signálu bezdrátové sítě. Režim hotspotu umí většina Androidů – funguje tak, že telefon/tablet poskytuje svou mobilní konektivitu dalším zařízením skrze vytvořenou Wi-Fi. Můžete se tak připojit z notebooku či tabletu stejným způsobem, jako k běžnému domácímu routeru, ovšem nejste limitováni datovou zásuvkou, což se hodí například na cestách. V diskuzi byla také doporučena aplikace fqrouter, sloužící ke sdílení internetového připojení s mnoha možnostmi.

Starý Android v roli Wi-Fi hotspotu Starý Android v roli Wi-Fi hotspotu

Další uživatel používá starý telefon s aplikací DriveDroid a dobrou paměťovou kartou jako konfigurovatelné USB zařízení k zavádění různých systémů do počítače. Je to prý „velmi užitečné pro testování nových ISO obrazů systémů.“ DriveDroid umí zavést do připojeného počítače systém z obrazu ISO/IMG uloženého v telefonu, což využijete například pro linuxové distribuce, nebo nejrůznější záchranná média bez nutnosti jejich vypalování CD. Aplikace nabízí také pohodlné stahování množství operačních systémů přímo z telefonu – v nabídce je například Linux Mint, Ubuntu, Fedora, OpenSUSE, Arch Linux a dalších asi 30 různých systémů.

Starý telefon také může posloužit jako dálkový ovladač. Jednou z možností je jeho připojení na „inteligentní domácnost“ (konkrétně je doporučena aplikace InControl Home Automation), nebo o něco jednodušší vzdálené ovládání konkrétních aplikací, běžících na počítači – například přehrávače Media Player Classic či multimediálního centra XMBC/Kodi.

Vzdáleně můžete také ovládat počítač – třeba s aplikací Unified Remote, kterou jsme popisovali v recenzi Android jako dálkový ovladač PC, nebo skrze velmi vydařený nástroj TeamViewer, kterým lze na dálku ovládat počítač tak, jako byste u něj fyzicky seděli (k dispozici jsou i další alternativy, jako jsou Vzdálená plocha Chrome, VNC Viewer a další).

Remote Control your computer from your Android device

Remote Control your computer from your Android device

Další možností, jak využít zastarávající telefon, je v roli kamery – ať už jako bezdrátové webkamery pro videohovory z počítače či notebooku (viz náš článek Potřebujete webovou kameru? Stačí telefon s DroidCam Wireless Webcam!), nebo bezpečnostní kamery, snímající stanovený prostor (viz například MobileWebCam – Android jako špiónské oko). S patřičnou softwarovou výbavou můžete rozjet třeba i bezpečnostní kameru s detekcí pohybu či zvuku.

MobileWebCam – Android jako špiónské oko MobileWebCam – Android jako špiónské oko

Podobně je možné mobil použít pro VoIP telefonování – stačí připojení k Internetu a aplikace, jako je Skype, Viber, Facebook Messenger či jiná podobná. Po krátkém proškolení si jistě na tento způsob komunikace zvyknou i uživatelé, jež se například počítači vyhýbají velkým obloukem.

Pryč jsou také doby, kdy slovo „server“ znamenalo „velmi výkonný počítač“. K provozování řady serverových služeb bohatě postačí i starší zařízení s Androidem a odpovídající aplikací, které spotřebuje řádově méně elektrické energie. Tablet nebo mobil může bez problémů zastat funkci webového serveru, FTP, souborového serveru či jinou. Doporučit můžeme pro tyto účely například nástroj Servers Ultimate, s jehož pomocí snadno a rychle zprovozníte například DC Hub, DHCP, UPnP, DNS, DDNS, e-mailový server (POP3 / SMTP), FTP server, IRC, MySQL, NTP, PHP, proxy, Rsync, SMB/CIFS, Socks, SFTP, SSH, Syslog, torrent klienta, torrent tracker, VNC, VPN,Web, WebDAV, WebSocket či XMPP server. Podrobnosti najdete v naší starší recenzi Servers Ultimate: Android jako server.

Protože většina z nás cestuje téměř denně do školy, práce, za nákupy, v době dovolených pak do prázdninových destinací, poté starý telefon či tablet (je-li vybaven dobře fungujícím čipem GPS) poslouží dobře také jako navigace. K dispozici je celá řada řešení, včetně těch, jež jsou k dispozici zdarma a nevyžadují ke svému provozu internetové připojení. Za všechny jmenujme například MapFactor: GPS Navigation (recenzovali jsme ve článku MapFactor Navigator: offline navigace pro Android zdarma) či GPS Navigaci BE-ON-ROAD, používající mapové podklady OpenStreetMap nebo velmi povedenou navigaci HERE od Nokie (viz Navigace Nokia HERE (beta) v praktickém testu [recenze]). Pak stačí pořídit nějaký praktický stojánek či držák a používat telefon na kole nebo v autě.

HERE for Android on Google Play

HERE for Android on Google Play

Vysloužilý tablet či telefon můžete použít také jako „torrent klienta“ – stačí do něj nainstalovat dostatečně velkou paměťovou kartu a jednu z mnoha aplikací pro stahování torrentů (například µTorrent, aDownloader či BitTorrent). Pak můžete stahovat soubory za zlomek nákladů ve srovnání s klasickým počítačem.

Přidejme trochu nadhledu…

Poněkud ironickým nápadem je použití starých mobilů na pozici těžítek – to si myslíme, že je přeci jen poněkud škoda. Z podobného soudku se etablují příspěvky uživatelů, kteří tvrdí, že starý mobil používají místo budíku. V tomto případě ale trochu pochybujeme o praktičnosti, neboť stejnou funkci shodným způsobem zastane i aktuálně používané zařízení. Starý tablet můžete třeba věnovat rodičům, kterým poslouží jako fotorámeček.

Jak používají stará zařízení naši čtenáři?

Samozřejmě pojem „starý Android“ je velmi individuální a relativní – zatímco pro jednoho uživatele bude „zastaralý“ například Samsung Galaxy S4, pro jiného se bude jednat o dostatečně výkonný mobil, naplňující všechny potřeby a požadavky. S ohledem na rychlý vývoj v tomto segmentu ale dříve či později přijde okamžik, kdy stárnoucí telefon nebo tablet nahradí novější model. Každý rok přibývají stovky nových zařízení se systémem Android a lepší konfigurací hardwaru i softwaru.

Co děláte s vysloužilými telefony a tablety vy? Ukládáte si je do šuplíku, posíláte dál, nebo prodáváte? Případně, máte-li pro postaršího Androida nějaké praktické využití, podělte se o své zkušenosti v diskuzi pod tímto článkem!

Inspirováno články Discuss: Cool Things to Do with My Old Android Device? na serveru XDA Developers a Got an Old Android Device? Here are Some Cool Things to do with It! na webu DroidViews.

Karel Kilián
O Autorovi - Karel Kilián

Karel Kilián je zkušený technický redaktor a copywriter s bohatou praxí v oblasti informačních a komunikačních technologií. Jeho kariéra začala na pozici prodavače, odkud postupně… více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (48)