Menu

Soukromí na Facebooku: Znáte všechny triky a umíte používat seznamy?

Soukromí na Facebooku: Znáte všechny triky a umíte používat seznamy?
Soukromí na Facebooku: Znáte všechny triky a umíte používat seznamy?
5 (100%) 3 hlasů

Na této nejpopulárnější sociální síti máme mnoho přátel a ne se všemi chceme sdílet všechno, a proto se podíváme na nastavení soukromí na Facebooku. Přátelé můžeme rozdělit do mnoha kategorií. Jsou mezi nimi naši skuteční přátelé, se kterými se stýkáme velmi často, pak jsou ti, se kterými zajdeme jen občas někam a ti, o nichž bychom ani neřekli, že jsou našimi přáteli. Další skupinu tvoří například i lidé z práce. S nimi chceme sdílet zpravidla jen pracovní věci a s některými radši vůbec nic. Podíváme se proto na nastavení, díky němuž budete vědět přesně, s kým co sdílíte.

Soukromí na Facebooku – Obsah článku

Chraňte si své soukromí na Facebooku

Těmito níže uvedenými tipy a triky můžete jednoduše spravovat své soukromí. Nesdílejte vše se všemi, pokud to nechcete, a naučte se používat pár jednoduchých triků a nastavení, díky kterým budete sdílet své soukromí jen s lidmi, se kterými opravdu chcete.

Nastavte si sdílení příspěvků

V základním nastavení sdílení můžete jednoduše navolit, kdo vaše příspěvky uvidí. Pokud chcete příspěvek sdílet například pouze s deseti konkrétními lidmi, lze je vypsat do buňky „Sdílet s“. Jestliže zase příspěvek chcete sdílet se svými přáteli a naopak nechcete, aby příspěvek vidělo například 5 konkrétních přátel, které jste nepozvali na oslavu svých narozenin, jednoduše je napíšete do buňky „Nesdílet s“ a oni pak váš příspěvek neuvidí. Když přidáváte příspěvek, v pravém dolním rohu zvolte sdílení s „Vlastní„.

Používejte chytře seznamy přátel

Na Facebooku můžete také vytvářet seznamy přátel, což je de facto taková obdoba „kruhů“, které můžete znát ze sociální sítě Google +. Pokud kliknete na záložku „Seznamy přátel“, uvidíte základní seznamy. Jsou to „Blízcí přátelé“ a „Rodina“, kde si můžete přidat skutečně ty nejbližší přátelé z vašeho okolí, či rodinné příslušníky. Najdete zde také položku „Známí“,která je určena pro lidi, které znáte spíše povrchně a pak seznam „Omezeno“, o němž si povíme o pár odstavců níže.

Vytvářet však můžete i své vlastní seznamy a přidávat do nich libovolné přátelé. Ti nijak nemohou zjistit, v jakém seznamu se nalézají. Touto cestou si můžete libovolně vytvářet skupiny lidí a posléze při sdílení jakéhokoliv příspěvku nastavit, se kterým seznamem přátel, příspěvek chcete sdílet.

Seznamy mají i další funkce. Do seznamu nemusíte přidávat pouze skutečné lidi. Lze si do něj přidat například i stránky vašich oblíbených kapel, a když posléze kliknete na seznam, vidíte Timeline pouze s příspěvky stránek hudebníků. Stejně to funguje i u lidí. Kliknete-li například na seznam „Práce“ zobrazí se vám Timeline pouze s příspěvky lidí z vaší práce.

Tímto způsobem si můžete nastavit preference sdílení všech příspěvků. Tak vaše fotky z dovolené mohou vidět například jen vaši nejbližší, přátelé či rodina a ostatní nebudou ani vědět, že je na svém profilu máte.

Nebojte se dát někoho do „Omezeno“

Tento seznam je určený pro vaše přátelé na Facebooku, se kterými nechcete jednoduše sdílet prakticky vůbec nic. Uvidí pouze to, co sdílíte veřejně. Představte si, že Facebook využíváte hodně jako komunikační nástroj ve vaší profesi. Nechcete, aby lidé, se kterými jste v pracovním styku měli přístup k vašim fotkám a nejrůznějším příspěvkům.

soukromi-na-facebooku-facebook-omezeno-seznam

Když je zařadíte do tohoto seznamu, uvidí váš profil stejně jako lidé, které nemáte v přátelích. Budete moci s nimi bez problému komunikovat, ale mezi sebou budete čistě v nesoukromém vztahu. Do tohoto seznamu si můžete „přátelé“ přidávat ihned po odeslání žádosti o přátelství. Kliknutím na ještě nepotvrzenou žádost, uvidíte jen „ Žádost se odeslala“ a když ji rozklinete, nabídne vám to možnosti, do kterého seznamu chcete osobu přidat.

