Srovnání GPS – Galaxy S, VF845, HTC Wildfire

A_GPS

Satelit GPSJedním z nejdiskutovanějších témat, pokud přijde řeč na telefony Galaxy S, je přesnost GPS. Ta byla v minulosti mnohokrát kritizována a stala se jedním z největších problémů tohoto telefonu – a dle mých zkušeností oprávněně. Přestože se čas od času objevovaly hlasy, že GPS funguje bez problémů, i společnost Samsung přiznala, že je cosi v nepořádku a slíbila na září nápravu (i když takticky nemluvila o „opravě problému“, ale o „optimalizaci funkčnosti“). Ve fórech na XDA se kromě toho pohybují i zaměstnanci jak Samsungu, tak firmy Broadcom, která pro Galaxy vyrábí GPS čip, kteří sice pochopitelně nemohou příliš mluvit o aktivitách svých zaměstnavatelů, ale i jimi bylo naznačeno, že se na přesnosti GPS v Galaxy S (problém se týká i amerických variant) rozhodně usilovně pracuje. Dle mých zkušeností se GPS v Galaxy S chovala silně „schizofrenně“ – někdy dokázala být poměrně přesná, ale jindy se mýlila v řádu desítek metrů (a mnohdy tak činila i ve chvílích, kdy neochvějně hlásila bezproblémový příjem signálu ze satelitů a přesnost lokalizace 5m).

Jak na internet unikají stále nové a nové pracovní verze firmwarů, je samozřejmě GPS jedním z nejsledovanějších prvků. Dlouhou dobu byly změny spíše kosmetické. Koncem minulého týdne se však na internetu objevil firmware XFJM6, který dle zkušeností prvních odvážlivců, kteří si jej do telefonu nahráli, přesnost GPS výrazně zlepšoval. Neodolal jsem tedy a firmware do svého telefonu nahrál také. První zkušenosti s ním byly poměrně pozitivní, a proto jsem se rozhodl udělat malý pokus a přesnost GPS s tímto firmwarem vyzkoušet. K dispozici mám také telefon Vodafone 845, který mne přesností své GPS velmi příjemně překvapil (viz recenze), takže se výslovně nabízela možnost GPS přijímače obou telefonů porovnat. A protože mám momentálně k dispozici i HTC Wildfire, vzal jsem ho „na procházku“ také. Jednalo se o zcela běžné chození po městě v záměrně různých podmínkách – zastoupeny byly parky a pěšiny pod příkrovem stromů, kde obvykle nebývá nejsilnější signál, úseky s takřka ideálním rozhledem na celou oblohu, běžná vilová čtvrt i pro GPS asi nejobtížnější prostředí, tedy panelákové sídliště, kde je výhled na oblohu ze všech stran silně stíněn okolními domy (anglicky často označované jako „městský kaňon“). Mobily byly umístěny ve společném látkovém pouzdru bez jakýchkoliv dalších krytů (tzn. podmínky přece jen o něco horší, než kdybyste mobil během navigování drželi přímo v ruce). Tady jsou výsledky (odkaz na Google Maps):

Galaxy XFJM6 vs. VF845 vs. HTC Wildfire

Záznam z Galaxy S je značen červenou barvou, z Vodafone 845 modrou barvou, z HTC Wildfire zelenou barvou a konečně co nejpřesnější trasa skutečné cesty je značena žlutě. Pro informaci také uvedu, že v rámci civilního použití je maximální přesnost systémů GPS oficiálně uváděna 5 metrů, i když dnes ji již celá řada zařízení umí inteligentními algoritmy dále zvýšit. A nesmíme zapomenout také na fakt, že podklady Google Maps nemusí být nutně se skutečností lícovány zcela přesně, a trasa skutečné cesty samozřejmě vznikala až s jejich využitím, takže nemusí svou pozicí zcela odpovídat skutečnosti.

Výsledky patrně nejsou zcela jednoznačné. Není asi sporu o tom, že nejpřesněji se skutečné trasy držel Vodafone 845. Zbylá dvě místa jsou ale dost nejednoznačná. Přikláněl bych se ale nejspíše k závěru, že Galaxy S s firmwarem XFJM6 má GPS o něco málo přesnější než HTC Wildfire. Záznam z Galaxy S sice není občas z nejpřesnějších (zejména v horších podmínkách pro příjem signálu), ale na řadě dalších míst se naopak drží skutečné trasy velice přesně. Troufal bych si dokonce tvrdit, že ve firmwaru XFJM6 konečně poprvé vidíme GPS v Galaxy S po softwarové stránce víceméně opravenou a zbylé problémy jsou už čistě hardwarovou záležitostí o něco málo horšího příjmu signálu, ať už vinou vyššího rušení (např. horší stínění displeje), horší antény či obecně méně šťastné interní konstrukce telefonu. Potvrzuje to i skutečnost, že VF845 a HTC Wildfire obsahují oba naprosto stejný GPS čipset, ale při porovnání kvality signálu je na tom HTC Wildfire o něco hůře a současně v testu vykázal odchylky velmi podobné těm z Galaxy S.

Zbývá tak asi jen otázka, kdy se patřičné opravy konečně objeví v nějakém z oficiálních firmwarů. Je ale velice pravděpodobné, že budou součástí finálního updatu na Android 2.2 – jednak tomu odpovídá shodný udaný termín uvedení (září) a jednak by společnost Samsung bezpochyby bezdůvodně nepřihlížela tak špatné publicitě, jakou jí problém s GPS na Galaxy S způsobil, pokud by neměla opravdu zásadní důvod, proč uvedení dle řady uživatelských testů plně funkční opravy o několik týdnů odložit.

Martin
O Autorovi - Martin "Case" Fiala

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (17)