Stahujte alpha verzi mobilního prohlížeče Mozilla Fennec

No Image-05

Mozilla vypustila do světa alpha verzi chystaného mobilního prohlížeče Fennec (aka Firefox Mobile) pro Android (2.0 a vyšší) a linuxovou Nokii N900. Fennec je postaven na stejném základu jako nový Firefox 4 beta a implementuje technologie jako HTML 5, CSS nebo JavaScript (TraceMonkey JIT compiler).

Fennec ale není jen čistým mobilním prohlížečem, pomocí funkce Firefox Sync nabízí také nadstandardní synchronizaci s desktopovým prohlížečem. Synchronizovat lze záložky, historii prohlížení, hesla nebo formulářová data. Díky synchronizaci si v mobilní verzi můžete také zobrazit seznam stránek (tabů) aktuálně otevřených v desktopovém prohlížeči. Jako první mobilní prohlížeč nabízí Fennec možnost instalace rozšíření, tzv. Add-Ons. Sám jsem zvědavý, do jaké míry bude mít instalace rozšíření za následek zpomalení běhu prohlížeče, případně celého telefonu, podobně, jak to známe u klasického Firefoxu.

S vývojem Fennecu jsou spojovány dvě klíčové technologie – Electrolysis a Layers. Názvem Electrolysis je pojmenována funkce, při níž došlo v Gecku (renderovacímu jádru prohlížeče) k oddělení procesu části renderující webový obsah od procesu pro vlastní UI prohlížeče. Tato úprava by měla zajistit hladší reakce aplikace na podněty od uživatele – například je možné scrollovat stránkou již ve chvíli, kdy se její obsah teprve načítá. Layers bude využívat grafických akcelerátorů nových mobilních čipů pro zobrazení animací a videí nebo pro lepší odezvu při zoomování a scrollování stránek. Electrolysis je již implementováno v alpha verzi, zatímco na Layers si budeme muset počkat až do beta verze.

Fennec dále nabídne zajímavé funkce jako dvojici posuvných vertikálních menu, propojení se sociálními službami nebo možnost uložení stránky jako PDF. Na většinu dalších funkcí Fennecu se můžete podívat na videu níže.

Alpha verzi Fennecu pro Android stahujte na této stránce nebo do mobilního prohlížeče zadejte adresu ve tvaru: Firefox.com/m/alpha.

Fennec Alpha for Android and Nokia N900

Fennec Alpha for Android and Nokia N900

Jan Šesták
O Autorovi - Jan Šesták

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (11)