Nastavení a nástroje pro soukromí

V sekci nastavení – Soukromí, můžeme komplexněji spravovat další položky. Jestliže už máte vytvořené některé skupiny, můžete v nastavení „Kdo uvidí vaše budoucí příspěvky?“ zvolit, že veškeré budoucí příspěvky budou určeny pouze pro seznamy „Blízcí přátelé“ a „Rodina“. Dále si zde můžete například i nastavit, kdo vše uvidí seznam vašich přátel. Zde můžete vybrat například i položku „Jenom já“ a nikdo jiný seznam přátel neuvidí.

soukromi-na-facebooku-facebook-obah-zdi

Další nástroje „Kdo mě může kontaktovat?“ a „Kdo mě může vyhledat?“ jsou více-méně jasné. Zde si můžete také jednoduše nastavit, kdo si vás může přidat do přátel. Zde lze zvolit pouze mezi „všichni“ a „přátelé přátel“. Stejně je tomu i v případě, když si vás někdo chce vyhledat na Facebooku.

Nastavení Timeline a označování

Další z velmi užitečných funkcí soukromí na Facebooku je nastavení toho, kdo vám cokoliv může přidat na vaši zeď nebo vás označit ve svých příspěvcích. Zde si například můžete vybrat, že na vaši osobní zeď nikdo nebude moci přidat žádný příspěvek, kromě vás pochopitelně. Stejně ošemetnou věcí je i označování na fotkách.

Jen si například představte, že máte mezi přáteli své kolegy z práce a svého šéfa. S kolegy a šéfem si mnohdy chcete zachovávat pouze profesionální vztahy a nemusí působit moc dobře, pokud vás někdo bude pravidelně označovat v zápalu páteční či sobotní noci.

soukromi-na-facebooku-facebook-oznacovani-pratel

Z tohoto důvodu si můžete nastavit, aby všechny příspěvky, ve kterých jste označeni, viděli jen vaši blízcí přátelé, nebo respektive jiný seznam lidí, nikoliv všichni. Stejně tak si úplně dole u buňky „Jak můžu spravovat označení, která lidé přidají, a návrhy na označení?„můžete nastavit, aby se všechny fotky a příspěvky nejprve zobrazovali jen vám. Poté se sami rozhodnete, zdali si je chcete přidat na vlastní zeď nebo ne.

Blokace – poslední možnost

Blokace je samozřejmě asi tou poslední možností, jak si chránit své soukromí na Facebooku. Samozřejmě je to dobrý nástroj, pokud vás někdo obtěžuje, nebo jednoduše nechcete, aby o vás na Facebooku někteří lidé vůbec věděli. Mnoho firem ještě před tím, než si vás vůbec pozvou na osobní pohovor, pokud se ucházíte o zaměstnání, kontroluje váš profil.

Pokud tak například najdete personalistku, kterou jste právě kontaktovali ohledně práce, na Facebooku a zablokujete ji, ani o vás nebude vědět. Nejlepší cestou v tomto případě je však sdílet veřejně, co nejméně.

Kdo, co, jak vidí na vašem profilu?

Jestliže si ještě ve finále bude chtít zkontrolovat, kdo váš příspěvek nebo fotky uvidí, popřípadě jak váš profil vypadá pro cizí lidi na Facebooku, kliknete na ikonku tří teček v horní části a dáte „Zobrazit jako“. Ikona se nachází na vašem úvodním obrázku vedle aktivního tlačítka „Zobrazit záznamy o aktivitách“.

soukromi-na-facebooku-facebook-omezeno-pridat-pritele

Váš profil se nejprve zobrazí tak, jak ho vidí lidé, které nemáte v přátelích. Poté lze také zadat jméno konkrétního člověka a uvidíte, jak váš profil na Facebooku vidí on. Další věci ohledně soukromí na Facebooku se dozvíte přímo na stránkách v sekci – Základní nastavení a nástroje pro soukromí. Většinu těchto nástrojů a nastavení využijete i v aplikaci.

Facebook
Facebook
Vývojář: Facebook
Cena: Zdarma

Používáte již nějaké z těchto triků? Jaké a v jakých případech je využíváte?

Komentáře

Zerthe

Zerthe

15.9.2017 20:27

Radši poraďte, jak zrušit některé notifikace do mejlu. Když přejdu do nastavení notifikací, tak tam to zrušit nelze a odkazují tam do mejlu, kde to mám zrušit klepnutím na odkaz v patičce e-mailu/notifikace. Když do mejlu přejdu, tak v něm buď v patičce odkaz pro odhlášení žádný není, anebo pokud ano a klepnu na něj, hodí mě to zase na Facebook do nastavení notifikací, kde opět odkazují na mejl – začarovanej kruh. Z toho jsem celkem nasraná…

Vorel Vorel

Vorel Vorel

16.9.2017 11:50

FB je pro děti základní školou povinné a nudící se matky na MD. Pro mě naprosto zbytečná věc.

RSS (komentáře k článku)